Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Νέα επεισόδια αρνητικών ή μηδενικών τιμών στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας – Η χαμηλότερη τιμή στην ιστορία


    Τα πάνω κάτω προκαλούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ο συνδυασμός ΑΠΕ και μειωμένης ζήτηση. Την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, καταγράφηκαν λόγω της αυξημένης παραγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αρνητικές ή μηδενικές ωριαίες τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

    Στην αγορά Nord Pool, η αξία των -€5,67/MWh που καταγράφηκε σε μια ώρα της Κυριακής 21 Μαίου είναι η χαμηλότερη στην ιστορία. Για το σύνολο της εβδομάδας, οι τιμές μειώθηκαν σε κάθε αγορά, λόγω της μείωσης της ζήτησης και των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και της υψηλότερης παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας από αυτή της προηγούμενης εβδομάδας σε αρκετές αγορές.

    Αιολικά και φωτοβολταικά

    Την εβδομάδα της 15ης Μαΐου, την εικοστή εβδομάδα του έτους, η παραγωγή ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας έφτασε σε ύψη ρεκόρ στην Ιβηρική Χερσόνησο, με συνολική παραγωγή 862 GWh στην Ισπανία και 81 GWh στην Πορτογαλία, αν συγκριθεί με την εικοστή εβδομάδα των τελευταίων πέντε ετών. Ωστόσο, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν καταγράφηκαν ιστορικά ρεκόρ σε αυτές τις δύο αγορές, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής θερμοηλεκτρικής ενέργειας στην περίπτωση της Ισπανίας, μειώθηκε κατά 13% και 16% αντίστοιχα. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στην Ιταλία, με μείωση 11% σε σχέση με την εβδομάδα της 8ης Μαΐου. Στις υπόλοιπες αγορές που αναλύθηκαν στο AleaSoft Energy Forecasting, αυξήσεις στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας κατά 12% και 17% καταγράφηκαν στη Γαλλία και της Γερμανίας, αντίστοιχα.

    Για την εβδομάδα της 22ης Μαΐου, η πρόβλεψη παραγωγής ηλιακής ενέργειας της AleaSoft Energy Forecasting δείχνει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί στη Γερμανία και την Ιταλία, αλλά ότι μπορεί να μειωθεί στην Ισπανία

    Την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, όπως και η παραγωγή ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας, η παραγωγή αιολικής ενέργειας σημείωσε ρεκόρ στην Ιβηρική Χερσόνησο, με συνολική αξία 1830 GWh στην Ισπανία και 326 GWh στην Πορτογαλία, αν συγκριθεί με την εικοστή εβδομάδα. των τελευταίων πέντε ετών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκε αύξηση σε όλες σχεδόν τις αγορές που αναλύθηκαν, μεταξύ 31% στη Γερμανία και 51% στη Γαλλία. Στην ισπανική και την ιταλική αγορά αυξήθηκε και η παραγωγή με αυτή την τεχνολογία, 37% στην Ισπανία και 39% στην Ιταλία. Ωστόσο, στην Πορτογαλία σημειώθηκε πτώση 6,9%.

    Σε Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία

    Με πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ολοκληρώθηκε η τρίτη εβδομάδα του Μαΐου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται με τον εορτασμό της Ημέρας της Ανάληψης στις 18 Μαΐου σε αρκετές από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές. Η μεγαλύτερη πτώση, 18%, παρατηρήθηκε στην Ολλανδία. Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ιταλία, 1,4% και στην Ισπανία, με πτώση 1,7%. Σε αυτές τις δύο αγορές, η μέρα της 18ης Μαΐου δεν ήταν αργία.

    Όσον αφορά τις μέσες θερμοκρασίες, μειώσεις καταγράφηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλες σχεδόν τις αγορές που αναλύθηκαν εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία, όπου παρέμειναν αρκετά παρόμοιες με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Για την εβδομάδα της 22ης Μαΐου, σύμφωνα με την πρόβλεψη ζήτησης της AleaSoft Energy Forecasting, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σε όλες τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές εκτός από την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

    Την εβδομάδα της 15ης Μαΐου, οι τιμές σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που αναλύθηκαν στο AleaSoft Energy Forecasting μειώθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μεγαλύτερη πτώση, 56%, σημειώθηκε στην αγορά Nord Pool των σκανδιναβικών χωρών. Από την άλλη πλευρά, η μικρότερη μείωση τιμής, 9,9%, ήταν αυτή της αγοράς N2EX του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις υπόλοιπες αγορές, οι μειώσεις ήταν μεταξύ 14% της αγοράς IPEX της Ιταλίας και 35% της αγοράς MIBEL της Ισπανίας.

    Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, η υψηλότερη μέση τιμή, 103,21 €/MWh, ήταν αυτή της ιταλικής αγοράς, ακολουθούμενη από τη μέση τιμή της αγοράς N2EX του Ηνωμένου Βασιλείου, 91,46 €/MWh. Από την άλλη, η χαμηλότερη εβδομαδιαία μέση τιμή ήταν αυτή της σκανδιναβικής αγοράς, 21,23 €/MWh. Στις υπόλοιπες αγορές που αναλύθηκαν, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ των 48,07 €/MWh της ισπανικής αγοράς και των 74,43 €/MWh της αγοράς EPEX SPOT της Γερμανίας.


    Πηγή: https://energymag.gr/news/energeia/ilektrismos/nea-epeisodia-arnitikon-i-midenikon-timon-stis-times-ilektrikis-energeias-i-chamiloteri-timi-stin-istoria/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.