Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ποιοι μπορούν να πάρουν άδεια για διαχείριση κόκκινων δανείων


    Ενα στα δύο δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δεν εξυπηρετείται. Πάνω από €120 δισ. οι οφειλές των Ιδιωτών μόνο στις τράπεζες

     

    «Η αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς προκαταλήψεις και υπερβολές, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία ολόκληρη. Θα απελευθερώσει πολύτιμους πόρους που θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία ενισχύοντας τις επενδύσεις και την απασχόληση. Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ξαναπαίξει τον εξαιρετικά σημαντικό του ρόλο στην κατεύθυνση της προστασίας και ενδυνάμωσης του παραγωγικού ιστού της χώρας, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τον κοινωνικό του ρόλο».

     

    th-mitra.jpgΑυτό τόνισε ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Θ. Μητράκος κηρύσσοντας τις εργασίες ημερίδας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας το Σεπτέμβριο του 2015 έφθασαν τα€107 δισ., αποτελώντας το 43,6% των συνολικών ανοιγμάτων.

     

    Στην εκδήλωση αυτή με συνδιοργανωτή την EBRD, αποτυπώθηκε το ενδιαφέρον όλων των μερών που εμπλέκονται στην αγορά Ιδιωτικού Χρέους με την παρουσία πολλών εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity Funds) εταιρειών ενεργούς διαχείρισης επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, και εκπροσσώπων των τμημάτων ωρίμανσης χαρτοφυλακίων των συστημικών τραπεζών.

    Αναλυτική συζήτηση έγινε για τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού και εποπτικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και την ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων από τις τράπεζες.

     

    Σύμφωνα με την Πράξη 82 της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια αδειοδότησης στην ελληνική επικράτεια εταιρειών για τη διαχείριση απαιτήσεων και συγκεκριμένα το πρώτο κεφάλαιο ασχολείται με την αδειοδοτική διαδικασία (παροχή άδειας μέσα από τη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων Τύπων Α, Β, Γ) που συνοδεύεται από επιχειρηματικό σχέδιο, δομή ομίλου, μεθόδουςδιαχείρισης, κατηγοριοποίησης χαρτοφυλακίων.

     

    Στο ίδιο κεφάλαιο ορίζονται οι προϋποθέσεις για συνδυασμό διαχείρισης με αγορά απαιτήσεων και για αναχρηματοδότηση απαιτήσεων. Προβλέπεται ακόμη χρογήση αδειας σε ήδη λειτουργούντα και εποπτευόμενα Ιδρύματα –κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο στο νομοθέτημα του καλοκαιριού- καθώς και ο τρόπος δραστηριοποίησης εταιρειών με έδρα εκτός Ελλάδας, μέσω υποκαταστήματος στην Ελλάδα.

     

    Στο δεύτερο κεφάλαιο που αφορά την προληπτική εποπτεία (κόστος €3000/ ετησίως) καθορίζεται ο τρόπος απόκτησης συμμετοχής, τα κριτήρια αξιολόγησης προσώπων, οι οργανωτικές απαιτήσεις, την αναχρηματοδότηση των απαιτήσεων και τους κανόνες που διέπουν τη σχέση με τους οφειλέτες.

     

    Υπάρχει τελικά ενδιαφέρον για την αγορά αυτή; Η παρουσία των παρευρεθέντων στην εκδήλωση δεν μπορεί να δώσει απάντηση με βεβαιότητα. Αν και οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ξένων funds που πηραν μέρος δήλωναν αισιόδοξοι για την προσπάθεια ανοίγματος της αγοράς, η θεσμοθέτηση της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, φαίνεται να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα εγχώρια τραπεζικά Ιδρύματα παρά να αποτελεί ευκαιρία για τους ξένους.

     

    Στενός κορσές στις τράπεζες...

    Επι της ουσίας δεν είναι σαφές αν η στοχοθεσία που επιβάλλει η ΤτΕ στις ελληνικές τράπεζες μέσα από 13 κριτήρια που θα παρακολουθούν ανά τρίμηνο την πορεία μείωσης του ποσοστού των NPLs ανά κατηγορία, μπορεί να υποστηριχθεί από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα να υπάρξουν δάνεια που θα τροφοδοτήσουν την αναπτυξη της Οικονομίας.

     

    ...και μήνυμα στους ξένους

    Η συγκεκριμένη Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ δίνει ακόμη και ένα μήνυμα στους φιλόδοξους παίκτες από το εξωτερικό. Και αυτό είναι ότι για να δραστηριοποιηθούν στη νέα αυτή αγορά που ανοίγει τις πύλες της στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο επενδύοντας ικανά περισσότερα κεφάλαια από τα €100 εκατ. της απόκτησης της αναγκαίας άδειας.

     

    Δείτε το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε για τα κόκκινα δάνεια

     

    Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Poioi_mporoun_na_paroun_adeia_gia_diacheirisi_kokkinon_daneion/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.