Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ασφαλιστικά-Φορολογικά

    Ασφαλιστικά-Φορολογικά

    910 ειδήσεις in this category

    1. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σας ενημερώνουμε ότι για πρώτη φορά είναι δυνατή η εκτύπωση διαδικτυακού ειδοποιητηρίου από το e-tsmede. Η ενέργεια αυτή έγινε στα πλαίσια της ταχύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, της οικονομίας και του εξορθολογισμού των δαπανών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για το ταμείο .
       
      Συνεπώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Α.Α-ΤΣΜΕΔΕ θα μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής μας ιστοσελίδας (χωρίς να είναι απαραίτητη η εγγραφή τους) να εισάγουν
      Αρ. Δύναμης
      Αρ.Τ.Ε.Ε και
      Α.Μ.Κ.Α

      στα αντίστοιχα πεδία, προκειμένου να εκδίδουν από εδώ και στο εξής τα ειδοποιητήριο πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών.
       
      Υπενθυμίζουμε στους ασφαλισμένους μας την δυνατότητα εγγραφής τους στην ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα, προκειμένου να εκτυπώνουν:

      Ασφαλιστική Ενημερότητα για ελεύθερους επαγγελματίες
      Ασφαλιστική ενημερότητα για μισθωτούς
      Ασφαλιστική ενημερότητα /Αποδεικτικό οφειλής για διακανονισμό (Ν.4152/2014) μετά τις 10/08/2014 όπου θα ενεργοποιηθεί η εν λόγω εφαρμογή πιλοτικά ,κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης από την υπηρεσία στο site του ΤΣΜΕΔΕ
      Βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας.

      Πηγή: http://www.tsmede.gr/
    2. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      georgegaleos

      Κατεβάστε τα ειδοποιητήρια από εδώ:
      http://www.eteaep.gov.gr/web/
      ή από απευθείας από εδώ:
      https://www.idika.org.gr/EteaepServices/
      μπαίνουμε πλέον για να εκτυπώνουμε τα ειδοποιητήρια εισφορών ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ & ΕΦΑΠΑΞ.
       
    3. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Earl

      Οι πληρωμές των τελών 3% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ & ΕΜΠ μπορούν να γίνονται πλέον και ηλεκτρονικά μέσω της νέας πλατφόρμας SimplePay της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
       
      Κάνετε εγγραφή στην υπηρεσία και έπειτα κλικ στο:
       
      Συναλλαγές > Ασφαλιστικά Ταμεία > ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ Είσπραξη πόρων στα δεξιά της ιστοσελίδας.
       
      Συμπληρώνεται τα απαιτούμενα πεδία (κωδικό καταβολής, ονοματεπώνυμο, ποσό προϋπολογισμού έργου, ποσό καταβολής, και ένα τηλέφωνο) και στη συνέχεια επιλέγετε τον τρόπο πληρωμής. Είτε με χρέωση του λογαριασμού σας στην Εθνική, είτε με πιστωτική κάρτα της Εθνικής.
       
      Για την πληρωμή μέσω άλλης τράπεζας υπάρχει επιπλέον χρέωση 0,69€.
       
      Πέραν από αυτά τα χαρμόσυνα νέα, ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα καταργηθούν αυτά τα τέλη όπως έγινε και με το 2% υπέρ ΤΕΕ, και θα ησυχάσουμε...
    4. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Με τις διατάξεις των υποπαραγράφων ΙΑ.1 και ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ’ του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107/τ.Α’/9-5-2013), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις παρ.1,2 & 3 του άρθρου δεύτερου του Ν.4158/13 και τις σχετικές ΥΑ Β/7/15878/2915/13 & ΥΑ Β /7/15877/2914/13 (ΦΕΚ 1265/τΒ’/24-5-2013), παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης καθυστερούμενων οφειλών με την επιλογή μίας εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:
       
      Α. Ένταξη στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» της υποπ/φου ΙΑ.2 της παρ.ΙΑ’ του άρθρου πρώτου του Ν.4152/13, καθυστερούμενων έως την 31/12/12 οφειλών μετά των νόμιμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, με προϋπόθεση καταβολής ανελλιπώς των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2013 και εφεξής, και καταβολή τους εφάπαξ ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με αντίστοιχη έκπτωση επί των πρόσθετων τελών ως εξής:

      Έκπτωση 50% εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ ως 31/7/2013
      Έκπτωση 40% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30/6/2014
      Έκπτωση 35% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30/6/2015
      Έκπτωση 30% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30/6/2016
      Έκπτωση 25% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30/6/2017

       
      Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» υποβάλλεται άπαξ και οποτεδήποτε (με ανάλογη απαλλαγή των προσαυξήσεων) με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της τελευταίας δόσης την 30/6/2017, με εξαίρεση την εφάπαξ εξόφληση που πρέπει να πραγματοποιηθεί ως 31/7/2013.
       
      Ασφαλιστικές εισφορές ληξιπρόθεσμες από την 1/1/2013 πρέπει να καταβληθούν πριν την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση. Ο οφειλέτης πρέπει να είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά από την 1/1/13 προκειμένου να δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση.
       
