Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τροποποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης «Ηλέκτρα» για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων


    Την τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/17836/125-17.02.2023 (Β’ 922) απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών «Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων», ως εξής:

    1. Την αντικατάσταση της περ. «Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης χώρων», της κατηγορίας Ε.2 «Επεμβάσεις που αφορούν στα τεχνικά συστήματα του κτιρίου και στα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου του κτιρίου», της παρ. 1.4 «Χαρακτηριστικά επιλέξιμων επεμβάσεων» του παραρτήματος Ι «Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ»», ως εξής:

    «Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης χώρων Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες:

    - Η αντικατάσταση υφιστάμενου, ή εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης με λέβητα υψηλής απόδοσης, ή με αντλίες θερμότητας που θεωρείται ότι συμμετέχουν με ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ. Η εγκατάσταση/αντικατάσταση αφορά στο συνολικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καπναγωγός - καπνοδόχος, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, ηλ. πίνακες κ.λπ.). Επιπλέον, στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη η τοποθέτηση κεντρικών, ή και ημικεντρικών μονάδων, που μπορεί να λειτουργούν σε συνδυασμό με Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες. Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για την αντικατάσταση, ή την εγκατάσταση νέων βοηθητικών ηλεκτρολογικών συστημάτων, για τη λειτουργία των ως άνω συστημάτων αντλιών θερμότητας, την αντικατάσταση του δικτύου διανομής (σωληνώσεις, κανάλια ρυθμιστές πίεσης κ.ά.), του εξοπλισμού, καθώς και για τις τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας, τις μονώσεις των δικτύων και για κάθε άλλο απαραίτητο υλικό - εξοπλισμός και εργασία.

    - Η τοποθέτηση διατάξεων αυτοματισμών και αυτορρύθμισης για τον έλεγχο της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμοί αντιστάθμισης, ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (εξωτερική αντιστάθμιση, τρίοδη, ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών, κ.λπ.), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων κ.τ.λ., καθώς και οι απαραίτητες συνοδευτικές ηλεκτρολογικές εργασίες.

    Είναι αποδεκτός ο συνδυασμός των ανωτέρω παρεμβάσεων για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του κτιρίου. Η αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος πραγματοποιείται/υλοποιείται, εφόσον αυτό εμφανίζει εποχιακό βαθμό απόδοσης λέβητα - καυστήρα (ηsΚΘ) χαμηλότερο από τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ.

    Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμη η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με λέβητα πετρελαϊκών καυσίμων όπως λέβητες πετρελαίου (κάθε είδους), προϊόντων - υποπροϊόντων του πετρελαίου καθώς και στερεών ορυκτών καυσίμων.

    Σημειώνεται, ότι η απαιτούμενη ισχύς του συστήματος θέρμανσης θα πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου - μελετηθεί (ακόμη και στην αντικατάσταση του συστήματος), ώστε να αποφευχθεί η υπερδιαστασιολόγηση τους, δεδομένου ότι οι θερμικές ανάγκες - λόγω των επεμβάσεων - μειώνονται σημαντικά. Επιπλέον, όταν εγκαθίσταται νέα, ή αντικαθίσταται η μονάδα θέρμανσης, είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση συσκευών αυτορρύθμισης για την ρύθμιση της θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο/χώρο.»

    2. Την αντικατάσταση της παρ. 7 «ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ» του παραρτήματος Ι «Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ»», ως εξής:

    «7. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

    Η έναρξη υποβολής των Αιτήσεων Ένταξης της παρούσας Πρόσκλησης του Προγράμματος “ΗΛΕΚΤΡΑ” γίνεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, μέσω της ιστοσελίδας του Προγράμματος “ΗΛΕΚΤΡΑ” στον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στον ιστότοπο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Στην παρούσα Πρόσκληση ακολουθείται η άμεση αξιολόγηση. Η υποβολή των αιτήσεων ένταξης γίνεται έως την 31η Ιουλίου 2023. Στην περίπτωση εξάντλησης της προς διάθεση Δημόσιας Δαπάνης της παρούσας Πρόσκλησης προ της 31ης Ιουλίου 2023, οι επόμενες αιτήσεις αυτής θα θεωρηθούν επιλαχούσες.

    Η παρούσα Πρόσκληση δύναται να ανακληθεί αιτιολογημένα, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος.

    Η ενημέρωση και η επικοινωνία των υποψήφιων Δικαιούχων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Προγράμματος “ΗΛΕΚΤΡΑ”.»

    3. Την προσθήκη του κάτωθι πίνακα στο παράρτημα ΙΙ «ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ».

    1.jpg.df9dceef81f4f0576e497668db7e4416.jpg

    2.jpg.4394d3b21ff204e48fd098f0ab7585c1.jpg

    3.jpg.e1332951b8cda5f7c57687971d8fd63a.jpg

    Η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/Δ ΕΠΕΑ/54205/399 απόφαση ΦΕΚ 3332/Β'/19.05.2023 - Τροποποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης «Ηλέκτρα» για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων ΦΕΚ εδώ: 

     Τροποποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης «Ηλέκτρα» ΥΠΕΝ-Δ ΕΠΕΑ-54205-399 ΦΕΚ 3332-Β-19.05.2023.pdf





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.