Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός φορτίων σε πολυκατοικία


Recommended Posts

Γεια και πάλι,

 

Ήθελα να ρωτήσω πως γίνεται ένας ακριβής υπολογισμός φορτίων σε μια οικοδομή και κατά συνέπεια σε μια κατοικία.

 

Υπάρχει κάποιος πίνακας που να δίνει κάποιον ενδεικτικό αριθμό από WATT;

 

Ο κανονισμός μιλάει για ετεροχρονισμό συσκευών.

 

Πως καλύπτεται όμως σε μια ειδική περίπτωση που όλα τα φορτία λειτουργούν ταυτόχρονα;

 

Υπάρχει κάποιος τρόπος υπολογισμού σε σχέση με τα τετραγωνικά¨

 

Προτείνετε κάποιο καλό βιβλίο για ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις;Με λυμένα πρακτικά παραδείγματα και περιπτώσεις;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

αν και ασχολούμαι κυρίως με Υ/Σ και κινητήρες Υ/Τ θα φανταζόμουν πως τα τετραγωνικά δεν έχουν κάποια άμεση σχέση με τα ηλεκτρικά φορτία ενός κτιρίου. Σαφώς εάν επιθυμείς να ακολουθήσεις τους διαφόρους κανονισμούς σχετικά με προτεινόμενες ισχείς φωτιστικών σωμάτων βάση τύπου κτιρίου (π.χ. γραφείο,κατοικία,βιοτεχνία κτλ) μπορείς να το κάνεις και θα έχεις΄ένα καλό αποτέλεσμα αν και υπερβολικό κατά την άποψη μου.

Ο συντελεστής ταυτοχρονισμού από την άλλη είναι απαραίτητος γιατί χωρίς αυτό το δίκτυο θα σου βγει τεράστιο και δεν υπα΄ρχει λόγος να συμβεί αυτό. Απλώς να είσαι λίγο "κουβαρντάς" στους υπολογισμούς σου!

Ευχαριστώ.:)

Link to comment
Share on other sites

Κάποια στιγμή είχα γράψει τις ισχύς για μερικά κλασσικά φορτία κατοικιών αλλά δεν βρίσκω το σχετικό μήνυμα. Το πιο απλό είναι ανοίξεις ένα βιβλίο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεις κάποιο σχετικό πίνακα. Ένας άλλος τρόπο είναι να δεις στο σπίτι σου τα ταμπελάκια των συσκευών (π.χ. τοστιέρα, στεγνωτήρες μαλλιών, φούρνος μικροκυμάτων κλπ).

 

Η εκτίμηση που λες για W/m2 είναι πολύ δύσκολη και μπορεί να αποκλίνει σημαντικά από σπίτι σε σπίτι. Σε επαγγελματικά κτίρια ή κτίρια γραφείων είναι κάπως πιο εύκολα τα πράγματα σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις.

 

Τώρα σε ότι αφορά τον ταυτοχρονισμό των φορτίων. Πολύ σωστά ειπώθηκε ότι είναι απαραίτητη η εκτίμησή του προκειμένου να μην υπερδιαστασιολογήσεις το δίκτυο. Αυτό βέβαια υπό προϋποθέσεις και όχι πάντα. Κανένας κανονισμός (που δεν υπάρχει) και κανένα βιβλίο μην ακούς. Ο ταυτοχρονισμός ή ετεροχρονισμός (το αντίστροφο) των φορτίων εκτιμάται για κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά και απαιτεί κάποια εμπειρία. Είναι ΛΑΘΟΣ αυτό που γίνεται ότι βγάζουμε το εγκατεστημένο φορτίο και πολλαπλασιάζουμε π.χ. με 0.6 ή 0.7 με βάση κάποιους πίνακες. Αυτά είναι για τους αδαείς.