      Ένταξη στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» των καθυστερούμενων έως την 31/12/2012 οφειλών, οι οποίες δεν προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, για φυσικά πρόσωπα με αδυναμία εξόφλησης της οφειλής εφάπαξ ή έως 48 δόσεις και για συνολικό ύψος κύριας οφειλής έως 5.000 €. Στη περίπτωση αυτή ο αριθμός των δόσεων
      καθορίζεται με μέγιστο αριθμό δόσεων τις 100 και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 € και δεν παρέχεται έκπτωση επί των πρόσθετων τελών και λοιπών προσαυξήσεων. Για τη υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή πρέπει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/86 του οφειλέτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του στην οποία δηλώνεται η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή στο πρόγραμμα της ρύθμισης (48 δόσεις), αλλά δυνατότητα τήρησης ρύθμισης σε παραπάνω δόσεις και βιωσιμότητα αυτής.
      Το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται από 1/1/2013 με ετήσιο επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο με 800 μονάδες βάσης (δηλαδή 8%).
       
      Η καταβολή των δόσεων στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» ή στη «Πάγια ρύθμιση» γίνεται υποχρεωτικά με πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης του λογαριασμού του οφειλέτη με πίστωση του λογαριασμού του ΕΤΑΑ/ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΔΕ στην ΕΤΕ. Η πάγια εντολή πιστοποιείται από την ΕΤΕ με ενημέρωση που θα στέλνει ο οφειλέτης στο ΕΤΑΑ/ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΔΕ. Για την καταβολή των δόσεων δεν απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Εξαιρούνται από υποχρέωση πάγιας εντολής οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες άνω των 65 ετών, των οποίων η συνολική βασική οφειλή δεν ξεπερνά τις 5.000 € και οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό.
       
      Διαβάστε όλη την ανακοίνωση εδώ: http://www.tsmede.gr/Portals/0/Anakoinoseis/%CE%A1%CE%A5%CE%98%CE%9C%CE%99%CE%A3%CE%97_4152_%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97.pdf
       
      Πηγή: http://www.tsmede.gr/
    5. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      antony78

      Από την επίσημη ιστοσελίδα ΕΟΠΥΥ, οδηγίες για την ένταξη κλάδου ασθενείας ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΟΠΥΥ.
       
      Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ: Ενημερωθείτε σχετικά με την ένταξη του κλάδου υγείας ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΟΠΥΥ από 12/11/2012
    6. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Τις επόμενες μέρες, ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η κρίσιμη εγκύκλιος που θα καθορίζει τον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, αλλά και για αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, γιατρούς), του ΕΤΑΑ.
       
       
      Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά περίπου ένα εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι θα μάθουν τελικά, επί ποιών εισοδημάτων θα καταβάλλουν εισφορές για το 2017. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, είναι κατά πάσα πιθανότητα, αυτό της διαφορετικής χρονολογικής προσέγγισης, σε σχέση με τις εισφορές του α’ και του β’ εξαμήνου του επόμενου έτους.
       
      Η κοινή επιτροπή που είχαν συστήσει για το θέμα, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, φαίνεται ότι καταλήγει σε μια συμφωνία που θα δίνει το δικαίωμα να αξιοποιηθούν τα εισοδήματα του 2015 για να προκύψουν οι εισφορές του α’ εξαμήνου του 2017. Αντίστοιχα, θα αξιοποιηθούν τα εισοδήματα του 2016, μέσω της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τις εισφορές που θα προκύψουν το β’ εξάμηνο του 2017. Θα προβλέπεται η λογική του συμψηφισμού, για περιπτώσεις διαφοροποίησης εισοδημάτων, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα πρόσθετης καταβολής εισφορών, στην περίπτωση που γίνονται έλεγχοι και εμφανίζονται διαφορετικά εισοδήματα, από τα δηλωθέντα.
       
      Σε κάθε περίπτωση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να συμβιβαστούν ότι από την 1.1.17 και μετά θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ίσες με το 20% του εισοδήματος, μόνο για κύρια ασφάλιση. Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί 6,95% για υγεία. Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους ισχύει πρόσθετη επιβάρυνση 7% για επικούριση και 4% για εφάπαξ. Έτσι, προκύπτει επιβάρυνση για καταβολή εισφορών, που κυμαίνεται από 26,95% έως 38,95% του ετήσιου εισοδήματος.
       
      Πηγή: www.dikaiologitika.gr - http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/130817/pos-tha-ypologizontai-oi-nees-eisfores-tou-oaee-gia-to-2017
    7. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σύμφωνα με ενημέρωση από το Ταμείο, μετά την εισήγηση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ και την ομόφωνη απόφαση 24/378/16.12.2015 της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΤΑΑ,
      παρατείνεται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Β΄εξαμήνου 2015 μέχρι και τις 16/01/2016.
       
