Jump to content
 • Novatron

 • Το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" με επιδοτήσεις έως 75% - Κριτήρια αξιολόγησης και εισοδηματικές κατηγορίες

   Share


  Τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών με έμφαση στα φτωχά νοικοκυριά, καθώς και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες.

  Οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με μοριοδότηση ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, το ποσοστό ενίσχυσης θα φθάνει έως 75% και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 632 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο οποίος, μαζί με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό παρουσίασαν τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερο αποτέλεσμα (αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας) με μικρότερο κόστος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την ενεργειακή αποδοτικότητα που προβλέπει ο ενεργειακός προγραμματισμός.

  Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

  • Τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονται ως εξής:
  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75 %.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό , ποσοστό 70 %.
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55 %
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45 %.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.

  Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι 40 % ανεξαρτήτως εισοδήματος.

  Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) και με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ.

  Δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του οποίου -μεταξύ άλλων- θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις.

  -Προτεραιότητα ένταξης θα δίνεται σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.

  Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και τα αντίστοιχα ποσοστά βαρύτητας είναι:

  • Το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%).
  • Η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%).
  • Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (7%).
  • Η παλαιότητα κατασκευής (3%).
  • Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%).
  • Το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%).
  • Μονογονεϊκή οικογένεια (5%)
  • Μακροχρόνια άνεργος (5%)
  • ΑΜΕΑ (5%)

  Καταργείται η ένταξη με σειρά προτεραιότητας που ίσχυε στο προηγούμενο πρόγραμμα.

  Οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής (στόχος είναι η έκδοση των αποφάσεων ως το τέλος του χρόνου). Εκτός από τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα επιδοτείται η έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών, της ηλεκτρονικής ταυτότητας (που θα είναι υποχρεωτική), οι αμοιβές των μηχανικών και οι απαιτούμενες άδειες.

  Η πλατφόρμα υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων θα λειτουργεί στο ΤΕΕ και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.

  Καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Επίσης δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις η αναβάθμιση του ανελκυστήρα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για τα οποία θα υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα.

  Εξακολουθούν να ισχύουν τα φορολογικά κίνητρα (φοροαπαλλαγές) για όσους δεν εντάσσονται στο νέο Εξοικονομώ.


  Πηγή: https://www.cnn.gr/oikonomia/story/276077/exoikonomo-to-fthinoporo-to-neo-programma-me-epidotiseis-energeiakis-anavathmisis-eos-75
  Face2Face

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  Με απλά λόγια θα μπουν μόνο όσοι το έχουν πάρει απόφαση να βάλουν το χέρι στην τσέπη βαθιά (ΗΤΚ+ΠΕΑ+τακτοποίηση αν έχει), χωρίς ενεργειακό bonus, και με μικρότερες επιδοτήσεις στα μεσαία εισοδήματα. 

  Πολύς κόσμος θα κάνει πίσω και δε θα προχωρήσει εκτιμώ.

  Link to comment
  Share on other sites

  Κάνοντας ένα γρήγορο έλεγχο σε10 περιπτώσεις που είχα από το προηγούμενο πρόγραμμα και δεν πρόλαβαν να ενταχθούν κατέληξα στα εξής:

  1. Το 90% καταφέρνουν να μην τους πιάσει ο κόφτης των 0,9€/m²
  2. Το 100% δεν καταφέρνουν να μην τους πιάσει ο κόφτης των 180€/m² , εκ των οποίων το 70% επιδοτείται με λιγότερο του 65% του ποσού του αιτήματος......

  Το 180€/m² είναι λαιμητόμος...... 

   

  Υ.Γ.

  Ευτυχώς που δεν είχα αναλάβει καμία αίτηση για εισαγωγή.....

  Edited by pggiotas
  Link to comment
  Share on other sites

  3 λεπτά πριν, pggiotas said:

  Το 180€/m² είναι λαιμητόμος...... 