 

Παράδειγμα :

 

Γραφείο έχει :

 

10 Η/Υ + οθόνες (10χ250=2500 W)

2 κλιματιστικά (1000+1000=2000W)

20 φώτα (20x72=1440W)

10 dektop εκτυπωτές (10x60=600W)

 

Σύνολο : 6540W . Έρχεται κάποιος και λέει ετεροχρονισμός στα γραφεία 0.7, ήτοι φορτίο ζήτησης : 4580W. Αμ δε. Από τα παραπάνω θα υπάρξουν πολλές μέρες όπου και όλα τα pc θα είναι ανοιχτά, και όλα τα φώτα και ο κλιματισμός, το μόνο που ΣΙΓΟΥΡΑ θα έχει ετεροχρονισμό είναι οι δικτυακοί εκτυπωτές. Άρα σε μια τέτοια περίπτωση το φορτίο σου έχει έναν ταυτοχρονισμό σχεδόν μονάδα (1) για όλες τις κατηγορίες φορτίων πλην των εκτυπωτών όπου εκτιμάται γύρω στο 0.3 (που σημαίνει ότι αναμένεις από τους 10 εκτυπωτές να τεθούν την ίδια στιγμή σε λειτουργία 3 κάθε φορά). Δηλαδή ισχύ 6120W.

 

Λίγο τραβηγμένο παράδειγμα, αλλά στο έδωσα για να δεις λίγο τη φιλοσοφία. Κάθε φορά εκτιμάς τον ταυτοχρονισμό ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση του κάθε χώρου. Οι πίνακες, όπου υπάρχουν, είναι ενδεικτικοί και μόνο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απο ότι κατάλαβα ο συντελεστής ταυτοχρονισμού 0.7 είναι default για τις εγκαταστάσεις. Το τελευταίο παράδειγμα είναι ακριβές: εξαρτάται από τη φύση της εγκατάστασης.

 

Δηλaδή πόσο μεγαλύτερο κόστος θα έχει αν δε το πολλαπλασιάσω με κάποιον συντελεστή; Έτσι δε καλύπτομαι καλύτερα αν έχω όλα τα φορτία να λειτουργούν ταυτόχρονα;

 

Επίσης για το βιβλίο του Ντοκόπουλου που πρότεινε κάποιος άλλος φίλος σε κάποια άλλη απάντηση τί λέτε;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα.Το βιβλίο του Ντοκόπουλου ειναι αρκετά καλό και αναλυτικό.Ακόμη και για κάποιον που δεν είναι ηλεκτρολόγος ή δεν γνωρίζει πολλά,είναι όμως αρκετά θεωρητικό.Κατα τα άλλα καλύπτει μεγάλο κομάτι των συνήθων εφαρμογών!

Link to comment
Share on other sites

Ως συνήθως όλα αυτά τα βιβλία είναι θεωρητικά σε βαθμό που είναι μάλλον άχρηστα για τον μηχανικό εφαρμογής. Το έχω ξαναπεί πολλές φορές. Τα έχω αγοράσει ΟΛΑ. Δεν υπάρχει βιβλίο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (στα Ελληνικά τουλάχιστον) που να μην το έχω. Με εξαίρεση δύο-τρία τα άλλα είναι γραμμένα από θεωρητικούς αλλά ΑΣΧΕΤΟΥΣ με την εφαρμογή που αντιγράφουν ο ένας τον άλλον, συχνά έχουν τα ίδια σχήματα, λένε τα ίδια πράγματα, καμιά καινοτομία, καμιά ουσιαστική επεξήγηση. Θεωρία και επανάληψη ξανά και ξανά. Ολοκληρωμένα πρακτικά παραδείγματα ελάχιστα.

