Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πραγματογνωμοσύνη και εξασφάλιση οτι θα πληρωθώ


Recommended Posts

Καλημέρα. Διορίστηκα από δικαστήριο πραγματογνώμονας. Ο ένας διάδικος είναι ιδιώτης και ο άλλος το δημόσιο. Θα ήθενα να εξασφαλίσω οτι θα πληρωθώ για τη δουλειά που θα κάνω γιατί ακούω διάφορα.

Σκέφτομαι να συμφωνήσω για την αμοιβή μου πριν ακόμα ορκιστώ με τον διάδικο που θα πληρώσει (είναι ο ιδιώτης ως επισπεύδων) και να ζητήσω προκαταβολή (που θα την πάρω αμέσως αφού ορκιστώ). Θα κάνω και το ιδιωτικό συμφωνητικό που κάνουμε για την εφορία. Την αμοιβή που θα ζητήσω την υπολόγισα με βάση το χρόνο που θα μου πάρει, χωρίς να χρησιμοποιήσω κάποιο πινάκιο. Όπως θα έκανα δηλαδή και σε κάποια συνήθη περίπτωση ιδιωτικού τοπογραφικού για συμβόλαιο κ.λ.π.. 

Από ότι ακούω καλό θα ήταν να πληρωθώ πριν καταθέσω την πραγματογνωμοσύνη στο δικαστήριο. Η προθεσμία που μου δίνεται για την κατάθεση είναι 3 μήνες. Αν όταν είναι να καταθέσω την πραγματογνωμοσύνη ο ιδιώτης που πληρώνει πουλήσει τρέλα και πει "θα σε πληρώσω αργότερα" τί κάνω; Μπορώ να παραιτηθώ από την πραγματογνωμοσύνη; (Θα πάει χαμένος ο κόπος που θα έχω κάνει). Μπορώ να τρενάρω την κατάθεση της πραγματογνωμοσύνης μέχρι να πληρωθώ;

Θα ήθελα κάποιες συμβουλές πάνω στις απορίες μου.

Link to comment
Share on other sites

συνηθως, πριν ορκιστει  ο πραγματογνωμονας,

ο δικηγορος που ενδιαφερεται επικοινωνει  μαζι του...και του δινει ολα τα χαρτια...

 

 οπως φαινεται απο οσα λες, δεν εχεις ορκισθει  ακομα...

 

αρα  τα παιρνεις...

βλεπεις πού "παει" η υποθεση

παιρνεις προκαταβολη

ορκιζεσαι

και παραδιδεις μαζι   με  την εξοφληση του υπολοιπου...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Έχω μιλήσει με τον δικηγόρο, χωρίς να πάρω έγγραφα βέβαια, και έχω μια εικόνα. Οπότε μπορώ να υπολογίσω την αμοιβή που θα ζητήσω. 

Ρωτάω αν μπορώ να εξασφαλιστώ κάπως οτι δεν θα φάω πιστόλι.

Μπορώ να "ξεορκιστώ" αν διαπιστώσω οτι δεν θέλουν να με πληρώσουν; Εγώ θα χάσω την δουλειά που έκανα και τα όποια έξοδα και αυτοί το οτι θα πάει η υπόθεσή τους πίσω μερικούς μήνες.

Μπορώ π.χ. λίγο πριν τελειώσει η 3μηνη προθεσμία που έχω να πω στο δικαστήριο "δεν παραδίδω την πραγματογνωμοσύνη γιατί δεν με πληρώνουν";

Edited by george08
Link to comment
Share on other sites

να μην δώσεις την έκθεση αφού θα έχεις ορκιστεί ξέχασε το,

μίλα με δικηγόρο επισπέυδων, δες την διάθεση σου να σε πληρώσουν. Ξεκαθάρισε τους όρους σου 50% μπροστά και 50% πριν την επίδοση.

Αν σου λένε ναι, ναι εντάξει. Κανόνισε, ραντεβού να πάρεις τα σχέδια και την προκαταβολή. Θα ορκιστείς μαζί με τον δικηγόρο.

Κάνε ένα ραντεβού με τον πελάτη, μάθε αν πληρώνει, αν σου πει οτι πληρώνει. Εντάξει, κάντο........

Link to comment
Share on other sites

Εγω παντα πρωτα ορκιζομαι και μετα οριζω την δαπανη .Ζητω δε παντα προκαταβολη (το 50%) μετα την ορκιση και πριν να ξεκινησω αφου πρωτα μου δωσουν οι αντιδικοι ολα τα σχετικα εγγραφα (για να μπορεσω να εκτιμησω τη δαπανη ).Μερικες φορες που αρνηθηκαν την προκαταβολη παραιτηθηκα εξ αυτου του λογου χωρις προβλημα απο το δικαστηριο.Ολα τα παραπανω τα κανω εγγραφως και με συστημενες επιστολες.

Δεν μπορει κανεις να σε υποχρεωσει να δουλεψεις βαζοντας απο την αρχη δικα σου λεφτα.

Τα παραπανω ισχυουν αν υπαρχουν αντιδικοι και οχι στο πλαισιο προανακρισης για καποιο θεμα.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Έλεγχος και εκτίμηση αποζημίωσης (με βάση το χρόνο απασχόλησης και τις ειδικές γνώσεις) ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΚΙΣΗ.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 50% ΠΡΙΝ Η ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΚΙΣΗ.

Υπόλοιπο 50% ΠΡΙΝ Η ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ της πραγμ/σύνης (ΟΧΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ)

Αν δε σε πληρώνουν το υπόλοιπο δεν καταθέτεις την πραγμ/σύνη - βγαίνεις εκτός χρονικού ορίου κάτι που "καίει" τον επισπεύδοντα (άσε που μπορεί να προσβάλλει την εγκυρότητα ο αντίδικος λόγω παραβίασης της προθεσμίας.

Με αυτό τον τρόπο στη χειρότερη των περιπτώσεων θα χάσεις το 50% (προσωπικά δεν μου έχει συμβεί ποτέ) και ο επισπεύδων δε θα κάνει τη δουλειά του και θα έχει δώσει το 50%

Να "ξεορκιστείς" ξέχνα το.

Link to comment
Share on other sites

Πριν την ορκιση δεν μπορει να εχει ολα τα στοιχεια (και των δυο αντιδικων) που απαιτουνται για τον καθορισμο της δαπανης ουτε οι αντιδικοι εχουν υποχρεωση να στα δωσουν..Εγω ολες τις ενεργειες τις εκανα  παντα μετα την ορκιση και δεν ειχα ποτε προβλημα οταν παραιτουμουν εξ αυτου του λογου.Στο δε αιτημα παραιτησης (που μεχρι τωρα γινοταν παντα δεκτο) ανεφερα το γεγονος οτι οι αντιδικοι δεν δεχονται να πληρωσουν.

Οσο αφορα την προθεσμια να ζητας παντα παραταση (επισημα και εγγραφως στο δικαστηριο που σε ορισε).Προσφατα σε συναδελφο που καθυστερησε να την παραδωσει -χωρις να ειχε ζητησει παραταση- του επιβληθηκε απο το δικαστηριο προστιμο 58 ευρω!!!.

Και επι τη ευκαιρια:

http://www.teeam.gr/teeam/images/stories/eishghseis/dikastikes_pragmatognwmosynes.pdf

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Η δικιά μου εμπειρία είναι ότι δεν μπορείς να παραιτηθείς εφόσον ορκιστείς, εκτός ανωτέρας βίας που σχετίζεται με θέματα υγείας ή παρεμφερή. Σίγουρα όπως μου έχει αναφερθεί και από τη γραμματεία Εισαγγελίας & Πρωτοδικείου, δεν μπορεί να θεωρηθεί λόγος παραίτησης η ασυμφωνία ή μη καταβολή αποζημίωσης. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο θα αποφασίσει το δικαστήριο για την αποζημίωση.

Οικονομικής φύσης λόγος ακόμα και για τη μη αποδοχή της Πραγματογνωμοσύνης (μη όρκιση), μπορεί να μη γίνει δεκτός. Αναφέρεις άλλο λόγο π.χ. προσωπικό.

Όσο για το πρόστιμο τι να πώ ? Ένας ακόμα λόγος να μην μπλέκεις με Πραγματογνωμοσύνες. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να παραιτηθείς με την αιτιολογία της μη πληρωμής. Τουλάχιστον δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα το δεχτεί το Δικαστήριο. 

Επίσης δεν μας είπες ποιος είναι επισπεύδων στην διαδικασία....

Edited by alfisti1978
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.