Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Νέο ΕΣΠΑ, νέα αφετηρία


    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ έργων και μονάδων αποτελεσματικής διαχείρισης των αστικών, βιομηχανικών και επικινδύνων αποβλήτων παράλληλα με την εφαρμογή προγραμμάτων επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων, στο πλαίσιο ενός νέου αναθεωρημένου και αποτελεσματικού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 στον τομέα του Περιβάλλοντος.

     

    Παράλληλα, στον τομέα των Υποδομών δίνεται προτεραιότητα στη χρηματοδότηση όχι μόνον της ολοκλήρωσης εν εξελίξει και νέων οδικών έργων, αλλά και δραστικών παρεμβάσεων αναβάθμισης του εγκαταλελειμμένου αστικού και περιφερειακού οδικού δικτύου.

     

    Οι περιορισμένες λόγω κρίσης μετακινήσεις Ι.Χ. αυτοκινήτων επέδρασαν ευνοϊκά στους δείκτες οδικής ασφάλειας, ενώ η αναμενόμενη αύξηση της κυκλοφορίας από τα επόμενα χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα βελτίωσης και αναβάθμισης του οδικού περιβάλλοντος, οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.

     

    Αντίστροφη μέτρηση

     

    Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε το εναρκτήριο σήμα και ουσιαστικά άρχισε ο αγώνας δρόμου για την αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 συνολικού ύψους 20,8 δισ. ευρώ. Εκδόθηκε εγκύκλιος, που περιγράφει αναλυτικά τις δράσεις και τους άξονες προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ.

     

    Ταυτοχρόνως τέθηκε σε διαβούλευση, ώστε περιφέρειες, δήμοι, επαγγελματικοί, επιστημονικοί, επιχειρηματικοί και άλλοι φορείς να διατυπώσουν τελικές προτάσεις και παρατηρήσεις, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειοφόρος Ανάπτυξης» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), που είναι η ραχοκοκαλιά του νέου ΕΣΠΑ και θα απορροφήσει τη μερίδα του λέοντος των διατιθέμενων πόρων.

     

    Παράλληλα, συγκροτήθηκε από τα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ομάδα Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020.

     

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη στρατηγική και τους στόχους του προγράμματος, όπως τέθηκε σε τελική διαβούλευση.

     

    Υποδομές Μεταφορών

     

    Στον τομέα των Υποδομών Μεταφορών αναλυτικά προβλέπεται:

     

    **Προώθηση της ολοκλήρωσης των βασικών υποδομών διευρωπαϊκών αξόνων (οδικών, σιδηροδρομικών, λιμένων, αεροδρομίων),προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών και εκσυγχρονισμός του συστήματος Μεταφορών, βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καθώς και ανάπτυξη βιώσιμων και οικολογικών αστικών μεταφορών (αστικών μέσων σταθερής τροχιάς) για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Ειδικότερα προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσ/νίκη-Προμαχώνας/Ειδομένη) σε συνέργεια και με αξιοποίηση πόρων του χρηματοδοτικού μέσου Connecting Europe Facility.

     

    **Σε σχέση με το οδικό δίκτυο θα συνεχισθούν και θα γίνουν νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο αναλυτικό Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των περιοχών της χώρας μεταξύ τους και με τους κόμβους του βασικού διευρωπαϊκού δικτύου οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων. Για την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών θα επιδιωχθεί η υλοποίηση κυρίως σιδηροδρομικών συνδέσεων με αναπτυξιακούς πόλους και κύριους λιμένες, που αποτελούν βασικές πύλες εμπορευματικών μεταφορών της χώρας.

     

    **Για να μειωθούν δραστικά οι δείκτες ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο προβλέπεται η υλοποίηση ενός προγράμματος μέτρων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

     

    **Για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας προωθούνται δράσεις ανάπτυξης και βελτίωσης των μέσων σταθερής τροχιάς (προαστιακός, ΗΣΑΠ, τραμ), με έμφαση στην ολοκλήρωση των σε εξέλιξη έργων μετρό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε επιλεγμένες αποδοτικές παρεμβάσεις αναβάθμισης λοιπών αστικών συγκοινωνιακών υποδομών, στόλου και εξοπλισμού.

     

    Ακόμη, θα συνεχισθούν και θα ολοκληρωθούν παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών λιμένων και αεροδρομίων, με παράλληλη χρηματοδότηση δράσεων ασφαλείας υποδομών λιμένων και ασφάλειας ναυσιπλοΐας, καθώς και των υποδομών ασφαλείας των αερολιμένων και της αεροναυτιλίας.

     

    Περιβάλλον και απόβλητα

     

    Στον τομέα του Περιβάλλοντος προωθούνται έργα και προγράμματα, τα οποία συνδέονται με:

     

    **Την αποτελεσματική διαχείριση των αστικών, βιομηχανικών και επικινδύνων αποβλήτων παράλληλα με τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων, την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων και την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Σημειώνεται ότι στον τομέα αυτό περιλαμβάνεται και η δημιουργία «Πράσινων Σημείων» και η δικτύωσή τους, η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας (κομποστοποίησης) βιοαποβλήτων και επεξεργασίας ιλύος (από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο), με γνώμονα την κατά το δυνατόν προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

     

    **Την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων, μέσω της εφαρμογής της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ και υλοποίησης των εγκεκριμένων Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής της Χώρας, με έμφαση σε «δομικού» χαρακτήρα έργα ενίσχυσης της ύδρευσης και αποκατάστασης υφιστάμενων υποδομών με στόχο την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού για όλες τις χρήσεις, καθώς και της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Μέρος των ποσών που αντιστοιχούν σε σχετικές παρεμβάσεις θα εκχωρηθεί στις Περιφέρειες και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με αυτές.

     

    **Την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, με τη θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου και επιχειρησιακού διοικητικού Συστήματος Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, την εφαρμογή των Οδηγιών για τους Οικότοπους και τα Πτηνά και τη διατήρηση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και των λειτουργιών τους.

     

    **Δράσεις για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την ανάπλαση και την αναζωογόνηση των πόλεων, ολοκληρωμένες πολεοδομικές / αστικές παρεμβάσεις μητροπολιτικού χαρακτήρα για την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με πιλοτικές παρεμβάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης παρακτίων ζωνών, καθώς και άλλες παρεμβάσεις στο πλαίσιο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

     

    Τέλος, προώθηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης πλημμυρών και φυσικών καταστροφών, πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων για το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών και βελτίωσης του βαθμού ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων.

     

    Πηγή: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.article&id=438853





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.