Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πότε πληρώνουμε ΦΕΜ;


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 711
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η τεχνική έκθεση του 3843 όμως ήταν μελέτη ή επίβλεψη; Μάλλον όχι. Έλα που ζητούσαν ΦΕΜ όμως...

 

Καλημέρα! Κάτι παρόμοιο άκουσα εχθές και από ένα συνάδελφο σε ένα από τα "πηγαδάκια" για τα αυθαίρετα και όχι μόνο. Μετά από συζήτηση και για το ΦΕΜ καταλήξαμε ότι το πληρώνουμε όταν η αμοιβή περνάει μέσα από το ΤΕΕ. Τουλάχιστον έτσι κάναμε μέχρι τώρα.΄Ευχομαι να μην είναι λάθος

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω οτι το σωστό είναι αυτό που λέει η Ιωάννα. Εξάλλου tpanag ΦΕΜ πληρώναμε επειδή η διαδικασία του 3843 περνούσε μέσα απο πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Άκυρο:

 

"Συνεπώς όταν οι εργασίες των αρχιτεκτόνων ή μηχανικών υπόκεινται σε θεώρηση ή χορήγηση άδειας από κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, τότε θα υπολογίζεται προκαταβλητέος φόρος 4% ή 10% στην αμοιβή τους ενώ όταν οι εργασίες των αρχιτεκτόνων ή μηχανικών προσφέρονται απευθείας χωρίς θεώρηση ή χορήγηση άδειας στα πρόσωπα που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο της § 1 του άρθρου 58 του Κ.Φ.Ε. (δημόσιες υπηρεσίες Ο.Τ.Α., κοινωφελή ιδρύματα, δημόσιες επιχειρήσεις τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, συλλόγους επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. κ.λπ.), τότε τα πρόσωπα αυτά πρέπει να διενεργούν παρακράτηση φόρου με ποσοστό 20% στην αμοιβή του αρχιτέκτονα ή μηχανικού (σχετ. 1084047/1030/ΠΟΛ 1170/5.5.1989 διαταγή και 1069230/1134 /Α0012/6.8.1998 έγγραφο)."

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Nα τα συνοψίσουμε λίγο;

 

Υπάρχει ο ΦΕΜ που καταβάλει ο μηχανικός και υπάρχει και η παρακράτηση που γίνεται από τον εντολέα; διαφορετικοί φόροι

 

Η παρακράτηση φόρου που γίνεται από τον εντολέα έχει ως ελάχιστο όριο 300 ευρώ και αφορά ΜΟΝΟ στις περιπτώσεις που ο εντολέας ειναι επαγγελματίας;

 

Ο ΦΕΜ που καταβάλλουμε εμείς, δεν έχει σχέση με τον εντολέα, και είναι 4% για τοπογραφικά και 10% για τις υπόλοιπες μελέτες της οικοδομικής άδειας.

Εαν κάνουμε τοπογραφικό για συμβόλαιο ή κτηματολόγιο καταβάλλουμε ΦΕΜ 4% ή όχι;

 

Δηλαδή υπάρχει η περίπτωση να έχουμε ΚΑΙ ΦΕΜ 10%, ΚΑΙ παρακράτηση φόρου 20% για ΑΠΥ άνω των 300 ευρώ; πχ βγάζουμε μια οικοδομική άδεια για έναν επαγγελματία

 

 

Κάνω τοπογραφικά για κάποιον ιδιώτη (για συμβόλαια), τελικά θα πληρώσω ΦΕΜ 4% ή δεν χρειάζεται;

Εαν κάνω τοπογραφικά για συμβόλαια, για κάποιον οργανισμό, κάποια εταιρεία τότε θα κάνουν αυτοί παρακράτηση 20% και εγώ δεν θα καταβάλλω ΦΕΜ 4%; (είπαμε διαφορετικός φόρος το ΦΕΜ από την παρακράτηση φόρου 20% )