Link to comment
Share on other sites

Υπολογισμος φορτιων σε μια κατοικια:

Μετραμε ποσα φωτιστικα σημεια απλα εχουμε στο διαμερισμα π.χ 6 Χ 100=600 watt

Μετραμε ποσα φωτιστικα σημεια πολλαπλα εχουμε π.χ 2 Χ 200 = 200 watt

Μετραμε ποσους ρευματοδοτες μεχρι 3 σε κυκλωμα 10 Α εχουμε π.χ 10 Χ 200 = 2000 watt

Μετραμε ποσους ρευματοδεοτες,περισσοτερους απο 3 σε κυκλωμα 10 Α εχουμε π.χ 8 X 100= 800 watt

Ρευματοδοτες εως 2 σε κυκλωμα 16 Α π.χ 4 Χ 500 = 2000watt

Ρευματοδοτες 1 σε κυκλωμα 16 Α π.χ 2 Χ 1000= 2000 watt

Ηλεκτρικοσ θερμοσιφωνας 4000 watt

Ηλεκτρικη κουζινα 6000 watt

Συνολο 17,6 KW

 

Συνηθος τον συντελεστη ισχυος το περνουμε μοναδα .Εαν σε περιτωση που εχουμε πολλα επαγωγικα φορτια τοτε υπολογιζουμε την ισχυ στα φορτια αυτα με συντελεστη 0,8. P=V*I* cosφ

Link to comment
Share on other sites

Από εμπειρία βλέπω πως σε κτήρια (κατοικία/γραφεία) πολύ χονδρικά ο φωτισμός αρκεί 10W/τ.μ.Βέβαια, η παραδοχή ετεροχρονισμού(μόνον για παραδοχή -απόφαση νομίζω πως μπορούμε να μιλάμε)είναι καθαρά θέμα συνηθειών και τρόπου χρήσης από τον λειτουργό της εγκατάστασης. Και ναι μεν στην (κυρίως παλαιότερη)κατοικία ο ένοικος αυτοεκπαιδεύεται(π.χ. όχι ταυτόχρονα θερμοσίφωνας+κουζίνα+κλιματιστικό+σίδερο με 35Α γενική ασφάλεια), αλλά αυτό απέχει απ'την μη λειτουργική εγκατάσταση , όπως πολύ σωστά αναφέρει ο συνάδελφος GEORGE S. Το βιβλίο του Ντοκόπουλου πιστεύω πως είναι ίσως το καλύτερο του είδους γενικά-βέβαια στο συγκεκριμένο πρόβλημα δεν παρέχει έτοιμη λύση.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Να ρωτήσω κάτι, πιο πολύ εγκυκλοπαιδικά.. Αν έχω φωτιστικό με ροοστάτη, τότε οι καταναλώσεις είναι ανάλογες με το πόσο πολύ ανοίγω το ροοστάτη;

Δηλαδή για να το πω μπακαλίστικα, αν έχω φωτιστικό με μία λάμπα πχ 60W και το έχω αναμμένο στη μέση (χοντρικά) θα έχω χοντρικά και μισή κατανάλωση, ή δεν υπάρχει αυτό που λέω;

Συγνώμη αν δείχνει χαζή η ερώτηση αλλά πραγματικά δεν γνωρίζω..

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Ναι, η κατανάλωση (Ampere) είναι συνάρτηση της τιμής της αντίστασης που παρεμβάλει ο ροοστάτης στο κύκλωμα. Υποθέτω ότι ο ροοστάτης είναι συνδεδεμένος εν σειρά με το φορτίο και όχι σαν pot.

 

Η κατανάλωση εξαρτάται απο την συνολική αντίσταση που 'βλέπει' η πηγή.

Αν σε λάμπα 240VAC-240Watts συνδέσεις ροοστάτη 0-10Ω ακόμα και στο τέρμα (δηλαδή όλη η αντίσταση, και τα 10Ω, 100% παρεμβάλλεται στο κύκλωμα) δεν θα έχεις μειώσει πολύ την κατανάλωση, απλώς η λάμπα θα φωτίζει κατά τι λιγότερο.

 

Αν στην παραπάνω λάμπα παρεμβάλεις ροοστάτη 0Ω-10kΩ τότε η ελάχιστη κατανάλωση θα είναι 240/(10,000+240) Amps. Αν θες να μειώσεις την κατανάλωση στο μισό σύνδεσε δύο ίδια φορτία εν σειρά.

 

Περιττό να υπενθυμίσουμε ότι ο ροοστάτης καταναλίσκει (=σπαταλά) ισχύ.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.