Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Έρχεται ο φόρος υπεραξίας σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων


    Με αναδρομική ισχύ για τον χρόνο απόκτησης του ακινήτου θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου στις μεταβιβάσεις φόρος με συντελεστή 15% στην υπεραξία, δηλαδή στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.

     

    Μάλιστα, ο φόρος θα επιβάλλεται όχι μόνο στις πωλήσεις των ακινήτων, αλλά και στις περιπτώσεις μεταβίβασης της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας.

     

    Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ισχύει σήμερα, η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας αφορά τα ακίνητα που αποκτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, πράγμα που σημαίνει ότι φόρο πληρώνει όποιος απέκτησε με οποιονδήποτε τρόπο ακίνητο μετά την 1-1-2013 και στη συνέχεια προχωρεί στην πώλησή του. Δηλαδή όποιος πουλά ακίνητο το οποίο απέκτησε έως και το τέλος του 2012 δεν επιβαρύνεται με τον φόρο υπεραξίας.

     

    Ωστόσο, το καθεστώς άλλαξε με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και τίθεται σε ισχύ από το 2014, καθώς προβλέπει την επιβολή του φόρου υπεραξίας στην πώληση των ακινήτων ανεξάρτητα από τον χρόνο απόκτησής τους. Ετσι, αν ένας φορολογούμενος απέκτησε ακίνητο ακόμη και πριν από 30 χρόνια, εφόσον το πούλησε μετά την 1-1-2014 θα κληθεί να πληρώσει φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας κτήσης και της αξίας πώλησης.

     

    Με βάση τις διατάξεις για τον προσδιορισμό της αξίας κτήσης και της αξίας πώλησης λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές τιμές και σε περίπτωση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αξία του ακινήτου, τότε υπολογίζεται ως τιμή απόκτησης το μηδέν.

     

    Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει αποκτήσει ένα ακίνητο πριν από 40 χρόνια και στον τίτλο δεν υπάρχει αξία, τότε θα θεωρηθεί ότι το σύνολο της σημερινής αντικειμενικής αξίας του συγκεκριμένου ακινήτου είναι υπεραξία και θα φορολογηθεί με 15%. Πάντως, ο νόμος προβλέπει αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ για την υπεραξϊα, καθώς και αποπληθωρισμό της σημερινής αντικειμενικής αξίας.

     

    Με βάση τα παραπάνω, φορολογούμενος πουλά τον Ιανουάριο του 2014 ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το οποίο απέκτησε με γονική παροχή το 1985 και με αντικειμενική αξία τότε 60.000 ευρώ.

     

    Η διαφορά είναι 140.000 ευρώ. Από αυτά αφαιρείται 40% λόγω διακράτησης του ακινήτου για περισσότερα από 20 έτη και επίσης ένα ποσό 25.000 ευρώ λόγω αφορολογήτου. Επίσης, αφαιρείται και ο πληθωρισμός και στο ποσό που απομένει επιβάλλεται φόρος 15%.

     

    Επέκταση

    Ο φόρος θα επιβάλλεται όχι μόνο στις πωλήσεις, αλλά και στη μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας.

     

    Παγίδα

    Εάν δεν προσδιορίζεται με στοιχεία η αξία αγοράς του ακινήτου, τότε υπολογίζεται ως τιμή το μηδέν και ο φόρος επιβάλλεται στην τιμή πώλησης.

     

    Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=10801





    dimitris GM

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    οι εταιριες δεν υπαγονται σε ΦΥΑ διοτι φορολογουνται  στις πωλησεις...λογω ασκησης επαγγελματος

     

     

    αυτο που θα πληρωσουν  στην διανομη της εταιρικης περιουσιας μεταξυ των συνεταιρων... ειναι   φορος διανομης  [το 1/4 του φορου μεταβιβασης]

    και φορο εισοδηματος η εταιρια ...[το ποσοστο ...θα μας το πει ο σοτηρης...]

     

    υγ

    οσο για την αποδοτικοτητα του νομου...

     

    ειναι  μηδεν απο μηδεν ισον τιποτε...

     

    Απλα.....δεν τολμουν  να ομολογησουν την παταγώδη αποτυχια   και  να τον καταργησουν ....οταν εκαναν ενα χρονο να τον φτιαξουν...

     

    Κάααποια στιγμη θα το  "σερβιρουν" σαν  μετρο "ελαφρυνσης"....και "κοινωνικης πολιτικης"

     

     

    εκλογες ερχονται...κατι πρεπει να κοψουν...

    λεεεμε τωρα... :smile: :-) :smile:

     

     

    υγ

     

    οριστε.....

    μεχρι   να πεταχτω "απεναντι"

     

    αρχισαν οι προεκλογικες παροχες

     

     

    Συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης Ντόρα: Καταθέτει τροπολογία για μείωση των αντικειμενικών κατά 30%

       
     

     

    Αθήνα

    Την πρόθεσή της να καταθέσει τροπολογία, που θα προβλέπει μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κατά 30%, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

    Edited by dimitris GM
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Αφού κανείς τους δεν ξέρει ότι το πρόβλημα είναι ΜΟΝΟ η παλαιότητα που σταματάει στα 25 χρόνια .

     

    Άλλωστε αν τώρα ένα σπίτι που είναι σε κόκκινο δάνειο έχει 1500 αντικειμενική και θα ξεκινάει στα 1000 ο πλειστηριασμός , τέτοιοι λαϊκισμοί θα είναι βούτυρο στο ψωμάκι των λαμογίων .

    Link to comment
    Share on other sites

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    Νίκης 5-7 10180 Αθήνα

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                        Tηλ.:210-3332553/4

    Fax: 210-3332559
    e-mail: press@minfin.gr

     

    Παρασκευή, 19  Δεκεμβρίου 2014

     

    Δελτίο Τύπου

     

     

    Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι με διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα, προβλέπεται η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

    Η ρύθμιση αποβλέπει στην τόνωση της αγοράς ακινήτων και θα δώσει αποφασιστική ώθηση για την περαιτέρω ανάκαμψη την ελληνικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση προς την ίδια κατεύθυνση, όπως η δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%.

    Link to comment
    Share on other sites

    Δηλαδή πόσο άλλο έπρεπε να φωνάξουν οι αρμόδιοι  σύλλογοι για να σκεφτούν ότι πρέπει να καταργηθεί το αυτονόητο. Στο παρελθόν αν δεν κάνω λάθος είχαν επαναφέρει και αναιρέσει εκ νέου το φόρο υπεραξίας διότι το διοικητικό κόστος θα ξεπερνούσε τα τυχόν οφέλη.

    Όσο για το σχόλιο περί ανάκαμψης απλά "δεν υπάρχει"!

    Λες και έφταιγε μόνο η υπεραξία που δεν κινείται φύλλο στη κτηματαγορά 5 χρόνια τώρα. 

    Οι χαρτογιακάδες με τις μισθάρες τους εκεί στα υπουργεία ζουν σε άλλο πλανήτη.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.