Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε εξ' αδιαιρέτου ακίνητα


Recommended Posts

σωστα,

και επειδη το αρθρο ζηταει να ειναι "συγκυριοι, "  χωρις να οριζει κανενα ποσοστο,

αλλα ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας,

μετα τα  οσα ανεφερε η δαναη για την προδικασια απο τον μηχανικο,

- θα κανουν αποδοχη οσοι επιθυμουν

- θα κανουν μεταγραφη της "σιωπηρας αποδοχης" για τους υπολοιπους
οπότε θα ακολουθηθει η διαδικασια του 98/4

Οσο για την διανομη, της κληρονομιας μεταξυ των κληρονομων,  αυτη γινεται μεσω δικαστηριου.

[τα υπολοιπα με τον δικηγορο των πελατων]

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 943
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα συνάδερφοι. Δύο ισόγειες κατοικίες οι οποίες είναι κατασκευασμένες κολλητά ανήκουν σε δύο διαφορετικούς ιδιοκτήτες

βάσει σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του οικοπέδου ανήκει κοινά και αδιαίρετα και στους δύο (δεν έχει γίνει 

ούτε σύσταση καθέτων, ούτε αποκλειστικές χρήσεις κ.τ.λ)

Τώρα θα γίνει από τον ιδιοκτήτη της μίας οριζόντιας με ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου 40% τακτοποίηση του δικού του σπιτιού.

Η ερώτηση μου είναι η εξής:

Μπορεί χωρίς συναίνεση να τακτοποίηση και ένα αποθηκάκι-λουτρό αυτόνομο το οποίο είναι κατασκευασμένο στον κοινόχρηστο χώρο του οικοπέδου?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα,

Γήπεδο εκτός σχεδίου, εμβαδού 4000τμ. ανήκει εξ’ αδιαιρέτου σε 3 ιδιοκτήτες. Υπάρχει σύσταση και συμβόλαιο αποκλειστικής χρήσης (του 1975), όπου ο Α έχει το 25%, ο Β έχει το 25% και ο Γ έχει το 50%. Το 1976, ο Α εκδίδει άδεια για ¨Ανέγερση διώροφης οικοδομής¨, εμβαδού 60+60=120τμ. (ισόγειο+όροφος), ενώ βάσει σύστασης είχε ¨δικαίωμα¨ να χτίσει 50τμ.Το 1978, ο Γ ιδιοκτήτης εκδίδει άδεια (όπου φαίνεται το όλο γήπεδο και το κτίσμα του 1976) για ¨Προσθήκη ισογείου μεθ’ υπογείου¨, εμβαδού 70τμ. Ο Β ιδιοκτήτης δεν εξέδωσε και δεν έχτισε ποτέ τπτ.

Σήμερα ο Γ θέλει να μηνύσει τον Α ότι του «έκλεψε» το υπόλοιπο της δόμησης που έχει και για το λόγο αυτό ισχυρίζεται ότι μπορεί και πρέπει να ανακληθεί η άδεια του Α. Ισχύει κάτι τέτοιο; Λόγω υπέρβασης του ποσοστού που θα μπορούσε να χτίσει ο Α; Υφίσταται καταρχήν σύσταση και αποκλειστική χρήση σε γήπεδο εκτός σχεδίου;

Επίσης, τόσο ο Α όσο και ο Γ έχουν κάνει αυθαιρεσίες. Μπορούν να τακτοποιήσουν; Θα γίνει μια κοινή δήλωση; Aν ο Α θέλει να τακτοποιήσει τη δική του οικοδομή, μπορεί να το κάνει χωρίς συναίνεση;

Mε συγχωρείτε, αλλά δε γνωρίζω καλά τη νομοθεσία περί ιδιοκτησιακών και όσο και να  τα διαβάζω, μπλέκομαι. Δεν τα έχω κατανοήσει μάλλον. Ελπίζω να είναι κατανοητές οι ερωτήσεις μου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

- το 1975 επιτρεπονταν η συσταση καθετης στα εκτος σχεδιου

-αν λοιπον,  ηθελε θωρηθει οτι εγινε  συσταση καθετων το 1975, οι αυθαιρεσιες των αλλων δεν επηρεαζουν τον "αχτιστο"

καθε ενας τακτοποιει "χωριστα"...

