Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος "Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης κλπ"


achille

Recommended Posts

Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει τι πρέπει να αναφέρουμε στα στοιχεία που βλέπω στην αίτηση.

1. ''Θέση στο χώρο'';

2. ''...αντί άδειας'';

3. ''Απαρίθμηση χώρων'' αναφέρετε σε αριθμιτική αναφορά των χώρων;

Όπως και το εμβαδό αναφέρεται σε καθαρές διαστάσεις του χώρου ή όπου συνορεύει με άλλη ιδιοκτησία παίρνει το μισό πάχος της τοιχοποιϊας και όπυ δε συνορεύει παίρνει όλο το πάχος της τοιχοποιϊας;

 

Kαμία γνώμη;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Σενάριο Α

Η πυλωτή δε παύει να υπάρχει, απλά για 40 χρόνια διατηρείται σε τμήμα της η χρήση του καταστήματος. Στα 40 χρόνια και 1 μέρα η πυλωτή θα ξαναελευθερωθεί - το κατάστημα θα πρέπει να γκρεμιστεί (λέμε τώρα...) διότι θα είναι πλέον αυθαίρετο. Τότε η είσοδος θα είναι πάλι ΟΚ - θα εξαιρείται ορθώς από τη δόμηση λόγω πυλωτής.

Σενάριο Β

Για τη διάρκεια των 40 ετών και ενώ η πυλωτή είναι κλειστή να θεωρήσουμε ότι δεν είναι μόνο η χρήση της που έχει αλλάξει αλλά ότι παύει να υφίσταται ως πυλωτή. Τότε κακώς η είσοδος αφαιρείται από το ΣΔ - θα πρέπει τα τμ της εισόδου της οικοδομής να μετρήσουν στο ΣΔ (πράγμα αδύνατον στο 99% των περιπτώσεων λόγω εξάνλησης του ΣΔ) και λοιπόν να μπουν και αυτά στη ρύθμιση διατήρησης του νέου νόμου. Να διατηρήσουν όμως ποιά χρήση? Αφού είσοδος κατοικίας ήταν και στην άδεια...

 

Αν ισχύσει το Β, πολύ το φοβάμαι...., θα πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα για την είσοδο όλοι οι ιδιοκτήτες της οικοδομής (αφού όλοι χρησιμοποιούν την παράνομη πλέον είσοδο για να μπουν στα σπίτια τους) εξαιτίας της παρανομίας που έκανε ο συνιδιοκτήτης τους του ισογείου ο οποίος παράνομα επέκτεινε το κατάστημα του και μάλιστα σε κοινόχρηστο χώρο που ανήκει σε όλους!

Σα να λέμε ότι κάποιος να ΄ρθει να χτίσει με το έτσι θέλω σε μέσα σε δικό σου οικόπεδο και ταυτόχρονα να βγάλει και τμήμα του σπιτιού σου παράνομο.

 

Μπάχαλο! Αν λάβουμε υπόψη και το ότι τα νεύρα όλων λίγο πολύ είναι κάπως πειραγμένα τον τελευταίο καιρό, έχουμε να δούμε επικές ενδο-οικοδομικές συράξεις μεταξύ συνιδιοκτητών. Να προσέξουμε οι μηχανικοί που θα είμαστε στη μέση μη φάμε, στην κυριολεξία, καμιά αδέσποτη....

 

Το θέμα νομίζω ότι χρειάζεται τι άλλο? Μια ερμηνευτική εγκύκλιο!

Link to comment
Share on other sites

Το σενάριο Β δεν πρέπει να ισχύει κατά την άποψή μου, γιατί αν θυμάμαι καλά, η είσοδος της πολυκατοικίας δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης, για να δοθούν κίνητρα στους κατασκευαστές για την δημιουργία πιλοτών, ελεύθερων χώρων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

Αφού πληρώνεται πρόστιμο που πάει στο πράσινο ταμείο, με σκοπό την αποκατάσταση της βλάβης που προξένησε στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων η αλλαγή χρήσης και η υπέρβαση δόμησης σε κάθε κτήριο, η ζημιά αποκαθίσταται, άρα δεν υπάρχει λόγος να αρθεί το ευνοικό μέτρο για τις εισόδους των οικοδομών.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα :)

α.-Μόλις πήρα τηλέφωνο στο κέντρο πληροφοριών που έχουν δώσει και στην πολεοδομία, να ρωτήσω για το θέμα -ιδιοκτήτη pilotis- και κανείς τους δεν ήξερε να μου απαντήσει.. :rolleyes:

β.-Προφανώς και για αυτό δεν ξέρει κανείς

γ.-πως να ξεπερνάει το 50% της κάτοψης με τη νέα επέκταση στο θέμα του gsk ? εννοείς αν συμψηφισθεί μαζί με τα 60 του καταστήματος δλδ σύνολο 135?

