Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Εννέα φορές αυξήθηκε η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μέσα σε 10 χρόνια - Η θέση της Ελλάδας το 2023


    Την ταχύτατη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών αποτυπώνουν τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας ηλιακής ενέργειας (ISES), όπου το 2023 κάλυψαν το 80% των νέων εγκαταστάσεων ανάμεσα στις υπόλοιπες «καθαρές» τεχνολογίες.

    Την τελευταία δεκαετία η παγκόσμια παραγωγή των φωτοβολταϊκών αυξήθηκε 9 φορές, φτάνοντας τις 1.500 TWh ετησίως, ενώ η αιολική παραγωγή τριπλασιάστηκε, στις 2.300 TWh ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 22% και 11%. Στο αντίποδα, τα υδροηλεκτρικά, τα πυρηνικά και η παραγωγή άνθρακα κατέγραψαν  ρυθμούς αύξησης περίπου 1% ετησίως και το φυσικό αέριο 3%.

    Ειδικότερα, ο ρυθμός αυτός σημαίνει ότι η ηλιακή παραγωγή διπλασιαζόταν κάθε δύο χρόνια και εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 100.000 TWh ετησίως το 2042, ποσότητα αρκετή για την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνονται από τις ευρωπαϊκές χώρες.

     

    45211

    Σημειώνεται ότι, η πυρηνική ενέργεια έχει παγκόσμιο μέσο συντελεστή δυναμικότητας 74%, ακολουθούμενη από τον άνθρακα (50% έως 70%), το φυσικό αέριο συνδυασμένου κύκλου (40% έως 60%), την αιολική ενέργεια (30% έως 60%), τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (30% έως 50%) και τα φωτοβολταϊκά (12% έως 25%).

    Ωστόσο, παρά τον σχετικά χαμηλό συντελεστή δυναμικότητας, η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πρόκειται να ξεπεράσει αυτή των πυρηνικών το 2026, των αιολικών το 2027, των υδροηλεκτρικών το 2028, του αερίου το 2030 και του άνθρακα το 2032.

    Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η κατασκευή όλων των άλλων τεχνολογιών παραγωγής είναι μικρή και στάσιμη. Ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσαν να εξαληφθούν στην πλειοψηφία τους μέχρι τα μέσα του αιώνα, όταν οι αποσύρσεις ξεπεράσουν τις νέες κατασκευές.


    Πηγή: https://energypress.gr/news/fotoboltaika



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.