Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μισθωτός Μηχανικός ασφάλιση σε ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ


Geo Pas

Recommended Posts

Σχετικά με την παράλληλη ασφάλιση για παλιούς ασφαλισμένους με το παλιό σύστημα

πολύ δύσκολα γιατί κανείς δεν θα θέλει να πάρει την ευθύνη λεπτoμέρειες στην έκθεση

της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Παράλληλη Ασφάλιση 2015

και στους νόμους και εγκυκλιους που περιγράφονται στην ακόλουθη ανακοίνωση του ΕΤΑΑ

 

Ετεροαπασχολούμενοι - Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009 Το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ στην 37η συν/σή του τις 9/7/2009 αποφάσισε οτι οι μηχανικοί (παλαιοί ασφαλισμένοι) που παρέχουν εξαρτημένη εργασία (μισθωτοί) υπο άλλη ιδιότητα (ετεροαπασχολούμενοι) θα πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία για όλους τους κλάδους απο 1/1/07, ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ του Νόμου 3518/08 (και με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 1α, 2α του άρθρου 3, της παραγράφου 1β του άρθρου 13, της παραγράφου α του άρθρου 20 του Ν. 3518/06 καθώς και των διατάξεων του άρθρου 30 του Ν. 1759/98), προσκομίζοντας βεβαίωση του εργοδότη, οτι παρέχουν μισθωτή εργασία υπο άλλη ιδιότητα για την οποία οι εργοδοτες τους ασφαλίζουν σε άλλο Φ.Κ.Α καταβάλλοντας συγχρόνως και τις σχετικές εισφορές.

 

Με το νέο σύστημα υπάρχει για αρχή η ακόλουθη εγκύκλιος (Πιθανόν να έχουν βγάλει και νέα εγκύκλιο!) :

 

Κ.Υ.Α. αριθ. πρωτ.: Φ. 10043/ οικ.58770/ 1442/ 2016 Εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ

 

Σχετικά με διαγραφή απο το ΤΣΜΕΔΕ εδώ

Σ´ευχαριστώ engmech. Μου εδωσες μια αρχη για να το ψαξω. Προβλεπω χάος, αλλά αρχιζω να ελπιζω ότι θα βρω ακρη να μην πληρωνω δυο ταμεία για ένα εισοδημα.

Από ότι κατάλαβα πάντως οι εισφορές μισθωτου εις το εξής ειναι ίδιες είτε ΙΚΑ είτε ΤΣΜΕΔΕ οπότε σταματάει το πρόβλημα για τον εργοδοτη κ εμάς (θεωρητικά πάντα...).

Θα ενημερωνω το thread.

Για να γελάσουμε κ λιγο: Αυτο μου βγαζει το site του Εφκα τωρα:

 

c12760f6b9383091a07bd04eaf8697fd.jpg

 

Δεν έχω οικονομικές εκκρεμοτητες αλλά είμαι ανασφάλιστος!

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 458
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνεχίζοντας το διάβασμα να ενημερώσω: 

Για τους μισθωτούς μηχανικούς που ήταν υπόχρεοι σε διπλές εισφορές για το ίδιο εισόδημα (πχ ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ όπως εγώ) εις το εξής είναι υποχρεωμένοι να πλήρωνουν μόνο μια εισφορά (Φ.10043/οικ58770/1442, Εφαρμογή του αρ. 36 του ν. 4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ). Η εισφορά είναι 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη -ΤΕΛΟΣ.

Το ίδιο και για τα επικουρικά - εφάπαξ, μόνο μια εισφορά στο ΕΤΕΑΕΠ.

Επίσης στην ίδια εγκύκλιο στην παραγραφο: Β. Αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης, αναφέρεται ότι τα χρόνια που πληρώσαμε σε άλλα ταμεία δεν πάνε (εντελώς) χαμένα αφού "θα υπάρχει προσαύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 17 του ν. 4387/2016 για το χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2016". π.χ. το ποσοστό αναπληρωσης για 0-15 χρόνια θα είναι 0,77%. 

