ΘΕΟΧΑΡΗΣ Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 07:03 πμ Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 07:03 πμ ιδιωτική ρυμοτομία λέγεται ορθότερα ,,, έχουν γραφεί σελίδες επί σελίδων εδώ από το 2008 που υπήρξε η απόφαση του ΣτΕ
[email protected] Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 07:21 πμ Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 07:21 πμ (edited) Συνάδελφοι καλημέρα. Αρχικά δηλώνω ότι είμαι εκ των προτέρω σύμφωνος με τις απόψεις σας, και προσωπικά σε όσες αντίστοιχες υποθέσεις μου έτυχαν για την Αίγινα, ειδικά σε κατηργημένους οικισμούς, εξέφρασα την άποψη που εκφράσατε και εσείς, δηλαδή να αποφευχθεί παραχώρηση σε κοινή χρήση. ΩΣΤΟΣΟ, με ένα πολύ ακατανόητο τρόπο, όχι μόνο επιτρέπεται στην Αίγινα, αλλά είναι και σχετικά εύκολο αυτό που ρωτάει ο φίλος. Παρεπιπτόντως δεν έδωσα σημασία σε μεγέθη των οικοπέδων, ούτε στο έτος δημιουργίας, φυσικά υπάρχει checklist που πρέπει να ικανοποιείται για να γίνει αποδεκτό όλο αυτό το project. Και μόλις χθες το μεσημέρι είχα παρόμοια συζήτηση με συνάδελφο, κατά την οποία εξέφρασα τη συναισθηματική σύγχισή μου, για ποιό λόγο απαγορεύεται η παραχώρηση σε κοινή χρήση στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων (ΣτΕ 1828/2008), ενώ επιτρέπεται στους οικισμούς προϋφιστάμενους του 1923. Αυτά, την καλημέρα μου. Edited May 24, 2025 at 07:37 πμ by [email protected]
anchelos Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 08:28 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 08:28 πμ (edited) Καλημέρα Κυρίοι, επανέρχομαι με τα τελευταία ελπίζω στοιχεία, ελπίζοντας να κλείσει έτσι οριστικά (με αρνητικο η θετικό τρόπο) το ερώτημα. On 5/24/2025 at 7:36 AM, tetris said: Αν δεν μπορείς (ή δεν θέλεις) να καταλάβεις τη διαφορά, είναι άλλο θέμα. Ενα λεπτό. Για να καταλάβω κατι, πρέπει να ειπώθει κάτι για να το καταλάβω. Για παράδειγμα αυτό δεν δίνει κάποια εξήγηση On 5/23/2025 at 10:52 PM, ΘΕΟΧΑΡΗΣ said: δεν γίνεται .... Αντιθέτως αυτό που αναφέρατε εσείς.... On 5/24/2025 at 7:36 AM, tetris said: Αυτό που δείχνεις, είναι διαπλάτυνση νομίμως υφιστάμενου κι επιτρέπεται (υπό όρους). θα μπορούσε να είναι μια πολύ χρήσιμη απάντηση, καθώς δίνει σε κάποιο που έχει μπερδευτεί μια κατεύθυνση. Ότι άλλο είναι, να έχεις ένα δρομο μπροστά και να παραχωρησεις το κομμάτι που του λείπει και να προκύψει το πλάτος των 4μ, και άλλο να μην περναέι καν δρόμος, και να φτιάξεις εξολοκλήρου εσύ ολη τη λωρίδα των 4μ. Και στην αρχή σκέφτηκα αυτη ειναι η σωστη απάντηση, αρα το αποτέλεσμα έκλεισε και ειναι αρνητικό για τον συγγενή που αναζητά το πως έχουν τα πράγματα... Αλλά έπειτα θυμήθηκα μια άλλη περίπτωση που ανατρέπει τα πάντα, ακόμα και αυτό που μολις ειπώθηκε. Καθώς σε 2 τυφλά οικοπεδακια πάλι σε κατειργημμενο οικισμό, ιδιοκτήτης παραχώρησε κομμάτια στο Δήμο, εξολοκλήρου μέσα από το οικόπεδο του, και τα κάνε Οικοδομήσιμα