Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Χωρίς τη δωρεά Νιάρχου έμεινε το Φιξ

  Sign in to follow this  

  Για πολλοστή φορά αντιμετωπίζει προβλήματα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο, παρ’ όλες τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, ακόμα δεν έχει ανοίξει για το κοινό τη μόνιμη στέγη του, έπειτα από την ανάπλαση του Φιξ στη Συγγρού. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα χθες.

   

  Σύμφωνα με πληροφορίες του protagon.gr, τις οποίες επιβεβαίωσε η «Εφ.Συν.», το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος «ακύρωσε προς το παρόν» τη δωρεά ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ προς το ΕΜΣΤ, η οποία, ας σημειωθεί, είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2014, επί Αννας Καφέτση.

   

  Η αιτιολογία της ακύρωσης είναι ότι το μουσείο δεκαοχτώ μήνες μετά (!) δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας, ούτε έχει τηρήσει το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση του ποσού, όπως μας τόνισε χθες εκπρόσωπος του Ιδρύματος.

   

  Η εξέλιξη αυτή είναι δυσάρεστη καθώς ο πενιχρός κρατικός προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού προφανώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του μουσείου.

   

  Τι σημαίνει αυτή η δωρεά για το πολύπαθο μουσείο;

   

  Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

   

  Η δωρεά συμβάλλει στην επικαιροποίηση και εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης του ΕΜΣΤ και παρέχει τον απαραίτητο γενικό και ειδικό εξοπλισμό, ενώ, επιπλέον, καλύπτει την παρουσίαση των Μόνιμων Συλλογών του Μουσείου μέσω της μεταφοράς και εγκατάστασης των έργων τέχνης στο νέο κτίριο και της διαμόρφωσης των νέων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου.

   

  Τι υποστηρίζει το ΕΜΣΤ

   

  Επειτα από συνεδρίαση του Δ.Σ. με τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά στάλθηκε ανακοίνωση αργά χθες το απόγευμα, όπου τονίζεται ότι έχουν γίνει βήματα για την υλοποίηση της δωρεάς.

   

  Αναλυτικά: «Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ενημερώνει πως το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με την υπέρβαση των δυσκολιών που οφείλονταν σε εκκρεμότητες διοικητικές και οικονομικές. Με τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν πρόσφατα η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου και του κονδυλίου για την προσωρινή παραλαβή του νέου κτιρίου που είναι προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της δωρεάς του ‘‘Ιδρύματος Σ. Νιάρχος’’ και οποιασδήποτε άλλης δωρεάς ή χορηγίας ήθελε προκύψει.

   

  »Εν τω μεταξύ, εκπονήθηκαν νέα Μουσειολογική Μελέτη επί της οποίας βασίζεται η νέα Μουσειογραφική Μελέτη, που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εγκρίσεων, ούτως ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποβληθεί στο Συμβούλιο Μουσείων. Επιπλέον, η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου επιτρέπει πλέον τη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ του απαραίτητου προσωπικού για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία του νέου Μουσείου, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα.

   

  »Το Μουσείο μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας, που οφείλονταν στην αναγκαιότητα επίλυσης πολλών και ποικίλων προβλημάτων, βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ δημιουργική φάση, η οποία θα ανακοινωθεί λεπτομερώς με Συνέντευξη Τύπου.

   

  »Για τον λόγο αυτό και επειδή το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένα συλλογικό όραμα που μας αφορά όλους και δεν μπορεί η πρόοδός του να μην χαροποιεί όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, κρίνουμε σκόπιμο πριν να γίνονται οι όποιες ανακοινώσεις και δημιουργούνται ανακριβείς εντυπώσεις και απογοήτευση, να διασταυρώνονται οι πληροφορίες με το Μουσείο και τους εν γένει αρμοδίους, να διερευνώνται διεξοδικά οι λόγοι αναγκαιότητας υποβολής του όποιου νέου αιτήματος για δωρεά στο ‘‘Ιδρυμα Σ. Νιάρχος’’, η οποία οφείλεται σε τυπικές και χρονικές διαδικασίες και σχετίζεται με τις ενέργειες που γίνονται για το άνοιγμα του Μουσείου το συντομότερο δυνατόν».

   

  Σιγή από το υπουργείο Πολιτισμού

   

  Οπως φαίνεται, προσπάθειες γίνονται ώστε να μην κάνει φτερά η δωρεά. Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού (το οποίο δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα) επιμένουν πως η δωρεά δεν χάθηκε, αλλά μεταφέρεται για τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, το Ιδρυμα μάλλον εκπέμπει σε διαφορετικό κύμα.

   

  Οπως μας επισημαίνει εκπρόσωπός του: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού και τη διοίκηση του ΕΜΣΤ και όταν ωριμάσουν οι προϋποθέσεις, τότε μπορεί να υποβληθεί ξανά αίτημα για δωρεά, που θα μελετηθεί εκ νέου».

   

  Σήμερα, πάντως, το μεσημέρι πιθανότατα θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και ελπίζουμε να υπάρξει θετική εξέλιξη.

   

  Πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/horis-ti-dorea-niarhoy-emeine-fix


  Sign in to follow this  


  User Feedback


  greek δημόσιο, δε μου κάνει καμία εντύπωση το νέο. Δε θεωρώ ότι είναι καν είδηση, είδηση θα ήταν αν προχωρούσε το έργο και απορροφούνταν τα κονδύλια και οι δωρεές.

  • Upvote 4

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν είναι ακριβές το ότι το Υπουργείο "δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα". Αντιθέτως έβγαλε σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή, με την οποία αδειάζει την Διευθύντρια του ΕΜΣΤ : http://www.efsyn.gr/arthro/sygkroysi-mpalta-koskina

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Η ουσία είναι πως η δωρεά χάνεται λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργείου, μουσείου και δεν ξέρω και γω ποιανού άλλου... Μια από τα ίδια..

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  τώρα που τελειώνει στο Δέλτα  το ίδρυμα Νιάρχου δεν τους κάνουμε και δωρεά στο ίδρυμα και το ΜΕΓΑΡΟ και το ΕΜΣΤ   μπας και δουν προκοπή?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.