Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μιας και τα φωτοβολταϊκά είναι στη μόδα...


Olga@

Recommended Posts

Το FF αποτυπώνει το σχήμα της καμπύλης V-I.

 

Να το επιλέξεις γιατί είναι ένα επενδυτικό προϊόν και θα σου φέρει τα παραπάνω λεφτά που θα ξοδέψεις σε 20-25 χρόνια 10 φορές πίσω. Σε ένα αυτόνομο σύστημα δε θα συνιστούσα ποτέ καλό γερμανικό ή γενικά ποιοτικό πάνελ εκτός αν σε νοιάζει η στιβαρότητα, οι πιστοποιήσεις και η φερεγγυότητα του κατασκευαστή. Αλλάζει όμως η κατάσταση όταν αυτό γίνεται επενδυτικό προϊόν. Είναι η μεγαλύτερη κουταμάρα του κλάδου να κοιτάει αμιγώς το κόστος. Δε θεωρώ επενδυτή κάποιον που επιλέγει φθηνό πάνελ. Μάλλον τυχάρπαστο με χρήματα και εκτάσεις που άκουσε για ΦΒ και νομίζει όλα είναι τα ίδια. Αν κάνεις ανάλυση επένδυσης αποκλείεται κινέζικο πάνελ ή no name να σου βγει σε καλό.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 72
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δηλαδή αν βάλεις τα Yingli πάνελ που είναι Κινέζικα αλλά με προδιαγραφές τα οποία τα χρησιμοποιούν στην Γερμανική αγορά θα σου κακοπέσoυν; Το οτι είναι Κινέζικο κάποιο προιόν δεν πάει να πει ότι ότι είναι για πέταμα. Κοιτάμε τις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής και προχωράμε στην αγορά.

 

Υπάρχουν εργοστάσια στην Κίνα τα οποία παράγουν χαμηλής ποιότητας ηλεκτρονικά/μηχανολογικά/ρούχα κτλπ τα οποία μπορεί να είναι προιόντα ανακύκλωσης ή επανεργασίας από προιόντα που έχουν αστοχήσει και υπάρχουν και εργοστάσια που η τεχνολογία τους είναι σε υψηλότερα επίπεδα από αντιστοιχα Ευρωπαικά.

 

Τώρα αν κάποιοι έμποροι λαμόγια φέρνουν προιόντα σκάρτα από Κινα και μας τα πουλάνε με τιμές ίδιες με τα αντίστοιχα Ευρωπαικά προιόντα καλής ποιότητας δεν φταίνε οι Κινέζοι.

 

Παράδειγμα: αγόρασα κάμερα ασφαλείας από το ιντερνετ από Κίνα 24 Ευρώ, και 2 γνωστά ελληνικά μαγαζιά την πουλάνε 90 Ευρώ (είναι η ίδια την έχω δει) και είναι χαμηλής ποιότητας. Οι αυθεντικές στοιχίζουν πάνω από 300 Ευρώ οι οποίες κατασκευάζονται και αυτές στην Κίνα.

 

Οπότε κοιτάμε πάντα τις προδιαγραφές του προιόντος και όχι μόνο την χώρα προέλευσης.

Link to comment
Share on other sites

Το 'για πέταμα' από το να σε ενδιαφέρει και η διαφορά 100kWh/kWp,y έχει διαφορά. Αν και μηχανικοί πρέπει να καταλαβαίνουμε τη διαφορά ενός προϊόντος από ένα επενδυτικό προϊόν. Στα ΦΒ έχουν έρθει σε σύγχυση οι 2 έννοιες, μιας και λόγω κόστους όλοι ψάχνουν παπάτζες. Παρόλ' αυτά εδώ ισχύει περισσότερο ο κανόνας 'το ακριβό είναι φθηνό'.

 

Έχουν ήδη προκληθεί προβλήματα-ατυχήματα και σ αυτή την αγορά που δε λέγονται βέβαια δημοσίως γιατί θα κλείσουν επιχειρήσεις ή θα αναγκαστούν επιτέλους να αλλάξουν τακτική. Ήδη κάποιοι την πάτησαν.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή ο κανόνας "ακριβο-φθηνό" ισχύει και εδώ?

Φτιάχνω ένα πάνελ με τις ίδιες προδιαγραφές το ένα εργοστάσιο είναι στην Γερμανία, το άλλο στην Πελλοπόνησο και το άλλο στην Κίνα, οι εργαζόμενοι στην Γερμανία παίρνουν 3000 Ευρώ μισθό το μήνα, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα παίρνουν 1000 Ευρώ μισθό το μήνα,οι εργαζόμενοι στην Κίνα παίρνουν 100 Ευρώ μισθό το μήνα με αποτέλεσμα στην Κίνα να έχουμε το φτηνότερο πάνελ. Ανάλογικά με τα προηγούμενα με την ίδια οικονομική λογική έχουν κτιστεί και τα εργοστάσια και κινείται ο όλος μηχανισμός. Αυτό σημαίνει ότι επειδή είναι φθηνότερο θα πρέπει να είναι το χειρότερο?

 

Και τα forum που υπάρχουν εδώ είναι για να γίνονται συζητήσεις για τα προβλήματα που προκύπτουν και να μην κρύβονται και πρέπει να λέγονται και δημοσίως ώστε να μην την πατήσουν άλλοι!!!!

Link to comment
Share on other sites

Γιατί μια γενική λογική πρέπει να υπερισχύει της πραγματικότητας; Θα το γράψω όσο πιο απλά γίνεται. Το εργοστάσιο του Κινέζου βγάζει 5 ποιότητες. Η 1η πάει σε Γερμανό, η 2η σε Ισπανό η 3η και η 4η με το logo του Κινέζου και η 5η γίνεται PV accessories. Είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό αυτό; Κρύβει κάτι από πίσω; Καλό είναι να μη συγκρίνουμε ηλεκτρικά σίδερα με ΦΒ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Υπαρχει καποια πληροφοριση εαν τα Φωτοβοταικα Παρκα μεχρι 20kw θα επιδοτουνται απο τον νεο αναπτυξιακο νομο?

 

Επισης ξερω οτι πλεον δεν τρεχει αναπτυξιακος αλλα εχω μια απορια:ΜΠορεις να ενταξεις 2 παρκα των 20kw σε διαφορετικα αγροτεμαχια στον αναπτυξιακο νομο σαν ενα εργο?

Link to comment
Share on other sites

Danton η απάντηση είναι όχι και όχι!

Δε θα μπαινουν στον αναπτυξιακό νόμο (λόγω κόστους κατασκευής) και δεν μπορείς να εντάξεις στο ίδιο έργο δυο ΦΒ εγκαταστάσεις σε διαφορετικά αγροτεμάχια από όσο γνωρίζω!

Το ερώτημα είναι αν θα μπαίνουν τα μεγαλύτερα στον αναπτυξιακό και ανα ναι με τι ποσοστά επιχορήγησης!

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχουν πια 20αρια, 100άρια και άλλα άρια. Θα είναι ΦΒ πάρκα σε χωράφια έως 1MWp με σύντομες διαδικασίες αδειοδότησης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.