   

  Έχεις δίκιο, μόλις έκανα και εγώ ένα πρόχειρο έλεγχο και όσους έκανα μένουν απέξω. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Ειναι λαιμητόμος και ουσιαστικά αποκλείει τα κουφώματα. Δεν μπορείς με κουφώματα (που είναι πανάκριβα και με μικρή εξοικονόμηση) να ενταχθείς με τίποτα.  Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν άσκησαν πιέσεις.

  Link to comment
  Share on other sites

  1 λεπτό πριν, katrmp said:

  Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν άσκησαν πιέσεις.

  Να υπενθυμίσω ότι το έβγαλαν οι ίδιοι φωστήρες που πέρυσι είχαν στην προδημοσίευση υποχρεωτική την εσωτερική θερμομόνωση στην περίπτωση των χωνευτών κουφωμάτων. Ας περιμένουμε την προδημοσίευση του οδηγού να έχουμε και άλλους λόγους να κράξουμ... ε να ασκήσουμε πιέσεις θέλω να πω :P

  Link to comment
  Share on other sites

  31 λεπτά πριν, becoming_i said:

  ... Ας περιμένουμε την προδημοσίευση του οδηγού να έχουμε και άλλους λόγους να κράξουμ... ε να ασκήσουμε πιέσεις θέλω να πω :P

  Ας περιμένουμε, λοιπόν, λίγο ακόμα να προδημοσιευσουν τον οδηγό...

  για να δούμε πότε θα δημοσιευτεί ο επίσημος...

  που είχε ακουστεί ότι θα δημοσιευτεί μεχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα...

  για να ξεκινούσε, έλεγε, το πρόγραμμα το Σεπτέμβρη...

  που θα ξεκινήσει, λέει τώρα, τον Οκτώβρη...

  Ξέρω, γκρινιάζω. Ελπίζω να είναι μόνο επειδή δεν έχω πάει ακόμα διακοπές. Μακάρι όταν με το καλό γυρίσω να ξέρουμε κάτι πιο συγκεκριμένο και να μην τρέχουμε στο παρά πεντε, πάλι.

  Link to comment
  Share on other sites

  Τα κουφώματα θα είναι εκτός αν δεν αυξηθεί η επιδότηση τους.

  Οι τιμές του προγράμματος ορίστηκαν με βάση τις τιμές πιάτσας πριν από 2 χρόνια. Αυτή την στιγμή ενδεχομένως να μην φτάνουν. Το σίδερο έχει υπερδιπλάσια τιμή, το αλουμίνιο τουλάχιστον 20% πάνω, κλπ.

  Link to comment
  Share on other sites

  Γενικά έχουμε μεσοσταθμικά ένα 15-20% πάνω στα υλικά, ας το δούνε οι αρμόδιοι (που είμαι σίγουρος ότι διαβάζουν το site) και ας πράξουν αναλόγως. 

  Να ανεβαίνει 3 ενεργειακές κλάσεις με λιγότερα χρήματα και ακριβότερα υλικά; Κουνέλια από τα καπέλα θέλουν μήπως να βγάλουμε;

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν περπατάει με τίποτα μ' αυτούς τους όρους το Πρόγραμμα. Δείτε σε λίγο καιρό τις αντιδράσεις, όταν γίνει αισθητή η επίπτωση του κόφτη. Εκπτώσεις και αστοχίες που θα κοστίσουν, ενώ το γενικό περίγραμμα, μετά και τις πολλές επισημάνσεις όλων μας, είναι αρκετά καλό. Μα δεν βλέπουν τι συμβαίνει γύρω τους?

  Link to comment
  Share on other sites

  On 30/7/2021 at 5:52 ΜΜ, becoming_i said:

   . 

  Να ανεβαίνει 3 ενεργειακές κλάσεις με λιγότερα χρήματα και ακριβότερα υλικά; Κουνέλια από τα καπέλα θέλουν μήπως να βγάλουμε;

   

  Πάντως το 3 κατηγορίες δεν το είδα προϋπόθεση. Πιθανολογώ θα το βγάλουν ως κριτήριο, διότι πια δεν έχει ουσία αφού θα αναγκάζεσαι λόγω τής σειράς κατάταξης να ανέβεις όσο περισσότερες μπορείς.

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.