Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Εγγραφείτε στην ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

nbr

Core Members
  • Περιεχόμενα

    1.817
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    26

10 Ακόλουθοι

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

8.871 profile views

nbr's Achievements

Explorer

Explorer (5/15)

  • Reacting Well Rare
  • Well Followed Rare
  • Helpful Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Dedicated Rare

Recent Badges

958

Φήμη στην κοινότητα

  1. Και πιθανότατα, πριν την έκδοση κάποιας Ο.Α., να σου ζητηθεί συμβολαιογραφική πράξη για την παραχώρηση των ρυμοτομούμενων τμημάτων. Από το απόσπασμα σχεδίου που μας δίνεις (το ονομάζεις διάγραμμα εφαρμογής(??)) δεν γίνεται αντιληπτό γιατί είδους σχέδιο πρόκειται? Είναι δηλαδή από Π.Ε. ή κάποιο παλαιό Ρ.Σ.? Ούτως ή άλλως αυτά που σου γράφει ο tetris ισχύουν! Απλά αν είναι από θεώρηση κάποιου παλαιού Ρ. σχεδίου πρέπει να δεις από που θα προκύψει το Κ.Π. ? Ήταν παλαιότερα δρόμος?(το πιθανότερο), ή ήταν ιδιοκτησία? ............... Εμείς γράφουμε από μακριά και δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα της όλης κατάστασης.
  2. Θα γράψω μερικές αράδες επειδή, όπως βλέπω, έβαλες το θέμα σε δύο ενότητες και δεν πήρες απάντηση (ακόμη). Αφού η πολεοδομία βάζει τον όρο της "εφαρμογής της πράξης τακτοποίησης και αναλογισμού", γιατί δεν απευθύνεις τα ερωτήματά σου στον αρμόδιο υπάλληλο της πολεοδομίας? Εγώ, όπως και ο κάθε συνάδελφος, δεν μπορώ να απαντήσω χωρίς να έχω διαβάσει το λεκτικό του "αναλογισμού". * Η Ο.Α. του κτίσματος που εξετάζεις πως πήρε την άδεια χωρίς να υπάρχει διανοιγμένος δρόμος? (χωρίς δηλ. την υλοποίηση της Πρ. Τακτοποίησης?) * Το λεκτικό της Π.Τ. κάνει λόγο μόνο για ρυμοτομούμενα τμήματα, που πρέπει να δοθούν σε κοινή χρήση ή και για αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν σε γειτονικά (όμορα) οικόπεδα ή σε απέναντι οικόπεδα? * Στα γειτονικά αυτά οικόπεδα (όμορα ή απέναντι) υπάρχουν κτίσματα? έχουν Ο.Α.? Πρόκειται να βγάλουν Ο.Α.? ........ Διαβάζοντας το λεκτικό της Πράξης προκύπτουν & ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να συζητήσεις με την πολεοδομία. Μαζί θα πρέπει να τα λύσετε αφού αυτή θα δώσει το "Οk".
  3. Ένα ξεχασμένο θέμα ανοίγει μετά από ... 10 χρόνια. Δυστυχώς ο καλός συνάδελφος dimamp, εδώ και πολλά χρόνια, δεν γράφει εδώ στο φόρουμ. (σήμερα είναι επίκ. καθηγητής κάπου .... στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία του ανοίγματος αυτού του θέματος σκέφτηκα να δώσω δύο προγράμματα Excel αν και τα δύο κάνουν την ίδια "δουλειά". Οι συν, που κινούνται στην Θεσσαλονίκη ξέρουν πως το Datum στο οποίο είναι σχεδιασμένο όλο το Ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης της θεσσαλονίκης είναι ένα "τοπικό κέντρο" εντελώς ανεξάρτητο αν και έχει εξάρτηση από το δικό του Τρ. Δίκτυο που ευτυχώς σ' αυτό περιλαμβάνονται και μερικά τριγωνομετρικά της ΓΥΣ. Στην διάρκεια της ... καριέρας μου κατάφερα, από διάφορες υπηρεσίες και όχι μόνο, να βρω τις τιμές Χ.