Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκίαση φωτοβολταϊκών πάνελ


landrew

Recommended Posts

2.3 scale factor είναι μία ασφαλή εκτίμηση.Πάντως η σκίαση κατά τον Δεκέμβρη στις 9 περίπου το πρωί και τ απόγευμα κατά τις 15 30+ είναι μια χαρά.Τον SE να τον επιλέξεις περισσότερο για το γεγονός ότι μετά από κάποια χρόνια η πτώση απόδοσης κάθε πλαισίου δεν είναι η ίδια άρα θα επηρρεάζεται η απόδοση της στοιχειοσειράς από το πλαίσιο με την μεγαλύτερη πτώση.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συμφωνώ οτι σχεδον το 99% στα 10kw ολο και κατι θα σκιάζεται και αν δεν σκιάζεται όπως μου έτυχε τωρα, εμφανίζεται η σπιτονοικοκυρά με την μπουγάδα η ΔΕΗ με νεες κολώνες φωτισμού ! Παντος μακριά απο Solar edge μιλάμε για πολύ σκαρτο μηχάνημα 1000 φορες κινέζικο micro inverter για κάτι πολυ φθηνό ή Τigo maximizer για κατι αξιόπιστο.

Μάκη, έχεις προσωπική εμπειρία από SolarEdge και το αναφέρεις σαν σκάρτο? Παρατήρησες δηλαδή συγκεκριμένα προβλήματα ή μειωμένη απόδοση? Ρωτάω γιατί έχω βάλει ένα 10αρι με SolarEdge (λόγω σκιάσεων) και θα με ενδιέφεραι η εμπειρία σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μάκη, έχεις προσωπική εμπειρία από SolarEdge και το αναφέρεις σαν σκάρτο? Παρατήρησες δηλαδή συγκεκριμένα προβλήματα ή μειωμένη απόδοση? Ρωτάω γιατί έχω βάλει ένα 10αρι με SolarEdge (λόγω σκιάσεων) και θα με ενδιέφεραι η εμπειρία σου.

 

Η ίδια η SolarEdge με το νέο σύστημα του σαν να παραδέχεται ότι ο μετατροπέας τους δεν είναι τόσο αξιόπιστος παρουσιάζοντας το νέο τους προϊόν που αναφέρει ότι θα λειτουργεί με κάθε μετατροπέα της αγοράς. Έχουν αρκετά τεχνικά προβλήματα και το βασικό όταν έχεις σημαντικό πρόβλημα δεν βρίσκεις κανένας . Σε σχέση με όλα αυτά τα συστήματα προσωπικά θεωρώ το Tigo Maximizer πολύ ποιο ανώτερο και αξιόπιστο.

Ένα βασικό στοιχειό ειναι οτι η Tigo Energy έχει το καλύτερο συστημα ελέγχου (πάνελ) σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά, και ειδικά τώρα που είναι δωρεάν!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

το δευτερο: Δε παραγει καθολου ρευμα και δε παραγει καθολου και ολη η στοιχειοσειρα

και αυτο συμβαινει επειδη τα πανέλα ενος στρινγκ ειναι σε σειρα. Πότε ομως δεν παραγει καθολου ρευμα ενα πανελο? Οταν σκιαζονται κυψελες που ανοικουν σε διαφορετικες διοδους. Αν σκιαζονται 3 κυψελες που καθε μια ανηκει σε διαφορετικη διοδο τοτε ολο το πανελο βγαινει εκτος δλδ παραγει πολυ λιγο ρευμα και αρα ολο το στρινκ βγαινει εκτος. Αν και οι 3 κυψελες που σκιαζονται ανηκουν στην ιδια διοδο, τοτε το πανελο παραγει τα 2/3 περιπου του μεγιστου ρευματος και αρα σε ολο το στρινκ η ισχυς πεφτει κατα το 1/3. Το πως τοποθετουνται οι διοδοι στο καθε πανελο εξαρταται απο τον καθε κατασκευαστη.

 

(υπαρχει αντιστοιχο θεμα στο τοπικ "portrait ή landscape" οπου εκει υπαρχει συνημμενη μια πτυχιακη εργασια με αυτο το θεμα)

Το ακριβές είναι ότι όταν μία κυψέλη σκιαστεί παράγει λιγότερο ρεύμα και επειδή όλα τα στρινγκ είναι στη σειρά όλα παράγουν το ίδιο ρεύμα. Για το λόγο αυτό εφευρέθηκε η χρήση των διόδων, όταν μια κυψέλη σκιαστεί είναι εφικτό, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να ενεργοποιηθεί η δίοδος και με αυτό τον τρόπο το συγκεκριμένο τμήμα του πάνελ (ή και όλο το πάνελ στην περίπτωση σκίασης κυψελών και από τις τρεις διόδους) τίθεται εκτός, λειτουργεί σαν βραχυκύκλωμα.

Το σημαντικό σε αυτά που περιέγραψα είναι το "Υπό κατάλληλες συνθήκες". Η δίοδος θα λειτουργήσει και θα δημιουργήσει "βραχυκύκλωμα" βγάζοντας εκτός τα σκιασμένα μέρη μόνο αν ο Inverter την οδηγήσει σε εκείνη την κατάσταση και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μειώσει την τάση λειτουργίας του string. Κάτι τέτοιο, όμως για να συμβεί θα πρέπει ο inverter να είναι ικανός να το κάνει και από όσο γνωρίζω μόνο από την SMA (optitrack το λέει) έχω ακούσει επισήμως ότι το έχουν στην λογική τους να "σκανάρουν" όλες τις δυνατές τάσεις ανά διαστήματα και με αυτό τον τρόπο να αποφεύγουν φαινόμενα τοπικών μεγίστων. Η λειτουργία αυτή είναι by default απενεργοποιημένη και θα πρέπει να την ενεργοποιήσει ο εγκαταστάτης επειδή όταν ενεργοποιείται αυτή η δυνατότητα υπάρχει μια μείωση στην απόδοση της τάξης του 0,2% (σύμφωνα με την SMA)

Από δικές μου δοκιμές κατέληξα ότι και οι Kostal έχουν κάποια αντίστοιχη ρουτίνα καθώς σκιάζοντας ένα panel πλήρως, μετά από κάποια ώρα το πέταξε εκτός.

Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ενώ η SMA υπόσχεται την σάρωση ανά διαστήματα κάποιων δευτερολέπτων (6-30) στο πείραμά μου με την Kostal το πρόβλημα διορθώθηκε μετά από αρκετά λεπτά (10+)

Link to comment
Share on other sites

chrispats, για να "ενεργοποιηθούν" οι δίοδοι παράκαμψης ενός πλαισίου δεν είναι πάντα απαραίτητο ο inverter να σκανάρει σε όλο το εύρος των τάσεων. Το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο όταν υπάρχει τοπικό μέγιστο στην καμπύλη P-V το οποίο ξεγελά έναν συνηθισμένο αλγόριθμο ανίχνευσης mpp. Αν καλύψεις πλήρως ένα πλαίσιο, οποιοσδήποτε mppt θα λειτουργήσει (αργά ή γρήγορα), καθώς δεν εμφανίζεται τοπικό μέγιστο στην καμπύλη.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

miltos, θα με ενδιέφερε να μάθω με ποιον άλλο τρόπο ένας inverter θα εντόπιζε το ολικό μέγιστο. Θα μπορούσες είτε να δώσεις περισσότερες πληροφορίες είτε κάποιο link?

 

corsakias, δίκιο έχεις ως προς το ξεμπερδεύεις. Στην ουσία, όμως, και ο microinverter έχει να διαχειριστεί ένα στρινγκ με 60 (ή 72 ή όσες θέλεις) κυψέλες, όπου ισχύουν τα ίδια με αυτά που ισχύουν και σε ένα κανονικό στρινγκ. Το αποτέλεσμα στην πράξη θα μπορούσε να είναι θεαματικό ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που σκιαστεί μερικά (κατά 50%) μία κυψέλη ενός στρινγκ με 20 πάνελ των 250Wp (5KWp) που αποδίδουν λόγω θερμοκρασίας στο 80% της ονομαστικής τους απόδοσης (4KW συνολικά), θα χάσεις το 50% της ισχύος όλου του στρινγκ (δηλαδή 2KW), ενώ αν έχεις ένα microinverter θα έχανες το 50% του ενός πάνελ (δηλαδή 100W).

Επειδή, όμως, η επιλογή του εξοπλισμού είναι θέμα τεχνοοικονομικό και επειδή δεν υπάρχει η καλύτερη λύση για όλες τις περιπτώσεις και από κάθε άποψη, καλά είναι να βάζεις σε κάθε περίπτωση (ή ομάδα περιπτώσεων, που είναι και ποιο λογικό) αυτό που πρέπει. Για αυτό άλλωστε σε πάρκα και γενικά περιπτώσεις με απόλυτα ελεγχόμενες σκιάσεις βάζεις απλούς inverter με υψηλή απόδοση και αξιοπιστία (που ίσως είναι εξίσου σημαντική με την απόδοση).

Link to comment
Share on other sites

miltos, θα με ενδιέφερε να μάθω με ποιον άλλο τρόπο ένας inverter θα εντόπιζε το ολικό μέγιστο. Θα μπορούσες είτε να δώσεις περισσότερες πληροφορίες είτε κάποιο link?

 

Δε δημιουργείται πάντα τοπικό μέγιστο, όπως στο παράδειγμα που έφερα με την πλήρη σκίαση ενός πλαισίου, ώστε να είναι πρόβλημα η εύρεση του ολικού μεγίστου. Oποιοσδήποτε mppt μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την περίπτωση. Δεν ξέρω αν κατάλαβα τον προβληματισμό σου.

 

Υπάρχει και το θέμα Λύσεις για έλεγχο σε επίπεδο panel για την κουβέντα σχετικά με τους micro-inverter κλπ

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Δεν το ξερω ποσο ειναι ο λογος, πρεπει να το υπολογισουμε. Ενδεικτικα, ποσο πρεπει να ειναι αυτος ο λογος?

 

Με την εφαρμογή της ηλιακής γεωμετρίας βρήκα μια μαθηματική εξίσωση για φωτοβολταϊκά σε έδαφος με μηδενική κλίση που μου έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Με μπλε χρώμα είναι από μια εξίσωση της βιβλιογραφίας (με b = 18°) και με κόκκινο χρώμα είναι η εξίσωσή μου (επίτηδες έβαλα αζιμούθια γωνία 72.15° δηλαδή b = 17.85° για να δω τις διαφορές).

solare.bmp

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Καλησπέρα

 

Σε αγροτεμάχιο με νοτιοδυτική κλίση περίπου 20-25μοίρες είναι λάθος να υπολογίσω τις σκιάσεις όπως αν ήταν επίπεδο; δηλαδη απόσταση μεταξύ σειρών το διπλάσιο του υψους του πανέλ; υπάρχει κάποια φόρμουλα για υπολογισμός σκιάσης σε μεγάλες κλίσεις;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.