Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τα έξυπνα υλικά και οι καινοτόμες χρήσεις τους από το μηχανικό


    Smart Matters: Εκδήλωση με θέμα τα έξυπνα υλικά

     

    Σε μια δυναμικά μεταβαλλόμενη κοινωνία, ποιος είναι ο ρόλος των Μηχανικών και ποια η κοινωνική τους ευθύνη σε σχέση με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και τη διαρκή παραγωγή νέων υλικών; Τι είναι τα «έξυπνα» υλικά και με ποιο τρόπο τείνουν να μεταβάλλουν τη γενικότερη αντίληψη περί βιώσιμου αρχιτεκτονικού αλλά και πολεοδομικού σχεδιασμού; Στις σημερινές συνθήκες της έντονης οικονομικής κρίσης και των οξυμένων αντιφάσεων στον ελληνικό χώρο, παρά το υψηλό ποιοτικά επίπεδο έρευνας, η αυξανόμενη απαξίωση της επιστήμης ως ανταγωνιστικό προσόν οδηγεί σε προβληματισμό ως προς την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του επαγγέλματος του Μηχανικού.

     

    Λαμβάνοντας τα «έξυπνα» υλικά ως σημεία αφετηρίας για τη διερεύνηση νέων δυνατοτήτων, τόσο στην Αρχιτεκτονική όσο και σε άλλους επιστημονικούς τομείς, θα διερευνηθούν μέσα από διαλέξεις και παρουσιάσεις τα νέα όρια σχεδιασμού που αυτά καθορίζουν, και οι κατευθύνσεις που πρέπει να δοθούν σε αυτή τη νέα φορμαλιστική και υλική ελευθερία.

     

    Τα «έξυπνα» υλικά συμβάλλουν ήδη καταλυτικά στην αναγκαία στροφή σε νέους τρόπους παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας, ενώ παράλληλα, εγκαταλείποντας την έννοια της ακαμψίας και της στατικότητας, εξερευνούν νέες δυνατότητες σε θέματα πλαστικότητας, ελαστικότητας, μεταβαλλόμενων διαδραστικών κελυφών και κινητικότητας γενικότερα, στοχεύοντας στη δημιουργία δυναμικών, μεταβαλλόμενων χρονικά, παραμετρικών πεδίων.

     

    Στόχος της εσπερίδας είναι πρωτίστως η ενημέρωση των μηχανικών, αρχιτεκτόνων και μη, των φοιτητών αλλά και των πολιτών, αλλά και η δημιουργία ερωτημάτων και προβληματισμού, σχετικά με τα «έξυπνα» υλικά και τις καινοτόμες χρήσεις αυτών που επηρεάζουν δραστικά, ζητήματα οικονομίας, ενεργειακής πολιτικής, αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών και βιωσιμότητας εν γένει.

     

    Η εσπερίδα αυτή αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια δημιουργίας μιας πλατφόρμας διεπιστημονικής συνεργασίας, προκειμένου να προωθηθεί η εποικοδομητική ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων πάνω στο θέμα των έξυπνων υλικών και της εν δυνάμει αξιοποίησης αυτών σε ποικίλους τομείς.

    Οι βασικές θεματικές ενότητες της εσπερίδας είναι οι ακόλουθες:

    -Έξυπνα Υλικά + νέες μορφολογίες

    -Έξυπνα Υλικά + διεπιστημονική συνεργασία

    -Έξυπνα Υλικά + βιωσιμότητα

    -Έξυπνα Υλικά + διαδραστικά περιβάλλοντα

    -Έξυπνα Υλικά + ψηφιακή πληροφορία

     

    Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013, με ώρα έναρξης 17:00, στον χώρο CAMP-Contemporary Art Meeting Point (Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, Πλ. Κοτζιά – 1ος όροφος).

     

    Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

     

    Πηγή: http://www.biomassenergy.gr





    Mechanical_engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.