Jump to content
 • Novatron

 • Ξεκινά το έργο παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας που αφορά 5.902 επικίνδυνα σημεία

   Share


  Στην εκκίνηση μπαίνει το μεγάλο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας με…καύσιμο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι παρεμβάσεις στα πρώτα 1.500 επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου της χώρας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Συνολικά, θα γίνουν εργασίες σε 5.902 θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας σε όλη την επικράτεια.

  Ως το τέλος του 2022, θα πατήσουν γκάζι οι διαγωνισμοί για τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

  Το ολικό λίφτινγκ οδικής ασφάλειας σε 2.500 χλμ. του οδικού δικτύου από άκρη σ’ άκρη της χώρας μπήκε μπροστά από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, συνολικού ύψους 675 εκατ. ευρώ, αφορά σε 7.000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα.

  Για να σχεδιαστεί σε κάθε του λεπτομέρεια, μπήκαν στο μικροσκόπιο πάνω από 15.000 χλμ. δικτύου, από τα οποία 4.200 χλμ. εθνικών οδών και 10.800 χλμ. περιφερειακών οδών. Οι σχετικές μελέτες υλοποιήθηκαν από την Εγνατία Οδός Α.Ε. και εντοπίστηκαν τα επικίνδυνα σημεία που χρήζουν παρεμβάσεων. Πρόκειται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, για το κομμάτι του οδικού δικτύου όπου σημειώνονται το 39% των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα.

  Τα χρονικά ορόσημα

  Το μέρος του προγράμματος οδικής ασφάλειας που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 323.718.554,95 ευρώ, αφορά στις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα γίνουν σε έντεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας. Οι περίπου 1.100 θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας που αντιστοιχούν σε Αττική και Κρήτη, εντάχθηκαν στο πλαίσιο άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

  Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού, όπως διαγράμμιση, σήμανση οριζόντια και κατακόρυφη, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οροσήμανση, στηθαία ασφαλείας, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, εργασίες ηλεκτροφωτισμού.

  Επίσης, τοπικά, προβλέπεται συμπλήρωση – ανακατασκευή της υποδομής, όπως επισκευή φθορών οδοστρώματος, αντικατάσταση της παλαιάς επιφανειακής ασφαλτικής στρώσης με νέα αντιολισθηρή, συμπλήρωση υλικού ερείσματος, καθαρισμός – μόρφωση υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας (π.χ. αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών).

  Οι σχετικές συμβάσεις θα ανατεθούν με το σύστημα μελέτης-κατασκευής. Όπως περιγράφεται στην απόφαση ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα υλοποιήσει έργα στις περιφέρειες Στερεάς, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Αντίστοιχα, η Εγνατία Οδός ΑΕ στις περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , ενώ οι περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου θα υλοποιήσουν έργα εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας. Περιλαμβάνονται και δαπάνες διαχείρισης 4% για την Εγνατία Οδό ΑΕ που είναι ο συντονιστής του έργου.

  Σύμφωνα με τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, η πρώτη δέσμη συμβάσεων θα πρέπει να έχει υπογραφεί ως το δεύτερο τρίμηνο του 2023 κι ένα χρόνο αργότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2024, θα πρέπει να έχουν ανατεθεί όλες οι συμβάσεις. Στόχος είναι τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.


  Πηγή: https://www.ot.gr/2022/11/17/kataskeyastikes/odiki-asfaleia-gkazi-gia-paremvaseis-se-5-902-epikindyna-simeia/
  Face2Face

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.