Μετάβαση στο περιεχόμενο

the_topo

Core Members
  • Περιεχόμενα

    595
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by the_topo

  1. Συνάδελφοι καλημέρα και καλή Ανάσταση! Μια ερώτηση μόνο: σε ΕΕΔΜΚ για αυτονόμηση με αντλία θερμότητας, δεν υποβάλλω προϋπολογισμό, σωστά? Δεν μου το ζητάει στα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά αναρωτιέμαι διότι αν δεν υπάρχει προϋπολογισμός τότε ούτε και ΙΚΑ?! Ούτε ΑΜΟΕ χρειάζεται?
  2. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Καλησπέρα. Σε τακτοποίηση κατηγορίας 4 που αφορά ανοίγματα παραθύρου, αν δεν κάνω λάθος, δεν απαιτείται ΜΣΕ. Εάν συμφωνείτε κι εσείς, μπορείτε παρακαλώ να με παραπέμψετε στο ανάλογο άρθρο/νόμο? Ευχαριστώ!
  3. Συνάδελφοι, σε άδεια του '82, κατασκευάστηκε 2όροφη οικοδομή με 2 Ο.Ι. ανά όροφο. Στο υπόγειο που έχει ύψος εσωτερικό ύψος 2,84μ και είναι κατά 1,7μ κάτω από τη στάθμη εδάφους (ύψος 0,00μ), έχει γίνει αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία. Καταρχήν θα ήθελα να ρωτήσω, στο ΦΚ επιλέγω αλλαγή χρήσης και στους ΚΧ θέτω την επιφάνεια που μετατράπηκε στο κατοικία? Χωρίς να προσθέσω την επιφάνεια σε κάποιο μειωτικό συντελεστή, σωστά? Ως προς τη παλαιότητα, μπορώ να επιλέξω το έτος έκδοσης της οικοδομής?
  4. Εγώ πάλι έχω μπερδευτεί. Σχετικά με το Ν4495/17 και τους κοινόχρηστους χώρους -αυτοί τακτοποιούνται σε μια ανεξάρτητη δήλωση από όλους όμως τους συνιδιοκτήτες, σωστά? @Forefather αν διαφωνείς στο παραπάνω - σε ποιά δήλωση θεωρείς ότι υποβάλλονται τα κοινόχρηστα? Αφού ο καθένας για την Ο.Ι. του θα υποβάλλει ανεξάρτητη δήλωση.
  5. Στο Ε9 το έχει ως κατοικία με έτος κατασκευής το 1983. Η άδεια της Οικοδομής είναι του 1982. Υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση να μπορώ να το εντάξω στη κατηγορία 2; Ο ιδιοκτήτης επιμένει ότι εξαρχής χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία. Εκ κατασκευής δηλαδή διαμορφώθηκε ως κατοικία και ότι το επιβεβαιώνουν κ οι λοιποί συνιδιοκτήτες αν χρειάζεται. Αυτο δεν ξέρω πως αποδεικνύεται αλλά θα μπορούσε για οποιοδήποτε λόγο να ενταχθεί ως κατηγορία 2 αν κ εφόσον ο ΦΟ έχει ολοκληρωθεί οντως το ‘82;
  6. Δηλαδή αν μου φέρει ένα Ε9 διορθωμένο σαν κατοικία από το έτος κατασκευής εγώ μπορω να το χρησιμοποιήσω ως αποδεικτικό έτους για την αλλαγή χρήσης? Ακόμη και αν το διορθώσει σήμερα? Επίσης, δεν ήξερα ότι στη βεβαίωση ρευματοδότησης δηλώνεται η χρήση ως κατοικία ή αποθήκη. Δηλώνεται όντως στη βεβαίωση αρχικής ρευματοδότησης?
