Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κομπίνα μηχανικών στη Λάρισα.


netmin909

Recommended Posts

Παραθέτω το κείμενο αυτούσιο...

 

Σοκ για την κοινωνία της Λάρισας η αποκάλυψη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας σε πρωτοσέλιδο έγκριτης εφημερίδας της πόλης και έχει προκαλέσει πανικό σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων.Η κομπίνα που αποκάλυψε η Πολεοδομία του Δήμου Λαρισαίων αφορά σε υπόθεση με πολυκατοικίες της Λάρισας ...

που πιθανότατα πρόκειται να χαρακτηριστούν παράνομες και κατασκευασμένες αυθαίρετα.

 

Και ιδού τι ακριβώς συνέβη.

Ιδιώτες μηχανικοί, για λογαριασμό των κατασκευαστών οικοδομών, παραποιούσαν τα Τοπογραφικά των οικοπέδων.

 

Εκμεταλλευόμενοι το νομικό καθεστώς με βάση το οποίο, η Πολεοδομία απλώς διεκπεραιώνει τα στοιχεία που υποβάλλει ο μελετητής, ο οποίος με την υπογραφή και τη σφραγίδα του εγγυάται την εγκυρότητά τους.

 

Κάποια στιγμή όμως, όλως τυχαία, εντοπίστηκε αλληλεπικάλυψη οικοπέδων τα οποία είχαν «μεγαλώσει» υπερβολικά...(!)

 

Η αρμόδια Υπηρεσία προχώρησε σε έλεγχο από τον οποίο αποδείχθηκε ο ψευδής χαρακτήρας των συγκεκριμένων Τοπογραφικών Διαγραμμάτων.

 

Οι μηχανικοί της Πολεοδομίας, μετά από αυτή την αποκάλυψη, προχώρησαν και σε άλλους ελέγχους "παράξενων υποθέσεων" και ανακάλυψαν μέχρι στιγμής 8 φακέλους (!) με παρόμοιο πρόβλημα.

 

Η κομπίνα αφορούσε το εκάστοτε τοπογραφικό διάγραμμα του οικοδομήσιμου οικοπέδου το οποίο εμφανίζονταν στο φάκελο για την έκδοση οικοδομικής άδειας, παραποιημένο και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να βγαίνουν επιπλέον ολόκληρα διαμερίσματα!

 

Η διοίκηση του ΤΕΕ ανέθεσε στα αρμόδια πειθαρχικά του όργανα τη διερεύνηση των ευθυνών για τους πολιτικούς μηχανικούς που συνέταξαν τις μελέτες.

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κεντροδυτικής Θεσσαλίας Ντίνος Διαμάντος, ωστόσο, τόνισε με νόημα πως θα πρέπει με κάθε τρόπο να διευκολυνθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων διαμερισμάτων.

 

http://www.trikalanews.gr/

Link to comment
Share on other sites

Σοκ για την κοινωνία της Λάρισας
Ελπίζω να μην ανέχεται η -"σοκαρισμένη" από τις παρανομίες- κοινωνία (γενικά, όχι μόνο της Λάρισας) και οποιαδήποτε άλλη παραβίαση των νόμων. Κανένα μέλος της κοινωνίας μας να μην επιδιώκει το -εκτός νόμου- βόλεμά του, και να μην ...σοκάρεται επιλεκτικά.

 

Η κομπίνα που αποκάλυψε η Πολεοδομία του Δήμου Λαρισαίων αφορά σε υπόθεση με πολυκατοικίες της Λάρισας ...

Ιδιώτες μηχανικοί, για λογαριασμό των κατασκευαστών οικοδομών, παραποιούσαν τα Τοπογραφικά των οικοπέδων.

Δηλαδή, η πολεοδομία δεν έχει ελεγκτές Μηχανικούς; Τί έκαναν, πριν την έκδοση των οικοδομικών αδειών;

 

Εκμεταλλευόμενοι το νομικό καθεστώς με βάση το οποίο, η Πολεοδομία απλώς διεκπεραιώνει τα στοιχεία που υποβάλλει ο μελετητής
Δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο νομικό καθεστώς.

 

Κάποια στιγμή όμως, όλως τυχαία, εντοπίστηκε ...
Αυτό θα πει ταχύτητα και μεθοδικότητα.

 

... οι ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες ...
Οι ...ανυποψίαστοι, πρέπει να απευθύνονται -πριν αγοράσουν- σε Μηχανικό της εμπιστοσύνης τους.

 

Όσοι Μηχανικοί συμμετείχαν πρέπει να τιμωρηθούν, όπως και οποιοσδήποτε παρανομεί.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά η κομπίνα ήταν πολύ καλά στημένη.