      Σύμφωνα με την ενημέρωση, παραμένει σε ισχύ η ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα του ασφαλισμένου, ενώ παράλληλα απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι από τα πρόσθετα τέλη μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
       
      Πηγή: http://web.tee.gr/paratasi-katavolis-asfalistikon-eisforon-2ou-eksaminou-2015-tsmede/
    8. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Ηλεκτρονικά μισθωτήρια και για τη δωρεά παραχώρηση ακινήτου από το γονιό στο παιδί ή και αντίστροφα ζητάει η Εφορία. Συγκεκριμένα υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτου έχει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου όχι μόνο στην περίπτωση που το ενοικιάζει αλλά και σε περίπτωση που το παραχωρεί δωρεάν!
      Όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, οι εκμισθωτές -υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου υποχρεούνται να δηλώνουν, με ηλεκτρονικό τρόπο, όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία και ανεξάρτητα αν το μίσθωμα καταβάλλεται σε χρήμα ή σε είδος. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες δηλαδή από τους γονείς στα παιδιά ή από τα παιδιά στους γονείς.
      Επίσης, σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώνει τη λύση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση.
      Ηλεκτρονική δήλωση για τη μίσθωση θα πρέπει να υποβληθεί όταν ο γονιός παραχωρεί σε τέκνο ακίνητο δωρεάν για επαγγελματική στέγη της επιχείρησης του τέκνου.
      Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ πρέπει να υποβληθεί «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και μάλιστα  το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αποτελεί τεκμήριο που υπολογίζεται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ’ εξαίρεση το τεκμαρτό εισόδημα του που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες απαλλάσσεται από το φόρο.
      Είδος μίσθωσης
      Επίσης στις περιπτώσεις που υπάρχει  δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου για παράδειγμα όταν γονέας παραχωρεί τη χρήση ακινήτου στο παιδί του, χωρίς αντάλλαγμα τότε προκύπτει φορολογητέο τεκμαρτό εισόδημα το οποίο προσδιορίζεται σε 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το τεκμαρτό εισόδημα απαλλάσσεται μόνο στην περίπτωση παραχώρησης χρήσης κατοικίας έως 200 τ.μ., προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικίας από γονείς στα παιδιά ή το αντίστροφο.
    9. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      OLINAPAL

      Απόφαση-βόμβα με την οποία 120.000 μηχανικοί ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011 αυξημένες εισφορές στο Ταμείο τους εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
       
      Η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί επισήμως από το ΣτΕ αλλά ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», την έχει στα χέρια του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και έχει ανάψει φωτιά σε όλο τον κλάδο των μηχανικών γιατί ουσιαστικά τους υποχρεώνει να καταβάλουν αναδρομικά τις αυξημένες εισφορές που θεσπίστηκαν με το νόμο 3986/2011, καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι συνταγματικές, απορρίπτοντας την προσφυγή του ΤΕΕ που ζητούσε να μην ισχύουν οι νέες εισφορές λόγω αντισυνταγματικότητας.
       
      Σημειώνεται ότι μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή το Ταμείο των μηχανικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) πήρε απόφαση να παγώσει την εφαρμογή του νόμου από τον Απρίλιο του 2013. Παρότι η απόφαση αυτή δεν βρήκε τότε σύμφωνα όλα τα μέλη της Διοίκησης, εντούτοις η πλειοψηφία της διοικούσας επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ επέβαλε το «δεν πληρώνω» και ακύρωσε την εφαρμογή του νόμου.
       
      Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», σθεναρή αντίδραση στην αύξηση των εισφορών είχε προβάλει τότε, από τη θέση του προέδρου του ΤΕΕ, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σήμερα είναι αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
       
      Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι ο κλάδος των μηχανικών αδυνατούσε να επωμιστεί την αύξηση των εισφορών εξαιτίας της κρίσης που είχε προκαλέσει στον κατασκευαστικό τομέα η οικονομική ύφεση.
       
      Παρά ταύτα όμως, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας στην αύξηση των εισφορών, απορρίπτοντας την προσφυγή του ΤΕΕ.
       
      Η επιβάρυνση για τον κάθε ασφαλισμένο αγγίζει τα 2.800 ευρώ
       
      Οι 120.000 μηχανικοί είναι πλέον αντιμέτωποι με την εφαρμογή ενός νόμου που «τους υποχρεώνει» να καταβάλουν αυξημένες τις ασφαλιστικές εισφορές 8 εξαμήνων, δεδομένου ότι οι πληρωμές στο Ταμείο τους είναι εξαμηνιαίες.
       
      Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά μέσο όρο η μηνιαία εισφορά είναι 350 ευρώ, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αγγίζει τα 336 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κατά κεφαλήν κόστος από τις οφειλές των απλήρωτων εισφορών της περασμένης τετραετίας είναι 2.800 ευρώ στον κάθε ασφαλισμένο!
       
      Το θέμα είναι ήδη γνωστό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και μάλιστα έχουν βολιδοσκοπηθεί πιθανές λύσεις, όπως η ένταξη των οφειλών από τη μη πληρωμή των αυξημένων εισφορών στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
       
      Πηγή: Βόμβα ΣτΕ: 120.000 μηχανικοί θα πληρώσουν αναδρομικά από το '11 αυξήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/197875/vomva-ste-120000-mihanikoi-tha-plirosoyn-anadromika-apo-11-ayxiseis-sto-tsmede#ixzz3VIWoZ9kQ
    10. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Μουστάκας Β.