  7. Συνάδελφοι, Έχω περίπτωση τακτοποίησης Ο.Ι. που βρίσκεται σε υπόγειο πολυκατοικίας (η οποία χτίστηκε βάσει Ο.Α. του '82). Βάσει αδείας, η Ο.Ι. ήταν αποθήκη. Στη πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε εξαρχής ως κατοικία. Θέλω να μάθω πως αποδεικνύεται ο χρόνος παλαιότητας. Κατά τον ιδιοκτήτη, η αλλαγή χρήσης έχει γίνει εκ κατασκευής. Βάσει άρθρου 87 ισχύει το εξής: γ) ο χρόνος εγκατάστασης της αλλαγής χρήσης από βοηθητική σε κύρια σε κτίρια με οικοδομική άδεια αποδεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, άλλως λαμβάνεται ο χρόνος θεώρησης της αδείας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου. Δηλαδή βάσει των ανωτέρω, αν η βεβαίωση αρχικής ηλεκτροδότησης είναι το χ έτος, τότε αυτό λαμβάνω υπόψιν μου? Γιατί όμως? Αν ήταν αποθήκη δεν θα είχε ρεύμα έτσι κι αλλιώς? Ή έχω παρερμηνεύσει? Ο χρόνος θεώρησης της άδειας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου ποιος είναι? Μήπως δεν είναι όταν αρχικά ηλεκτροδοτήθηκε η ιδιοκτησία?
  8. Ευχαριστώ! Μέσα σε όλα σκέφτηκα πως το γεγονός μεμονωμένων δηλώσεων έχει συν τοις άλλοις το εξής πλεονέκτημα: Αν κάποιος θέλει να πληρώσει εφάπαξ για να εκμεταλλευτεί το 20% της έκπτωσης του προστίμου μπορεί! Ούτε καν δεσμεύεται χρονικά (ιδίως αν θέλει να προβεί σε συμβόλαια) για την αποπληρωμή του προστίμου από το σύνολο των συνιδιοκτητών!
  9. @ΙΑΣΟΝΑΣ θα έκανες 11 διαφορετικές δηλώσεις επειδή είναι το πιο σωστό ή επειδή δεν θα μπορούσες να επιμερίσεις το πρόστιμο που αναλογεί στο κάθε ιδιοκτήτη? Επομένως ο αριθμός των δηλώσεων θα είναι βάσει αριθμού Ο.Ι. και όχι βάσει αριθμού ιδιοκτητών, σωστά? Δηλαδή αν ένας ιδιοκτήτης έχει 2 Ο.Ι. αυτές υποχρεωτικά τακτοποιούνται σε ξεχωριστή δήλωση, σωστά? Και οι κοινόχρηστοι χώροι του οικοπέδου σε μια κοινή δήλωση από όλους τους ιδιοκτήτες? Φυσικά και υπάρχει ευθύνη σε κάθε περίπτωση.
  10. Ευχαριστώ Παύλο! Όσον αφορά το 2ο κομμάτι - μου προτείνεις δηλαδή να κάνω μια δήλωση ανά ιδιοκτήτη ή ανά Ο.Ι.? Και σ' αυτή τη περίπτωση γίνεται μια μαζική μόνο για τους κοινόχρηστους χώρους? Υπάρχει και λάθος στη σύσταση (λάθος χιλιοστά στις οριζόντιες) που μετά τις τακτοποιήσεις (και πριν τις συμβολαιογραφικές πράξεις) θα γίνει καινούριος πίνακας χιλιοστών. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ως προς τις μεμονωμένες δηλώσεις τακτοποίησης? Και τέλος, τι εννοείς να διευκρινίσω πως οι δυο πολυκατοικίες είναι ενωμένες? Ως προς το Φ.Ο.? Δηλαδή θα πρέπει ο Φ.Ο. να είναι διαχωρισμένος? Λογικά θα είναι αφού η 2η πολυκατοικία κατασκευάστηκε 5-10 χρόνια αργότερα!