Υ όλων αυτών των Τρ. σημείων αυτού του (τοπικού-ανεξάρτητου) δικτύου. Τα δύο Εξελάκια που δίνω υπολογίζουν και με αρκετά καλή ακρίβεια σε ΕΓΣΑ 87, τα σημεία των τοποσταθερών που προκύπτουν από τις μετρήσεις (πρέπει να πληκτρολογηθούν οι τιμές). το τρίτο απλά είναι για την περιοχή Βρασνών & Ασπροβάλτα και μετατρέπει συντεταγμένες από ΤΜ3 (πράξη εφαρμογής) σε ΕΓΣΑ87. Η διαδικασία είναι ... απλή. Αρκεί κάποιος να γνωρίζει τις συντεταγμένες (Χ.Υ) από minimum 2 σημεία στο "παλαιό" σύστημα (σε οποιοδήποτε dadum) και τα Χ.Υ από τα ίδια πάντα σημεία και στο νέο (ζητούμενο) σύστημα. Προσοχή. Εδώ πρέπει να δηλώσω πως τα προγραμματάκια αυτά έγιναν πριν από τουλάχιστον ... 15 έως 20 χρόνια. Ίσως οι νέοι συνάδελφοι να τα βρίσκουν ... απλοϊκά. Στην περίπτωση αυτή τα ..... πετάτε. Εγώ ξέροντας πως τα έχω στο αρχείο μου απλά σας τα δίνω. Μετασχηματισμός σωστός(ΔΟΚΙΜΗ ΚΑΛΗ ΘΕΣ_ΝΙΚΗ).xls Helmertsche transformations Thess _und Affinität.xls Ασπρ_ Βρασνα Μετασχ.. σωστός(TM3_egsa87).xls
  4. Όπως αναφέρεται παραπάνω η εξεταζόμενη Π.Ε. έχει ΦΕΚ ένταξης το έτος 2015. Άρα, πιστεύω, πως υπόκειται στις διατάξεις του ν. 4315/2014. Αυτός ο νόμος έγινε (το έτος 2014) περισσότερο για να μειώσει τα ποσοστά των εισφορών, σε γη & χρήμα, κυρίως στις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες (είχε όμως πάρα πολλά προβλήματα. Ας μη σταθούμε σ' αυτά). Η Ουσία όμως είναι πως ούτε το 10% των μελετών αυτών, που δόθηκαν τότε, έχει τελειώσει ώστε να φτάσει για να κυρωθεί με ότι αυτό συνεπάγεται. Π.χ στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής δόθηκαν (σε Αθηναϊκά γραφεία !!) γύρο στις 10 μελέτες και τέλειωσε-κυρώθηκε μόνο μία η Σωζόπολη! Η αρχική "Δήλωση άρθρου 5 Ν. 651/77" ουδεμία σχέση έχει με αυτή που παρουσιάζεται σήμερα στα Τ.Δ. Κατάφεραν οι συμβολαιογράφοι να "επιβάλουν" ώστε στην δήλωση να αναγράφεται η τιμή ζώνης και η απόσταση από την θάλασσα κλπ, κλπ. Αυτά, τα πολύ σωστά, που μας δίνει παραπάνω ο Tetris δεν "φαντάζουν" για "Δήλωση" (και όμως είναι), αλλά για μία πολύ καλή "Τεχνική έκθεση". Και όμως αυτά όλα, φυσικά, θα φαίνονται, μετά την κύρωση της πράξης, στους Πίνακες που θα συνοδεύουν την Π.Ε.. Από την στιγμή που η Π.Ε. ΔΕΝ κυρώθηκε θα τα γράψει, ένα μέρος αυτών, ο Μηχανικός που τού' λαχε αυτή η δουλειά. Η περίπτωση που εξετάζεται εδώ είναι "λίγο δυσκολούτσικη". Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η δήλωση θα είναι σίγουρα μία και αυτή για την "αρχική ιδιοκτησία". που μετά τις εισφορές σε γη θα γίνει οικοδομήσιμη μετά την κύρωση. ΔΕΝ νομίζω πως μπορεί κανείς να ξέρει, σε αυτή την φάση και λόγω του σχήματος της αρχικής ιδιοκτησίας, τι μορφή-γεωμετρία θα έχει ή θα έχουν το τελικό/κά οικόπεδο/δα μέσα στα 3 αυτά οικοδομικά τετράγωνα. Σίγουρα όμως θα πάρει (άγνωστο πότε) οικόπεδο/δα που θα είναι οικοδομήσιμο/μα. Με μπούσουλα λοιπόν την δήλωση του τετρις κάνε μία άλλη και για την δική σου περίπτωση.
  5. Ακόμη μία περίπτωση που κάποιος συνάδελφος με ένα κείμενο από δυόμιση αράδες βάζει ένα θέμα και ...... εξαφανίζεται. Πάρα ταύτα, σε συνέχεια όσων και σωστά, έγραψαν παραπάνω οι συνάδελφοι, θέλω να επαναλάβω αυτά που γράφει ο Παύλος (που άλλαξε την εικόνα του προφίλ του). Δεν μου έτυχε να διαβάσω "όρους δόμησης" σε κάποιο Δ. Ρυμοτομίας Ρ.Σχ. και να μην υπάρχουν σ' αυτό και κάποιες παρεκκλίσεις (υπάρχει?). Όλα τα διατάγματα Ρυμοτομίας "προσπαθούν" να δώσουν οικοδομησιμότητα σε όσο το δυνατών περισσότερα οικόπεδα. Αυτό ήταν και το νόημα του α. 25 του ν. 1337/83. Δεν μας λες τίποτα για το οικόπεδο. Είναι σε κάποιο οικισμό ποιας ..... Μορφής ; ( δηλ. τα χαρακτηριστικά του οικισμού) π.χ. : Από κλήρο & κάτω των 2000 κατοίκων κλπ. κλπ. Είναι σε οικισμό με Ρ. Σχέδιο; Είναι σε Επέκταση κάποιου Ρ. σχεδίου στα πλαίσια της ΕΠΑ; Πότε δημιουργήθηκε το οικόπεδο και με τι εμβαδό φαίνεται στο συμβόλαιο; κλπ. κλπ. Αυτά είναι ερωτήματα, νομίζω, που παίζουν κάποιο ρόλο. (πάρε και ότι άλλο σε γράφουν παραπάνω οι συνάδελφοι)
  6. Για να μιλάς για "εισφορά σε γη" σημαίνει πως βρίσκεσαι σε περιοχή στην οποία έγινε "Πράξη εφαρμογής" στα πλαίσια της ΕΠΑ. Στις περιοχες με Π.Ε. δεν γίνονται "πράξεις τακτοποίησης και αναλογισμού". Αυτές οι πράξεις (τακτοποίησης ) γίνονται κυρίως σε Ρ.Σχ. που υφίστανται πριν το ν. 1337/83 ή και σε αναθεωρημένα Ρ.Σχ (πχ όπως Δήμος Ευόσμου εκτός όμως από την επέκταση που είναι πέρα από την περιφερειακή οδό). Το γράψαμε αμέτρητες φορές πως μία Π.Ε. δίνει ΠΑΝΤΑ τακτοποιημένα οικόπεδα (ίσως δεν παρακολουθείς συστηματικά το φόρουμ). Θα πας στην τεχνική υπηρεσία του δήμου, ή στην πολεοδομία της περιοχής και θα αναζητήσεις, μέσα από τους πίνακες της Π.Ε. (σεντόνι το λέει ο Δημήτρης), τον κτηματικό αρ. της αρχικής ιδιοκτησίας του οικοπέδου θα δεις-μελετήσει , μέσα στις πάνω από 50 στήλες, όλη την εξέλιξη του οικοπέδου σου. Το "τελικό οικόπεδο" είναι πάντα αυτό που σου δίνει ο Πίνακας στην ενότητα "Τελική ιδιοκτησία". Αν αμφισβητείς την ορθότητα του Πίνακα της Π.Ε. (αν υπάρχει λάθος σε κάποια στήλη) μπορείς να προβείς σε διορθωτική πράξη, που θα συνοδεύεται με μία Τεχνική έκθεση, η οποία θα δικαιολογεί την σύνταξη της διορθωτικής πράξης. υ.γρ. Σε ποιο δήμο είναι είναι αυτή η επέκταση? Όταν έχουμε Π.Ε. ζητάμε πάντα, μα πάντα, την σελίδα του Πίνακα της Π.Ε. στην οποία βρίσκεται η ιδιοκτησία που εξετάζουμε.
