Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή μηχανικού, Φορολογικά


bt.architecture

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι πιστεύω πως έχουμε χάσει την μπάλα στο συγκεκριμένο θέμα.

Η ελάχιστη αμοιβή πρέπει να αντιστοιχεί στην περίπτωση που ένας υμιυπαιθριος που είναι σύμφωνος με τα αρχικά σχέδια (εξακρίβωση μετά απο αυτοψία βέβαια) και απλώς έχει κλείσει.

Τώρα σε περίπτωση που υπάρχουν παρανομίες, ή ζητάμε παραπάνω για να γίνουν πιθανών επιπλέον ενέργειες ή αν δεν μας πέρνει να πάρουμε παραπάνω χρήματα το αφήνουμε εντελώς και πάμε στο επόμενο.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα σε περίπτωση που υπάρχουν παρανομίες, ή ζητάμε παραπάνω για να γίνουν πιθανών επιπλέον ενέργειες ή αν δεν μας πέρνει να πάρουμε παραπάνω χρήματα το αφήνουμε εντελώς και πάμε στο επόμενο.

 

Α μπράβο. Κάπως έτσι. Και λέω "κάπως" γιατί περιμένω απάντηση στο τι γίνεται στις περιπτώσεις π.χ. σοφιτών ή υπογείων. Γιατί ναι μεν βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου όγκου αυτά, αλλά τι πιθανότητες υπάρχουν να καλύπτεται η κατασκευή τους ακόμα και από τη στατική μελέτη που εγκρίθηκε; Σχεδόν μηδενική υποθέτω... Άρα ή η ευθύνη ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από όσο φανταζόμαστε και τα 300 ευρώ είναι αστείο ποσό σε τέτοια περίπτωση, ή κάτι δεν έχουμε καταλάβει και καλούμαστε απλά να κάνουμε "διεκπεραίωση".

Link to comment
Share on other sites

σ' αυτή την "μισή κόλλα Α4" βάζουμε την υπογραφή και τη σφραγίδα μας!! Αλλιώς ας γράψει ο καθένας αυτή την "εκθεσούλα" και ας παέι και στην πολεοδομία για την διεκπαιρέωση, όυτε αυτό είναι δα και τόσο σπουδαίο.. Ο μηχανικός δεν κάνει διεκπαιρέωση, αμοίβεται για την ιδιότητά του και την ευθύνη που αναλαμβάνει σε όλες τις περιπτώσεις (που μπορεί να είναι από απλές ως και πολύ σύνθετες). Αλλιώς ούτε και οι σπουδές, ούτε και η εμπειρία του έχουν αξία. Και κάτι ακόμα, που το ξεχνάμε: αυτοί οι "καημένοι" με τους παράνομους ημιυπαίθριους δεν διστάζουν και ούτε καν το συζητούν όταν δίνουν 50 ευρώ στο υδραυλικό για το καζανάκι που στάζει... (αν κάναμε αντίστοιχο υπολογισμό με τη "μισή κόλλα": 50 για μισή ώρα = 100 / ώρα = 800/ μέρα = 16000 / μήνα!!!). Δεν πρέπει να υποτιμάμε το επαγγελμά μας.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι

Ως προς τις αμοιβές συμφωνώ ότι κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική. Π.χ. άλλο ένας Η/Χ και μάλιστα σε οικοδομή που έχεις βγάλει εσύ την άδεια και άλλο ολοκληρωτική αλλαγή της κάτοψης έστω και στο εγκεκριμένο περίγραμμα.

Έχω όμως μια ερώτηση.

Ίσως να μην έχω καταλάβει σωστά αλλά θα μπορούσε κάποιος να μου πει από που τεκμαίρεται ότι ο μηχανικός αναλαμβάνει ευθύνες πέραν της ορθής αποτύπωσης και της ορθότητας των αναγραφομένων στην Τεχνική έκθεση; (γιατί μέχρι και ευθύνη για τη στατική μελέτη αναφέρθηκε).

Link to comment
Share on other sites

Ψάξε στην δομική ενημέρωση για το νόμο περί ευθυνών μηχανικού. Μπορείς να το βρεις και στον ποινικό κώδικα αλλά δεν θυμάμαι το άρθρο. Το γράμμα και το πνεύμα του νόμου είναι ότι ως μηχανικός οφείλεις να καταγγέλλεις οποιαδήποτε παρανομία υποπέσει στην αντίληψή σου. Η διάταξη αναφέρεται όπως ακριβώς την έγραψα: "Μηχανικός ο οποίος εκπονεί μελέτη ή επιβλέπει εργασίες ή εκτελεί οποιεσδήποτε εργασίες σε κτήριο στο οποίο υφίστανται παραβάσεις της κείμενης οικοδομικής ή κτιριοδομικής νομοθεσίας τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ, οριστική αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και με ποινή φυλάκισης όχι λιγότερο από 10 έτη" (ναι αυτήν την διάταξη την έχω αποστηθίσει). Οπότε για να είναι ορθή η Τεχνική Έκθεση θα πρέπει να έχει προβεί σε αυτοψία οπότε σίγουρα θα είχε αντιληφθεί τις όποιες εξόφθαλμες παραβάσεις. Αφού αντιληφθεί παραβάσεις οφείλει να τις αναφέρει αμέσως στα αρμόδια όργανα.