Δείτε Κύριοι Απο τον κεντρικό δρόμο, υπάρχει ενα κάθετο κομμάτι δημοτικής οδου, που καταλήγει στο οικοπεδο. Το κάθε ενα σχημάτισε δρόμους με πλάτος κόβοντας μπροστά από κάθε του πλευρά 4μ και έτσι έγιναν οικοδομήσιμα. Μιλάω με γεγονότα και όχι με επιθυμιες. Απλά η μόνη περίπτωση εδώ, σε αντίθεση με το παραπάνω τοπογραφικό είναι πως δεν πρόκειται για τον ίδιο Ιδιοκτήτη. Οπότε θα πρέπει ο 1 να αποζημιωθεί, και να κάνει αυτός την παραχώρηση που θα καταλήγει στο 3. Απλά επειδή είναι πολύ ιδιαίτερο ζήτημα ήθελα να μάθω τα τεχνικά σε περίπτωση που το είχατε συναντήσει. On 5/24/2025 at 10:21 AM, [email protected] said: Συνάδελφοι καλημέρα. Αρχικά δηλώνω ότι είμαι εκ των προτέρω σύμφωνος με τις απόψεις σας, και προσωπικά σε όσες αντίστοιχες υποθέσεις μου έτυχαν για την Αίγινα, ειδικά σε κατηργημένους οικισμούς, εξέφρασα την άποψη που εκφράσατε και εσείς, δηλαδή να αποφευχθεί παραχώρηση σε κοινή χρήση. ΩΣΤΟΣΟ, με ένα πολύ ακατανόητο τρόπο, όχι μόνο επιτρέπεται στην Αίγινα, αλλά είναι και σχετικά εύκολο αυτό που ρωτάει ο φίλος. Παρεπιπτόντως δεν έδωσα σημασία σε μεγέθη των οικοπέδων, ούτε στο έτος δημιουργίας, φυσικά υπάρχει checklist που πρέπει να ικανοποιείται για να γίνει αποδεκτό όλο αυτό το project. Και μόλις χθες το μεσημέρι είχα παρόμοια συζήτηση με συνάδελφο, κατά την οποία εξέφρασα τη συναισθηματική σύγχισή μου, για ποιό λόγο απαγορεύεται η παραχώρηση σε κοινή χρήση στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων (ΣτΕ 1828/2008), ενώ επιτρέπεται στους οικισμούς προϋφιστάμενους του 1923. Αυτά, την καλημέρα μου. Οπότε αν καταλαβαίνω σωστά λέτε,πως παρότι συμφωνείτε με το πως θα έπρεπε να έχουν τα πράγματα και κανονικά να μη γίνεται, εν τέλη όντως γίνεται και συνηθίζεται στην Αιγινα αυτό που αναφέρω. Άρα για το συγκεκριμένο θεμα επιβεβαιωνετε πως οτι έχω αναφέρει γίνεται ή έχετε να προτείνετε κάποια λυση? Edited May 24, 2025 at 08:39 πμ by anchelos
[email protected] Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 08:59 πμ Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 08:59 πμ (edited) On 5/24/2025 at 11:28 AM, anchelos said: Οπότε αν καταλαβαίνω σωστά λέτε,πως παρότι συμφωνείτε με το πως θα έπρεπε να έχουν τα πράγματα και κανονικά να μη γίνεται, εν τέλη όντως γίνεται και συνηθίζεται στην Αιγινα αυτό που αναφέρω. Άρα για το συγκεκριμένο θεμα επιβεβαιωνετε πως οτι έχω αναφέρει γίνεται ή έχετε να προτείνετε κάποια λυση? Συνάδελφε καλημέρα και πάλι. Η γενική απάντηση είναι ότι δεν απαγορεύεται η παραχώρηση σε κοινή χρήση (τουλάχιστον στην Αίγινα), ΕΚΤΟΣ κ αν μιλάμε για οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων. Η ειδική απάντηση είναι ότι για να γνωμοδοτήσω για συγκεκριμένες περιπτώσεις, απαιτείται περισσότερη ενέργεια από την πλευρά μου σε σχέση με αυτή που απαιτείται όταν ποστάρω πίνοντας τον πρωινό καφέ μου. ΕΚΤΟΣ κ αν πρόκειται για τον tetris, ο οποίος μου ανεβάζει