Μετάβαση στο περιεχόμενο

Scia Engineer (πρώην ονομασία: ESA PT)


Recommended Posts

Η διαστασιολόγηση τυχαίων διατομών δυστυχώς αφαιρέθηκε στις τελευταίες εκδόσεις και θα ξαναμπεί. Και εγώ δεν κατάλαβα γιατί. Παρόλ' αυτά αυτά που κάνει στις τυχούσες διατομές και το υπολογισμό των αδρανειακών χαρακτηριστικών τους είναι φοβερά και το κυριότερο επιστημονικώς ορθά και τεκμηριωμένα όπως φαίνεται στην επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος. Επειδή και εγώ το ζήτησα μου είπαν πως θα το ξαναβάλουν... Αν ο επανασχεδιασμός του module γίνει σύμφωνα με το υπόλοιπο πρόγραμμα, θα πρέπει οι άλλοι να τρέχουν να κρυφτούνε...

Link to comment
Share on other sites

Φίλε CptKirk , ευχαριστώ κατ'αρχάς για την άμεση απάντηση.

Όλα αυτά που αναφέρεις περί της ευχρηστίας του προγράμματος σαφώς και είναι πολύ σημαντικά,

αλλά γεννώνται ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων,

την δυνατότητα παρέμβασης απο τον μηχανικό στην μόρφωση του φορέα,

τη διόρθωση και τον σχεδιασμό μή τυποποιημένων δομικών στοιχείων, με λίγα λόγια απορίες επί του πρακτέου οι οποίες δεν έχουν τελειωμό . . .

Προσωπικά έχω δουλέψει λίγο με το Stereostatika το οποίο όμως δεν μπορώ να πώ πως με εντυπωσίασε . . .

Δε θέλω να σε κουράσω με συγκεκριμένες ερωτήσεις , αλλά οποιαδήποτε βοήθειά σου σχετικα με τα (+) & (-) του προγράμματος, θα ήταν υπερπολύτιμη . . . Ευχαριστώ προκαταβολικά !

Link to comment
Share on other sites

Μην μπερδεύουμε το SCIA με το StereoStatika!

Το ένα (SCIA) είναι ένα διεθνές πρόγραμμα εταιρείας κολοσσού στο χώρο του τεχνικού λογισμικού με άπειρες δυνατότητες μοντελοποίησης και ανάλογη τιμή και το άλλο (StereoStatika) είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στην Ελληνική αγορά και σε κατασκευές αποκλειστικά από οπλισμένο σκυρόδεμα, περιορίζεται σε προσομοιώσεις με γραμμικά πεπερασμένα στοιχεία και προορίζεται για εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση-διαστασιολόγηση συνήθων κτηριακών έργων.

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασες και τις προσομοιώσεις των πλακών με επιφανειακά πεπ. στοιχεία (όταν το μοντέλο προωθείται στο ΕΤabs - αφορά κυρίως στην συνδυασμένη έκδοση stereostatika+etabs).

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με τον Χάρη. Νομίζω καταρχήν πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως υπάρχουν κλάσεις προγραμμάτων. Μία κλάση είναι τα τύπου utilities όπως το beton express. Μία κλάση είναι αυτά που κάνουν ένα μόνο πράγμα όπως η πλειονότητα των προγραμμάτων της ελληνικής αγοράς (βλ. STRAD, FESPA, STEREOSTATIKA, INSTANT κτλ) και τέλος μια κλάση είναι τα γενικά προγράμματα πεπερασμένων στοιχείων όπως SOFISTIK, SAP, ETABS, SCIA κτλ.

 

Με την τελευταία κλάση προγραμμάτων κάνει κανείς στην κυριολεξία ότι θέλει. Το πρόβλημα μέχρι τώρα ήταν πόσο γρήγορα και εποπτικά. Το τελευταίο λύνεται από το SCIA. Τώρα, αν κάποιος ρωτάει πως μπορεί να προσομοιώσει π.χ. θεμελιώσεις με τις διαθέσιμες οικογένειες πεπερασμένων στοιχείων είναι σαν να προσπαθεί να διαστασιολογήσει σκυρόδεμα και να μην ξέρει τι είναι η ροπή. Είναι δηλαδή έλλειμμα γνώσης και όχι έλλειμμα του προγράμματος.

 

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε πως δεν υπάρχει πρόγραμμα πολιτικός μηχανικός, αλλά υπάρχουν προγράμματα που ένας μηχανικός χρησιμοποιεί, ρυθμίζει, επιλύει και αξιολογεί. Εγώ προσωπικά με το SCIA έχω καταφέρει να επιταχύνω αυτόν τον κύκλο. Παλιότερα π.χ. που είχα μόνο το STRAD όταν κάποιος μου έκανε αλλαγή κόντευα να πάθω εγκεφαλικό. Που να δείς στο SCADA.... Ανυπομονώ να ισχύσουν οι Ευρωκώδικες για να μειώσω την κατανάλωση ασπιρίνης...