  7. .............. Απορώ γιατί έχεις παράπονα. Στην τελευταία αράδα η συν. κ. Ελένη Δημοπούλου το λέει καθαρά. "Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική διευκρίνηση". (Καθαρές κουβέντες!! Γράφει "οποιαδήποτε"!). Εγώ το ξαναέγραψα αρκετές φορές και ήμουν έντονα επικριτικός απέναντι στο κεντρικό ΤΕΕ αλλά και στα περιφερειακά. Απλά τα συμβούλια αυτά, όπως και οι σύλλογοι των μηχανικών, ΔΕΝ υπάρχουν πουθενά ! Είναι απλά "σφραγίδες" και κομμάτια του κομματικού μηχανισμού. Δεν έχουν κάνει κάποια παρέμβαση για άαααλλα σημαντικότερα θέματα και θα κάνουν γι' αυτό που ζητάς εσύ? (φυσικά και πιστεύω πως θα έπρεπε να γίνεται παρέμβαση και για τέτοια θέματα). Πάντως για να σου φύγει η περιέργεια μάζεψέ όλη την χαρτούρα σε έναν φάκελο γράψε και ένα καλό κατεβατό και στείλτα (συστημένα) στο ΤΕΕ και στους συλλόγους Τοπογράφων και πολ. Μηχανικών. Η Απάντηση, πιστεύω, θα είναι σαν την τελευταία αράδα της κ. Δημοπούλου. Υ.γρ. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΓΕΣΕΕ. Κανείς δεν γνωρίζει που κρύβεται εκείνος ο πρόεδρός της. Τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν στο εργατικό κίνημα σημεία και τέρατα και κανείς δεν είδε τον Πρόεδρο της ΓΕΣΕΕ! Τι μειώσεις μισθών στα μεροκάματα! Τι θεαματική κατάργηση 8 ωρου(!) και καθιέρωση του 13 άωρου(!)............ κλπ. κλπ και .... εκείνος χαμένος.
  8. O "Νόμος 751" είναι μία περιοχή, σήμερα εντός σχεδίου, στον συνοικισμό του Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Είναι γνωστό πως, πριν κάποια χρόνια, αρκετοί φαντάροι πήγαν ή καλύτερα στάλθηκαν, για να πολεμήσουν στην Κορέα. Όταν επέστρεψαν οι "ήρωες" αποφασίστηκε από την πολιτεία να δοθούν στον καθένα από αυτούς και ένα οικόπεδο. Μαζί με αυτούς, την ίδια τύχη, έπρεπε να έχουν και οι φαντάροι που πολέμησαν κατά των ανταρτών στα γεγονότα μετά τα Δεκεμβριανά. Διάλεξαν λοιπόν μία περιοχή έξω από το πανόραμα θεσσαλονίκης, που τότε ήταν καλυμμένη με πουρνάρια, έκαναν και ένα Ρ.Σχ. με τα οικόπεδα που έπρεπε να διανεμηθούν στους "ήρωες". Η περιοχή αυτή από τότε λέγεται "περιοχή νόμου 751". Σήμερα είναι, μετά από χρόνια, μία σικ περιοχή. Έκανα και εγώ, στην δεκαετία του 1980, κάποια από τα πρώτα-πρώτα μου τοπογραφικά σ' αυτή την περιοχή. Δύσκολη περιοχή! Τότε ήταν γεμάτη πουρνάρια. Σήμερα πρέπει να είναι τα πάντα κτισμένα. Δεν έχω, πάντως, ΤΙΠΟΤΑ στο αρχείο μου από την περιοχή αυτή. Εχω χρόνια να πάω έστω και σαν επισκέπτης. Εγώ θα πήγαινα στην Τ.Υ. του δημαρχείου Πανοράματος. Έχουν καλά αρχεία.
  9. Τελικά δίνεις τις πληροφορίες με την μορφή "σταγόνας". Το 1971 (επί χούντας) έγινε κάποια ένταξη σε σχέδιο πόλης (??). Το διάταγμα αυτής της ένταξης πως αντιμετώπισε το βασικό θέμα "εξ' αδιαιρέτου"?? Κάπου κάνεις αναφορά για ποσοστά. Είναι Ν. Θεσσαλονίκης? Ποια περιοχή? Ακόμη και στην Δ. πλευρά των "Συμμαχικών" (προς τα Διαβατά) που δημιουργήθηκαν κάποιοι συνοικισμοί δεν έγινε ποτέ ένταξη σε Σχέδιο.