Link to comment
Share on other sites

Με την ευκαιρία, σήμερα με κάλεσαν από το ΤΕΕ μετά την επιστολή που τους έστειλα, για να μου πουν ότι δεν υπάρχει κάτι νεώτερο για το θέμα της αμοιβής, έχουν κάνει ερώτημα στο ΥΠΕΚΑ και περιμένουν απάντηση ίσως μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα, δε μπορεί να γίνει καμία τακτοποίηση.

Link to comment
Share on other sites

O Nόμος 3843 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 28.04.2010. Η εγκύκλιος δημοσιεύθηκε στις 03.05.2010. Σήμερα μετά την παρέλευση τόσων ημερών, δεν έχει γίνει το παραμικρό, για κάτι τόσο απλό. ΞΥΠΝΗΣΤΕ και ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!

Link to comment
Share on other sites

Η ευθύνη μιας υπογραφής προσδιορίζεται από αυτό το οποίο υπογράφει.

Στην συγκεκριμένη έκθεση, θα υπογράψουμε:

  • Περιγραφή Χώρου/ ων
  • Εμβαδόν του Χώρου/ων
  • Χρήση του Χώρου/ων με βάση την οικοδομική άδεια
  • Νέα αυθαίρετη χρήση
  • Ισχύουσες Χρήσεις Γης στο ακίνητο (ύστερα από απάντηση της πολεοδομίας για το ισχύον πλαίσιο χρήσεων γης, ΦΕΚ δηλαδή)
  • Ισχύων Σ.Δ στο ακίνητο
  • Έκταση γης, που προκύπτει από τη διαίρεση του Εμβαδού με τον Σ.Δ

 

Αρα η ευθύνη της υπογραφής στην συγκεκριμένη έκθεση, συναρτάται απόλυτα με την ορθότητα των παραπάνω στοιχείων.

 

Άποψή μου είναι πως η διαδικασία που θα πρέπει να εφαρμόσει ένας μηχανικός (και αυτή που εγώ σκοπεύω να εφαρμόσω) είναι η παρακάτω.

 

  • Προσκόμιση από τον ιδιοκτήτη των θεωρημένων σχεδίων και στελέχους (ακριβή αντίγραφα).
  • Αυτοψία για διαπίστωση των αυθαιρεσιών που μπορούν να τακτοποιηθούν.
  • Σύνταξη της έκθεσης και κατάθεσή της με τα δικαιολογητικά στην πολεοδομία.

 

Από που προκύπτει, πως για να κάνω την τεχνική έκθεση τακτοποίησης πρέπει να κάνω έλεγχο νομιμότητας του υπάρχοντος?

Η διάταξη είναι νομίζω σαφής. Τεχνική έκθεση, συγκεκριμένη και όχι τυχαία, θα κάνουμε, ούτε μελέτη, ούτε επίβλεψη ούτε κάποια άλλη εργασία.

 

 

 

Ο ΠΚ λέει

Άρθρο 286 (νέο)

1. Όποιος κατά την εκπόνηση μελέτης ή τη διεύθυνση ή την εκτέλεση οικοδομικού ή άλλου ανάλογου έργου ή μιας κατεδάφισης, με πρόθεση ή από αμέλεια ενεργεί παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες και έτσι προξενεί κίνδυνο για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπου, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών.

 

Ο 1337/83 λέει

Άρθρο 17

8. Οι ιδιοκτήτες ή εντολείς κατασκευής αυθαιρέτων και οι εργολάβοι κατασκευής του τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ μέχρι πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, ανάλογα με την αξία του αυθαίρετου έργου και το βαθμό υποβάθμισης του φυσικού ή πολιτιστικού περιβάλλοντος. Με την ίδια ποινή τιμωρούνται και οι μηχανικοί που εκπόνησαν τις μελέτες ή έχουν την επίβλεψη του έργου, αν διαπιστωθεί ότι οι μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την εκπόνησή τους ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης ή αν διαπιστωθεί ότι οι εργασίες δόμησης δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης.

Αν η πιο πάνω πράξη έχει γίνει από αμέλεια, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος και με χρηματική ποινή από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Για απλές υπερβάσεις άδειας κατασκευής μπορεί να επιβληθεί ποινή μειωμένη

γ) Στους μηχανικούς ή τεχνικούς που αναλαμβάνουν την εκπόνηση μελέτης που απαιτείται για την έκδοση της άδειας , εφόσον περιέχονται σε αυτή στοιχεία ή σχέδια απεικόνισης της υπάρχουσας κατάστασης που παραπλανούν την αρμόδια για τη χορήγηση αδειών πολεοδομική υπηρεσία ή εφόσον αυτή δε συντάχθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την εκπόνησή της ή εφόσον η μελέτη είναι αντίθετη με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης.

 

υ.γ. cna, την διάταξη που αναφέρεις δεν μπόρεσα να την βρω. Θυμάσαι σε ποιο νόμο είναι?

Link to comment
Share on other sites

Είχαν δουλειά σήμερα το πρωί.

Έριξαν παρουσία πρωθυπουργού και υπουργού ΠΕΚΑ την "ΦΑΝΤΑΣΙΑ" που ήτνα ήδη γκρεμισμένη-καμμένη 6-7 χρόνια.

 

Μη τα θέλετε όλα δικά σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.