      Νέες περικοπές και δυσμενέστερες αλλαγές στη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων επιφέρουν οι διατάξεις που κατατέθηκαν ως τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας, το βράδυ της Τετάρτης, δίκην νομοτεχνικών βελτιώσεων στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο. Προβλέπεται, λοιπόν, η κατάργηση κοινωνικών πόρων που είχαν απομείνει στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΤΣΑΥ και στο Ταμείο των ενστόλων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ προβλήματα και νέες καθυστερήσεις αναμένονται στη διαδικασία απονομής του εφάπαξ, αφού αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέα δικαιολογητικά από τους συνταξιούχους εν αναμονή.
       
      Βάσει της τροπολογίας, καταργούνται πόροι που χρηματοδοτούσαν το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και είχαν θεσμοθετηθεί το 1940, το 1979 ή το 1993 (κρατήσεις επί παντός λογαριασμού πληρωμής εργολάβου, επί των αμοιβών για την εκπόνηση τεχνικών μελετών, επί αμοιβών για βιομηχανικές, ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές μελέτες κ.λπ.). Καταργούνται, επίσης, εναπομείναντες πόροι από το Ταμείο Νομικών, από το ΤΣΑΥ, από τα Ταμεία των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στον Τύπο αλλά και από τα Ταμεία των ενστόλων. Συνολικά, το έλλειμμα που δημιουργείται στον ΕΦΚΑ, στον οποίο συγχωνεύονται όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, εκτιμάται από το ΓΛΚ σε 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
       
      Με την ίδια τροπολογία χάνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν μετά τις 12 Μαΐου 2016 (όπως ισχύει ήδη για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα) τις «οικογενειακές παροχές». Πρόκειται για τα επιδόματα συζύγου ή τέκνων που προβλέπονταν από τις παλιές διατάξεις.
       
      Δυσμενείς αλλαγές επιφέρει και η διάταξη που καταργεί νόμο του 1992, βάσει του οποίου για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/1993) το εξάμηνο λογίζεται ως έτος για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Επί τα χείρω αλλάζει και το όριο περικοπής της σύνταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Μετά τη συμπλήρωση των 55ου θα χάνουν το 70% από το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος συντάξεων που υπερβαίνει τα 780 ευρώ (αντί 970 ευρώ). Τέλος, για τον υπολογισμό του εφάπαξ αλλάζει η βάση υπολογισμού του βοηθήματος για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2014, ενώ μεγαλύτερες θα είναι και οι περικοπές στα εφάπαξ των αυτοαπασχολουμένων.
       
      Πηγή: Καθημερινή - http://www.kathimerini.gr/862237/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/katarghsh-koinwnikwn-porwn-asfalistikwn-tameiwn
       
      Και από τον συνάδελφο CivilKald
       
      Kαταργείται η κράτηση του 2% επί των αμοιβών των μελετών και των επιβλέψεων δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων.
       
      Η κατάργηση είναι άμεση, ήτοι θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου (πλέον) στο ΦΕΚ, η οποία αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.
       
      Σημειώνεται ότι με τον Ν. 4254/2014 είχε καταργηθεί από 1/1/2015 η αντίστοιχη κράτηση 1% υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ επί των πληρωμών των εργοληπτών δημοσίων έργων, γεγονός που είχε δημιουργήσει θέμα διαφορετικής μεταχείρισης εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων, καθόσον οι δύο επιχειρηματικοί κλάδοι απολάμβαναν και απολαμβάνουν (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) τα ίδια προνόμια από το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, με κυριότερο την παροχή εγγυήσεων για την ανάληψη και την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.
    11. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Το Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. κατά τη συνεδρίασή της 16 Νοεμβρίου του 2016 (αρ. Συνεδρίασης Νο 424), σε συνέχεια αιτημάτων – εισηγήσεων του Προέδρου του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. κ. Κωνσταντίνου Μακέδου, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Δ.Ε. του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. αποφάσισε:
       
      - την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Β΄ Εξαμήνου 2016 των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι και τις 30/12/2016 άνευ προσαυξήσεων, εκπροθέσμου και με παράλληλη διατήρηση των διακανονισμών, της ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας των υποχρέων.
       
      - τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι και τις 30.11.2016 των ελεύθερων επαγγελματιών, που ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι μέχρι και τις 31.10.2016 και δεν έχουν πληρώσει το Α’ Εξάμηνο του 2016, λόγω του ότι το αίτημα της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α’ εξαμήνου του 2016 για ένα μήνα, και συγκεκριμένα μέχρι και τις 30.11.2016, μεταβιβάστηκε στην αρμόδια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ε. Αχτσιόγλου, και είμαστε σε αναμονή της αποδοχής του.
       
      - την προσαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος της Διεύθυνσης Μηχανογράφησης του Ε.Τ.Α.Α., ώστε ο υπολογισμός των πρόσθετων τελών για τις εκπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων μας για το Α’ Εξάμηνο του 2016 – συμπεριλαμβανομένων και των αναδρομικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ να υπολογίζονται από την ημερομηνία λήξης της πληρωμής τους, και συγκεκριμένα – από την 1.11.2016, εφόσον τελικά δεν γίνει αποδεχτό το αίτημα της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α’ εξαμήνου του 2016 για ένα μήνα, και συγκεκριμένα μέχρι και τις 30.11.2016.
       
