Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Απλοποίηση στη διαδικασία αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στέγης ενόψει του προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης - Τι θα περιλαμβάνει ο οδηγός


    Λιγότερα δικαιολογητικά και διαδικασία σε λίγα μόλις «βήματα» αποτελούν τις βασικές αλλαγές, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να απλοποιήσει περαιτέρω την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στέγης. Πρόκειται για το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο.  

    Ειδικότερα, οι αλλαγές στη διαδικασία των αιτήσεων στόχο έχουν να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσει ο υποψήφιος επενδυτής κατά την υποβολή της αίτησης, καθώς και το σύνολο της διαδικασίας να καταστεί «απλό για τον απλό χρήστη», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, σε βαθμό που να μην χρειάζεται η προσφυγή σε μηχανικό για την απόκτηση των δικαιολογητικών και την ορθή ολοκλήρωση της αίτησης. Το σύνολο της διαδικασίας θα γίνεται ηλεκτρονικά χωρίς να χρειάζεται η φυσική προσκόμιση των εγγράφων σε κάποιο «γκισέ».

    Σε αυτή την κατεύθυνση οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία και διαβουλεύσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ, ως φορέας υλοποίησης του έργου, ώστε να οριστοκοποιηθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και ο τρόπος και η διαδικασία υποβολής.

    Τα παραπάνω θα επικυρωθούν με τροποποίηση της σχετικής προηγούμενης υπουργικής απόφασης, όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο συνέδριο Renewable & Storage Forum. Η ίδια εξήγγειλε ότι η χρηματοδότηση θα φτάνει έως και 60% στα πλαίσια του προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε φωτοβολταϊκά στέγης, ενώ πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να γίνουν οι πρώτες αιτήσεις πριν το τέλος του χρόνου.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. «Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια», είχε αναφέρει ο ίδιος.

    Όπως έχει γράψει το energypress, το πρόγραμμα αφορά συστήματα net-metering, ενώ το χαρτοφυλάκιο έργων που θα αναπτυχθεί μέσω του προγράμματος ανέρχεται σε 2,5 Γιγαβάτ, με το όριο για κάθε «μικρό» φωτοβολταϊκό να είναι τα 10 κιλοβάτ. Επομένως, με δεδομένο ότι ορισμένοι δικαιούχοι θα εγκαταστήσουν συστήματα μικρότερης ισχύος, καθώς έχουν να καλύψουν πιο περιορισμένες ανάγκες σε ρεύμα, το πλέον πιθανό είναι πως τελικά θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης όσο και η προδημοσίευση του οδηγού όπου θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες για την επιδότηση αναμένεται να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο.

    Τι θα περιλαμβάνει ο οδηγός

    Το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή και αφορούσε στην ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, περιελάμβανε εξουσιοδοτική διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να προχωρήσει στην προκήρυξη του προγράμματος.

    Με την εν λόγω Υπουργική απόφαση «δύναται να καθορίζεται η χρονική διάρκεια και οι δικαιούχοι/ωφελούμενοι των προγραμμάτων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα ποσοστά επιδότησης, η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ανά παροχή κατανάλωσης, το είδος των αυτοπαραγωγών (αυτοπαραγωγοί με ή χωρίς εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή αυτοπαραγωγοί οι οποίοι δύναται να εγχέουν ή όχι ενέργεια στο Δίκτυο), οι διαδικασίες για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο, το ύψος της αποζημίωσης τυχόν περίσσειας ενέργειας που διοχετεύεται στο δίκτυο, το μέγεθος των ηλιοθερμικών συστημάτων ανά εγκατάσταση, οι προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη συμμετοχή σε κάθε πρόγραμμα, οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων μέσω κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων, ο τρόπος κατάταξης και αξιολόγησης των δικαιούχων, οι προθεσμίες υλοποίησης των έργων, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι προϋποθέσεις απένταξης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ως άνω προγραμμάτων. Για το σχεδιασμό των προγραμμάτων λαμβάνονται ιδίως υπόψη τα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ανά υποσταθμό, η δυνατότητα απορρόφησης και η ασφάλεια της λειτουργίας του δικτύου και του συστήματος».

    Επιπρόσθετα, η διάταξη προσδιορίζει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνει ως φορέας διαχείρισης και υλοποίησης των εν λόγω προγραμμάτων.


    Πηγή: https://energypress.gr/news/aplopoiisi-sti-diadikasia-aitiseon-gia-fotovoltaika-stegis-enopsei-toy-programmatos



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.