Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα του ΕΤΕΑΕΠ


    Για ποια ακίνητα του ΕΤΕΑΕΠ υπάρχουν επενδυτές, ποια μισθώθηκαν και για ποια γίνεται ουρά επενδυτών. Τα εμβληματικά ακίνητα, η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ και οι ενεργές προκηρύξεις.

    «Γκάζι» πατάει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ως προς την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του. Ο ασφαλιστικός οργανισμός, ως ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα με εμβληματικά και γνωστά ακίνητά στο χαρτοφυλάκιό του, έχει βάλει «ενοικιαστήρια» σε μεγάλο αριθμό κτηρίων του, τα οποία προσελκύουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της ευρύτερης ζήτησης για ακίνητα. Μάλιστα, για τα ακίνητα κυριότητας του ΕΤΕΑΕΠ που βρίσκονται στην οδό Σταδίου, είτε έχουν προκύψει πλειοδότες, είτε επικρατεί συνωστισμός ενδιαφερομένων. Σχετικά με τη δραστηριότητα του Ταμείου, το Economix.gr να έχει αναφερθεί εκτενώς στη σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που καταγράφεται στην οδό Σταδίου.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Economix.gr, για το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σταδίου 58 και Αιόλου έχει πλειοδοτήσει ΙΚΕ που ανήκει σε ομογενή επενδυτή, προσφέροντας μηνιαίο ενοίκιο 20 χιλ. ευρώ, με την μισθωτική διάρκεια να είναι 30 χρόνια. Η ΙΚΕ που πλειοδότησε φέρεται να ανήκει σε ομογενή Έλληνα από τη Γερμανία, έχει έδρα στα Τρίκαλα και μετοχικό κεφάλαιο 1 εκ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο ακίνητο υπήρχαν παλαιότερα σχέδια να δημιουργηθεί η «Στέγη Ελληνικής Επιχειρηματικότητας», που θα αποτελούσε πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνα και της ΕΣΕΕ, σχέδιο που δεν προχώρησε. Πλέον, στο τριώροφο αυτοτελές ακίνητο, με υπόγειο, ισόγεια καταστήματα και ημιώροφο, με επιφάνεια 3.105 τ.μ., οι πληροφορίες θέλουν να κατασκευάζεται ξενοδοχείο, που ήταν και η ιστορική του χρήση (ξενοδοχείο Ο Απόλλων). Άλλωστε οι χρήσεις που επιτρέπει το ΕΤΕΑΕΠ είναι ξενοδοχείο, γραφεία, γκαλερί. Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο αρχικής δόμησης το 1885 με δίδυμες όψεις στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου.

    οδός Σταδίου 58

    Το ακίνητο του ΕΤΕΑΕΠ στην οδό Σταδίου 58

    Για ένα ακόμη ακίνητο του ΕΤΕΑΠ, οι επενδυτές κάνουν φαίνεται να κάνουν… ουρά!

    Ο λόγος για το πενταώροφο αυτοτελές ακίνητο με υπόγειο, ισόγειο και δώμα στην οδό Σταδίου 41 στην Αθήνα, που έχει επιφάνεια 8.453,08 τ.μ. και στο παρελθόν μισθωνόταν στην εταιρεία ένδυσης – υπόδησης Φωκάς.

    Οι πληροφορίες του Economix.gr αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τουλάχιστον δέκα σχήματα, εκπρόσωποι των οποίων έχουν ήδη επισκεφθεί το ακίνητο. Μάλιστα οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο από τα σχήματα θα καταθέσουν και δεσμευτικές προσφορές.

    Αυτό θα φανεί μέχρι την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, οπότε λήγει η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το ακίνητο που συνοδεύεται με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα ύψους 45 χιλ. ευρώ. Αν φυσικά δεν αλλάξει κάτι… Σε κάθε περίπτωση το ακίνητο, που θα διατεθεί για 15+5 χρόνια, βρίσκεται σε εμβληματική θέση, σε συνέχεια του ιστορικού κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, απέναντι από τη Στοά Βιβλίου – Μέγαρο Αρσάκη – Συμβούλιο της Επικρατείας και από την Πλατεία Σανταρόζα.

    To κτήριο της πρώην Φωκάς

    To κτήριο της πρώην Φωκάς στην οδό Σταδίου 41

    Ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει σχεδόν κάνει το «τρία στα τρία» -αν υποτεθεί ότι το κτήριο της πρώην Φωκάς δεν θα μείνει κενό- καθώς πέτυχε να μισθώσει ένα ακόμη ακίνητό του, αυτό στην οδό Σωκράτους 65 στην Αθήνα, όπου θα μεταφερθεί η έδρα του υπουργείου Τουρισμού, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (οι πληροφορίες του economix.gr αναφέρουν ότι οι υπογραφές έπεσαν στα μέσα του Φλεβάρη, αλλά ανακοινώθηκαν μόλις την Παρασκευή 21/2) με τη διάρκεια μίσθωσης να είναι 30 χρόνια.

    Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 10.247,01 τ.μ., με εμβληματικό χαρακτήρα, το οποίο για δεκαετίες είχε αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς της περιοχής της Πλατείας Ομονοίας, λειτουργώντας αρχικά, από το έτος 1961 έως το 1980 ως το ξενοδοχείο «Ambassadeur» και στη συνέχεια, από το έτος 1981 έως το 2000, ως το Εφετείο Αθηνών.

    ακίνητο στη Σωκράτους 65

    Το κτήριο στην οδό Σωκράτους όπου θα μεταφερθεί το υπουργείο Τουρισμού

    Τα νέα μισθωτήρια

    Με το ΕΤΕΑΕΠ να ρίχνει στην αγορά νέα «ενοικιάζεται», αυτή τη στιγμή, τρέχουν οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση:

    – ολόκληρος ο πρώτος όροφος ενός από τα πιο γνωστά, πολυτελή και κεντρικά ακίνητα της Αθήνας, στο Μέγαρο που βρίσκεται επί της συμβολής της οδού Όθωνος 10 και Αμαλίας στην Αθήνα, πάνω στην Πλατεία Συντάγματος, απέναντι από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, ακριβώς απέναντι από τον κήπο του Ζαππείου, διαγωνίως απέναντι από τη Βουλή. Πρόκειται για ακίνητο 958 τμ που καταλαμβάνει ολόκληρο τον πρώτο όροφο του Μεγάρου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γραφεία (όπως και στο παρελθόν, όπου εξετάστηκε η πιθανότητα να μισθωθεί από τη Βουλή ή Υπουργεία) αλλά για άλλες χρήσεις οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν όχι μόνο τις χρήσεις γης αλλά και τον κανονισμό του Μεγάρου και τις προϋποθέσεις που θέτει το ΕΤΕΑΕΠ. Στο ισόγειο του ακινήτου στεγάζεται το κεντρικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών της Αθήνας (ΚΕΠ Συντάγματος). Το ελάχιστο μίσθωμα έχει οριστεί σε 20.000 ευρώ τον μήνα και μισθώνεται για 12+2 έτη.

    othonos_kai_amalias_2_shapshot_2020-02-2
     
    Όθωνος και Αμαλίας, Σύνταγμα, Αθήνα

    – εξαώροφου αυτοτελούς ακινήτου, χωρίς τα καταστήματα του ισογείου, ιδιοκτησίας του ΕΤΕΑΕΠ, επί της οδού Μενάνδρου 1 και Ευριπίδου, στην Αθήνα, με μικτή επιφάνεια 845,15 τ.μ. Το ελάχιστο προτεινόμενο μηνιαίο μίσθωμα για τη δωδεκαετή εκμίσθωσή του, ανέρχεται στις 5.500, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών και διενέργειας του διαγωνισμού, ορίζεται η Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020. Στην περιοχή που είναι υποβαθμισμένη τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει έντονη αναδιάταξη και οι χρήσεις ξενοδοχείων, ξενώνων και τουριστικών καταλυμάτων έχει αναπτυχθεί σημαντικά.

    ακίνητο στην οδό Μενάνδρου 1
     
    Το κτήριο του ΕΤΕΑΕΠ στην οδό Μενάνδρου 1

    -εξαώροφου κτιρίου κατασκευής περί το 1950, συνολικής μικτής επιφάνειας 878 τ.μ, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο με καταστήματα και έξι κύριους ορόφους και βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Χαλκοκονδύλη 43 και Μενάνδρου, στην περιοχή της “Πλατείας Βάθη”. Το ακίνητο απέχει 50μ από την οδό Μάρνη και την πλατεία Βάθη, 180μ από την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου, 250μ από την πλατεία Ομονοίας, 300μ από την πλατεία Καραϊσκάκη και 400μ από την πλατεία Κάνιγγος. Πρόκειται   για   κτίριο,   σκελετού   οπλισμένου   σκυροδέματος   και   τοίχους   πλήρωσης   από οπτοπλινθοδομή,   κτισμένο   επί   γωνιακού   οικοπέδου   επιφάνειας   147 τμ,   με   πρόσωπο   15μ. στην οδό Χαλκοκονδύλη και 10μ. στην οδό Μενάνδρου. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα ορίζεται στο ποσό των 3.200 ευρώ, ενώ η διάρκεια μίσθωσης είναι 12+3 έτη, ενώ στις 2 Απριλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

    ακίνητο Χαλκοκονδύλη 43
     
    Το κτήριο στην οδό Χαλκοκονδύλη 43.