  11. Καλησπέρα στο φόρουμ. Θα ήθελα τα φώτα σας στο εξής: Έχω περίπτωση τακτοποίησης σε οικόπεδο εντός σχεδίου εντός του οποίου υπάρχει 1 πολυκατοικία (που στην ουσία είναι 2 ενωμένες με άδεια ως 1) και οριζόντιες ιδιοκτησίες με 4 ιδιοκτήτες στο σύνολο. Σήμερα οι ιδιοκτήτες, όλοι μαζί θέλουν να προβούν σε τακτοποιήσεις ώστε να μπορέσουν να μεταβιβάσουν. Ξεκίνησα δήλωση που αφορά όλες τις Ο.Ι. και κοινόχρηστους χώρους. Το θέμα είναι, πως θα επιμερίσω τα πρόστιμα ανάλογα την Ο.Ι./Ιδιοκτήτη αν η δήλωση είναι μια για το σύνολο του οικοπέδου/Ο.Ι.? π.χ. Υπάρχει Ο.Ι. υπογείου που από ΒΧ/αποθήκη έχει μετατραπεί σε κατοικία -το πρόστιμο αυτού αφορά εν προκειμένω ένα ιδιοκτήτη και όχι όλους. Αντίστοιχα υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες. Επίσης, το οικόπεδο, ύστερα από κυρωμένη πράξη εφαρμογής, έχει μειωθεί ως επιφάνεια. Οι τακτοποιήσεις θα γίνουν βάσει του οικοπέδου πριν τη πράξη εφαρμογής, σωστά?
  12. Ευχαριστώ για την απάντηση! Σχετικά με τα ΣΑΥ/ΦΑΥ, πως μπορώ να διερευνήσω αν χρειάζονται αυτές οι μελέτες για την ΕΕΔΜΚ σε Ο.Ι (θερμοπρόσοψη με ικριώματα και αυτονόμηση με αντλία θερμότητας)?
  13. Ευχαριστώ πολύ! Προς ενημέρωση και των υπολοίπων συναδέλφων, στη τηλεφωνική εξυπηρέτηση μέλων ΤΕΕ (για το πρόγραμμα εξοικονομώ) μου απάντησαν ότι μπορώ να συμπεριλάβω τη περιγραφή των εργασιών του αρθ 30 κατά την έκδοση της άδειας μικρής κλίμακας (ΤΕ και τίτλο) επομένως δεν απαιτείται ξεχωριστή βεβαίωση του αρθ.30. όταν εκδίδεται έτσι κι αλλιώς ΕΕΔΜΚ. Να ρωτήσω κάτι ακόμα όμως. Όταν κατά την ΕΕΔΜΚ συμπεριλαμβάνεται μετατροπή όψεων και συγκεκριμένα άνοιγμα παραθύρου, χρειάζομαι ΣΔΑ και σύμβαση διαχείρισης ΑΕΚΚ? Φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες της κοινότητας: 5. Δεν κάνουμε διαδοχικές δημοσιεύσεις στο ίδιο θέμα Έγινε η κατάλληλη επεξεργασία - jbosdas
  14. Συνάδελφοι, Σε οικοδομή με άδεια του '84 υπάρχει υπόγειο το οποίο έχει υπέρβαση ύψους στο σύνολό της. Βάσει αδείας το εσωτερικό ύψος ήταν 2,20μ. ενώ από τις μετρήσεις μου το εσωτερικό ύψος είναι 2,50μ. Το υπόγειο και στην άδεια και το πραγματοποιούμενο ξεκινά από τη στάθμη (0,00μ). Αυτό τακτοποιείται ως κατηγορία. 4 & 1 Πολεοδομική παράβαση?
  15. Συνάδελφοι θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Στα πλαίσια του προγράμματος εξοικονομώ, έχω αναλάβει ΕΕΔΜΚ για θερμοπρόσοψη, αντλία, ικριώματα κτλ σε Ο.Ι. Επειδή από το πρόγραμμα ζητείται βεβαίωση του άρθρου 30 για τις εργασίες που δεν απαιτείται άδεια, θα μπορούσα κατά της έκδοση της άδεια μικρής κλίμακας να προσθέσω στο τίτλο '....και εργασίες του άρθρου 30 του Ν4495/17 που αφορούν (π.χ.) χρωματισμούς, ηλιακό..' αντί να εκδίδω ξεχωριστή βεβαίωση? Γνωρίζετε?
  16. Και αν δεν έχεις καθόλου εγκεκριμένες όψεις (όπως στη περίπτωσή μου που έχω μόνο τη πρόσοψη) τι κάνεις? Το νέο άνοιγμα αφορά τη πίσω όψη της οικοδομής. Συντάσσεις μόνο της ΟΙ που σε αφορά και τέλος?
