Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Τι προβλέπει το σ/ν του ασφαλιστικού για το ΤΣΜΕΔΕ


    Όπως ακριβώς γράφαμε από το πρωί, όχι μειώσεις, αλλά νέες αυξήσεις εισφορών ετοιμάζονται, μαζί με συντριπτικές μειώσεις συντάξεων και ενοποίηση ταμείων - κλοπή αποθεματικών, όπως ακριβώς προβλέπει το 3ο μνημόνιο. Ενδεικτικά στο Σ/Ν της κυβέρνησης για την ασφαλιστική απορύθμιση και από μια βιαστική του ανάγνωση προβλέπεται:

     

     

    - ενοποίηση όλων σε ένα ταμείο (και του ΤΣΜΕΔΕ)

     

    - υπολογισμός σύνταξης κοντά στη λογική λοβέρδου με μεγάλες μειώσεις (380 + αναλογική σύνταξη υπολογισμένη στο μέσο μισθό όλου του εργάσιμου βίου με ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινουν από το 0.8% αντί του 2%), ενδεικτικά για 36 χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται μόλις στο 39% αντί του 80 ή του 72% που ίσχυε σε προηγούμενους νόμους.

     

    - πλήρης κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης - παντελώς άγνωστο τι θα γίνουν οι μέχρι σήμερα καταβληθείσες εισφορές

     

    - αύξηση εισφορών στην επικουρική (7,5% αντί για 6%) και στην υγεία 6,95% αντί για 6,45%)

     

    - "Διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση, καταργούνται από 1.1.2017." Καταργούν δηλαδή την έκπτωση 50% που ίσχυε κατά την πρώτη 5ετία ασφάλισης.

     

    - διατηρεί τη μηνιαία εισφορά των 10 € υπέρ του ανύπαρκτου ταμείου ανεργίας

     

    - "εισφορά κύριας σύνταξης για τους Ελ.Επ. ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι της παρ. 1 δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών." (δηλαδή 116 € το μήνα μόνο για ΚΣ)

     

    - "Η σταθερή μηνιαία εισφορά, το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς καθώς και οι ασφαλιστικές κατηγορίες ή αποδοχές, βάσει των οποίων υπολογίζεται η μηνιαία εισφορά των ασφαλισμένων για τους οποίους, βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών, Τομέας Ασφάλισης Νομικών), όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι 31/12/2015 παραμένουν αμετάβλητες μέχρι 31/12/2016." (δηλαδή διατηρούνται πλήρως οι αυξήσεις του μεσοπρόθεσμου).

     

    - μηνιαία καταβολή εισφορών από 1/1/2017

     

    Ακολουθεί ενδεικτικός υπολογισμός εισφορών Ελ.Επαγ. ΚΣ 20% + υγεία 6,95% + Επικ 7,5% + Εφάπαξ 4% = 38,45% επί των δελτίων με ελάχιστό ποσό εισφοράς, αυτό του βασικού μισθού (12*586=7032) δηλαδή 225 +10 € ΟΑΕΔ το μήνα ή 2823 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως εισοδήματος

    Και όλα αυτά τα απαράδεκτα αποτελούν την πρόταση της κυβέρνησης, μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι θα ακολουθήσει μετά τη διαπραγμάτευση.

     

    δπ

    Σ/Ν για ασφαλιστικό 2016 4.1.2016





    littledragon

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Αν και ο συνάδελφος τα αναφέρει πολύ ωραία και συνοπτικά πιο πάνω, κάνω μια αναλυτική σύνοψη του συνόλου των βασικών άρθων (εκτός ότι αφορά τον ΟΑΕΔ), για να μην ψάχνουν οι συνάδελφοι την ακριβή διατύπωση σε όλο το σχέδιο.

     

    Άρθρο 53 Εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών

    1.Από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι σύμφωνα με τις γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, όπως ίσχυαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου,
    υπάγονταν στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε και του Ε.Τ.Α.Α. αντίστοιχα, καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτουςγια το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξειδικεύονται τα ειδικότερα θέματα όσον αφορά στους κανόνες προσδιορισμού της βάσης υπολογισμού εισφορών ανά επαγγελματική δραστηριότητα.

     

    2. Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι της παρ. 1 δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Ως προς το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος εφαρμόζεται η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 52.

     

    Άρθρο 57 Ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης ασφαλισμένων

    2. Η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα απασχολούμενων, των κατ’επάγγελμα αγροτών καθώς και των λοιπών κατηγοριών των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης υπολογίζονται κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 53 και 54, αντιστοίχως του παρόντος νόμου, ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 53, βαρύνει εξολοκλήρου τους ασφαλισμένους και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος και ποσοστό 0,50 % για παροχές σε χρήμα.

     

    Αρθρο 48.

     

    Η Ειδική Προσαύξηση του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων
    (ΤΣΜΕΔΕ) που συστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.3518/2006, καταργείται από
    1.1.2016.

     

    Αρθρο 51.

     

    Από 1.1.2016 και για διάστημα τριών ετών, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς όλων
    των αυταπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών, ασφαλισμένων πριν και μετά την
    1.1.1993 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), υπολογίζεται σε ποσοστό 7,5%
    επί του εισοδήματος όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στα άρθρα 53 και 54 του παρόντος.

