Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. MrShyEngineer

    MrShyEngineer

    Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      62


  2. Engineer

    Engineer

    Administrators


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      13.643


  3. ata

    ata

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      318


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 26/03/2025 σε όλες τις περιοχές

  1. Λοιπόν, φαντάζομαι γνωρίζεις τι είναι ένα κύτταρο διάβρωσης· στην ουσία, πρόκειται για ένα ηλεκτροχημικό κύτταρο. Αποτελείται από δύο μεταλλικά στοιχεία διαφορετικού ηλεκτρικού δυναμικού, τα οποία είναι γαλβανικά συνδεδεμένα μέσα σε έναν ηλεκτρολύτη. Η διαφορά δυναμικού τους δημιουργεί ροή ρεύματος—πρακτικά, πρόκειται για μια πρωτόγονη μπαταρία. Η ροή του ρεύματος γίνεται από την κάθοδο προς την άνοδο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ροή ιόντων από την άνοδο προς την κάθοδο. Στην άνοδο συντελείται οξειδωτική αντίδραση, καθώς το μέταλλο μεταβαίνει σε μια πιο σταθερή κατάσταση, χάνοντας μάζα μέσω ελεύθερων ιόντων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα ιόντα μπορούν να αξιοποιηθούν για επιμετάλλωση άλλων στοιχείων. Τώρα, ας υποθέσουμε ότι διαθέτω δύο υλικά με σχεδόν το ίδιο δυναμικό ή, ακόμα χειρότερα, ένα ηλεκτραρνητικότερο υλικό που πρέπει να προστατέψω (π.χ. χάλυβας και χαλκός). Αν τα τοποθετήσω σε ένα αγώγιμο περιβάλλον, θα προκληθεί ροή ρεύματος από τον χαλκό (κάθοδος) προς τον χάλυβα (άνοδος) (αφού ο χαλκός ειναι ηλεκτροθετικότερος του χαλυβα) και, ταυτόχρονα, ροή ιόντων χάλυβα προς τον χαλκό. Αυτό οδηγεί σε διάβρωση του χάλυβα. Συνεπώς, πρέπει να εξασφαλίσω ότι ο χαλκός θα βρίσκεται σε χαμηλότερο δυναμικό από τον χάλυβα ή, ακόμα καλύτερα, να φροντίσω ώστε και τα δύο αυτά υλικά να βρίσκονται σε χαμηλότερο δυναμικό από ένα τρίτο υλικό. Πώς το πετυχαίνω αυτό; Επιβάλλοντας τάση! Τοποθετώ, λοιπόν, τον χάλυβα και τον χαλκό στην κάθοδο και τους φέρνω στα 0V, ενώ χρησιμοποιώ ένα τρίτο υλικό ως άνοδο, επιβάλλοντάς του τεχνητά δυναμικό 10V. Τι συμβαίνει τότε; Πλέον, η ροή του ρεύματος κατευθύνεται από την κάθοδο προς την άνοδο, ενώ τα ιόντα κινούνται από την άνοδο προς την κάθοδο. Έτσι, το υπό προστασία υλικό μου δεν χάνει μάζα, δεν διαβρώνεται και διατηρείται ανέπαφο.
    1 point
  2. έχει μετρηθεί Λοιπόν, υπάρχουν δύο είδη: γαλβανική και επιβαλλόμενου ρεύματος (ICCP). Η όλη ουσία είναι η ηλεκτρική σύνδεση ενός ηλεκτραρνητικότερου υλικού από το υλικό που θέλουμε να προστατεύσουμε, το οποίο δρα ως άνοδος και δημιουργεί ροή ρεύματος (Mg, Zn, Al). Όμως, όταν μιλάμε για γαλβανική προστασία, η μέγιστη διαφορά δυναμικού που μπορεί να επιτευχθεί είναι μικρή. Αυτό σημαίνει ότι η απαιτούμενη πυκνότητα ρεύματος για την αναστολή της διάβρωσης δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Σκέψου μια συνολική αντίσταση 10Ω, ενώ η διαθέσιμη διαφορά δυναμικού είναι 1V—δηλαδή μόλις 100mA. Αν αυτό δεν επαρκεί και δεν μπορείς να μειώσεις τις ισοδύναμες αντιστάσεις, τι κάνεις; Επιβάλλεις τάση. Χρησιμοποιείς μια δική σου συστοιχία ανοδίων, οι οποίες όμως είναι πολύ πιο σταθερές, όπως MMO (στη δική μου περίπτωση) ή γραφίτης, HSCI, κ.λπ. Στη συνέχεια, συνδέεις το υπό προστασία υλικό στην κάθοδο. Έτσι, πλέον δεν περιορίζεσαι στο γαλβανικό δυναμικό, αλλά μπορείς να επιλέξεις οποιοδήποτε δυναμικό επιθυμείς. Για παράδειγμα, αν χρειάζομαι 1A, εφαρμόζω 10V και το πετυχαίνω. Παράλληλα, αποκτώ επιπλέον δυνατότητες και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής—εύκολα 30-50 χρόνια, κάτι που δύσκολα επιτυγχάνεται με γαλβανικές ανόδους. Αυτό που στην πιάτσα αποκαλούμε "επιγαλβάνωση", τι είναι; Είναι η ηλεκτρική σύνδεση μέσω επικάλυψης ψευδαργύρου στον χάλυβα. Δηλαδή, επικαλύπτουμε τον χάλυβα με ψευδάργυρο, ο οποίος δρα ως άνοδος και θυσιάζεται.