με ένα μυστήριο τρόπο το ανταγωνιστικό μου στοιχείο (όπως πχ Jordan-Drexler ή Barkley) και ψάχνω για ώρες για να τον αντικρούσω. Με λίγα λόγια, σου επιβεβαιώνω με επαγγελματική φροντίδα και αλληλεγγύη ότι καλά το πας στην αναζήτησή σου για να βρεις λύση. Αν όμως θέλεις να γνωμοδοτήσω επίσημα, αυτό χρεώνεται, τάξη μεγέθους μεγάλο τετραψήφιο ή μικρό πενταψήφιο, ανάλογα από την απόσταση του οικοπέδου από τη θάλασσα. Ο tetris εδώ πχ θα έπαιρνε την απάντηση δωρεάν, μόνο κ μόνο επειδή αλληλοεκτιμούμαστε με επίπεδο tough love. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους, να έχουμε υγεία και ένα καλό σαββατοκύριακο. Edited May 24, 2025 at 09:04 πμ by [email protected]
kan62 Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 11:33 πμ Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 11:33 πμ (edited) Μεταξύ χαλαρής εργασίας και μεσημεριανού, να προσθέσω μια παρατήρηση πάνω στην ποιότητα των γνωμοδοτήσεων του ΣτΕ, τόσο επίκαιρες τελευταία ... Από την Περίληψη της ΣτΕ 1828/2008 : Δυνάμει της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 42 παρ. 5 του ν. 1337/1983, ερμηνευομένης ενόψει και των ορισμών του άρθρου 24 παρ. 2 του Συντάγματος, δεν επιτρέπεται να παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων κοινοχρήστων χώρων στους οικισμούς με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, κατά τρόπο αποσπασματικό και μη ορθολογικό, πριν από την έγκριση της οικείας πολεοδομικής μελέτης, και δη κατ' απόκλιση των οριζομένων στο άρθρο 20 του ν.δ. της 17.7-16.8.1923, προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα ή τμήματα ακινήτων ευρισκόμενα εντός των ορίων του οικισμού και μη έχοντα πρόσωπο σε νομίμως προϋφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο. Ενόψει της ανωτέρω εννοίας της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 42 παρ. 5 του ν 1337/1983, η παρ. 1 του άρθρο 6 του π.δ. της 24.4-3.5. 1985, καθ' ο μέρος προβλέπει ότι τα εντός ορίων οικισμού ακίνητα, για να είναι οικοδομήσιμα, πρέπει, πλην των άλλων προϋποθέσεων, να έχουν πρόσωπο σε νομίμως υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο, πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων, ο οποίος εφάπτεται της μιας πλευράς των ορίων του ακινήτου καθ' όλο της το μήκος, καθορίζει γενικό όρο για τη δόμηση των ακινήτων αυτών πριν από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης του οικισμού και κείται εντός των ορίων της προαναφερθείσης εξουσιοδοτικής διατάξεως. Οι διατάξεις όμως, των παραγράφων 2 και 3 του ιδίου άρθρου, οι οποίες ορίζουν προϋποθέσεις και διαδικασία για την παραχώρηση από ιδιώτες εδαφικών λωρίδων και τη θέση τους σε κοινή χρήση, προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα στερούμενα προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο και μη δυνάμενα, κατ' επέκταση, να δομηθούν βάσει του γενικού όρου