      Πηγή: http://www.tsmede.gr/
    12. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      littledragon

      Όπως ακριβώς γράφαμε από το πρωί, όχι μειώσεις, αλλά νέες αυξήσεις εισφορών ετοιμάζονται, μαζί με συντριπτικές μειώσεις συντάξεων και ενοποίηση ταμείων - κλοπή αποθεματικών, όπως ακριβώς προβλέπει το 3ο μνημόνιο. Ενδεικτικά στο Σ/Ν της κυβέρνησης για την ασφαλιστική απορύθμιση και από μια βιαστική του ανάγνωση προβλέπεται:
       
       
      - ενοποίηση όλων σε ένα ταμείο (και του ΤΣΜΕΔΕ)
       
      - υπολογισμός σύνταξης κοντά στη λογική λοβέρδου με μεγάλες μειώσεις (380 + αναλογική σύνταξη υπολογισμένη στο μέσο μισθό όλου του εργάσιμου βίου με ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινουν από το 0.8% αντί του 2%), ενδεικτικά για 36 χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται μόλις στο 39% αντί του 80 ή του 72% που ίσχυε σε προηγούμενους νόμους.
       
      - πλήρης κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης - παντελώς άγνωστο τι θα γίνουν οι μέχρι σήμερα καταβληθείσες εισφορές
       
      - αύξηση εισφορών στην επικουρική (7,5% αντί για 6%) και στην υγεία 6,95% αντί για 6,45%)
       
      - "Διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση, καταργούνται από 1.1.2017." Καταργούν δηλαδή την έκπτωση 50% που ίσχυε κατά την πρώτη 5ετία ασφάλισης.
       
      - διατηρεί τη μηνιαία εισφορά των 10 € υπέρ του ανύπαρκτου ταμείου ανεργίας
       
      - "εισφορά κύριας σύνταξης για τους Ελ.Επ. ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι της παρ. 1 δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών." (δηλαδή 116 € το μήνα μόνο για ΚΣ)
       
      - "Η σταθερή μηνιαία εισφορά, το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς καθώς και οι ασφαλιστικές κατηγορίες ή αποδοχές, βάσει των οποίων υπολογίζεται η μηνιαία εισφορά των ασφαλισμένων για τους οποίους, βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών, Τομέας Ασφάλισης Νομικών), όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι 31/12/2015 παραμένουν αμετάβλητες μέχρι 31/12/2016." (δηλαδή διατηρούνται πλήρως οι αυξήσεις του μεσοπρόθεσμου).
       
      - μηνιαία καταβολή εισφορών από 1/1/2017
       
      Ακολουθεί ενδεικτικός υπολογισμός εισφορών Ελ.Επαγ. ΚΣ 20% + υγεία 6,95% + Επικ 7,5% + Εφάπαξ 4% = 38,45% επί των δελτίων με ελάχιστό ποσό εισφοράς, αυτό του βασικού μισθού (12*586=7032) δηλαδή 225 +10 € ΟΑΕΔ το μήνα ή 2823 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως εισοδήματος
      Και όλα αυτά τα απαράδεκτα αποτελούν την πρόταση της κυβέρνησης, μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι θα ακολουθήσει μετά τη διαπραγμάτευση.
       
      δπ
      Σ/Ν για ασφαλιστικό 2016 4.1.2016
    13. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Με μια σειρά video η ΑΑΔΕ δίνει οδηγίες για ψηφιακή έκδοση παραστατικών μέσω της εφαρμογής timologio.
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Αρτοποιούς
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Γιατρούς
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Εμπόρους
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Εστιατόρια
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Ηλεκτρολόγους
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Κλωστοϋφαντουργούς
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Λογιστές
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Μηχανικούς
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Ξενοδόχους
      myDATA/timologio: Οδηγίες για καταστήματα οπτικών
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Σύμβουλους Ενέργειας
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Βιοτέχνες
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Δικηγόρους
      myDATA/timologio: Οδηγίες για Συμβολαιογράφους
      Οδηγίες για Μηχανικούς:
       
    14. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή στην ηλεκτρονική σελίδα του ΤΣΜΕΔΕ (e-tsmede) με την οποία θα μπορείτε να εκτυπώνετε τα αποκόμματα για την θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας.
       
      Υπενθυμίζουμε στους ασφαλισμένους μας ότι προαπαιτούμενο για την χρήση της εφαρμογής είναι η εγγραφή σας στην ιστοσελιδα του ΤΣΜΕΔΕ και η ταυτοποίηση των κωδικών σας.
       
      Σύστημα ελέγχου εγκυρότητας εγγυητικής επιστολής
       
      Από 07/04/2014 θα είναι διαθέσιμη η νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ”Σύστημα ελέγχου εγκυρότητας εγγυητικής επιστολής - Βεβαίωση εγκυρότητας εγγυητικής επιστολής”.
       