Οι ερωτήσεις που μου δημιουργούνται τώρα είναι:

Από ότι κατάλαβα τώρα, αν μείνω άνεργος και δεν βγάλω μπλοκάκι ούτε έναρξη στην εφορία -τότε δεν πληρώνω ΕΦΚΑ καθόλου -Σωστά?

Το ΤΜΕΔΕ (από ΤΣΜΕΔΕ πλεον) υπάρχει περίπτωση να μου πει να πληρωσω τις εισφορές στο ΕΦΚΑ ως ελευθερος επαγγελματίας για να συνεχίσω ως μηχανικός (κάτι που ίσχυε επί ΤΣΜΕΔΕ)?

 

 

Link to comment
Share on other sites

ναι, τα μέλη ΤΕΕ βρίσκονται σε καθεστώς ισοδύναμο του ελεύθερου επαγγελματία, ασχέτως αν υπάρχει έναρξη επιτηδεύματος. σε περίπτωση μισθωτής εργασίας μόλις λυθεί η σύμβαση επιστρέφεις αυτομάτως στο καθεστώς αυτό και πληρώνεις μόνος σου τις εισφορές που για την περίπτωση του έφκα θα είναι οι ελάχιστες.

 

για να μη σου έρθει έφκα θα έπρεπε μεταξύ των άλλων να είχες διαγραφεί κι από το τεε.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα σε όλους! Έχω ανάγκη να λύσω μια πολύ σημαντική απορία. Έχω συνεργάτες μηχανικούς στο ΙΚΑ με πλήρη απασχόληση και ενώ πληρώνω τις ασφαλιστικές εισφορές τους στο ΙΚΑ με τις ΑΠΔ, παράλληλα μου έρχεται να πληρώνω το ΕΦΚΑ τους (ΤΣΜΕΔΕ δηλαδή), σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, ακριβώς οπως είμαι εγώ (ως μέτοχος εταιρείας). Δηλαδή πληρώνω ασφάλεια - ΕΦΚΑ για μένα 168,95€ και πληρώνω για το μισθωτό μου ασφάλεια - ΕΦΚΑ 168,95€ + ΑΠΔ-ΙΚΑ 260€, σύνολο περίπου 430€. Είναι έτσι σε όλους τους μισθωτούς μηχανικούς???

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα σε Ολους

Νέος Διπλωματούχος Μηχανικός διάβασα όλο το topic, αλλά έχω κάποιες απορίες σχετικά με την ασφάλιση μου.

 

1. Αξίζει να εγγραφώ στο ΤΣΜΕΔΕ; Δεν έχω σκοπό να χρησιμοποιήσω την υπογραφή μηχανικού καθώς σαν Μη.Περ δεν έχουμε και πολλές,  αλλά ούτε έχω σκοπό να δουλέψω ως ΕΕ.

2. Εάν απασχολούμαι ως μισθωτός μηχανικός ο εργοδότης μου θα πληρώνει μόνο ΙΚΑ εφόσον δεν έχω εγγραφή σε ΕΦΚΑ;

 

Τι διαφορά έχει στην ουσία για ένα Μηχανικό, που δεν θέλει να χρησιμοποιεί την υπογραφή του να ασφαλιστεί στο ΤΣΜΕΔΕ, από το να δουλεύει ως μισθωτός με ασφάλεια στο ΙΚΑ  όπου μπορεί να δουλεύει και σαν μη μηχανικός σε κάποια άλλη εποχιακή εργασία για παράγειγμα.

Edited by duckman
Link to comment
Share on other sites

Κυκλοφορεί τελευταία και μια πρόταση που δίνει το δικαίωμα επιλογής ασφάλισης στους μηχανικούς.. Αν τελικά ψηφιστεί θα είναι μεγάλο συν να μπορέσουμε να φύγουμε από ΤΣΜΕΔΕ ειδικά όσοι είμαστε υπάλληλοι

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.