 

Για τα (+) και (-) όπως προείπα θα έπρεπε να κάνω ένα review και έχω έλλειψη χρόνου. Μπορεί κανείς να ρωτάει συγκεκριμένα πράγματα και θα φροντίσω να απαντάω στον βαθμό που γνωρίζω (γιατί το πρόγραμμα κάνει πολλές κατασκευές). Αμα δεν ξέρω κάτι μπορώ να επικοινωνήσω με τα παιδιά απ' τους οποίους το αγόρασα και να μας λύσουν απορίες.

 

Κάτι χρήσιμο που μου έρχεται τώρα είναι πως όταν κρασάρει, την επόμενη φορά που ανοίγει έχει κρατήσει την δουλειά (όπως πολλά προγράμμα windows) πράγμα σωτήριο...

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύεις ότι για συνήθη οικοδομικά έργα, όπως τα περισσότερα που αντιμετωπίζουμε, το Scia είναι εύχρηστο και ευέλικτο ή θα έλεγες ότι π.χ. για διώροφα-τριώροφα και γενικά για απλές κατόψεις καλό είναι να υπάρχει ας πούμε ένα Fespa για γρήγορη δουλειά και για "παλιοκαταστάσεις" το Scia?

Εν ολίγοις ο ιδανικός συνδυασμός πιστεύεις ότι είναι Scia+κάποιο ελληνικό πρόγραμμα ή μόνο το Scia και όλα καλά?

Link to comment
Share on other sites

Σαν φοιτητής είμαι χρήστης της εκπαιδευτικής έκδοσης του SCIA, που όμως περιέχει ΟΛΑ τα modules της εταιρίας. Έχω έχω να πω τα εξής. Σίγουρα πρόκειται για πολύ ΔΥΝΑΤΟ πρόγραμμα με ορισμένες κατά τη γνώμη μου αδυναμίες.

1) Σίγουρα δεν προσφέρεται προς το παρόν για μελέτες οικοδομικών έργων αλλά και ειδικών έργων που απαιτούν μετελαστική συμπεριφορά. Ο λόγος είναι ότι δεν κάνει Ικανοτικό Σχεδιασμό. Σίγουρα θα ενσωματωθεί όταν μπουν και οι ΕC. Αλλιώς δεν είναι χρήσιμο για την Ελλάδα. Πόσες κατασκευές αναλύονται με q=1-1,5? Μόνο δημόσια έργα και όχι πάντα. Άρα για τα ιδιωτικά οικοδομικά δεν κάνει.

2) Δεν έχει τη λογική των κοινών ελληνικών προγραμμάτων. Δηλαδή εάν στήσεις ένα οικοδομικό έργο με τοιχεία δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να βάλει κροφοϋποστυλώματα. Πρέπει να τα σχεδιάσεις μόνος σου. Η ανάλυση βέβαια που κάνει είναι απόλυτα σωστή. Απλά ο οπλισμός είναι απλά μια εσχάρα.

3) Σε κάθε στοιχείο (ραβδωτό, επιφανειακό) πρέπει να ορίσεις εσύ διαμέτρους και διάταξη οπλισμών, συνδετήρες κλπ γιατί τα Default δεν κάνουν πάντα. Επειδή ο ΕΚΩΣ λέει κάθε 20cm ράβδους στα υποστυλώματα και συνδετήρες δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα το κάνει. Ίσως (δεν το έχω πολυψάξει) κάνει τα αντίστοιχα του EC.

4) Κάτι που δεν μου αρέσει, αν και ίσως είναι μικρής σημασίας, είναι ότι στο δίκτυο πεπερασμένων που γεννάται σε κάθε επιφανειακό φορέα, οι δημιουργούμενοι κόμβοι δεν είναι επεξεργάσιμοι. Δηλαδή έστω ότι σε μία πλάκα με δίκτυο πεπερασμένων θέλω να βάλω συγκεντρωμένα φορτία σε διάφορους κόμβους. Πρέπει να ορίσω x,y κόμβων, δεν μπορώ δηλ. να τους επιλέξω όπως ίσως θα έχετε κάνει στο Next όσοι το έχετε. Αυτό είναι εκνευριστικό τουλάχιστον για μένα.

5) Έχω την εντύπωση ότι δεν έχει αποκατάσταση συνέχειας μεταλλικής δοκού. Όσο κι αν το έχω ψάξει δεν έχω βρει τέτοια επιλογή. Και είναι κρίμα γιατί από συνδέσεις μεταλλικών είναι πραγματικά άψογο. (κοχλιωτές, συγκολλητές, προεντεταμένες, ενισχύσεις, υπολογισμός δυσκαμψίας τους κλπ)

6) Θα ήθελα να έχει δυνατότητα εισαγωγής επιταγχυνσιογραφήματος (φάσμα απόκρισης μπορείς να φτιάξεις). Και εδώ είναι κρίμα γιατί στη δυναμική ανάλυση είναι κυριολεκτικά ΑΨΟΓΟ.

7) Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει 6εδρικά πεπερασμένα στοιχεία. Σίγουρα δεν είναι απαραίτητα αλλά για μεγάλα γραφεία που κάνουν μελέτες που θα απαιτούσαν κάτι τέτοιο... Εγώ θα το ήθελα για ακαδημαϊκούς λόγους. Γιατί Sofistik και SAP να έχουν?

Για να μην παρεξηγηθώ να πω ότι είμαι άκρως εντυπωσιασμένος από το πρόγραμμα. Η ταχύτητα δημιουργίας φορέα είναι πρωτόγνωρη σε μένα σε σχέση με όσα έχω δουλέψει (Next, Sofistik, Sap). Όπως έχει αναφερθεί έχει λογική ACAD. Και έχει ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑ πράγματα και πολλές δυνατότητες ανάλυσης. Εγώ δεν πρέπει να έχω ασχοληθεί ούτε με το 10% των δυνατοτήτων του. Και μην το συγκρίνουμε με ελληνική προγράμματα οικοδομικών. Είναι πρόγραμμα για γενικούς φορείς. Δεν υπάρχει έννοια διάφραγμα.

Link to comment
Share on other sites

...Ο λόγος είναι ότι δεν κάνει Ικανοτικό Σχεδιασμό. Σίγουρα θα ενσωματωθεί όταν μπουν και οι ΕC. Αλλιώς δεν είναι χρήσιμο για την Ελλάδα. Πόσες κατασκευές αναλύονται με q=1-1,5? Μόνο δημόσια έργα και όχι πάντα. Άρα για τα ιδιωτικά οικοδομικά δεν κάνει...

 

γιατί δεν κάνει για ιδιωτικά? Δεν έχει σημασία ιδιωτικό-δημόσιο.

Μεταλλικές συνήθως q=1.0-1.5

Φέρουσες άοπλες τοιχοποιίες q=1.0-1.5

Μόνο Ο/Σ και μεταλλικές με q>1.5 λοιπόν δε βολεύει...

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ pancho,

1) Σε κάποια manual που μου έδωσαν γίνονται συγκρίσεις σε θέματα δυναμικής και θέματα όπλισης διατομών με το χέρι και με το πρόγραμμα. Η ταύτιση των αποτελεσμάτων είναι απλά θεαματική.

2) Η δυνατότητα παρέμβασης στη μόρφωση του φορέα είναι απλά πανεύκολη. Η παραμετροποίηση βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο.

3) Αν κατάλαβα καλά, όταν αναφέρεσαι στο σχεδιασμό μη τυποποιημένων δομικών στοιχείων, σου λέω ότι μπορείς να σχεδιάσεις διατομή οποιασδήποτε μορφής πολύ γρήγορα.

 

Αγαπητέ mkalliou,

Τί ποσοστό ιδιωτικών έργων δεν είναι οικοδομικά με q=3,5??? Και όλα τα γραφεία μηχανικών που ασχολούνται με οικοδομικές άδειες ως επί το πλέιστον τί κάνουν? Από τη όποια επαγγελματική εμπειρία έχω (και όποιες ακαδημαϊκές γνώσεις) ένα απλό μεταλλικό κτίριο πλαισιακής λειτουργίας έχει δυνατότητα για q=4! Ποιός δεν θα θέλει να το εκμεταλλευτεί μπροστά στην οικονομία υλικών που θα του δώσει? Ισχύει ότι τα μεταλλικά στην αγορά γίνονται με q=1-1,5, δηλ. ελαστική συμπεριφορά? Ειλικρινά τώρα έχω αρχίσει να ασχολούμαι με μεταλλικά και δεν το γνωρίζω...Πάντως Ικανοτικός Έλεγχος με διαβεβαίωσαν ότι θα μπει.

 

Και κάτι ακόμα mkalliou,

Τοιχοποιία δεν έχει. Έχει βέβαια δυνατότητα να φτιάξεις δικό σου υλικό (E, v, G κλπ) αλλά προφανώς δεν έχει ενσωματωμένους κανονισμούς για τοιχοποιία, ούτε και την αντίστοιχη ανάλυση. Αν γνωρίζει κάποιος κάτι γι' αυτό ας μας πει. Έτσι νομίζω τουλάχιστον.

Link to comment
Share on other sites

Στα ισόγεια μεταλλικά κυρίαρχοι συνδυασμοί είναι αυτοί που έχουν άνεμο (G+1.50W, 1.35G+1.35S+1.35W) και όχι ο σεισμός εκτός ίσως εάν είναι σεισμική ζώνη ΙΙ ή ΙΙΙ.

Το παράρτημα Γ του ΕΑΚ για ικανοτικούς ελέγχους σε μεταλλικά ποιο πρόγραμμα Ελληνικό ή ξένο τον εφαρμόζει;

Ικανοτικό σχεδιασμό δεν κάνεις ακόμα και με q=3.50 αν έχεις επάρκεια τοιχίων σε κάθε διεύθυνση.

Πάντως όταν είχα επικοινωνήσει με την εταιρεία πριν ένα χρόνο περίπου μου είχαν πει ότι στην Ελλάδα το χρησιμοποιούν κυρίως για μεταλλικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.