    Μετά το πέρας της τριετίας, η μηνιαία εισφορά διαμορφώνεται στο ύψος που ίσχυε κατά
    την 31.12.2015.

     

     

    Aρθρο 17

     

    β) Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων. Η συνολική εισφορά
    ασφάλισης για εφάπαξ παροχή ορίζεται σε ποσοστό 4%
    , βαρύνει αποκλειστικά τους
    ασφαλισμένους και υπολογίζεται για τους μισθωτούς επί των πάσης φύσεως αποδοχών
    τους για τους ελεύθερους επαγγελματίες - αυταπασχολούμενους – αγρότες επί του
    εισοδήματός τους, κατ’ αναλογία των ειδικότερα προβλεπόμενων στα άρθρα 53 και 54 του
    παρόντος.

     

    με την παρακάτω υποσημείωση:

     

    Aρθρο 53

     

    11. Η σταθερή μηνιαία εισφορά, το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς καθώς και οι
    ασφαλιστικές κατηγορίες ή αποδοχές, βάσει των οποίων υπολογίζεται η μηνιαία εισφορά
    των ασφαλισμένων για τους οποίους, βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών
    διατάξεων όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, προέκυπτε υποχρέωση
    υπαγωγής στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (Τομέας Σύνταξης
    Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης
    Υγειονομικών, Τομέας Ασφάλισης Νομικών), όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι 31/12/2015
    παραμένουν αμετάβλητες μέχρι 31/12/2016.

     

     

    Συνεπώς το ελάχιστο ποσό εισφορών ε.ε. είναι : 586€ * (26,95% + 7,5% + 4%) = 225.32€

    Edited by nikmmech
    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Συνάδελφε διορθώστε τους υπολογισμούς με βάση τον ελάχιστο μισθό των 586,08€

     

    έχεις δίκιο, θα το διορθώσω 

     

    Εφαπ, είναι ο κλάδος του εφάπαξ

     

    "με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης"

    Link to comment
    Share on other sites

     

     

    2660 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως εισοδήματος

     

    Έγω πάντως σε σχέση με το ποσό που αναφέρεις "βλέπω" μείωση γιατί τώρα η 3η κατηγορία που είμαστε οι περισσότεροι είναι 6000 ευρώ το χρόνο ανεξαρτήτως εισοδήματος

    Link to comment
    Share on other sites

    me 14000 καθαρο εισοδημα θα ερθει 5383 αρα απο τα 4000 ειναι αρκετα παραπανω ... αν φυσικα το υπολογισουμε μετα τις αυξησεις που θα εφτανε τα 7800 σε δυο χρονια πρεπει να πω και ευχαριστω ;;; λογικα δεν θα αλλαξη κατι στην φορολογια ... ελπιζω να μας δωθει το δικαιο να χτιζουμε αφορολγητο με καρτα ... βασικα το ερωτημα ειναι δουλεια θα εχουμε ;;;;

    Link to comment
    Share on other sites

    Από τη μέχρι τώρα πορεία του ελληνικού κράτους όποτε ακούτε μεταρρύθμιση καταλαβαίνουμε αυξήσεις κρατήσεων και επιπλέον περικοπές...Δε νομίζω να πιστεύει κανείς ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις εισφορών...

    Link to comment
    Share on other sites

    Έγω πάντως σε σχέση με το ποσό που αναφέρεις "βλέπω" μείωση γιατί τώρα η 3η κατηγορία που είμαστε οι περισσότεροι είναι 6000 ευρώ το χρόνο ανεξαρτήτως εισοδήματος

     

    αυτο ειναι το κατώτατο όριο. πχ για έναν άνεργο ή για κάποιον που το 38% του καθαρού εισοδήματος βγαίνει ποιο χαμηλό.

    Link to comment
    Share on other sites

    Τα 225,32 x 12 + 120 (ΟΑΕΔ) = 2823,80€/έτος σε σχέση με τα τωρινά δικά μου ασφάλιστρα περίπου 5600€/έτος είναι σημαντική μείωση. Συγκρινόμενα ακόμα και με τα παλιά ασφάλιστρα των 3600€/έτος είναι λιγότερα.

     

    Να δούμε βέβαια τι τελικά θα ισχύσει.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    nikmmech ευχαριστώ για την παράθεση των σχετικών άρθρων, είναι πολύ πιο διαφωτιστικά έτσι

    στα 225 το μήνα πρέπει να προστεθούν και τα 10 € υπέρ ΟΑΕΔ, συνεπώς 2820 ετησίως

     

    Προσοχή μια και αυτό αφορά μόνο όσους έχουν εισόδημα κάτω των 7000 ετησίως

     

    Όσοι έχουν παραπάνω θα είναι 38,45% του φορολογητέου εισοδήματος τους ή το 38,45% των δελτίων που κόβουν

     

    Το πως θα υπολογίζεται το το "καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος" υποθέτω θα προκύπτει από την εφορία

     

    ΣΤα ΔΠΥ πάντως προβλέπεται σφαγή: για 1300 € προκύπτει εισφορά 500 € (όσο είναι η 3η κατηγορία)

    Συνεπώς αύξηση ακόμα και με τα δεδομένα της 3ης κατηγορίας

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.