Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκίαση φωτοβολταϊκών πάνελ


landrew

Recommended Posts

 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι κυψέλες που σκιάζονται μπορεί να καούν καθώς υπερθερμαίνονται αν τα γειτονικά πάνελ ηλιάζονται κανονικά. Αν καούν κυψέλες, αλλάζεις μετά όλο το πάνελ.

 

Αυτό πώς μπορεί να εξηγηθεί με βάση τις ηλεκτρολογικές μας γνώσεις??Έχει να κάνει με συσσώρευση ρεύματος ή κάτι ανάλογο?

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να καεί μια κυψέλη ενός πάνελ για τον λόγο που εξήγησε ο συνάδελφος από την στιγμή που οι προδιαγραφές τους από ότι γνωρίζω δεν ορίζουν κάτι τέτοιο ?

Από την όποια υπερθέρμανση μιας κυψέλης ή ενός πάνελ από ότι γνωρίζω και που έχω ακούσει είναι ότι ενδέχεται να ρίξει την παραγωγή ρεύματος στο μισό π.χ σε περιόδους καύσωνα πράγμα που εξαρτάται και από το είδος του πάνελ.

 

Εάν από τα γειτονικά πάνελ ενδέχεται η όποια πιθανότητα της υπερθέρμανσης μιας κυψέλης ενός πάνελ που σκιάζεται οδηγώντας την στο να καεί , τότε για ποιό λόγο θα πρέπει να είναι τοποθετημένα το ένα πάνελ δίπλα στο άλλο ?

Link to comment
Share on other sites

Βιβλιογραφικα οι απωλειες ενος Φ/Β απο σκιασεις περιλαμβανονται στον ορο mismatch losses, και μπορουν να αποφευχθουν με πολλες και διαφορετικες επιλογες στον τροπο συνδεσης, ενα ακομη στοιχειο που εππηρεαζει το συστημα κ αυτες τις απωλειες ειναι η ανομοιογενης τοποθετηση (π.χ σε μια στεγη καποια πανελ εχουν κλιση 30 κ αλλα μικροτερη), παλι ολα αυτα αποφευγονται με διαφορετικες συνδεσμολογιες.

Οσο αφορα τη πιθανη αστοχια και καψιμο της κυψελης, αυτο συνηθως οφειλετε σε αστοχια υλικου κατασκευης ή σε μακροχρονια εκθεση σε παραγοντες που εππηρεαζουν την παραγωγη βλ. σκιαση, λογω του οτι παρατηρειτε μια σημαντικη αυξηση θερμοκρασιας στην λειτουργια των κυψελων που δεν σκιαζονται. Αν και αυτο το φαινομενο δεν ειναι συχνο τα συγχρονα πανελ μπορουν να λειτουργουν ακομα και εαν καει μια κυψελη, φυσικα με την αναλογη μειωση παραγωγης ενεργειας.

Link to comment
Share on other sites

Όταν τα πάνελ είναι δίπλα δίπλα δεν σκιάζονται οι κυψέλες του ενός από το άλλο.

 

Μπροστά αφήνουμε πάντα χώρο ώστε να μην σκιάζονται.

 

Ο κίνδυνος να καεί οφείλεται στο γεγονός ότι όταν δεν παράγει ρεύμα λόγω σκίασης ενώ τα γειτονικά πάνελ δίνουν τάση στην κυψελη, αυτή ουσιαστικά λειτουργεί σαν αντίσταση και υπερθερμαίνεται.

Δεν καίγεται αμέσως αλλά σε σημαντικά λιγότερο χρόνο σε σχέση με το αναμενόμενο.

 

Επίσης τα περισσότερα πάνελ δεν έχουν παράκαμψη ανά κυψέλη αλλά ομαδοποιούν τις κυψέλες σε 2-3 ομάδες. Αν σκιαστεί μια κυψέλη στην ομάδα τότε βγαίνει εκτός όλη η ομάδα. Στην συνηθισμένη περίπτωση (2 ομάδες) χάνεται έτσι το 50% της παραγωγής του πάνελ για όση ώρα είναι σκιασμένη η κυψέλη.

Link to comment
Share on other sites

Σωστα..

 

Δεν εννοουσα φυσικα οτι τα πανελ σκιάζονται απο τα διπλανα αλλα οτι σκιάζονται απο ενα οποιοδηποτε εμποδιο φυσικο ή μη

Link to comment
Share on other sites

Β

Οσο αφορα τη πιθανη αστοχια και καψιμο της κυψελης, αυτο συνηθως οφειλετε σε αστοχια υλικου κατασκευης

 

Η όποια όμως αστοχία υλικού κατασκευής ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες που αφορούν και από την απορρόφηση υγρασίας .Τα σύγχρονα πάνελ και κυρίως τα γερμανικά στην εταιρία κατασκευής τους στο κομμάτι της συγκόλλησης των φωτοβολταϊκών τους στοιχείων γίνεται από σύγχρονα συστήματα ρομποτικής όπου έπειτα από τρίμηνες δοκιμές που τα υποβάλλουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες τα προωθούν μετέπειτα στην αγορά πιστοποιώντας μας ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο .

Η όποια βλάβη που ενδεχομένως να εμφανιστεί θα οφείλετε κυρίως από την φθορά του υλικού κατασκευής τους στον χρόνο πράγμα που μας δίνουν οι προδιαγραφές τους μια λογική εγγύηση από την οποία ενδεχομένως ο παραγωγός να μπορεί να καταλάβει την αποτελεσματικότητα του υλικού κατασκευής τους και από το πότε και έπειτα εμφανίζονται τα όποια προβλήματα .

Link to comment
Share on other sites

Σε χωροθέτηση που έκανα για εγκατάσταση σε ταράτσα φ/β ,στην 3d απεικόνιση την 21η Δεκ, παρατηρείται σκίαση μεταξύ των σειρών τις πρωινές ώρες(7:45-9) και τις μεσημεριανές (3:15-4:30).H πίσω σειρά απέχει απο την μπροστινή 2.5xύψος της προβολής της. Σε περίπτωση που πάρω τον γνωστό κανόνα 2x ύψος, οι σκιάσεις καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια τις ώρες που ανέφερα. Δεν υπάρχουν αλλά εμπόδια στον χώρο.

Θεωρείται οτι επειδή στην ουσία είμαι καλυμμένος για το +/-2 γύρω απο το ηλιακό μεσημέρι να μην επιδιώξω μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των σειρών; O χώρος είναι περιορισμένος πάντως και ήδη με το 2.5xύψος δεν έχω άλλα περιθώρια.

 

Kάποια άποψη;

Link to comment
Share on other sites

sonick πρακτικά στο +/- 2h το μεσημέρι το Δεκέμβριο, είσαι καλυμμένος.

Γενικά βοηθάς κι άλλο την αποφυγή σκιάσεων με κατέβασμα της γωνίας των πλαισίων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.