  10. Μη κάνετε το λάθος (εκτός και αν κάνω εγώ κάποιο λάθος) να πιστεύετε πως έχουμε να κάνουμε με "οικοπεδα" που θα μπορούσαν να είναι και ...... άρτια! Αυτές οι κατατμήσεις, αρχικά, ήταν και η αιτία που την δεκαετία του 1970 απαγορεύτηκαν οι κατατμήσεις στα κληροτεμάχια. Διάβασε ξανά αυτά που πρότεινε ο "Τετρις"
  11. Ακόμη μία φορά που δεν δίνονται από την αρχή όοοολα τα στοιχεία με αποτέλεσμα να γράφουμε "τζάμπα και βερεσέ"! Μας γράφεις πως : ... "οικόπεδο που εντάχθηκε στο σχέδιο το 1971 συνόρευε από την πίσω του πλευρά με ιδιωτικό δρόμο"......" κ.λ.π. Και τώρα μας λες πως πρόκειται για αγροτεμάχιο που χωρίστηκε σε μπακλαβοδοκόματα με κάποια, ντεμέκ, διανεμητήρια .... (άστα να παν) που, πολλές φορές, πίστευαν πως αγόραζαν κάποιο διαιρετό "κομματούδι" αλλά στην πραγματικότητα αγόραζαν εξ' αδιαιρέτου. Γύρο -γύρο από την Θεσσαλονίκη, από τα Διαβατά μέχρι το Αεροδρόμιο ή μέχρι την Θέρμη, υπάρχουν αμέτρητα τέτοια άχρηστα κομμάτια- μπακλαβάδες (μας έμειναν, αμανάτι, οι σκουριασμένοι φράχτες).
  12. Στο Κεφάλαιο Γ' μιας Π.Ε. αντιμετωπίζονταν οι "ιδιωτικοί δρόμοι" σαν κοινόχρηστοι- δημοτικοί. Δόθηκε Με δικαστική απόφαση ο ιδιωτικός αυτός δρόμος στον όμορο ιδιοκτήτη? Αν ναι τότε είναι θέμα το πως δόθηκε η χρησικτησία αυτή . όταν υπάρχει το άρθρο 28 του 1337/1983? Ο Δημήτρης τα ξέρει αυτά καλύτερα.
  13. Λάθος δικό μου. Στην Φωτό, αλλά και στο 5άρι, έβλεπα τα σπίτια του οικισμού .... κάπως μακριά!
  14. Θέλω απλά να κάνω μία επισήμανση (μπορεί & χαζή). Το θέμα Natura ίσως και να μην είναι το πρόβλημά σου αλλά ο δρόμος, που θα σου ... δώσει πρόσωπο στο γήπεδο, δεν φαίνεται στον χάρτη 1:5000! μήπως σου βγάλει πρόβλημα με την Ο. άδεια? Το μεγάλο πλήθος αυτών των χαρτών σχεδιάστηκε στην 20ετία 1965-1985. Μέσα σε αυτήν την χρονική περίοδο και σύμφωνα με τον χάρτη, δρόμος ΔΕΝ υπήρχε.
  15. Εγώ βλέπω (ίσως να κάνω λάθος) πως: Ο Χάρτης που μα δίνεις είναι παλαιός και δεν έχει σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Οι ισοϋψείς γραμμές δείχνουν έντονη κλίση και σίγουρα δυτικά από το γήπεδό σου να δημιουργούν και "βαθιά Γραμμή" (είναι σχεδιασμένη με διακεκομμένη). Ο δρόμος (που δεν υπάρχει στον χάρτη) κακώς δεν έχει σωληνωτό στο σημείο που τέμνει την Β.Γ. Το νερό πάντως ποτέ δεν ξεχνάει την πορεία του. Βλέποντας ταυτόχρονα και τις φωτογραφίες που μας δίνεις βγάζω το συμπέρασμα (ρώτα τον ιδιοκτήτη) πως δούλεψε και .... τσάπα πριν το φύτεμα των δένδρων. Και οι βατσινιές πάντως βγαίνουν στα ρέματα. Καλάμια έχουμε σε ρέματα που υπάρχουν στάσιμα νερά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.