Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τακτοποίηση Ημιυπαιθρίων Χώρων - Συμβούλιο Επικρατείας


kibari

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 101
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χθες στο Alter είπαν ότι έχουν καταγραφεί 1600 δηλώσεις που αφορούν σε 10.000 ιδιοκτησίες περίπου. Όπως έχουμε πει κατ' επανάληψη, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι σε όσα ανεύθυνα μας σερβίρουν καθημερινά οι πολύξεροι "δημοσιογράφοι".

Link to comment
Share on other sites

... Αλλωστε πρέπει να τραβηχτεί μιά γραμμή με νομιμοποίηση των υπαρχόντων και αλλαγές στους ΣΔ και στον τρόπο δόμησης .

 

Διάφορα διαρρέουν από το ΥΠΕΧΩ προς τα έξω.

Καταρχήν είναι αλήθεια πως θέλουν να τραβηχτεί μία γραμμή με το παρελθόν.

 

Ακόμα και για αύξηση των ΣΔ κατά 20% ακούστηκε προκειμένου και να νομιμοποιηθούν οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι αλλά και έσοδα να υπάρξουν.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό αποκλείεται να γίνει. Μεταβολή ΣΔ μπορεί να γίνει μόνο προς τα κάτω κατά πάγια νομολογία του ΣτΕ.

 

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, θυμίζω ότι η απόφαση για μείωση πανελλαδικά ξεκίνησε το 1979 επί Μάνου, διαμορφώθηκε στη συνέχεια η νομολογία και θεωρώ ότι όσοι περιμένουν να πάρουν κάποτε περισσότερα τμ με τον αέρα και το δικαίωμα υψούν απλά ονειρεύονται :D

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά την κεντρική πολεοδομία Θεσσαλονίκης οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από μεγαλοεργολάβους που τακτοποιούν τους η/χ για να μπορέσουν να πουλήσουν πιο εύκολα τα αδιάθετα διαμερίσματα.

 

Πάντως σχετικά με κάποια post που είχα διαβάσει προ τριών μηνών απαξιωτικά για τους συναδέλφους που θα εμπλέκονταν σε αυτή τη διαδικασία (<όποιος θέλει να βγάλει το ποτάκι του>) σας ενημερώνω ότι με 200-250€ το φάκελο έχει κάποιος νέος μηχανικός τη δυνατότητα να συντηρήσει το γραφείο του. Αν όλοι εκείνοι που έγραψαν τα post στα οποία αναφέρομαι έχουν αυτή την περίοδο την άνεση να προσπερνούν αυτές τις αμοιβές, ας στέλνουν τους πελάτες τους σε κάποιους συναδέλφους που περιμένουν αυτό ακριβώς για να επιβιώσουν.

Link to comment
Share on other sites

Στη σημερινή πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, συζητήθηκε το θέμα των ΗΧ με τον Παραδιά και τον Καψιμάλη (νομίζω) και ο μεν πρώτος είπε ότι στην ΠΟΜΙΔΑ απευθύνονται καθημερινά χιλιάδες ενδιαφερόμενοι για να μάθουν πως θα "τακτοποιήσουν" τους προβληματικούς χώρους ο δε δεύτερος είπε ότι με πρωτοβουλία του φορέα του τηλεφώνησαν σε 20 (από τις 400 περίπου, όπως είπε) πολεοδομίες και έμαθε ότι έχουν κατατεθεί αιτήσεις από 4.600 ενδιαφερόμενους που αντιστοιχούν σε πάνω από 15.000 περιπτώσεις.

 

Ο Παραδιάς έβαλε και θέμα μείωσης του "προστίμου" για τα υπόγεια θεωρώντας ότι δεν πρέπει να πληρώνει ο ενδιαφερόμενος το ίδιο πρόστιμο όπως για τον ΗΧ των ορόφων, και εδώ που τα λέμε έχει μια λογική. Γι' αυτό το θέμα είπε, ακόμη, ότι αν παραμείνει το ίδιο πρόστιμο για τους υπόγειους χώρους θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα ενδιαφερθούν για "τακτοποίηση".

Link to comment
Share on other sites

Παντως, αν και δεν ειναι 100% σχετικο το θεμα που θα θεσω, πιστευω οτι σαν μηχανικους πρεπει να μας αφορουν σε ενα βαθμο και οι λοιπες ρυθμισεις - αλλαγες που εγιναν με τον νομο αυτο και που προκαλουν πρωτον αδικιες και δευτερον σημαντικοτατους περιορισμους στην δουλεια μας.. Υψος υπογειου 0,80, Η/Χ 0,15 (χωρις το υπολοιπο 0,05 να δινεται στους εξωστες για παραδειγμα) και κυριως η αναλογικη τους κατανομη, ειναι θεματα που περιοριζουν την και την λειτουργικοτητα των κτιριων αλλα και την δυνατοτητα για αρχιτεκτονικη δημιουργικοτητα..

Link to comment
Share on other sites

Διάβασα το ρεπορτάζ (in.gr, 13.10.2009) και έχω δύο σχόλια σε αντίστοιχες παραγράφους, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι δεν υπερασπίζομαι το νόμο Σουφλιά αλλά την πραγματικότητα που διαστρεβλώνεται βάναυσα από τους λεγόμενους "δημοσιογράφους"

1. Η νέα πρόταση που ετοιμάζεται εκτιμάται ότι δεν θα έχει προβλήματα με το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι τροποποιήσεις που θα γίνουν θα συνοδεύονται με ρυθμίσεις για την δόμηση, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Από όσα γνωρίζουμε και έχει αναφερθεί κατ' επανάληψη εδώ, αφενός ο νόμος Σουφλιά δεν έχει κανένα πρόβλημα με αντισυνταγματικότητα και, επομένως, με το ΣτΕ, αφετέρου συνοδεύτηκε και αυτός από ρυθμίσεις για τη δόμηση. Μήπως, λοιπόν, ετοιμάζεται κάτι χειρότερο ακόμη για τους ΗΧ? :sad:

 

Το δεύτερο σχόλιο δεν αφορά στο νόμο αλλά στον πρόεδρο του ΤΕΕ:

2. Σύμφωνα με όσα λέει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιάννης Αλαβάνος, «ο αδύναμος κρίκος της ρύθμισης Σουφλιά έναντι του ΣτΕ είναι ότι με την τακτοποίηση αλλάζουν προς το δυσμενέστερο οι πολεοδομικοί όροι μιας περιοχής, αφού στην πράξη έχουμε αύξηση του συντελεστή δόμησης».

Είναι σχόλιο προέδρου του ΤΕΕ αυτό? Θα μας τρελάνει όλους? Δηλαδή θέλει να πει ότι η δόμηση αυξάνεται με την "τακτοποίηση" και όχι με το κλείσιμο των ΗΧ? :D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.