της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. της 24.4-3.5.1985, ο οποίος στοιχεί προς γενική αρχή του πολεοδομικού δικαίου, είναι, εκτός των ορίων της παρεχόμενης με το άρθρο 42 παρ. 5 του ν. 1337/1983 εξουσιοδοτήσεως και, συνεπώς, ανίσχυρες, διότι παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας κοινοχρήστων χώρων, αποσπασματικώς και κατά τρόπο μη ορθολογικό, με πρωτοβουλία ιδιωτών, πριν από την έγκριση πολεοδομικής μελέτης, κατ' αντίθεση προς τις απορρέουσες από το άρθρο 24 του Συντάγματος επιταγές. Η εικόνα παρακάτω είναι από το Πρακτικό Επεξεργασίας του ΠΔ οικισμών 2000 κατοίκων. ΑΝ λοιπόν δεχτούμε ότι το 2008 έχουν δίκιο οι δικαστές μας, τι άραγε έκαναν το 1985 ; Γιατί θα πω και εγώ σήμερα "ώπα", μήπως πρόκειται για τσαπατσοδουλειά ; Με τους χαιρετισμούς μου... Edited May 24, 2025 at 12:08 μμ by kan62 1
tetris Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 04:15 μμ Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 04:15 μμ (edited) On 24/5/2025 at 2:33 ΜΜ, kan62 said: τι άραγε έκαναν το 1985 ; Είναι, φαίνεται, κανόνας για το στε, να αμφισβητεί τον εαυτό του. Τουλάχιστον για τα ΠΔ του 1985. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι έχει ανατρέψει δύο μέχρι στιγμής: Το διάταγμα για τους οικισμούς <2000 κατ. και το διάταγμα για την εκτός σχεδίου δόμηση. Στο πρώτο "δεν είδε" ότι, στο άρθρο 3, η οριοθέτηση ανατίθεται στους Νομάρχες, ενώ "παρέλειψε" να δει άλλα πιο σοβαρά (από ελάχιστο πλάτος δρόμων 4 μ. έως άφεση αμαρτιών σε μη άρτια προ 1985). Για να μην τα ρίχνουμε όλα στο στε, το συγκεκριμένο ΠΔ ήταν η αποθέωση του λαϊκισμού και της προχειρότητας. Στο δεύτερο "ανακάλυψε" την απαίτηση προσώπου στα άρτια του κανόνα, ενώ είναι σαφές ότι πουθενά δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Κι όλα αυτά, με την ανοχή (ή συνενοχή?) της Πολιτείας. On 24/5/2025 at 11:59 ΠΜ, [email protected] said: Η γενική απάντηση είναι ότι δεν απαγορεύεται η παραχώρηση σε κοινή χρήση (τουλάχιστον στην Αίγινα), ΕΚΤΟΣ κ αν μιλάμε για οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων. Ναι μεν δεν απαγορεύεται η παραχώρηση, ενός γεωτεμαχίου ή μέρους του, σε κ.χ., αλλά απαγορεύεται η σύνδεση αυτής της παραχώρησης με την απόκτηση προσώπου (και συνεπώς οικοδομησιμότητας) διότι είναι καραμπινάτη περίπτωση ιδιωτικής πολεοδόμησης. @anchelos Εάν η πράξη του παραδείγματός σου έγινε πριν το 2008 (άντε και μέχρι την απόφ. Μπιρμπίλη), ναι με έγινε καλώς, αλλά για να αποκτηθεί οικοδομησιμότητα θα πρέπει να γίνει κύρωση του παραχωρημένου σε κ.χ. οδικού δικτύου. Αν έγινε μετά, είναι άκυρη με τις συνέπειες που αυτό επιφέρει. Edited May 24, 2025 at 04:25 μμ by tetris