    1 point
  3. Με την κλήρωση στο παρόν θέμα θα διατεθούν δωρεάν στα μέλη του Michanikos.gr δύο (2) βιβλία με θέμα: Απομόνωση Υγρασίας από το Κτιριακό Κέλυφος Συγγραφέας: Χρήστος Ροδόπουλος Σημείωση: Το σύγγραμμα κυκλοφορεί μόνο ηλεκτρονικά, για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο carodopoulos@gmail.com Περιγραφή Η υγρασία είναι το μεγαλύτερο μη τυχηματικό φορτίο που έχει να αντιμετωπίσει ένα κτιριακό έργο. Θα μπορούσαμε χωρίς να χάσουμε την όποια επιστημονικότατα στα λεγόμενά μας, να υποστηρίξουμε ότι κάθε κτιριακό έργο είναι στην ουσία ένας ξένος όγκος που δημιουργεί μια τοπική διατάραξη στο υδατικό ισοζύγιο της περιοχής. Τον όγκο αυτό από εδώ και πέρα θα τον ονομάσουμε κτιριακό κέλυφος. Η διατάραξη στο υδατικό ισοζύγιο είναι πάντοτε συντριπτική. Δημιουργούμε κάθετες επιφάνειες μεγάλου ύψους και άρα αυξάνουμε την τοπική υδροσυλλογή στην μονάδα επιφάνειας, παρεμβαίνουμε στον υδροφορέα δημιουργώντας υπόγειες εκτροπές, μειώνουμε ή και καταστρέ φουμε τελείως την τοπική δυνατότητα της γης να κλείσει τον κύκλο νερού μειώνοντας την εξάτμιση και διαπνοή, δημιουργούμε επιφανειακές εκτροπές ύδατος με μη απορροφητικές επιφάνειες, χρησιμοποιούμε αντλίες για ταπείνωση του υδροφορέα δημιουργώντας υπερκορεστικά φαινόμενα που αλλάζουν ακόμα και την χημική σύσταση του εδάφους που βρίσκεται εκεί για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οργανισμοί που ζούνε στο έδαφος πεθαίνουν, το χώμα χάνει τα θρεπτικά του συστατικά, ενώ οι υψηλές διηθήσεις του νερού αλλάζουν ακόμα και την ίδια την στρωματογραφία του. Δείτε περισσότερα στοιχεία και αναλυτικά τα περιεχόμενα: Απομόνωση Υγρασίας από το Κτιριακό Κέλυφος 1-6-Book A.pdf Συμμετοχές Για να δηλώσετε συμμετοχή κάνετε μια απάντηση (reply) στο παρόν θέμα. Δηλώσεις συμμετοχών ως την Τετάρτη 02/04/2025 στις 17:00. Όροι Συμμετοχής Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του Michanikos.gr που έχουν συμπληρώσει την ειδικότητα στο προφίλ τους, εκτός από τον Διαχειριστή και τα μέλη που ανήκουν στην ομάδα: Ιδιώτης-Μη Μηχανικός. Κάθε μέλος έχει δικαίωμα μόνο μιας συμμετοχής. Οι άκυρες συμμετοχές θα διαγραφούν. Η κλήρωση θα γίνει μεταξύ των Α/Α των απαντήσεων στο παρόν θέμα και οι νικητές θα επιλεγούν με το Google Random Number Generator: https://www.google.com/search?q=random+number
    1 point
  4. Παιδιά για το αρχείο της υπόθεσης εμένα επειδή οι τόκοι είχαν διπλασιάσει το ποσό της οφειλής απευθύνθηκα στον συνήγορο του πολίτη. Το συμπέρασμα εκεί από δικηγόρο είναι ότι έχουν γίνει λάθη στον τρόπο υπολογισμού των προσαυξήσεων με αποτέλεσμα να τοκίζονται και οι τόκοι. Επίσης υπάρχει σειρά παραβάσεων στη βεβαίωση της οφειλής (πρέπει να είναι ετήσιες, διαχωρισμένες ανα υπηρεσία και όχι ένα ποσό που να καλύπτει τα πάντα) ενώ όπως υπέθετα είναι παράνομη η μη κοινοποίηση της οφειλής όταν φτάνει στο ΚΕΑΟ και βεβαιώνεται. Δεν έστειλαν ούτε ένα email, αν είναι δυνατόν. Από το συνήγορο του πολίτη λοιπόν μου συνέταξαν μια αίτηση για άρση της βεβαίωσης οφειλής και επανυπολογισμού των οφειλών και αν δεν έχω απάντηση μου είπε έχω δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήριο το οποίο και θα κάνω.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.