  17. Επανέρχομαι στη συζήτηση ναζητήσω τη βοήθειά σας στο εξής: Για ΕΕΔΜΚ Ο.Ι. που αφορά μεταξύ άλλων και άνοιγμα παραθύρου στην όψη κτιρίου, βλέπω στα ειδικά δικαιολογητικά ότι απαιτούνται οι όψεις του κτιρίου. Είναι δυνατόν σε οικοδομή με οριζόντιες ιδιοκτησίες να πρέπει να συνταχθούν όλες οι όψεις του κτιρίου (για όλους τους ορόφους) για την ΕΕΔΜΚ της ΟΙ του ιδιοκτήτη μου? Να σημειωθεί ότι μεταξύ των εγκεκριμένων σχεδίων, υπάρχει μόνο μια όψη.
  18. Έχεις δίκαιο. Στο ΦΕΚ 1843/20 στα ειδικά δικαιολογητικά διάβασα κατα λάθος και παρακάτω την περίπτωση ι) Πάλι καλά γιατί τρόμαξα!
  19. Ευχαριστώ! Ενώ όσον αφορά τα ικριώματα, χρειάζεται επί του ΤΔ να υποδείξω τη θέση τους?
  20. Καλημέρα στο φόρουμ. Σε 2όροφη οικοδομή εκτός σχεδίου που έχει οριζόντια σύσταση, εκδίδω άδεια μικρής κλίμακας για θερμοπρόσοψη με χρήση ικριωμάτων και αντλία θερμότητας στην ΟΙ του ορόφου. Επειδή στα απαιτούμενα δικαιολογητικά φαίνεται ότι απαιτούνται οι όψεις του κτιρίου, ήθελα να το επιβεβαιώσω. Δεν υπάρχουν όψεις στην αντίστοιχη Οικοδομική άδεια (μόνο η πρόσοψη) και έχει υπαχθεί στο Ν4495/17 που ούτε εκεί έχουν συνταχθεί όψεις. Επίσης, σχετικά με τα ικριώματα. βλέπω ότι στα απαιτούμενα ειδικά δικαιολογητικά απαιτείται αντίγραφο ΤΔ όπου υποδεικνύεται η θέση των ικριωμάτων - ισχύει κι αυτό να υποθέσω?!
  21. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Να προσθέσω με τη σειρά μου ότι ύστερα από επικοινωνία με την αρμόδια Πολεοδομία μου επιβεβαιώθηκε ότι μπορώ να γίνουν οποιεσδήποτε εργασίες απαιτούν άδεια μικρής κλίμακας. Δηλαδή ΕΕΔΜΚ μπορεί να εκδοθεί. Κανονική άδεια μόνο δεν μπορεί. Όπως δηλαδή αναφέρατε παραπάνω!
  22. Παύλο ευχαριστώ. Στη προκειμένη περίπτωση η συνολική επιφάνεια των κατοικιών του 1ου ορόφου είναι ίδια με την επιφάνεια των καταστημάτων ισογείου. Κι αυτό γιατί έχουν το ίδιο περίγραμμα (με ένα κλιμακοστάσιο στο ενδιάμεσο)...
  23. Συνάδελφοι θα ήθελα τη βοήθειά σας, Σε 2όροφη οικοδομή (εντός σχεδόυ) χωρίς οριζόντια σύσταση (με ίδιο ιδιοκτήτη) υφίστανται 2 ισόγεια καταστήματα, 2 κατοικίες στο 1ο όροφο και 2 αποθήκες στο υπόγειο - ποια θεωρείται η επικρατούσα χρήση? Βάσει Ο.Α. οι αποθήκες του υπογείου ορίζονταν ως αυτοτελείς/ανεξάρτητες με πρόσβαση από το κλιμακοστάσιο υπογείου - όμως, η πρόσβαση στη πραγματικότητα γίνεται μέσω τον καταστημάτων - δηλαδή το κάθε κατάστημα έχει πρόσβαση την αντίστοιχη υπόγεια αποθήκη. Ρωτάω διότι θέλω να κάνω υπαγωγή στο Ν4495 και θέλω να ξέρω αν μπορώ να εντάξω συνολικά και τις 4 ιδιοκτησίες στη κατηγορία 1.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.