Jump to content
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural


 • Κάμερα LSST 3,2 δισ. pixel: Η μεγαλύτερη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στον κόσμο σκοπεύει να λύσει τα μυστήρια του σύμπαντος

   Share


  Το τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της φθάνει η μεγαλύτερη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στον κόσμο και η κάμερα LSST των 3,2 δισεκατομμυρίων pixel είναι ικανή να δει μια μπάλα του γκολφ από 15 μίλια μακριά!

  Περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και βάρους τριών τόνων, η κάμερα διαθέτει έναν μπροστινό φακό πλάτους 1,5 μέτρου και έναν αισθητήρα 3.200MP που θα ψύχεται στους -100°C για μείωση του θορύβου. Αν και η κάμερα δεν είναι ολοκληρωμένη, όλα τα μηχανικά εξαρτήματά της είναι τώρα μαζί για πρώτη φορά σε ένα καθαρό δωμάτιο στο εργαστήριο. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για την κατασκευή της, και προβλέπεται να αποσταλεί στο παρατηρητήριο Vera C. Rubin στη Χιλή τον Απρίλιο του 2023.

  μεγαπ.png

  Μόλις εγκατασταθεί, η κάμερα θα παράγει πλήρεις πανοραμικές εικόνες του νότιου ουρανού – ένα πανόραμα κάθε λίγες νύχτες για δέκα χρόνια.

  “Η κάμερα θα ερευνήσει τον νότιο νυχτερινό ουρανό για μια δεκαετία, δημιουργώντας ένα πλήθος δεδομένων που οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν για να κατανοήσουν καλύτερα μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένης της φύσης της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης”, εξηγεί ένας εκπρόσωπος της SLAC.

  Κάνει εκτενέστατες δοκιμές η ομάδα της SLAC στο κλείστρο της κάμερας και το σύστημα ανταλλαγής φίλτρων, δύο δυναμικά στοιχεία που εγκαταστάθηκαν επίσης πρόσφατα. Πριν από το τέλος του έτους, η κάμερα θα υποβληθεί σε μια τελευταία τροποποίηση: την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος ψύξης.

  Χρησιμοποιώντας την κάμερα LSST, το αστεροσκοπείο ελπίζει να ρίξει φως σε ερωτήσεις σχετικά με το σύμπαν που οι αστρονόμοι και άλλοι επιστήμονες έκαναν εδώ και καιρό να απαντήσουν, χωρίς όμως καμία επιτυχία.

  Το εστιακό επίπεδο της κάμερας έχει εξαιρετικές ιδιότητες. Όχι μόνο περιέχει 3,2 δισεκατομμύρια εικονοστοιχεία, αλλά είναι πολύ μικρά – πλάτους περίπου 10 μικρομέτρων – και το ίδιο το εστιακό βάθος είναι εξαιρετικά μικρό, σχεδόν ένα δέκατο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας. Αυτό επιτρέπει στην κάμερα να παράγει ευκρινείς εικόνες σε πολύ υψηλή ανάλυση.

  Οι εικόνες είναι τόσο μεγάλες που θα χρειάζονταν 378 οθόνες τηλεοράσεων 4K εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας για να εμφανιστεί μία από αυτές σε πλήρες μέγεθος και η ανάλυσή τους είναι τόσο υψηλή που θα μπορούσατε να δείτε μια μπάλα του γκολφ από περίπου 15 μίλια μακριά. Αυτές και άλλες ιδιότητες αναμένεται να οδηγήσουν σε πρωτοφανή αστροφυσική έρευνα.

  Η ομάδα του SLAC National Accelerator Laboratory διευκόλυνε τις επισκέψεις δημοσιογράφων στο καθαρό δωμάτιο ενώ η κάμερα είναι τοποθετημένη έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να δουν το εντυπωσιακό εστιακό της επίπεδο (το οποίο περιέχει 189 CCD) μέσα από τους φακούς της κάμερας.

  [via]

  worlds-largest-901479-scaled.jpg?resize=

  worlds-largest-901475-scaled.jpg?resize=

  worlds-largest-901482-scaled.jpg?resize=


  Πηγή: https://myphone.gr/i-megalyteri-psifiaki-fotografiki-michani-ston-kosmo-tha-lysei-ta-mystiria-tou-sybantos/  Engineer
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.