Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τι δείχνει η μελέτη για την ανάπτυξη του μετρό της Θεσσαλονίκης- Τα χαρακτηριστικά των μετακινήσεων στην πόλη


    Η γενική συγκοινωνιακή μελέτη, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης ανάπτυξης μετρό Θεσσαλονίκης, στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, έγινε από το 2021 έως το 2023 και κάλυψε πληθυσμό περίπου 1 εκ. ευρώ κατοίκων με 13.000 ερωτηματολόγια, 67.000 συνεντεύξεις και έρευνα σε 30.000 μέλη νοικοκυριών, ενώ απογράφηκαν 690 χλμ. οδικού δικτύου.

    Διαπιστώθηκε ότι στη Θεσσαλονίκη γίνονται 1,6 εκ. μετακινήσεις ημερησίως, από τις οποίες 51% γίνονται με ΙΧ, 25% πεζή και μόλις 15% με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

    Το 44% των μετακινήσεων γίνονται με σκοπό την εργασία και το 42% αυτών γίνονται προς το κέντρο της πόλης.

    Όσοι αναζητούν θέση στάθμευσης είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 9,15 ευρώ την ώρα...

    Με βάση την έρευνα σε 76 λεωφορειακές γραμμές της Θεσσαλονίκης και πάνω από 2.000 δρομολόγια προέκυψε ότι η μέση ημερήσια επιβατική κίνηση είναι 315.000 επιβάτες, η μέση ταχύτητα των λεωφορείων είναι 22 χλμ./ώρα, ενώ το ποσοστό επικύρωσης εισιτηρίων είναι μόλις 12%. Δηλαδή η εισιτηριοδιαφυγή είναι εκρηκτικό ζήτημα. Η υψηλότερη επιβατική κίνηση καταγράφηκε σε Εγνατία, Τσιμισκή και Β. Γεωργίου.

    Σε έρευνα στους τερματικούς της Θεσσαλονίκης, δηλαδή Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, αεροδρόμιο «Μακεδονία», ΚΤΕΛ Μακεδονία και ΚΤΕΛ Χαλκιδικής καταγράφηκαν 8.700 αφίξεις την ημέρα στην πόλη και 890 τράνζιτ. Οι μισές είναι στο αεροδρόμιο και οι περισσότεροι από εκεί αποχωρούν με ΙΧ. Πόλος έλξης μετακινήσεων είναι το κέντρο. Τα αστικά προτιμούν όσοι έρχονται στην πόλη από ΚΤΕΛ Μακεδονία, ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και σιδηροδρομικό σταθμό.

    Από την έρευνα μετακινήσεων παρά την οδό προέκυψε ότι η σύνθεση των μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη είναι 72,8% με επιβατικά ΙΧ, 9,2% με δίκυκλα, 5,3% με ταξί, 8,1% με επαγγελματικά οχήματα, 3,1% με φορτηγά και 1,5% με λεωφορεία.

    Σκοποί μετακίνησης είναι 35,5% εργασία, 12,2% για αναψυχή/κοινωνικά.

    Η μέση πληρότητα στα επιβατικά ΙΧ είναι μόλις 1,37.

    Συγκοινωνιακό μοντέλο:

    Στη γενική συγκοινωνιακή μελέτη εκτιμήθηκαν οι ανάγκες μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη για το 2040 και με βάση το βέλτιστο συγκοινωνιακό μοντέλο προέκυψαν δυο γραμμές μετρό και 44 σταθμοί. To 2040, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μετακινούνται 286.000 επιβάτες την ημέρα με μετρό στη Θεσσαλονίκη.

    Οι ωφέλειες υπολογίστηκαν σε 41 εκ. ευρώ στο οδικό δίκτυο και 125 εκ. ευρώ στα δημόσια έργα ετησίως.

    Προτεραιότητα δίνεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, σχεδιάστηκε επέκταση του μετρό κι έξω από τον πολεοδομικό ιστό, αλλά και κάλυψη όλης της πόλης με σύγχρονες δημόσιες συγκοινωνίες.

    Το τελικό συνολικό μήκος γραμμών μετρό θα είναι 48 χλμ. και υπολογίζεται ότι θα δοθεί δυνατότητα εξυπηρέτησης σε 678.000 επιβάτες με μετρό.

     

    Το σχέδιο για την ανάπτυξη του μετρό περιλαμβάνει:

    ΓΡΑΜΜΗ 1:

    -Βασική γραμμή ΝΣ Σταθμός – Νέα Ελβετία (έναρξη λειτουργίας Νοέμβριος 2024)

    -Επέκταση Καλαμαριάς (έναρξη λειτουργίας εντός 2025 στο δεύτερο εξάμηνο)

    -Επέκταση προς Σταυρούπολη – Νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424, με διακλάδωση στην περιοχή του ξενοδοχείου «Καψής»

    -Επέκταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» κι από εκεί μέχρι τα Τσαΐρια στο ThessIntec

    -Αναμονή επέκτασης και προς τη Θέρμη

    ΓΡΑΜΜΗ 2:

    -Άνω Εύοσμος – Χαριλάου/Πυλαία

    -Επέκταση προς ΚΤΕΛ Μακεδονία και Κορδελιό

    Οι νέοι σταθμοί έως το 2040

    Οι νέοι σταθμοί μετρό στο παραπάνω δίκτυο έως το 2040 χωροθετούνται ως εξής:

    -Δεύτερος σταθμός στον Ν.Σ. Σταθμό κι από εκεί για τη ΓΡΑΜΜΗ 2: Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμος (πλατεία), Περιφερειακή, Άνω Εύοσμος (Αναξοστάσιο). Επίσης θα υπάρχει δεύτερος κλάδος για το Κορδελιό με σταθμούς σε ΚΤΕΛ Μακεδονία, Επτανήσου, Κορδελιό.

    -Επέκταση ΓΡΑΜΜΗΣ 1 προς Νοσοκομεία σταθμοί: Καψής, Νεάπολη, Τερψιθέα, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία, Νοσοκομεία (Αμαξοστάσιο)

    -Η ΓΡΑΜΜΗ 2 φεύγει από την Πλατεία Δημοκρατίας και σχεδιάζεται να κατασκευαστεί υπόγεια, χωρίς να σκαφτεί ο δρόμος. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού στον σχεδιασμό φαίνεται να ακολουθεί τη διαδρομή της οδού Τσιμισκή... Για τη συγκεκριμένη γραμμή αναμένεται να γίνει προφανώς εκτενής συνεννόηση με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Αυτή η γραμμή του μετρό θα έχει σταθμούς σε: Πλατεία Δημοκρατίας – Αριστοτέλους – ΧΑΝΘ – Πανεπιστήμιο- Αγ. Δημητρίου – Τούμπα – Χαριλάου – Αγία Κυριακή.

    -Η ανατολική επέκταση της ΓΡΑΜΜΗΣ 1 προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπως είπε ο κ. Ταχιάος, αποφασίστηκε να γίνει επίσης υπόγεια. Έτσι μπαίνει ένα τέλος στο σενάριο του υπέργειου μετρό προς το αεροδρόμιο. Οι σταθμοί που προβλέπονται σε αυτή την επέκταση είναι: Μίκρα - Ανωτέρα Σχολή Πολέμου – Πατριαρχικό (Mediterranean Cosmos) – Διαβαλκανικό – Γεωργική Σχολή - Αεροδρόμιο – ThessIntec.


    Πηγή: https://www.voria.gr/article/ypogeia-apo-tin-tsimiski-i-deyteri-grammi-toy-metro-thessalonikis-ypogeia-sto-aerodromio



    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.