Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οδηγός για την ενίσχυση για αγορά εξοπλισμού - ΕΣΠΑ


Recommended Posts

Από τον αρμόδιο Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης (Τράπεζα επιλογής του επενδυτή) διενεργείται ο έλεγχος της επιλεξιμότητας και του εύλογου του κόστους των δαπανών κατά την φάση του επιτόπιου ή διοικητικού ελέγχου.

 

Αυτή η φάση δεν ξεκίνησε ακόμα.

 

Σε πρώτη φάση, έχεις πάρει έγκριση ως προς τα στοιχεία που έπρεπε να συγκεντρώνεις ως επιχείρηση και όχι ως προς την πρόταση σου.

 

Άμα τώρα κάποιος είναι Πολιτικός Μηχανικός, έχει εγκριθεί ως προς τον ΚΑΔ που αφορά στατικές μελέτες, και δήλωσε αγορά υποβρύχιας φωτογραφικής μηχανής, προφανώς και πρέπει να του την κόψουν.

 

Και από το κόψε κόψε, άμα πέσεις κάτω από τον ελάχιστο απαιτούμενο προϋπολογισμό, σου τραβάν και ένα οριστικό "Χ".

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που:

 

1) Λάβαμε "ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ"

 

2) Στην οποία αναφέρεται ότι

 

"Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε ότι η πρόταση που υποβάλλατε στο πλαίσιο της

προκήρυξης της δράσης ενίσχυσης επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών έτυχε θετικής

αξιολόγησης και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση με την υπ΄αριθμ. ΤΑΔΕ

απόφαση.",

 

3)Και στη συνέχεια ακολουθεί "Αναλυτικό Πίνακας Δαπανών",

 

πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε εγκριθεί και σε ό,τι αφορά τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής και τη βαθμολογία μας, αλλά και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό που προτείναμε.

 

Στον έλεγχο θα εξεταστεί αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα και αν εκτελέσαμε την υλοποίηση σύμφωνα με όσα είχαμε δηλώσει.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι έχω τρεις ερωτήσεις σχετικά με το ΕΣΠΑ.

 

1) Έχω έδρα και υποκατάστημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Η υλοποίηση θα λάβει χώρα στην έδρα του υποκαταστήματός μου (τόπος εγκατάστασης). Μπορώ εντός της πενταετίας να κρατήσω σταθερή την έδρα μου και να αλλάξω περιφέρεια στο υποκατάστημα μου (π.χ. Κρήτη) ή θα χάσω την επιδότηση? Εννοείται ότι τα επιδοτηθέντα προϊόντα θα ακολουθήσουν το υποκατάστημα.

 

2) Μου εγκρίθηκε η αγορά ενός laptop HP αξίας 1050 ευρώ περίπου χωρίς ΦΠΑ. Μπορώ να αγοράσω χωρίς να χάσω την επιδότηση ένα άλλο laptop HP αξίας 500 ευρώ περίπου χωρίς ΦΠΑ με μικρότερες σαφώς επιδόσεις από το αρχικό? Έχω επιδοτηθεί και για desktop και δε χρειάζομαι τελικά τόσο ακριβό laptop (Υπάρχει και ο φόβος με την επιδότηση αν θα την πάρουμε και πότε τελικά)

 

3) Από αμέλεια αγόρασα ένα επιδοτηθέν προϊόν, αλλά έκοψα κοινό τιμολόγιο με ένα άλλο προϊόν άσχετο με την επιδότηση. Το τιμολόγιο πλέον δεν αλλάζει. Τι κάνω? Το βάζω στο φάκελο ως έχει με τα δύο προϊόντα μαζί?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας

Link to comment
Share on other sites

Απαντώ μόνο για το 2) που είμαι σίγουρος και σου λέω ότι μην το κάνεις γιατί θα στο κόψουν. Στις τροποποιήσεις του ependyseis το λέει καθαρά.

Link to comment
Share on other sites

Τότε ποιο το νόημα της αρχικής έγκρισης της αίτησης ?

 

Αν κάποιος δήλωσε αρχικά μόνο 1 laptop με € 10.000 και εγκρίθηκε, υπάρχει περίπτωση μετά την υλοποίηση να του το απορρίψουνε ?

 

Δε νομίζω...

 

Επειδή έχω υπάρξει τεχνικός πιστοποιητής σε προγράμματα του ΕΣΠΑ σου απαντάω ότι βεβαίως και μπορούν να στο κόψουν. Το εύλογο του κόστους ελέγχεται κατά τον επιτόπιο τελικό έλεγχο. Δεν θέλανε σε αυτό το πρόγραμμα να ελέγξουν όλες τις προτάσεις κατά τη φάση της υποβολής σχετικά με το εύλογο του κόστους, γιατί αυτό θα επιβράδυνε πολύ τη διαδικασία. Καθώς δεν υπήρχε αξιολόγηση των προτάσεων με στα οποία να εμπεριέχεται η κρίση του αξιολογητή, αλλά η βαθμολογία έβγαινε από τυπικά κριτήρια και νούμερα του Ε3, αν ακολουθούνταν η δαδικασία της αξιολόγησης της κάθε πρότασης το πρόγραμμα θα χρονοτριβούσε πολύ.

 

Σου λέει λοιπόν: σε εμπιστεύομαι πως ότι δήλωσες είναι πραγματικό και λογικού κόστους, αλλά αν σε πιάσω κατά τον έλεγχο μπορώ να κόψω ότι και όσο θέλω.

 

Το θέμα είναι ότι θα γίνουν μόνο δειγματοληπτικοί επιτόπιοι έλεγχοι και οι έλεγχοι στα τιμολόγια που θα γίνουν από τις τράπεζες δεν γνωρίζω πόσο αυστηροί θα είναι.

Link to comment
Share on other sites

To θέμα είναι ότι σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές από τη στιγμή της υποβολής.

Προσωπικά δε θέλω να προβώ στο σύνολο της αγοράς αλλά θα είμαι λίγο πάνω από το ελάχιστο επιτρεπτό όριο των 5.000Ε.

Και αυτό για δύο λόγους :

1) H εγχώρια κρίση , ο κίνδυνος πτώχευσης και όλα τα σενάρια που ακούγονται.

2) Δεσμεύουμε ένα κεφάλαιο το οποίο θα το πάρουμε πίσω μάλλον μετά το 2012.

 

Για το δεύτερο λόγο ξέρω πολλούς φίλους μου που δε θα προβούν σε κανένα τμήμα της επένδυσης ( οπότε sundance στη Θεσσαλία θα περισσέψουν σίγουρα χρήματα).

 

 

.... Οι επιτόπιοι έλεγχοι θα γίνουν δειγματοληπτικά. Πιστεύω ότι θα είναι σε λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων.

Εκτός αν υπάλληλοι της τράπεζας δηλώνουν επισκέψεις σε γραφεία για να πάρουν άδειες για να πάνε για καφέ ( βλ. ελέγχους σε επιχειρήσεις από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ ή αυτοψίες υπαλλήλων της πολεοδομίας)

Ουσιαστικά οι υπάλληλοι των τραπεζών ενδιαφέρονταν για τα επαγγελματικά δάνεια που θα δώσουν σε όσους δεν έχουν αυτή τη στιγμή όλο το ποσό για να προχωρήσουν στην επένδυση.

Κατόπιν ερωτήσεων μου στον αρμόδιο υπάλληλο της τράπεζας σε διάφορα θέματα , η απάντηση ήταν

 

'' Mπες στο site και εκεί θα τα δεις όλα αναλυτικά ''

Link to comment
Share on other sites

2) Δεσμεύουμε ένα κεφάλαιο το οποίο θα το πάρουμε πίσω μάλλον μετά το 2012.

 

Aυτό πάλι από που προέκυψε?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους

 

Θα ήθελα σας παρακαλώ να κάνω 2 ερωτήσεις. όποιος μπορεί να μου απαντήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα θα το εκτιμούσα πάρα πολύ :

 

1)Πρόκειται να αγοράσω laptop, θήκη laptop, "ποντίκι", εξωτερικό σκληρό δίσκο και πολυμηχάμημα. Το laptop από μόνο του κοστίζει κάτω από 1500Ε. Όλα τα υπόλιπα μαζί κοστίζουν επίσης κάτω από 1500Ε. Θα μπορούσα να πάρω από τον ίδιο προμηθευτή δύο ξεχωριστά τιμολόγια-ένα για το laptop και ένα για όλα τα υπόλοιπα μαζί ώστε να μπορέσω να πληρώσω μετρητά και να αποφύγω έτσι την διαδικασία με την τράπεζα-καθ'ότι ο χρόνος τελειώνει και δεν ξέρω αν θα προλάβω...

 

2)Έχω βγάλει καινούρια ταυτότητα. Έχω αλλάξει τα στοιχεία μου στην τράπεζα με βάση τη νέα ταυτότητα. Χρειάζεται να κάνω και κάτι αναφορικά με το ΕΣΠΑ?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσες να πάρεις τόσα τιμολόγια όσα και τα προϊόντα που αγοράζεις, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.