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Κάθε ΑΠΥ μπορεί να έχει ένα είδος φόρου.Δεν γίνεται να έχει και παρακράτηση και προκαταβλητέο (ΦΕΜ).Αν εκδίδεις οικοδομική άδεια τότε ανεξαρτήτως του πελάτη τα ΑΠΥ έχουν ΦΕΜ 10%, και ειδικότερα τα τοπογραφικά 4%.Σε οποιαδήποτε άλλη εργσία υποχρεούσαι μόνο για την παρακράτηση των 20% από τον επιτηδευματία εφόσον περνάει τα 300 € το ΑΠΥ.Τϊποτα άλλο δεν είναι υποχρεωτικό.Το ΦΕΜ είναι προκαταβλητέος, αν θες πληρώνεις και στα μεμονωμένα τοπογραφικά το 4%

Edited by Manolis gon
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τα 300 Ευρω ειναι με ΦΠΑ ή χωρίς;

 

Στα μεμονωμένα τοπογραφικά είναι προαιρετικός ο ΦΕΜ;

για ποιό λόγο θα ήθελε κάποιος να τον πληρώσει;

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

τα 300 Ευρω ειναι με ΦΠΑ ή χωρίς;

Χωρίς ΦΠΑ. Υπενθυμίζω όμως ότι το όριο των 300 ευρώ *δεν αφορά* την υποχρέωση προκαταβολής ΦΕΜ (και 10 ευρώ να είναι μια αμοιβή που το είδος της υπόκειται σε ΦΕΜ θα πρέπει ο ΦΕΜ να προκαταβληθεί ούτως ή άλλως), παρά μόνο την υποχρέωση παρακράτησης 20%. Edited by tpanag
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Χωρίς ΦΠΑ. Υπενθυμίζω όμως ότι το όριο των 300 ευρώ *δεν αφορά* την υποχρέωση προκαταβολής ΦΕΜ (και 10 ευρώ να είναι μια αμοιβή που το είδος της υπόκειται σε ΦΕΜ θα πρέπει ο ΦΕΜ να προκαταβληθεί ούτως ή άλλως), παρά μόνο την υποχρέωση παρακράτησης 20%.

 

η οποία υποχρέωση παρακράτησης 20% υπάρχει ΜΟΝΟ στην περίπτωση που γίνεται εργασία για επιτηδευματία και όχι για ιδιώτη.

 

Οταν λέμε "μεμονωμένα τοπογραφικά" εννοούμε τοπογραφικά εκτός οικοδομικών αδειών;

και για αυτά είπαμε είναι προαιρετικός ο ΦΕΜ 4%, δηλαδή ΔΕΝ πληρώνουμε.

 

επομένως εαν θέλουμε να πληρώσουμε ΦΕΜ για τοπογραφικό για συμβόλαιο, θα πρέπει να κόψουμε ξεχωριστή ΑΠΥ για το τοπογραφικό για να πληρώσουμε ΦΕΜ και ξεχωριστή ΑΠΥ για την αμοιβή της βεβαιώσης όπου δεν πληρώνουμε ΦΕΜ.

Κάποιοι μηχανικοί κόβουν μια ΑΠΥ για τοπογραφικό και βεβαίωση, και κάποιοι από αυτούς πληρώνουν ΦΕΜ στο σύνολο της αμοιβής (τοπογραφικό και βεβαίωση) και κάποιοι δεν πληρώνουν καθόλου ΦΕΜ.

 

Τελικά ποιό είναι το σωστό;

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Η ΑΠΥ δεν έχει καμία  σύνδεση με το ΦΕΜ. Για μια ακόμα φορά... Εφόσον έχεις 2 ξεχωριστές εργασίες στην αιτιολογία της ΑΠΥ σου, για τη μια εργασία που υπόκειται σε ΦΕΜ, πληρώνεις το ΦΕΜ. Για την άλλη όχι. Δεν χρειάζονται απαραίτητα 2 ΑΠΥ. Αποσυνδέστε επιτέλους το θέμα ΑΠΥ και ΦΕΜ. Δεν προκύπτει από πουθενά υποχρέωση ότι πρέπει να συμβαδίζουν.

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.