Ο ελεγκτής μηχανικός τι να ελέγξει? Η οικοδομική γραμμή ήταν μια χαρά. Τα άλλα όρια ήταν παραποιημένα.

Ο ελεγκτής ελέγχει την αρτιότητα και την θέση της ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής.

 

Και αντιγράφω από εφημερίδα της Λάρισας.

ΑΠΛΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΟΜΠΙΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Πολυκατοικίες … «στον αέρα»!

* Παραποιημένα Τοπογραφικά «γεννούσαν» επιπλέον διαμερίσματα με θύματα ανυποψίαστους αγοραστές

* Στον εισαγγελέα η υπόθεση που –για την ώρα- αφορά σε 8 οικοδομές

 

Σε ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα με πρωτοφανή κοινωνική διάσταση ενδέχεται να εξελιχθεί υπόθεση με πολυκατοικίες της Λάρισας που πιθανότατα πρόκειται να χαρακτηριστούν παράνομες ως κατασκευασμένες αυθαιρέτως.

Το θέμα βρίσκεται ήδη στον εισαγγελέα και παρότι ουδέν έχει ανακοινωθεί δημόσια από την πλευρά του Δήμου Λάρισας, ενδέχεται πολλές δεκάδες ιδιοκτητών διαμερισμάτων να βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.

Η κομπίνα που αποκαλύφθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου Λαρισαίων ήταν εξαιρετικά απλή στη σύλληψη, όσο και πρωτοφανής στα τεχνικά χρονικά. Στον υποβαλλόμενο φάκελο για την έκδοση οικοδομικής αδείας συμπεριλαμβανόταν το απαραίτητο Τοπογραφικό Διάγραμμα του οικοπέδου, παραποιημένο όμως. Το Τοπογραφικό που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, εμφάνιζε το οικόπεδο μεγαλύτερο και άρα ο κατασκευαστής της οικοδομής εξασφάλιζε άδεια για ανέγερση πολύ περισσότερων τετραγωνικών από όσα θα δικαιούνταν με βάση το αληθινό μέγεθος του οικοπέδου του.

«Αυτό συνέβαινε σχεδόν πάντα, τα οικόπεδα μπορεί να εμφανίζονται 1-2% μεγαλύτερα. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα», έλεγε έμπειρος Λαρισαίος εργολάβος. Εν προκειμένω όμως η κατάσταση είχε μάλλον ξεφύγει και η διεύρυνση των οικοπέδων «πέταξε» ψηλά, «γεννώντας» ολόκληρα επιπλέον διαμερίσματα. Και φυσικά αθέμιτο ανταγωνισμό στον κατασκευαστικό κλάδο της πόλης. Αυτό βέβαια είναι μάλλον το μικρότερο κακό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση βρίσκεται πλέον στην Εισαγγελία Λάρισας.

Ως υπεύθυνοι θεωρούνται ορισμένοι ιδιώτες μηχανικοί που για λογαριασμό των κατασκευαστών οικοδομών παραποιούσαν τα Τοπογραφικά των οικοπέδων. Εκμεταλλευόμενοι το νομικό καθεστώς με βάση το οποίο, η Πολεοδομία απλώς διεκπεραιώνει τα στοιχεία που υποβάλλει ο μελετητής, που με την υπογραφή και τη σφραγίδα του εγγυάται την εγκυρότητά τους. Κάποια στιγμή όμως, μάλλον συμπτωματικά εντοπίστηκε αλληλεπικάλυψη οικοπέδων τα οποία είχαν «μεγαλώσει» υπερβολικά. Από τον έλεγχο στον οποίο προχώρησε η Υπηρεσία αποδείχθηκε ο ψευδής χαρακτήρας των συγκεκριμένων Τοπογραφικών Διαγραμμάτων ενώ περαιτέρω έρευνα των μηχανικών της Πολεοδομίας εντόπισε -σύμφωνα με πληροφορίες- οκτώ συνολικά φακέλους οικοδομών με παρόμοιο πρόβλημα.

Με τις συγκεκριμένες πολυκατοικίες ή ίσως και άλλες επιπλέον, να οδηγούνται σε χαρακτηρισμό αυθαιρέτου και τα διαμερίσματά τους να έχουν πωληθεί στην πλειοψηφία τους σε απλούς ανυποψίαστους πολίτες, φαίνεται να ανακύπτει μείζον ζήτημα. Καθώς άνθρωποι επένδυσαν τις οικονομίες τους ή και δάνεια που έλαβαν σε αυθαίρετα διαμερίσματα εν αγνοία τους. Με προφανείς σοβαρότατες συνέπειες σε διάφορα επίπεδα: επί παραδείγματι σε οικοδομή που τυχόν δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί ακόμη, εφόσον χαρακτηριστεί αυθαίρετη, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ. Το χειρότερο όλων είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα που ανακύπτει είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επιλυθεί με τις κλασικές νόμιμες μεθόδους. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια πρόταση αρμοδίως για το δέον γενέσθαι.