anchelos Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 07:22 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε May 24, 2025 at 07:22 μμ On 5/24/2025 at 7:15 PM, tetris said: @anchelos Εάν η πράξη του παραδείγματός σου έγινε πριν το 2008 (άντε και μέχρι την απόφ. Μπιρμπίλη), ναι με έγινε καλώς, αλλά για να αποκτηθεί οικοδομησιμότητα θα πρέπει να γίνει κύρωση του παραχωρημένου σε κ.χ. οδικού δικτύου. Αν έγινε μετά, είναι άκυρη με τις συνέπειες που αυτό επιφέρει. Μια ακόμα χρήσιμη πληροφορία που δίνει φως στην υπόθεση, εφόσον ισχύουν όλα αυτά και στην πράξη. Το συγκεκριμένο θέμα που ανέφερα σαν παράδειγμα ναι, έγινε το συμβόλαιο παραχώρησης το 2005 και το απόσπασμα που παρέθεσα είναι από το τοπογραφικό του 2006, οπότε με βάση τα όσα λετε όλα γίναν νόμιμα. Άλλες περιπτώσεις σαν και αυτή δεν ξέρω, όπου ίδιο οικόπεδο έχει παραχώρησει ολόκληρο τμήμα του. Οι περισσότερες υποθέσεις που έχω αντιληφθει είναι απλά περιπτώσεις που προσθετουν το επιπλέον κομμάτι ώστε ήδη αναγνωρισμένος δρόμος να απόκτησει το απαιτούμενο πλάτος 4μ. Οπότε λέτε πλέον ότι μετά τις αποφάσεις 2008, αυτό δεν γίνεται και αν γίνεται δεν είναι πλέον νόμιμο? Όπως είπα άλλες τέτοιες περιπτώσεις προσωπικά δεν γνωρίζω ίσως ο Κύριος XAVI που έχει ιδιαίτερη εμπειρία με την Αίγινα και λογομάχει με ισάξιους "αντιπάλους" ή με το αζημιώτο των πολλών χιλιάδων η ελαχίστων δεκάδων χιλιάδων της ισοτιμίας να πει κάτι περαιτέρω 😊
[email protected] Δημοσιεύτηκε May 25, 2025 at 07:35 πμ Δημοσιεύτηκε May 25, 2025 at 07:35 πμ (edited) @anchelos Καλημέρα. Περισσότερο θα με προβλημάτιζε το έτος δημιουργίας του γεωτεμαχίου που αναφέρεσαι. Είναι εξ' αρχής γιολάδικη η υπόθεση με κατάτμηση τόσο πρόσφατα. Άρα επιμένω να πιστεύω ότι απαιτείται περισσότερη ενέργεια από την πλευρά μου. Δεν καταλαβαίνω γιατί εσύ δεν το τρέχεις από μόνος σου, σου έδωσα το χιντ αφιλοκερδώς και συναδελφικά, κινητοποιήσου, πάρε ένα ποσό από τον πελάτη και πήγαινε επισκέψεις στις υπηρεσίες παρέα με τα σκαριφηματάκια να ρωτήσεις τις απόψεις τους. @tetris Συμφωνώ στη γενική άποψη περί ιδιωτικής πολεοδόμησης, διευκρίνισα επιπλέον ότι όποτε με ρώτησαν τη γνώμη μου για παραχωρήσεις ήμουν αρνητικός, ωστόσο ΔΕΝ απαγορεύεται σε οικισμούς προϋφιστάμενους του 1923. Αυτή τη φορά δεν θα το τραβήξω μεταξύ μας, όποιος θέλει πρόκληση online, τότε να ορίσει το ύψος του στοιχήματος, και αφού το ορίσει να πάμε παρέα στην πολεοδομία πειραιά να το διασταυρώσουμε επί τόπου. Αν θέλετε το παίρνουμε και γραπτώς. Edited May 25, 2025 at 07:44 πμ by [email protected]
tetris Δημοσιεύτηκε May 25, 2025 at 12:32 μμ Δημοσιεύτηκε May 25, 2025 at 12:32 μμ (edited) On 25/5/2025 at 10:35 ΠΜ, [email protected] said: ωστόσο ΔΕΝ απαγορεύεται σε οικισμούς προϋφιστάμενους του 1923. Δεν είπα κάτι διαφορετικό. Απλώς ότι δεν παίρνεις πρόσωπο/οικοδομησιμότητα με αυτό τον τρόπο. Στους προ 23, η δημιουργία νόμιμου δρόμου θα πρέπει να βασίζεται σε διοικητική πράξη (π.χ. απαλλοτρίωση) και όχι σε ιδιωτική. Αυτή την άποψη έχει η εδώ Υ.ΔΟΜ. και τη σέβομαι απόλυτα Edited May 25, 2025 at 12:33 μμ by tetris
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα