Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Χωρίς τη δωρεά Νιάρχου έμεινε το Φιξ

  Sign in to follow this  

  Για πολλοστή φορά αντιμετωπίζει προβλήματα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο, παρ’ όλες τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, ακόμα δεν έχει ανοίξει για το κοινό τη μόνιμη στέγη του, έπειτα από την ανάπλαση του Φιξ στη Συγγρού. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα χθες.

   

  Σύμφωνα με πληροφορίες του protagon.gr, τις οποίες επιβεβαίωσε η «Εφ.Συν.», το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος «ακύρωσε προς το παρόν» τη δωρεά ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ προς το ΕΜΣΤ, η οποία, ας σημειωθεί, είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2014, επί Αννας Καφέτση.

   

  Η αιτιολογία της ακύρωσης είναι ότι το μουσείο δεκαοχτώ μήνες μετά (!) δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας, ούτε έχει τηρήσει το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση του ποσού, όπως μας τόνισε χθες εκπρόσωπος του Ιδρύματος.

   

  Η εξέλιξη αυτή είναι δυσάρεστη καθώς ο πενιχρός κρατικός προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού προφανώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του μουσείου.

   

  Τι σημαίνει αυτή η δωρεά για το πολύπαθο μουσείο;

   

  Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

   

  Η δωρεά συμβάλλει στην επικαιροποίηση και εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης του ΕΜΣΤ και παρέχει τον απαραίτητο γενικό και ειδικό εξοπλισμό, ενώ, επιπλέον, καλύπτει την παρουσίαση των Μόνιμων Συλλογών του Μουσείου μέσω της μεταφοράς και εγκατάστασης των έργων τέχνης στο νέο κτίριο και της διαμόρφωσης των νέων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου.

   

  Τι υποστηρίζει το ΕΜΣΤ

   

  Επειτα από συνεδρίαση του Δ.Σ. με τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά στάλθηκε ανακοίνωση αργά χθες το απόγευμα, όπου τονίζεται ότι έχουν γίνει βήματα για την υλοποίηση της δωρεάς.

   

  Αναλυτικά: «Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ενημερώνει πως το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με την υπέρβαση των δυσκολιών που οφείλονταν σε εκκρεμότητες διοικητικές και οικονομικές. Με τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν πρόσφατα η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου και του κονδυλίου για την προσωρινή παραλαβή του νέου κτιρίου που είναι προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της δωρεάς του ‘‘Ιδρύματος Σ. Νιάρχος’’ και οποιασδήποτε άλλης δωρεάς ή χορηγίας ήθελε προκύψει.

   

  »Εν τω μεταξύ, εκπονήθηκαν νέα Μουσειολογική Μελέτη επί της οποίας βασίζεται η νέα Μουσειογραφική Μελέτη, που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εγκρίσεων, ούτως ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποβληθεί στο Συμβούλιο Μουσείων. Επιπλέον, η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου επιτρέπει πλέον τη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ του απαραίτητου προσωπικού για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία του νέου Μουσείου, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα.

   

  »Το Μουσείο μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας, που οφείλονταν στην αναγκαιότητα επίλυσης πολλών και ποικίλων προβλημάτων, βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ δημιουργική φάση, η οποία θα ανακοινωθεί λεπτομερώς με Συνέντευξη Τύπου.

   

  »Για τον λόγο αυτό και επειδή το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένα συλλογικό όραμα που μας αφορά όλους και δεν μπορεί η πρόοδός του να μην χαροποιεί όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, κρίνουμε σκόπιμο πριν να γίνονται οι όποιες ανακοινώσεις και δημιουργούνται ανακριβείς εντυπώσεις και απογοήτευση, να διασταυρώνονται οι πληροφορίες με το Μουσείο και τους εν γένει αρμοδίους, να διερευνώνται διεξοδικά οι λόγοι αναγκαιότητας υποβολής του όποιου νέου αιτήματος για δωρεά στο ‘‘Ιδρυμα Σ. Νιάρχος’’, η οποία οφείλεται σε τυπικές και χρονικές διαδικασίες και σχετίζεται με τις ενέργειες που γίνονται για το άνοιγμα του Μουσείου το συντομότερο δυνατόν».

   

  Σιγή από το υπουργείο Πολιτισμού

   

  Οπως φαίνεται, προσπάθειες γίνονται ώστε να μην κάνει φτερά η δωρεά. Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού (το οποίο δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα) επιμένουν πως η δωρεά δεν χάθηκε, αλλά μεταφέρεται για τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, το Ιδρυμα μάλλον εκπέμπει σε διαφορετικό κύμα.

   

  Οπως μας επισημαίνει εκπρόσωπός του: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού και τη διοίκηση του ΕΜΣΤ και όταν ωριμάσουν οι προϋποθέσεις, τότε μπορεί να υποβληθεί ξανά αίτημα για δωρεά, που θα μελετηθεί εκ νέου».

   

  Σήμερα, πάντως, το μεσημέρι πιθανότατα θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και ελπίζουμε να υπάρξει θετική εξέλιξη.

   

  Πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/horis-ti-dorea-niarhoy-emeine-fix


  Sign in to follow this  


  User Feedback


  greek δημόσιο, δε μου κάνει καμία εντύπωση το νέο. Δε θεωρώ ότι είναι καν είδηση, είδηση θα ήταν αν προχωρούσε το έργο και απορροφούνταν τα κονδύλια και οι δωρεές.

  • Upvote 4

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν είναι ακριβές το ότι το Υπουργείο "δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα". Αντιθέτως έβγαλε σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή, με την οποία αδειάζει την Διευθύντρια του ΕΜΣΤ : http://www.efsyn.gr/arthro/sygkroysi-mpalta-koskina

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Η ουσία είναι πως η δωρεά χάνεται λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργείου, μουσείου και δεν ξέρω και γω ποιανού άλλου... Μια από τα ίδια..

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  τώρα που τελειώνει στο Δέλτα  το ίδρυμα Νιάρχου δεν τους κάνουμε και δωρεά στο ίδρυμα και το ΜΕΓΑΡΟ και το ΕΜΣΤ   μπας και δουν προκοπή?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Νέα μεγάλη δωρεά ετοιμάζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μεγάλο μέρος της είναι και πάλι για την δημιουργία υποδομών, αυτή τη φορά στον τομέα της υγείας. Μετά την ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου, ίσως το σημαντικότερο νέο τοπόσημο για την Αθήνα, το ΙΣΝ είναι και πάλι ευχάριστα "ανήσυχο" και αυτή τη φορά ρίχνει το βάρος του στην κατασκευή 2 νέων Νοσοκομείων.
    
   Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το νέο πρόγραμμα του ΙΣΝ περιλαμβάνει δωρεά ύψους 200εκατ.ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την ανέγερση 2 καινούργιων νοσοκομείων, μιας σχολής νοσηλευτών, νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, 143 ασθενοφόρα και πτητικό στόλο για αεροδιακομιδές.
    
   Πρόκειται για την ανέγερση μαζί με τον εξοπλισμό (με το κλειδί) για νέο κτίριο στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής στην Θράκη. Το νέο κτίριο θα ανεγερθεί στην περιοχή της Αιγείρου σε οικόπεδο 92 στρεμμάτων, που παραχώρησε ο Δήμος Κομοτηνής από το 2011 και θα είναι χωρητικότητας 250 κλινών. Το κόστος για το συγκεκριμένο νοσοκομείο εκτιμάται σε περίπου 55εκατ.ευρώ ενώ οι μελέτες είναι ήδη ολοκληρωμένες.
    
   Το δεύτερο είναι η ανέγερση με τον εξοπλισμό (πάλι με το κλειδί) για το πρώτο Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης. Η δυναμικότητα του θα είναι από 200-300 κλίνες ενώ το κόστος του υπολογίζεται σε περίπου 50εκατ.ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν προκριθεί τρεις χώροι:
   – Ένα αχρησιμοποίητο οικόπεδο, έκτασης άνω των 30 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απέναντι από το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
   – Το πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη, έκτασης 31 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τη Βασιλίσσης Όλγας, τη Μητροπολίτου Κυδωνιών, τη Γεωργίου Παπανδρέου και την Πλούτωνος, πλησίον του κτιρίου, όπου στεγάζεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
   – Ένα οικόπεδο 40 στρεμμάτων στην περιοχή του Φιλύρου, ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Λοιμωδών.
    
   Βασική προϋπόθεση είναι το νέο Νοσοκομείο να είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο οδικά όσο και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εδώ εφόσον εγκριθούν οι σχετικές μελέτες και δωθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, εκτιμάται ότι τα έργα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στο 2018 και να ολοκληρωθούν περίπου μετά από 3 χρόνια. Να σημειώσουμε ότι αναμένεται να ανακοινωθεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
    
   Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες όταν δωρητές και ευεργέτες αναλάμβαναν την ανέγερση Νοσοκομείων που βλέπουμε αυτή την εξαιρετικά σημαντική κίνηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που δεν σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα.
    
   Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΝ, το ίδρυμα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 την πρόθεσή του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης.
    
   Εκτός των δύο Νοσοκομείων, το ΙΣΝ στο κατασκευαστικό κομμάτι της δωρεάς προτίθεται να ανακατασκευάσει και να εξοπλίσει το κτίριο των Αδελφών Νοσοκόμων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, καθώς και την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/astiki-anaptiksi/erga-polis/item/43730-idryma-stayros-niarxos-pano-apo-100ekat-evro-dorea-gia-dyo-nea-nosokomeia-se-komotini-kai-thessaloniki
  • By Engineer
   Νέα μεγάλη δωρεά ετοιμάζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μεγάλο μέρος της είναι και πάλι για την δημιουργία υποδομών, αυτή τη φορά στον τομέα της υγείας. Μετά την ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου, ίσως το σημαντικότερο νέο τοπόσημο για την Αθήνα, το ΙΣΝ είναι και πάλι ευχάριστα "ανήσυχο" και αυτή τη φορά ρίχνει το βάρος του στην κατασκευή 2 νέων Νοσοκομείων.
    
   Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το νέο πρόγραμμα του ΙΣΝ περιλαμβάνει δωρεά ύψους 200εκατ.ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την ανέγερση 2 καινούργιων νοσοκομείων, μιας σχολής νοσηλευτών, νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, 143 ασθενοφόρα και πτητικό στόλο για αεροδιακομιδές.
    
   Πρόκειται για την ανέγερση μαζί με τον εξοπλισμό (με το κλειδί) για νέο κτίριο στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής στην Θράκη. Το νέο κτίριο θα ανεγερθεί στην περιοχή της Αιγείρου σε οικόπεδο 92 στρεμμάτων, που παραχώρησε ο Δήμος Κομοτηνής από το 2011 και θα είναι χωρητικότητας 250 κλινών. Το κόστος για το συγκεκριμένο νοσοκομείο εκτιμάται σε περίπου 55εκατ.ευρώ ενώ οι μελέτες είναι ήδη ολοκληρωμένες.
    
   Το δεύτερο είναι η ανέγερση με τον εξοπλισμό (πάλι με το κλειδί) για το πρώτο Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης. Η δυναμικότητα του θα είναι από 200-300 κλίνες ενώ το κόστος του υπολογίζεται σε περίπου 50εκατ.ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν προκριθεί τρεις χώροι:
   – Ένα αχρησιμοποίητο οικόπεδο, έκτασης άνω των 30 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απέναντι από το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
   – Το πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη, έκτασης 31 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τη Βασιλίσσης Όλγας, τη Μητροπολίτου Κυδωνιών, τη Γεωργίου Παπανδρέου και την Πλούτωνος, πλησίον του κτιρίου, όπου στεγάζεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
   – Ένα οικόπεδο 40 στρεμμάτων στην περιοχή του Φιλύρου, ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Λοιμωδών.
    
   Βασική προϋπόθεση είναι το νέο Νοσοκομείο να είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο οδικά όσο και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εδώ εφόσον εγκριθούν οι σχετικές μελέτες και δωθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, εκτιμάται ότι τα έργα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στο 2018 και να ολοκληρωθούν περίπου μετά από 3 χρόνια. Να σημειώσουμε ότι αναμένεται να ανακοινωθεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
    
   Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες όταν δωρητές και ευεργέτες αναλάμβαναν την ανέγερση Νοσοκομείων που βλέπουμε αυτή την εξαιρετικά σημαντική κίνηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που δεν σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα.
    
   Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΝ, το ίδρυμα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 την πρόθεσή του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης.
    
   Εκτός των δύο Νοσοκομείων, το ΙΣΝ στο κατασκευαστικό κομμάτι της δωρεάς προτίθεται να ανακατασκευάσει και να εξοπλίσει το κτίριο των Αδελφών Νοσοκόμων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, καθώς και την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes....ai-thessaloniki
    
   Click here to view the είδηση
  • By Engineer
   Με μία εμβληματική γιορτή, παραδόθηκε στο δημόσιο το μνημειώδες έργο-πνοή για την Αττική, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
    
   Παρόντες πλήθος κόσμου, οι άνθρωποι του Ιδρύματος, και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, οι πρόεδροι της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, καθώς επίσης και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
    
   Το έργο παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ τη μεταβίβαση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Χριστίνα Λαμπροπούλου, οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος.
    
   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων χρόνων στο δημόσιο», ενώ τόνισε τη «μεγάλη ευθύνη για το ελληνικό δημόσιο». «Οποιαδήποτε παράλειψη δε θα είναι παράλειψη έναντι των δωρητών, αλλά έναντι του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
    
   Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «το ΚΠΙΣΝ ήρθε να προσφέρει στον τόπο, σε μία εποχή που οι περισσότεροι ήρθαν για να πάρουν», διαβεβαιώνοντας ότι «πρόκειται για ένα έργο για όλους και όχι για την ελίτ». Τόνισε δε, ότι «δεν είναι σωστό να δημιουργούμε την εντύπωση ότι η ελληνική πολιτεία, και οι πολίτες δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ένα στολίδι σαν και αυτό και να το αξιοποιήσουν», υπενθυμίζοντας την ευθύνη και την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας «να κρατήσει και να πολλαπλασιάσει την αίγλη αυτού του δημόσιου χώρου πολιτισμού», όπως είπε.
    
   «Φιλοδοξία είναι το Κέντρο Πολιτισμού ν' αποτελέσει μία αχτίνα φωτός που θα μπορέσει να εισχωρήσει στην ελληνική κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ανδρέας Δρακόπουλος πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», προσθέτοντας: «το στοίχημα το κερδίσαμε ήδη: Να καταλάβει η ελληνική κοινωνία ότι είναι δικό της», έτσι ώστε, όπως είπε, «να βάλουμε γερά θεμέλια για να ξεφύγουμε από την κρίση».
    
   Σε μία χαρακτηριστική στιγμή της εκδήλωσης, χειροκροτήματα απέσπασαν τα μηνύματα που ανάγνωσε ο κ. Δρακόπουλος, μέσω των οποίων πολίτες εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το δημόσιο θα καταφέρει να διατηρήσει το έργο.
    
   «Εάν φορέσουμε όλοι τη φανέλα με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος ευχαριστώντας όλους όσοι συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ καταλήγοντας, ανακοίνωσε τη δωρεά 143 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ.
    
   Αρχιτεκτονική διάνοια
    
   Απ΄ την πλευρά του ο Ρέντσο Πιάνο, η αρχιτεκτονική διάνοια πίσω από το έργο, όπως είπε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, οραματίστηκε ένα «χώρο, όπου ο κόσμος μπορεί να έρχεται κοντά και να παραμένει κοντά».
    

    
   Το έργο έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα 760.000 επισκέπτες. Χρειάστηκαν περί τα δέκα χρόνια για την ολοκλήρωσή του, από την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» Ανδρέα Δρακόπουλου και Σπύρου Νιάρχου με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος. Με την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο το 2009, εξασφαλίστηκε έκτοτε η απρόσκοπτη πορεία του έργου, το οποίο αφότου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012, ολοκληρώθηκε χωρίς καθυστέρηση.
    
   Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος», με μία γενναιόδωρη προσφορά στην Ελληνισμό, σε μία έκταση 200 στρεμμάτων στο χώρο του παλιού ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, πραγματοποίησε ένα τριπλό έργο: τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, και το Πάρκο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Η ανάδοχος κοινοπραξία ήταν η ΤΕΡΝΑ-Impregilo, και για το έργο εργάστηκαν περί τα 2.500 άτομα. Ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 620 εκ. ευρώ και παραδόθηκε πλήρως εξοπλισμένο, και εξοφλημένο, με τις υψηλότερες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ενώ όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει συνέχιση των δωρεών με κονδύλια ύψους 50 εκ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
    
   Στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, την τελετή παράδοσης του έργου ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα. Ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πείραμα συνύπαρξης και ποικιλομορφίας που έφερε την υπογραφή του Θωμά Μοσχόπουλου. Από Μάνο Χατζιδάκι, το "Impossible Dream" του αξέχαστου Frank Sinatra που ερμήνευσε η Νατάσσα Μποφίλιου, αυτοσχεδιασμούς του πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη, μέχρι την «Αρχόντισσα» του Βασίλη Τσιτσάνη που ερμήνευσε μοναδικά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και τη διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo η οποία ντυμένη στα κατάλευκά τραγούδησε την άρια Casta Diva από την όπερα Norma και απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ θερμά χειροκροτήθηκε και η Παιδική Χορωδία της Λυρικής.
    
   Χορός, μουσική, τραγούδι, αφηγήσεις, και απαγγελίες από κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, αστική κουλτούρα και happenings συναντήθηκαν σε ένα δημιουργικό διάλογο που αντανακλά τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης που αγκαλιάζει το ΚΠΙΣΝ.
    
   Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αποσπάσματα του προγράμματος αποκαλύφθηκαν σε ποικίλα σημεία του ΚΠΙΣΝ, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γίνουν μέρος της γιορτής, ενώ οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την εκδήλωση μέσα από ζωντανή μετάδοση σε οθόνες στην Αγορά, τον Πύργο Βιβλίων, το Φάρο και το Ξέφωτο.
    
   Στο τέλος, η ιστορική εκδήλωση έκλεισε με ένα εντυπωσιακό show πυροτεχνημάτων, ενώ η γιορτή συνεχίστηκε με πάρτι στην Αγορά και dj set από την dj Kafka (Κατερίνα Καφεντζή). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συνταξιούχος επισκέπτης του ΚΠΙΣΝ, «επαφίεται πλέον σε εμάς το κατά πόσο θα το διατηρήσουμε».
    
   Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Sto_dimosio_perase_to_KPISN_/#.WLBPmW997Dc
  • By Engineer
   Με μία εμβληματική γιορτή, παραδόθηκε στο δημόσιο το μνημειώδες έργο-πνοή για την Αττική, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
    
   Παρόντες πλήθος κόσμου, οι άνθρωποι του Ιδρύματος, και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, οι πρόεδροι της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, καθώς επίσης και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
    
   Το έργο παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ τη μεταβίβαση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Χριστίνα Λαμπροπούλου, οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος.
    
   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων χρόνων στο δημόσιο», ενώ τόνισε τη «μεγάλη ευθύνη για το ελληνικό δημόσιο». «Οποιαδήποτε παράλειψη δε θα είναι παράλειψη έναντι των δωρητών, αλλά έναντι του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
    
   Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «το ΚΠΙΣΝ ήρθε να προσφέρει στον τόπο, σε μία εποχή που οι περισσότεροι ήρθαν για να πάρουν», διαβεβαιώνοντας ότι «πρόκειται για ένα έργο για όλους και όχι για την ελίτ». Τόνισε δε, ότι «δεν είναι σωστό να δημιουργούμε την εντύπωση ότι η ελληνική πολιτεία, και οι πολίτες δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ένα στολίδι σαν και αυτό και να το αξιοποιήσουν», υπενθυμίζοντας την ευθύνη και την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας «να κρατήσει και να πολλαπλασιάσει την αίγλη αυτού του δημόσιου χώρου πολιτισμού», όπως είπε.
    
   «Φιλοδοξία είναι το Κέντρο Πολιτισμού ν' αποτελέσει μία αχτίνα φωτός που θα μπορέσει να εισχωρήσει στην ελληνική κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ανδρέας Δρακόπουλος πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», προσθέτοντας: «το στοίχημα το κερδίσαμε ήδη: Να καταλάβει η ελληνική κοινωνία ότι είναι δικό της», έτσι ώστε, όπως είπε, «να βάλουμε γερά θεμέλια για να ξεφύγουμε από την κρίση».
    
   Σε μία χαρακτηριστική στιγμή της εκδήλωσης, χειροκροτήματα απέσπασαν τα μηνύματα που ανάγνωσε ο κ. Δρακόπουλος, μέσω των οποίων πολίτες εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το δημόσιο θα καταφέρει να διατηρήσει το έργο.
    
   «Εάν φορέσουμε όλοι τη φανέλα με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος ευχαριστώντας όλους όσοι συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ καταλήγοντας, ανακοίνωσε τη δωρεά 143 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ.
    
   Αρχιτεκτονική διάνοια
    
   Απ΄ την πλευρά του ο Ρέντσο Πιάνο, η αρχιτεκτονική διάνοια πίσω από το έργο, όπως είπε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, οραματίστηκε ένα «χώρο, όπου ο κόσμος μπορεί να έρχεται κοντά και να παραμένει κοντά».
    
   http://www.ered.gr/m...g7.php?id=61830
    
   Το έργο έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα 760.000 επισκέπτες. Χρειάστηκαν περί τα δέκα χρόνια για την ολοκλήρωσή του, από την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» Ανδρέα Δρακόπουλου και Σπύρου Νιάρχου με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος. Με την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο το 2009, εξασφαλίστηκε έκτοτε η απρόσκοπτη πορεία του έργου, το οποίο αφότου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012, ολοκληρώθηκε χωρίς καθυστέρηση.
    
   Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος», με μία γενναιόδωρη προσφορά στην Ελληνισμό, σε μία έκταση 200 στρεμμάτων στο χώρο του παλιού ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, πραγματοποίησε ένα τριπλό έργο: τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, και το Πάρκο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Η ανάδοχος κοινοπραξία ήταν η ΤΕΡΝΑ-Impregilo, και για το έργο εργάστηκαν περί τα 2.500 άτομα. Ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 620 εκ. ευρώ και παραδόθηκε πλήρως εξοπλισμένο, και εξοφλημένο, με τις υψηλότερες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ενώ όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει συνέχιση των δωρεών με κονδύλια ύψους 50 εκ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
    
   Στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, την τελετή παράδοσης του έργου ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα. Ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πείραμα συνύπαρξης και ποικιλομορφίας που έφερε την υπογραφή του Θωμά Μοσχόπουλου. Από Μάνο Χατζιδάκι, το "Impossible Dream" του αξέχαστου Frank Sinatra που ερμήνευσε η Νατάσσα Μποφίλιου, αυτοσχεδιασμούς του πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη, μέχρι την «Αρχόντισσα» του Βασίλη Τσιτσάνη που ερμήνευσε μοναδικά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και τη διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo η οποία ντυμένη στα κατάλευκά τραγούδησε την άρια Casta Diva από την όπερα Norma και απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ θερμά χειροκροτήθηκε και η Παιδική Χορωδία της Λυρικής.
    
   Χορός, μουσική, τραγούδι, αφηγήσεις, και απαγγελίες από κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, αστική κουλτούρα και happenings συναντήθηκαν σε ένα δημιουργικό διάλογο που αντανακλά τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης που αγκαλιάζει το ΚΠΙΣΝ.
    
   Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αποσπάσματα του προγράμματος αποκαλύφθηκαν σε ποικίλα σημεία του ΚΠΙΣΝ, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γίνουν μέρος της γιορτής, ενώ οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την εκδήλωση μέσα από ζωντανή μετάδοση σε οθόνες στην Αγορά, τον Πύργο Βιβλίων, το Φάρο και το Ξέφωτο.
    
   Στο τέλος, η ιστορική εκδήλωση έκλεισε με ένα εντυπωσιακό show πυροτεχνημάτων, ενώ η γιορτή συνεχίστηκε με πάρτι στην Αγορά και dj set από την dj Kafka (Κατερίνα Καφεντζή). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συνταξιούχος επισκέπτης του ΚΠΙΣΝ, «επαφίεται πλέον σε εμάς το κατά πόσο θα το διατηρήσουμε».
    
   Πηγή: http://www.ered.gr/e..._/#.WLBPmW997Dc
    
   Click here to view the είδηση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.