Σ. Ζ.

 

Link to comment
Share on other sites

Γιατί σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία και γιατί πρωτοφανής η κομπίνα? Μήπως η γραμμή του φυσικού εδάφους τοποθετείται πάντα στη θέση της?

Εγω ήδη στα πρώτα χρόνια της εργασιακής μου εμπειρίας αναρωτιόμουνα γιατί κάποιος να μην δείξει μεγαλύτερο εμβαδόν απο το πραγματικό και ποιός θα το ανακαλύψει.

Επίσης ένα γήπεδο έξω απο τα όρια οικισμού γιατί να μην δειχθεί μέσα?

Υπάρχει σοβαρή δημόσια υπηρεσία που να έχει αναπτύξει μηχανισμούς και δικλείδες ασφαλείας για να προλαβαίνει τέτοια εξόφθαλμα "λάθη"?

Να δω τώρα ποιός θα την πληρώσει...

Link to comment
Share on other sites

Κατά την γνώμη μου, υπάρχει αμέλεια (ή κάτι άλλο) εκ μέρους των ελεγκτών της πολεοδομίας.

Στο τοπογραφικό γράφουμε ότι εμβαδόν θέλουμε;

(Εννοείται ότι πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και ότι δεν υπερασπίζομαι κανέναν.)

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σχολιάζεται τον συνάδελφο μηχανικό, τον απονήρευτο κατασκευαστή, αλλά και τον περαστικό ιδιοκτήτη… Αυτός που ευθύνεται είναι ο πολεοδομικός υπάλληλος που αιφνιδίασε τους πλέον ανυποψίαστους και εντιμότατους κατοίκους και επαγγελματίες του κλάδου που μερικοί από αυτούς πιθανόν να έχουν πέσει, ή και να πέσουν στο μέλλον, θύματα τις ίδιας ακριβώς περιέργειας του υπαλλήλου της πολεοδομίας να ερευνήσει.

Link to comment
Share on other sites

Ο υπάλληλος μηχανικός ελέγχει τα στοιχεία που του προσκομίζει ο μηχανικός που εκδίδει την άδεια. Αν τα γεωμετρικά δεδομένα αγροτεμαχίου γενικά είναι παραποιημένα (εκτός εννοείται σε περιπτωσεις διανομών Π.Ε. κτλ) δεν μπορεί να ευρεθεί κάτω απο το ισχύον πλαίσιο ελέγχου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι κανείς εμπλεκόμενος, αθώος. Ούτε οι ιδιώτες μηχανικοί, ούτε οι κατασκευαστές, ούτε οποιοσδήποτε άλλος είχε συμμετοχή.

Οι υπάλληλοι της πολεοδομίας δεν πληρώνονται για να είναι "περίεργοι", αλλά για να ελέγχουν.

 

Συμβόλαιο δεν υπήρχε; Δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση του αναγραφόμενου εμβαδού στο τοπογραφικό με την τιμή του στο συμβόλαιο;

Τί σημαίνει: "Κάποια στιγμή όμως, όλως τυχαία, εντοπίστηκε αλληλεπικάλυψη οικοπέδων"; Πώς, δηλαδή;

Link to comment
Share on other sites

Κατά την γνώμη μου, υπάρχει αμέλεια (ή κάτι άλλο) εκ μέρους των ελεγκτών της πολεοδομίας.

Στο τοπογραφικό γράφουμε ότι εμβαδόν θέλουμε;

σαφώς

δηλ τι να κάνει ο τοπογράφος ελεγκτής να πάει να μετρήσει ο ίδιος

 

λοιπόν κάποιοι "συνάδελφοι" (και πελάτες και κατασκευαστές) πρέπει να αντιληφθούν πως ορισμένα πράγματα δε γίνονται

αιντε να καθαρίσει λίγο και ο τόπος

 

ελπίζω μόνο κανένα χαιβάνι να μην έχει υπογράψει το τοπογραφικό με 10% της νόμιμης αμοιβής επειδή "πεινούσε"

Link to comment
Share on other sites

panos, η κομπίνα είναι πρωτοφανής γιατί δεν έγινε παραποίηση του τοπογραφικού πριν την κατάθεση για προέλεγχο τοπογραφικού αλλά μετά τον προέλεγχο του τοπογραφικού.

Δηλαδή παραποίηση δημοσίου εγγράφου.

Γίνονταν ο προέλεγχος, εγκρίνονταν αυτό και μετά στην κατάθεση του φακέλου της αδείας έμπαινε άλλο τοπογραφικό με τις θεωρήσεις όμως τους εγκεκριμένου αλλά με νέα εμβαδά επάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.