Υποτυπώδης έως ανύπαρκτη η καταγραφή των αερίων ρύπων
Η απόλυτη αδράνεια κυριάρχησε και το 2014 στο ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.
Στις 23 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι έγινε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους συναρμοδίων υπουργείων, Περιφερειών κ.ά., κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε "η οριστικοποίηση του δεσμευτικού σχεδίου δράσης με τις ενέργειες κάθε φορέα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της αιθαλομίχλης για την περίοδο 2014/2015".
Ως στοιχεία του σχεδίου περιγράφονταν τα εξής:
"* Οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων στερεής βιομάζας και στις εστίες καύσης (κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες).
* Η υπογραφή ΚΥΑ για κανονισμό 995/2010 της Ε.Ε. για την παράνομη υλοτόμηση.
* Η υπογραφή ΚΥΑ για κανονισμό 2173/2005 της Ε.Ε. περί δημιουργίας εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για εισαγωγές ξυλείας στην Ε.Ε.
* Η εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά τη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων.
* Η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων.
* Η ενημέρωση / ευαισθητοποίηση των πολιτών".
Η ίδια ανακοίνωση έλεγε πως: "Οι περισσότερες Περιφέρειες δρομολογούν, ή έχουν κινήσει, διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας αναλυτών για τον έλεγχο σταθερών εστιών καύσης και για τη μέτρηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα".
Έκτοτε δεν υπήρξε κανένα νεότερο, ενώ στην εκπνοή του 2014, στις 30 Δεκεμβρίου, κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού με Υπουργική Απόφαση για την προμήθεια ημιαυτόματων δειγματοληπτών αιωρούμενων σωματιδίων και παροχή υπηρεσιών δειγματοληψίας και προσδιορισμού ΑΣ 10 και ΑΣ 2,5 προϋπολογισμού 353.000 ευρώ. Αφορά δε τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο μέγιστος συνολικός χρόνος παράδοσης του εξοπλισμού από την ανάδοχο εταιρεία προσδιορίζεται σε μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Όπερ σημαίνει ότι από τον επόμενο χειμώνα θα βρίσκεται σε λειτουργία ο εξοπλισμός.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από τη φετινή ετήσια έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας (τμήμα ποιότητας ατμόσφαιρας) του ΥΠΕΚΑ, το 2013 ελάχιστοι σταθμοί μέτρησης των ΑΣ 10 λειτουργούσαν στα αστικά κέντρα, εκτός των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ήτοι δύο στην Πάτρα και ένας στον Βόλο και στη Λάρισα. Η εγκατάσταση και λειτουργία των σταθμών ανήκει από το 2011 στις Περιφέρειες εκτός Αττικής. Χαρακτηριστικό της έλλειψης ακόμη και στοιχειώδους καταγραφής είναι το γεγονός ότι για την πόλη του Ηρακλείου της Κρήτης οι μετρήσεις για τα ΑΣ 10 έχουν σταματήσει στο 2005 και για τα Ιωάννινα στο 2010. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν έξι σταθμοί μέτρησης. Στην Αττική ο αριθμός των σταθμών χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνεται.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι λειτουργούν έξι σταθμοί: Πειραιάς, Μαρούσι, Λυκόβρυση, Αγία Παρασκευή, Αριστοτέλους και Θρακομακεδόνες, ενώ για την περιοχή της Ελευσίνας οι μετρήσεις είναι ενδεικτικές. Από το 2013 έχουν σταματήσει οι μετρήσεις στο Κορωπί.
Αλλά και από τους έξι αυτούς σταθμούς, αν ανατρέξει κανείς στα ημερήσια δελτία καταγραφής τον μήνα Νοέμβριο, μέγιστες τιμές για τα ΑΣ 10 δίνονται μόνον για την Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας και τη Λυκόβρυση και κάποιες φορές προστίθεται η Αγία Παρασκευή. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, σταδιακά έως τις 20 του μήνα, εμφανίστηκαν κατά σειρά Πειραιάς, Μαρούσι και Θρακομακεδόνες. Άρα πέρα από την ανεπάρκεια του δικτύου, δημιουργείται και θέμα αξιοπιστίας των μετρήσεων.
Πάντως στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη συνολικά και ανά χώρα, η οποία δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2014 και αξιολογεί την "πορεία" κάθε ρύπου έως το 2012, η Ελλάδα για τα υπέρλεπτα σωματίδια ΑΣ 2,5 παρουσιάζει τρύπα, με φαρδιά πλατιά την ένδειξη "Δεν υπάρχουν δεδομένα".
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now