      Πηγή: http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/18232
    15. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Εκ νέου παράταση της προθεσμίας εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν στο Α΄ εξάμηνο του 2016 για έναν ακόμη μήνα, μέχρι 30 Νοεμβρίου 2016, ζήτησε σήμερα με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός προς τη Διοικούσα Διοικούσα Επιτροπή Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ), άνευ προσαυξήσεων εκπροθέσμου και με παράλληλη διατήρηση των διακανονισμών, της ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας των υπόχρεων, ώστε οι ασφαλισμένοι να ανταπεξέρχονται στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις με ομαλότερους όρους.
       
      Πηγή: http://web.tee.gr/eidisis/epistoli-pros-tsmede-gia-ek-neou-paratasi-katavolis-asfalistikon-isforon-a-examinou-2016/
    16. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Οι εισφορές που θα καταβάλουν για το 2024 αυξήθηκαν κατά 3,46% και για τις δύο πρώτες κατηγορίες είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο των εισφορών που αντιστοιχούν στον μέσο μισθό της οικονομίας ο οποίος βρίσκεται στα 1.200 ευρώ Οσοι επιλέξουν την 1η και 2η κατηγορία θα πρέπει να ξέρουν ότι σε αυτά τα ασφάλιστρα υπάρχει και η παγίδα της χαμηλής σύνταξης.
      Πολλοί επαγγελματίες κάνουν το λάθος να μετράνε το κόστος των συνολικών εισφορών, ενώ για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης δεν λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισφορών, παρά μόνον η εισφορά σύνταξης της κάθε κατηγορίας.
      Ετσι, με την αύξηση κατά 3,46%, η συνολική εισφορά της πρώτης κατηγορίας διαμορφώνεται στα 248 ευρώ τον μήνα. Από αυτή την εισφορά όμως τα 175 ευρώ είναι αυτά που θα μετρήσουν για τη σύνταξη, ενώ τα υπόλοιπα είναι η εισφορά για τον κλάδο ασθένειας (63 ευρώ) και η εισφορά ανεργίας (10 ευρώ).
      Στον πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» φαίνεται ότι η επιλογή της χαμηλής εισφοράς έχει βαρύ αντάλλαγμα στο μέλλον με χαμηλή σύνταξη για πάντα!
      Για παράδειγμα:
      * Η σύνταξη που βγάζει σήμερα η εισφορά της 1ης κατηγορίας με 30 έτη ασφάλισης είναι μόλις 658 ευρώ. Στα 35 έτη η σύνταξη είναι 754,18 ευρώ και στα 40 έτη ασφάλισης φτάνει στα 874,62 ευρώ.
      * Η σύνταξη που βγάζει σήμερα η εισφορά της 2ης κατηγορίας με 30 έτη ασφάλισης είναι 704,37 ευρώ. Στα 35 έτη η σύνταξη είναι 819,79 ευρώ και στα 40 έτη ασφάλισης φτάνει στα 964,33 ευρώ.
      Τα ποσά εισφορών για τις δύο πρώτες κατηγορίες αντιστοιχούν σε μισθούς 879,15 ευρώ και 1.055 ευρώ αντίστοιχα, όταν ο μέσος μισθός της οικονομίας για το 2023 διαμορφώνεται στα 1.200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές είναι κάτω από τον μέσο όρο των εισφορών που καταβάλει η πλειονότητα των εργαζομένων.
      Σε επίπεδα πάνω από τον μέσο όρο κινούνται οι εισφορές από την 3η και άνω κατηγορία, οπότε και οι συντάξεις για όσους μείνουν στις υψηλότερες κατηγορίες θα είναι καλύτερες.
      Για παράδειγμα:
      * Η σύνταξη που βγάζει σήμερα η εισφορά της 3ης κατηγορίας με 30 έτη ασφάλισης είναι 779,16 ευρώ. Στα 35 έτη η σύνταξη είναι 925,60 ευρώ και στα 40 έτη ασφάλισης φτάνει στα 1.108,99 ευρώ.
      * Η σύνταξη που βγάζει σήμερα η εισφορά της 4ης κατηγορίας με 33 έτη ασφάλισης είναι 970,45 ευρώ. Στα 39 έτη η σύνταξη είναι 1.225,66 ευρώ και στα 42 έτη ασφάλισης φτάνει στα 1.285,46 ευρώ.
      * Η σύνταξη που βγάζει σήμερα η εισφορά της 5ης κατηγορίας με 33 έτη ασφάλισης είναι 1.102,40 ευρώ και στα 40 έτη ασφάλισης φτάνει στα 1.474,74 ευρώ.
      * Η σύνταξη που βγάζει σήμερα η εισφορά της 6ης κατηγορίας με 35 έτη είναι 1.484,26 ευρώ και στα 40 έτη ασφάλισης φτάνει στα 1.872,8 ευρώ.
      Οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιλέγουν σχεδόν σε ποσοστό 90% την 1η κατηγορία, με κίνδυνο να εγκλωβιστούν σε χαμηλά ποσά σύνταξης, αν μείνουν σταθεροί στην επιλογή τους για τα επόμενα χρόνια.
      Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους βρίσκονται πλησίον της σύνταξης, δηλαδή σε απόσταση ως 5 έτη από τη συνταξιοδότηση, και έχουν επιλέξει από το 2020 και μετά σταθερά την 1η κατηγορία, ενώ με τις εισφορές βάσει εισοδήματος (2017, 2019) εντάσσονταν στην ελάχιστη εισφορά σύνταξης που είχε βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ τότε.
      Τι αλλάζει στις αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1ης/1/2025
      Στις αιτήσεις συνταξιοδότησης από το 2025 και μετά, η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται για μεν το διάστημα από το 2002 ως και το 2023 με βάση τον πληθωρισμό, για δε το διάστημα από 2025 και μετά με βάση το μέσο ποσοστό αύξησης των μισθών κατά το προηγούμενο έτος για το σύνολο των εργαζομένων.
      Κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, οι συντάξιμες αποδοχές για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το 2025, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα (τιμαριθμοποίηση από 2002 ως και 2023), θα αυξηθούν με το μέσο ποσοστό αύξησης των μισθών για το 2024.
      Αν δηλαδή το 2024 οι μισθοί στο σύνολο της οικονομίας, από τον εργάτη ως τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρίας, έχουν αύξηση5% κατά μέσο όρο, τότε και οι συντάξιμες αποδοχές για το 2025 θα αυξηθούν κατά 5%. Προσοχή, η αύξηση θα αφορά στις αποδοχές από το 2025 και μετά και δεν θα μεταφέρεται στα προηγούμενα έτη.
      Το νέο σύστημα είναι καλύτερο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και σε μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.
      Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα μπει σε λειτουργία μόλις η ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταφέρει να ετοιμάσει και τον αντίστοιχο μαθηματικό τύπο.
      Τι συντάξεις «βγάζουν» οι νέες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες
      Ασφαλιστική κατηγορία Μηνιαία εισφορά σύνταξης 2024 Μισθός στον οποίο αντιστοιχεί η εισφορά Ποσά σύνταξης που δίνει σήμερα η κάθε κατηγορία με 30 έως 42 έτη ασφάλισης (*) Με 30 έτη Με 33 έτη Με 35 έτη Με 37 έτη Με 39 έτη Με 40 έτη Με 42 έτη 1 175,83 879,15 658,00 710,22 754,18 798,58 843,41 866,62 874,62 2 211,00 1.055,00 704,37 767,04 819,79 873,07 926,87 954,73 964,33 3 267,72 1.338,60 779,16 858,67 925,60 993,20 1.061,47 1.096,81 1.108,99 4 336,91 1.684,55 870,39 970,45 1.054,68 1.139,75 1.225,66 1.270,13 1.285,46 5 418,59 2.092,95 978,08 1.102,40 1.207,05 1.312,74 1.419,48 1.474,74 1.493,78 6 567,19 2.835,95 1.174,01 1.342,47 1.484,26 1.627,48 1.772,11 1.846,98 1.872,79 (*) Ποσά συντάξεων μικτά.
    17. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      1) Αγγλία – Ασφάλιση ελεύθερων επαγγελματιών: Για εισόδημα κάτω των £5,725 per year δεν είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις! Έως £7.775 το χρόνο πληρώνεις £2.70 την εβδομάδα.
       
      2) Αυστρία – Οι εισφορές που καταβάλλετε ως εργαζόμενος εξαρτώνται από τις
      ακαθάριστες αποδοχές σας. Eάν είστε αυτοαπασχολούμενος, βάσει τωνεπαγγελματικών εσόδων σας (όταν συντρέχει περίπτωση, προβλέπεται ελάχιστη εισφορά!!)
       
      http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social
      %20security%20rights%20in%20Austria_el.pdf
       
      3) ΓΑΛΛΙΑ : Αν είστε αυτοαπασχολούμενος, καταβάλλετε ο ίδιος τις εισφορές, που υπολογίζονται επί του εισοδήματος από την επαγγελματική σας δραστηριότητα.
       
      http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social
      %20security%20rights%20in%20France_el.pdf
       
      4) Ιταλια : Οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων υπολογίζονταιεπί
      του συνόλου των επαγγελματικών εισοδημάτων που δηλώνονται για σκοπούς
      φορολογίας φυσικών προσώπων κατά το έτος στο οποίο αφορούν οι εισφορές
       
      http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social
      %20security%20rights%20in%20Italy_el.pdf
       
      5) ΚΥΠΡΟΣ : Για τους αυτοτελώς εργαζόμενους, το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο
      16,9%. Από το συνολικό αυτό ποσοστό του 16,9%, το 12,6% καταβάλλεται από τον αυτοτελώς εργαζόμενο και το 4,3% από το κράτος. (ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ! ΤΟ ΕΤΑΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΝΙΧΥΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, ΕΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΖΟΥΝ!!!)
       
      Προβλέπεται υποχρεωτικό ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα με κανονιστικές ρυθμίσεις
      για κάθε επαγγελματική κατηγορία αυτοτελώς εργαζόμενων.
       
      Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές βάσει του
      ελάχιστου ασφαλιστέου εισοδήματος.
       
      ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ !!!!!!!!!!!
       
      Σε περίπτωση που ο αυτοτελώς εργαζόμενος αποδείξει ότι το εισόδημά του
      είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα της επαγγελματικής
      κατηγορίας στην οποία ανήκει, δύναται να καταβάλλει εισφορές οι οποίες
      υπολογίζονται βάσει του πραγματικού του εισοδήματος.
       
      http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social
      %20security%20rights%20in%20Cyprus_el.pdf
       
      6) ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ : Το ποσό των εισφορών αποτελεί ποσοστό επί των
      επαγγελματικών εισοδημάτων σας.
       
      http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social
      %20security%20rights%20in%20Luxembourg_el.pdf
       
      7) ΝΟΡΒΗΓΙΑ : Το ποσοστό εισφοράς των αυτοαπασχολούμενων είναι 11,0% επί των
      εισοδημάτων επί των οποίων γίνονται κρατήσεις (τα οποία αποκτώνται απόελευθέρια επαγγέλματα). Ωραιο και συγκεκριμενο .
       
      ΠΧ
      3.000 ευρω ετησιο εισοδημα = 330 ευρω ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΟΥ ΕΚΕΙ.
      Με το ιδιο εισοδημα = 4.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ,
       
      ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΤΑ 3.000 ευρω ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ.
       
      Σουηδια : Οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές που ανέρχονται στο 28,97 % του εισοδήματός τους.
       
      Βεβαιως μιλαμε για τη χωρα με ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
       
      Εμεις εδω τους ανταγωνιζομαστε στο πρωτο (τους ξεπερναμε αερα) και ΦΥΣΙΚΑ
      εχουμε το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ ΜΑΖΙ (οι ανασφαλιστοι Ελληνες εφθασαν το 30 % του πληθυσμου!!!)
       
      http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social
      %20security%20rights%20in%20Sweden_el.pdf
       
      9) Τελος η ΙΣΠΑΝΙΑ ειναι η μονη χωρα που εχει παρομοιο συστημα με το δικο μας. Δεν ειναι τυχαιο που μοιραζομαστε με αυτη την φοβερη χωρα, τοσα εξοχα κοινα, οπως απο εναν εμφυλιο, μια χουντα, μια 20ετη σοσιαλμανια και εν τελει απο μια προσφατη οικονομικη καταρρευση.
       
      – Ολα τα ανωτερω στοιχεια βρισκονται στον επισημο ιστοτοπο της Ευρωπαϊκής
      Επιτροπής (εχει επιλογη και Ελληνικης γλωσσας, για καθε χωρα που αναλυει)
       
       
      http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=858&langId=en
       
      – Για γρηγορη ανευρεση των παραρτηματων των κοινωνικοασφαλιστικων δικαιωματων ολων των χωρων της ΕΕ, εδω :
       
      Η ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ
       
      Αποτελεσμα του στρεβλου εν Ελλαδι συστηματος κοινωνικης ασφαλισης ειναι αυτο και αυτο, δηλαδη να στερουνται και διωκονται κατα κανονα ανασφαλιστοι αυτοαπασχολουμενοι, υποαπασχολουμενοι, με μπλοκακι, ανεργοι, συγχρωτιζομενοι κατα απαραδεκτο τροπο με τους οντως εισφοροφυγαδες αλλων κοινωνικων και επαγγελματικων κατηγοριων (εργοδοτες κλπ).
       
      Δηλαδη μπαινουν στο ιδιο καθεστως οσοι αδυνατουν να εχουν επαρκες εισοδημα για να καταβαλλον και εισφορες – μαζι με αυτους που εχουν επαρκη εισοδηματα , αλλα δυστροπουν να καταβαλλουν.
       
      Aυτο ομως ειναι απαραδεκτο και αντισυνταγματικο κατα την αποψη μου, για τους πραγματικα χαμηλων εισοδηματων ελευθερους επαγγελματιες & επιστημονες, και πρεπει αμεσα να ακολουθησουμε το παραδειγμα των ευρωπαικων χωρων με τις αναλογικες κρατησεις, γιατι Η ανυπαρξία φοροδοτικής ικανότητας σημαίνει και ανυπαρξία εισφοροδοτικης ικανότητας (Η μεγαλύτερη νομική ερεύνα επί του ασφαλιστικού ζητήματος της Ελλάδας, αυτή τη φορά όμως ιδωμένο από τη σκοπιά του ασφαλισμένου ελεύθερου επαγγελματία).
       
      του Κωνσταντίνου Παπακασόλα, δικηγόρου Αθήνας.
       
      Πηγή: http://www.logiastarata.gr/2015/04/blog-post_7.html
    18. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Εκδόθηκαν τα ειδοποιητήρια για το Α’ Εξάμηνο του 2016 στα οποία περιλαμβάνεται και το ποσό των 240 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ, ως πρώτη δόση εκ των εννέα, που αντιστοιχούν στην εξόφληση των αναδρομικών 2011-2014, όπως καθορίστηκε με πρόσφατη απόφαση του ΕΤΑΑ.
       
      Πηγή: http://civilenglar.blogspot.gr/2016/05/2016.html
    19. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015 θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή με την οποία θα μπορείτε να υποβάλλετε αίτημα για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία(κατ΄εφαρμογή του άρθρου 39, του Ν.4331/2015) που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στο "νέο" ασφαλιστικό.
       
      Εκ της Διευθύνσεως Συντάξεων και Ασφάλισης
       
      Πηγή: http://www.tsmede.gr/
       
      Υποβάλετε την αίτησή σας εδώ: https://www.tsmede.gr/n4331
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.