    – πολυώροφου   επαγγελματικού   ακινήτου   το   οποίο   βρίσκεται   στην   οδό   Πλατεία Λουδοβίκου   4   στον  Δήμο   Πειραιά, με συνολική μικτή επιφάνεια 1.418 τ.μ. και μισθωτική διάρκεια 12+2 χρόνια. Ως ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα ορίζεται το ποσό των 9.500 ευρώ, με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών να είναι η 5η Μαρτίου.

    Πλατεία Λουδοβίκου 4
     
    Το κτήριο του ΕΤΕΑΕΠ στην Πλατεία Λουδοβίκου 4

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα ακίνητο του ταμείου επί της οδού Πανεπιστημίου 67 εκμισθώθηκε στο Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ άλλο ακίνητο επί της οδού Βερανζέρου 13 Αθήνα εκμισθώθηκε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

    Τα επόμενα ακίνητα που θα βγουν προς αξιοποίηση

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του economix.gr, το επόμενο διάστημα αναμένεται να τρέξει διαγωνισμός για ένα ιδιαίτερο ακίνητο, στην καρδιά του Κολωνακίου, δίπλα στην ομώνυμη Πλατεία. Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες στην τύχη του και χρήζει πλήρους αποκατάστασης (πιθανότατα είναι και επικίνδυνο, αφού έχει ντυθεί με σκαλωσιές για λόγους ασφαλείας), επί της οδού Νεοφύτου Δούκα 7. Είναι εμβαδού περίπου 650 τμ. και θα εκμισθωθεί για 20+5 χρόνια, φυσικά με τον μισθωτή να αναλαμβάνει την αποκατάσταση. Ο διαγωνισμός και οι όροι του αναμένονται το επόμενο διάστημα.

    eteaep_neofytou_douka_snapshot_2020-02-2

    Νεοφύτου Δούκα 7, Κολωνάκι, Αθήνα

    Ακόμη, το Ταμείο έχει ζητήσει να γίνει νέα εκτίμηση αξιών, προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει και πώς σε αξιοποίηση για ορισμένα ακόμη σημαντικά ακίνητα:

    • Αυτοτελές 7όροφο ακίνητο, με υπόγειο, ισόγειο, τον 8ο όροφο σε εσοχή και δώμα, επί της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού 51 και Βασιλείου Καβαλιώτου, στην Καβάλα,
      συνολικής μικτής επιφάνειας 9.071,00 τετραγωνικών μέτρων, σήμερα κενό, κτισμένο με
      τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργεί ως καπναποθήκη
    • Αυτοτελές 7όροφο ακίνητο, με υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο, τον 8ο όροφο σε εσοχή και
      δώμα, επί της οδού Χαλκοκονδύλη 28, στην Αθήνα, όπου στεγάζονται υπηρεσίες της
      Δ.Ε.Η., συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 2.293,07 τετραγωνικών μέτρων και συνολικής
      μικτής επιφάνειας 3.482,18 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για το διπλανό κτίριο των γνωστών κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας προωθεί την μετεγκατάστασή της σε ακίνητο που μίσθωσε από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στη Λεωφόρο Μεσογείων.
    • Έκταση γης 69 στρεμμάτων περίπου, με χρήση παιδικής κατασκήνωση, σήμερα εκτός λειτουργίας, στη θέση «βρύση Τσιάς», σε απόσταση 4 χιλιομέτρων περίπου από τον οικισμό των Βιλίων Αττικής προς Πόρτο Γερμενό, εντός της οποίας βρίσκονται κτίσματα συνολικής επιφάνειας 1.430,00 τετραγωνικών μέτρων περίπου καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι αθλοπαιδιών κ.λπ.,

    Ακόμη το Ταμείο προγραμματίζει να γίνει νέα εκτίμηση των αξιών των ακινήτων του όχι μόνο για κάποια από τα παραπάνω που βγαίνουν σε διαγωνισμό αλλά και για άλλα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά 100%, όπως:

