Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Συστήνεται η Ενεργειακή Κοινότητα Τρικκαίων-Ι


    Στην παραγωγή ενέργειας στρέφεται ο Δήμος Τρικκαίων, πρωτοπορώντας στον τομέα της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συστήνεται η «Ενεργειακή Κοινότητα Τρικκαίων-Ι», (καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες), ως αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού.

     

    Ο Δήμος Τρικκαίων αποτελεί, μάλιστα, τον 1ο Δήμο της χώρας που αξιοποιεί τον πρόσφατο νόμο για την υλοποίηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων (Ε.Κοιν.), αλλάζοντας τα δεδομένα για την πολιτική των ΟΤΑ. Ο σκοπός αυτός είναι η παραγωγή ενέργειας και η εξοικονόμηση πόρων, με οφέλη για τα σχολεία, τον Δήμο και, ουσιαστικά κάθε πολίτη. Για τον λόγο αυτόν, θα γίνει ουσιαστική συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να συζητηθούν θέματα παραγωγής ενέργειας και από βιομάζα ή με υδροηλεκτρικά έργα.

     

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου «θα προχωρήσουμε σε αυτούς τους τομείς, μόνο εφ’ όσον συμφωνήσουν οι τοπικές κοινωνίες».

     

    Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε και το σχετικό προσχέδιο καταστατικού της Ε.Κοιν., αλλά πλέον, προέχει η χρηματοδότησή της. Αυτό, εξάλλου, είναι ένα θέμα που έθεσε μετ’ επιτάσεως ο κ. Παπαστεργίου στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, κατά την επίσκεψή του το Δημαρχείο Τρικκαίων.

     

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός υποσχέθηκε να ξεμπλοκάρει σχετική διάταξη, ώστε να χρησιμοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία οι Δήμοι, αποκλειστικά για θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δίνοντας πλέον εφόδια για χρήση τους προ όφελος των πολιτών.

     

    Αντικείμενο

     

    Ενδεικτικά, η «Ενεργειακή Κοινότητα Τρικκαίων-Ι», θα προβαίνει σε:

     

    – Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας

    – διαχείριση, διάθεση, πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο ή μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων,

    – προμήθεια για τα μέλη της ενεργειακών προϊόντων, συσκευών και εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας,

    – προμήθεια για τα μέλη της ηλεκτροκίνητων οχημάτων, υβριδικών ή μη, και εν γένει οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα,

    – διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται η έδρα της,

    – προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς τελικούς πελάτες, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4001/2011 (Α 179), εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται η έδρα της,

    – ανάπτυξη δικτύου, διαχείριση και εκμετάλλευση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων,

     

    Μέτοχοι

     

    Η υπό σύσταση «Ενεργειακή Κοινότητα Τρικκαίων-Ι», θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και δεν θα έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης.

     

    Στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν ο Δήμος Τρικκαίων, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρικάλων – ΔΕΥΑΤ, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Τρικκαίων Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. – e-Trikala A.E., καθώς και η Αστική Ανάπτυξη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία – ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.

     

    Το αρχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση ενεργειακής κοινότητας ανέρχεται στα 10.000€, το οποίο αποτελείται από πέντε (5) συνεταιριστικές μερίδες αξίας 2.000€ η κάθε μία.

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%81/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Τα Τρίκαλα μας εκπλήσσουν ευχάριστα για μία ακόμη φορά.

    Επιτέλους ένας δήμος (μετά από το χωριό Ανάβρα πριν αρκετά χρόνια πλέον) που προσπαθεί να λειτουργήσει με το βλέμμα στο μέλλον...

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.