Μετάβαση στο περιεχόμενο

karpaths

Members
  • Περιεχόμενα

    28
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Τοποθεσία
    Λιβαδειά
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

karpaths's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

5

Φήμη στην κοινότητα

  1. Τελικά Γνωρίζει κανείς αν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η ΠΔ 3/2015...?
  2. Και σε μένα ακριβώς το ίδιο γράφει, και ήμουν έτοιμος να ρίξω κατάρες στο λογιστή μου..
  3. Πριν από λίγο επικοινώνησα με το ΥΠΕΚΑ κι ένας ευγενέστατος κύριος μου είπε πως λόγω τενικού προβλήματος το σύστημα θα ανοίξει τη Δευτέρα. Σε ερώτηση μου για το αν έμεις που έχουμε κάνει ήδη αίτηση κι έχουμε πάρε ΚΑΣ (Κωδικό Αριθμό Συμμετοχής) πρέπει να ξανακάνουμε αίτηση, μου είπε πως προφανώς πρέπει να κάνουμε καινούρια αίτηση για να συμπληρώσουμε και τον φορέα εκπαίδευσης ο οποίος είναι ήδη συμπληρωμένος στην παλιά αίτηση. Αλλά μου είπε στο τέλος ότι θα βγούν οδηγείες στο buildngcert στην ανακοίνωση της Δευτέρας.
  4. Μπαααα, και τα τηλέφωνα στο ΥΠΕΚΑ βαριά κι ασήκωτα...
  5. Σε ένα πολεοδομικό γραφείο μου είπαν ότι δεν δέχονται τη μελέτη μου αν δεν είναι απο εγκεκριμένο λογισμικό, και μάλιστα ο ελεγχτής μηχανολόγος μου είπε αν πάρεις έγκριση για το excelοφυλλο από την επιτροπή, τότε θα σου τη δεχτώ τη μελέτη, σε άλλο πάλι μου έλεγχξαν κανονικά μελέτη υπολογισμένη στο χειροκίνητο. Ενοείται χρησιμοποιώντας και για τις δύο μελέτες το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Όσο για αυτό που ειπώθηκε παραπάνω για τις σκιάσεις, το λογισμικο του ΤΕΕ βγάζει μόνο γεωμετρική λύση για τις σκιάσεις χωρίς να λαμβάνει υπ' όψη του την ηλιακή ακτινοβολία. Για τις Θερμογέφυρες κανένα λογισμικό δεν κάνει αναλυτικό υπολογισμό, αλλά μάλλον θα το λύσουν κι αυτό...
  6. Διαβάζοντας όλο το topic από την αρχή, θα ήθελα να πω 2 πράγματα σα νέος μηχανικός, Πρώτα απ' όλα νομίζω ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μηχανικός και λίγο μηχανικός, και εννοώ το εξής τι πάει να πει ΤΕΙ και τι ΑΕΙ ναι οκ υπαρχεί διαφορά στο πρόγραμμα σπουδών αλλά παρόλο αυτά στην αγορά εργασίας όλοι στο ίδιο τσουβάλι δεν είμαστε? Καλύτερα λοιπόν να γράφονται όλοι στο ΤΕΕ (με διαφορετικά δικαιώματα ίσως) εξασφαλίζοντας έτσι όλους και απομακρύνοντας τους πραγματικά άσχετους με το άθλημα, γιατί μη μου πείτε ότι δεν κάνουν τη δουλειά του μηχανικού ένα σώρο άσχετοι? Δεύτερον ναι είμαι σύμφωνος να καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές, αλλά πως ακριβώς θα πείσεις τον μπαρμπα Μήτσο ότι η δουλειά μου κοστίζει τόσο και δεν κατεβαίνω παρακάτω? Ο κόσμος γενικά πιστεύει ότι η δουλειά μας είναι πάρα πολύ εύκολη και μπορεί ο οποιοσδήποτε να την κάνει, και γι αυτό φταίμε εμείς οι ίδιοι, που την υποτιμάμε συνεχώς. Ναι να καταργηθούν οι αμοιβές αλλά πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι η δουλειά μας δεν είναι για πέταμα και πρέπει να πληρώνεται.
  7. Επειδή όπως λέει ο ΚΕΝΑΚ κατά την αλλαγή χρήσης ενός κτηρίου ή τμήματος κτηρίου πάνω από 50 τ.μ. μεταβάλεται δραματικά η ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου απαιτείται ΜΕΑ. Αρκεί το τμήμα ή το κτήριο να είναι μεγαλύτερο από 50 τ.μ.
  8. Με την προσθήκη θα γίνει και αλλαγή χρήσης του κτήριου? Αν όχι τότε δεν απαιτείται ΜΕΑ, αν όμως γίνει αλλαγή χρήσης σε κτήριο γραφείων ή κατοικίας ή όποιαδήποτε άλλη κατηγορία που απαιτεί ΜΕΑ τότε θα πρέπει να κάνεις. Αν τώρα η χρήση του κτηρίου μείνει ως έχει και το κτήριο σου έχει γραφεία πάνω από 50 τ.μ. θα πρέπει να κάνεις ΜΕΑ για τα γραφεία. Γενικά βιοτεχνικά κτήρια δεν απαιτούν Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης
  9. Μάλλον ενοούμε άλλο πράγμα... εγώ λέω ότι δίκιο έχει ο ΚΕΝΑΚ, άλλα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις kWh, έτσι όπως τις βγάζει το πρόγραμμα, δηλαδή τις προσθέτει και βγάζει μια τελική, και μετά τις συγκρίνει. Θα έπρεπε να συγκρίνει τις kWh πετρελαίου με το πετρέλαιο, τις kWh ηλεκτρικού με το ηλεκτρικό και πάει λέγοντας. Δεν μπορούμε να τις προσθέσουμε και μετά να βγάλουμε ΜΙΑ τελική κατανάλωση σε kWh. Εκεί είναι η ένσταση μου.
  10. Αυτό λέω ότι ούτε αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι λάθος, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε διαφορετικών συστημάτων kWh. Ακόμα κι αν είναι για δύο πανομιότυπα κτήρια (στην περίπτωση μας κτήριο αναφορά και εξεταζόμενο) Αν δείτε τις καταναλώσεις ενός κλιματιστικού και ενός μονοσωληνίου, θα δείτε ότι για τον ίδιο χώρο οι kWh του πετρελαίου είναι πολύ περισσότερες, απ' ότι του κλιματιστικού δηλαδή σε συμφέρει να βάλεις κλιματιστικά? ΟΧΙ, αυτό συμβαίνει γιατί ο COP του μονοσωληνίου είναι 0,8 και ο EER του κλιματιστικού 3, επομένως διαφορετικές αποδόσεις, διαφορετικες καταναλώσεις, διαφορετικά τα πάντα. Αν δείτε όμως τις περισσότερες φορές σε συμφέρει να βάλεις καλοριφέρ, γιατί είναι πιο οικονομικό και έχει καλύτερη απόδοση το σύστημα. Άρα τα συστήματα για να συγκριθούν θα πρέπει να έχουν ένα κοινό παρανομαστή, που είναι το χρήμα, και όχι οι καταναλισκόμενες kWh που βγάζει το πρόγραμμα.
  11. Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: έχετε κάνει όλοι λίγο σε πολύ από μια μελέτη για να δείτε τι θα σας βγάλει με το λογισμικό του ΤΕΕ, παρατηρείσατε τα αποτελέσματα? Προσθέτει kWh πετρελαίου με kWh ηλεκτρικού και kWh ηλιακών συστημάτων και γενικά οτί kWh καταναλώνει ή παράγει το κτήριο. Πράγμα το οποίο είναι μέγιστο λάθος, συνεπώς η ολική κατανάλωση του κτηρίου και η μετατροπή του σε πρωτογενή ενέργεια είναι εντελώς μα εντελώς λάθος, Γιατί προσθέτει kWh συστημάτων με διαφορετικό συντελεστή απόδοσης δηλαδή είναι σαν να προσθέτει τον COP του μονοσωληνίου και τον EER των κλιματιστικών. Για να είναι άμεσα συγκρίσιμα τα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνει η μετατροπή σε χρήμα μετατρέποντας τις kWh του πετρελαίου σε λίτρα με τη θερμογόνο δύναμη του πετρελαίου και μετά πολλαπλασιάζοντας τις kWh του ηλεκτρικού με το κόστος της kWh και τέλος μπορούμε να πούμε ότι το κτήριο καταναλώνει τόσα ευρώ, ΟΧΙ kWh, συνεπώς η ενεργειακή κλάση του κτηρίου είναι όλή λάθος, (αν δεχτούμε ότι ο ορισμός μιας θερμικής ζώνης για πενταόροφο κτήριο με ίδια χρήση και χωρίς ενδιάμεσα χωρίσματα είναι σώστος τρόπος επίλυσης, που δεν είναι). Θα ξανα πώ για ακόμα μια φορά ότι με πρόχειρα λογισμικά τα οποία δεν υπολογίζουν τίποτα δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή κατανάλωση κτηρίου. Τέλος παίδες θέλω να πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί κάνετε εξαιρετική δουλειά στην ενημέρωση σχετικά με τα διαδικαστικά του ΚΕΝΑΚ.
  12. Όντως η μελέτη φυσικού αερίου είναι υποχρεωτική για οποιαδήποτε περιοχή την καταθέτεις στην πολεοδομία σε 3 αντίγραφα και την στέλνουν στη ΔΕΠΑ οπού στην εγκίνουν χωρίς αυτοψία, όπου δεν υπάρχει δίκτυο γιατι η μελέτη αφορά μελλοντική εγκατάσταση, όταν με το καλό έρθει το φυσικό αέριο στην περιοχή τότε κάνουν αυτοψία. Οι μετρητές τώρα μπαίνουν στη ρυμοτομική γραμμή και σε όποια άλλη θέση περιγράφει το ΦΕΚ 963Β, γενικά μην τρελαίνεσαι με την τοποθέτηση των μετρητών σε μέρος που δεν έχει παροχή ακόμα. Άσε που θα σε ενημερώσουν από τη ΔΕΠΑ αν δουν κάποιο τραγικό λάθος.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.