    • Γωνιακό κατάστημα επί των οδών Όθωνος 10 και Αμαλίας, στην Αθήνα, συνολικής μικτής
      επιφάνειας 432,13 τετραγωνικών μέτρων (υπόγειο 137,65 τ.μ., ισόγειο 136,10 τ.μ και
      πατάρι 158,38 τ.μ.), όπου στεγάζεται το Κ.Ε.Π. Πλ. Συντάγματος
    • Πέμπτος όροφος (ολόκληρος) μεγάρου επί της οδού Ερμού 2, πλ. Συντάγματος, στην
      Αθήνα, συνολικής επιφάνειας 525,00 τετραγωνικών μέτρων, μισθωμένο στην τουρκική
      τράπεζα Ziraat Bank
    • Αυτοτελές 7ώροφο ακίνητο, με υπόγειο, ισόγειο και 7 υπέρ αυτού ορόφους, επί της οδού
      Ακτή Μιαούλη 17 – 19, Πειραιάς, συνολικής επιφάνειας 4.066,17 τετραγωνικών μέτρων,
      μικρό μέρος των οποίων τελεί υπό καθεστώς αποζημίωσης χρήσης (ιδιοκτ. 100 %),
    • Ισόγειο κατάστημα 66,23 τ.μ., με πατάρι 25,20 τ.μ., επί των οδών Φιλελλήνων 2 και Ακτής Μιαούλη 63 στον Πειραιά, που λειτουργεί ως εστιατόριο και η μίσθωσή του λήγει την 30-04-2020
    • Οικόπεδο, επί της οδού Φίλωνος 71 στον Πειραιά (πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου),
      συνολικής επιφάνειας 313 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και τελεί υπό καθεστώς αποζημίωσης χρήσης από την 30-04-
      2019 (ιδιοκτ. 100 %),

    Σημειώνουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που από την ίδρυση του Ταμείου έως και το Σεπτέμβριο του 2019 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά μόνο 15 διαγωνισμοί για ακίνητά του. Η κινητικότητα στη μίσθωση ακινήτων από το ΕΤΕΑΕΠ πιστώνεται στη νέα διοίκηση του Ταμείου που ανέλαβε μόλις πριν 4-5 μήνες. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεκάδες ακίνητα του Ταμείου λίμναζαν επί χρόνια ενώ για αρκετά από αυτά έγινε προσπάθεια από το Υπουργείο Εργασίας επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν σε δημόσιους φορείς και ΜΚΟ, με εξαιρετικά προνομιακούς όρους, αλλά προφανώς λόγω των εκτεταμένων εργασιών που απαιτούνταν και της έλλειψης ενδιαφέροντος, αυτό δεν προχώρησε.

    Η διοίκηση του Ταμείου υπό τον Ευάγγελο – Απόστολο Κωνσταντίνου έθεσε ως προτεραιότητα την αξιοποίηση των ακινήτων και προχώρησε δεκάδες διαδικασίες ώστε είτε να βγούν προκηρύξεις είτε να «ξεμπλέξουν» δεκάδες ακίνητα του ΕΤΕΑΕΠ. Βέβαια, το Ταμείο με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση εντάσσεται στον ΕΦΚΑ – που δεν έχει και τόσο καλό ιστορικό αξιοποίησης ακινήτων – οπότε μένει να δούμε αν η ορμή αυτή θα συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν πολλά ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό του.

    Κάποια από αυτά μάλιστα επί δεκαετίες ή για πολλά χρόνια κάποια άλλα, δεν έμεναν αναξιοποίητα αλλά βρίσκονται σε καθεστώς αποζημίωσης χρήσης, δηλαδή τα χρησιμοποιούν παλαιοί ενοικιαστές χωρίς νέα σύμβαση με το ΕΤΕΑΕΠ (με πολύ παλιότερες τιμές), ενώ και κάποια άλλα ακίνητα χρησιμοποιούνται και δεν καταβάλλονται από τους ενοικαστές ενοίκια, γεγονός που έχει οδηγήσει σε οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς το Ταμείο. Για όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες ελέγχου και οι αναγκαίες νομικές κινήσεις, ώστε να διασφαλίσει το ΕΤΕΑΕΠ (που προέκυψε από τη συγχώνευση δεκάδων επικουρικών ταμείων, το καθένα σχεδόν με δική του ξεχωριστή περιουσία κάποτε…) τα συμφέροντά του. Όπως φαίνεται όμως τελικά, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εν τέλει από τον νέον ΕΦΚΑ ο οποίος διαδέχεται το ΕΤΕΑΕΠ – αν ψηφισθεί όπως έχει ο νόμος, με τα πελονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκαλεί η συγχώνευση σε έναν τεράστιο οργανισμό.


    Πηγή: https://www.economix.gr/2020/02/24/ischyro-ependytiko-endiaferon-gia-ta-akinita-tou-eteaep-fot/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.