-για τον "Β" δεν λες τπτ...ο μονος που παραπονειται ειναι ο   "Γ"  κατα του "Α".

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σαν νέος μηχανικός θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την τακτοποίηση που έχω αναλάβει. Πρόκειται για μία οικοδομή στην οποία υπάρχουν δύο ιδιοκτήτες, δύο ρολόγια ΔΕΗ και ο ένας έχει μεταβιβάσει με συμβόλαια του 2005 την ψιλή κυριότητα (στο κομμάτι που του ανήκει). Τα συμβόλαια δεν περιέχουν ούτε τοπογραφικό και αναφέρονται στα τετραγωνικά του οικοπέδου και της κατοικίας πάντα με την λέξη "περίπου". Από ερωτήσεις μου σε συναδέλφους μ είπαν πως πρέπει να το τακτοποιήσω ως ενιαίο και να μπουν οι συνιδιοκτήτες και έπειτα να γίνει ο διαχωρισμός οικοπέδου και οικοδομής με σωστά συμβόλαια (σύσταση). Στο σύστημα των αυθαιρέτων ωστόσο μου ζητά τον αριθμό παροχής ηλ. ρεύματος. Ποιον από τους δύο πρέπει να βάλω? Μπορώ να βάλω και τους δύο? 

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς να κάνεις πρώτα αναζήτηση για  ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το ερώτημά σου μεταφέρθηκε στο παρόν νήμα. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνεςσυμμετοχής για να έχεις μια απρόσκοπτη συμμετοχή στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

"και ο ένας έχει μεταβιβάσει με συμβόλαια του 2005 την ψιλή κυριότητα (στο κομμάτι που του ανήκει). "

εχεις δυο συνιδιοκτητες...πώς εγινε μεταβιβαση  της ψκ απο τον εναν? σε ποιό "κομματι?"

Ξαναδες τα συμβολαια...

και τα λεμε

 

Link to comment
Share on other sites

Τα συμβόλαια αναφέρουν ότι του ανήκουν περίπου 100 τμ. σε οικόπεδο περίπου 500 τμ. και δίνει την ψιλη κυριότητα στην κόρη του. (Στο σύνολο η οικοδομή είναι 200τμ) Στην ουσία όμως ποτέ δεν έγινε σύσταση καθέτης ιδοκτησίας και γι αυτό αιωρείται αυτο το "περίπου". Τα συμβόλαια είναι εντελώς λάθος. Και πρέπει μετά την τακτοποίηση να γίνουν και σωστά που θα αναφέρουν ακριβως τους χώρους που τους ανήκουν. Απλώς με την παροχή ηλ. ρεύματος τι θα κάνω?

Link to comment
Share on other sites

Αυτα το συμβολαιο,  με το οποιο  ενας "εξ αδιαιρετου" εδωσε   απο μονος του 100 τμ. "καπου"   και με κτισμα 100 τμ. πανω στο "τμημα"

εχει προβλημα....δεν ειναι "νομιμο"

Πριν ξεκινησεις ο,τιδηποτε  το οποιο- πιθανον να σε εγκλωβισει-

θα πας στον συμβολαιογραφο και συννενοηθεις. 

Link to comment
Share on other sites

Ωραία ναι αυτό θα κάνω αύριο. Ωστόσο και οι ίδιοι οι συνιδιοκτήτες έχουν καταλάβει πως δεν είναι σωστό και νόμιμο αυτο το συμβόλαιο κι επειδή θέλω να κάνω σωστή δουλειά τους έχω ενημερώσει πως πρέπει να κάνουν νέα συμβόλαια μετά την τακτοποίηση. Ευχαριστώ πολύ! Αν μπορεί να μου λυθεί και  η απορία από κάποιον συνάδελφο όσον αφορά τον αρ. παροχής ηλ. ρεύματος θα το εκτιμούσα! 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.