Πάντως νομίζω ότι η περίπτωση του gsk τακτοποιείται αν βρούμε τι γίνεται με τον ιδιοκτήτη (που μάλλον βάζουμε αυτόν που έχει το κατάστημα τελικά), χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας τον όγκο όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά μόνο το κέλυφος.

 

Η περίπτωση του ιδιοκτήτη λογικά είναι απλή, αφού είναι σε Α.Ε όλο το κτήριο.

 

γ) ακριβώς. Αν έχω π.χ. κάλυψη 200 τ.μ. με 30 τ.μ. είσοδο και 60 τ.μ. κατάστημα (άρα 30+60=90<50%*200=100 τ.μ. Αν έχω κατάστημα 80 τ.μ. και πάω για 20 τ.μ. τακτοποίηση θα έχω 30+60+20=110>50% !!!!!!!! Αρα δεν έχω πιλωτή και πρέπει να μετρήσω και τα 30 τ.μ εισόδου κανονικά στη δόμηση ??

 

Να προσθέσω ότι η κάλυψη είναι 168μ2. Το κλιμακοστάσιο των 20μ2 είναι ανεξάρτητο του καταστήματος του ισογείου, επομένως ο χώρος του καταστήματος είναι δηλωμένος ως 60μ2 μόνο (πράγμα που δεν μας ενδιαφέρει, αν κατάλαβα καλά, για τους παρακάτω υπολογισμούς, αφού πρέπει το Ε καταστ μαζί με τους χώρους που σχετίζονται με αυτό στο ισόγειο να είναι <50% της κάλυψης). H PILOTIS είναι 75μ2.

 

Άρα, αν καταλαβα καλά, με τον περιορισμό <50% ισχύει:

20+60+75=155μ2 > ! 50%*168=84μ2,

ενώ στην εγκεκριμένη πολεοδομικά περίπτωση ισχύει:

20+60=80μ2 < 50%*168=84μ2...

 

Αλλά το κλιμακοστάσιο γιατί να μπαίνει στους υπολογισμούς αφού μπορεί να είναι στο ισόγειο, αλλά είναι ανεξάρτητο από αυτο: ξεχωριστή είσοδο, τοιχοποιια κτλ...???

 

edit: viki όντως έχει εξανληθεί ο Σ.Δ. των 600μ2 και αν καταλαβα καλά στη Β περίπτωση που αναφέρεις ενδέχεται να έχει άλλα προβληματα γιατι μπορεί να απαιτήσουν να μετρήσει και το κλιμακοστάσιο που δεν έχει μπει στη δόμηση αν κλείσει η PILOTIS.

 

viki kai melissa και λοιποί: ΑΠΛΑ ΜΠΑΧΑΛΟ μου φαίνονται όλα! lol... Μάλλον πολύ το ψάχνουμε, αφού λεφτά θέλουν, τι νομιμοποίηση για 40 χρόνια, τι αυθαίρετο, δε γίνεται όταν κάτι είναι χτισμένο να μην παραβαίνει κάποιον άλλον περιορισμό και στο τέλος να δημιουργούνται προβλήματα... Αν τα θέλουν λοιπόν τα λεφτά ας τα πάρουν, αλλιώς δε θα το δηλώσω καθόλου, αφού είναι και άλλοι Η/Χ να τακτοποιηθούν στους άλλους ορόφους... :)

Link to comment
Share on other sites

Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει τι πρέπει να αναφέρουμε στα στοιχεία που βλέπω στην αίτηση.

1. ''Θέση στο χώρο'';

2. ''...αντί άδειας'';

3. ''Απαρίθμηση χώρων'' αναφέρετε σε αριθμιτική αναφορά των χώρων;

Όπως και το εμβαδό αναφέρεται σε καθαρές διαστάσεις του χώρου ή όπου συνορεύει με άλλη ιδιοκτησία παίρνει το μισό πάχος της τοιχοποιϊας και όπυ δε συνορεύει παίρνει όλο το πάχος της τοιχοποιϊας;

 

θα κάνω μια προσπάθεια να τα συμπληρώσω, ετοιμαστείτε να γελάσετε...

 

1. δηλώνεις τη θέση των χώρων στο κτήριο, π.χ.υπόγειο,ισόγειο, 1ο όροφο.

2. αν το κτίριο δεν έχει οικοδομική άδεια, αλλά κάποια άλλη έγκριση... π.χ. πράξη επιτρεπτού

3.απαριθμείς τους χώρους και την τωρινή χρήση τους. π.χ.

α. υπόγεια αποθήκη 100.00 τ.μ. χρήση 1η κατοικία

β.ημιυπαίθριος, 20.00 τ.μ. χρήση 1η κατοικία,

γ.αρχιτεκτονική προεξοχή 2.00τ.μ. χρήση 1η κατοικία

δ.στέγη? τίποτα? κενό? έκανα μια σοφίτα βρε αδερφέ! 30.00 τ.μ. χρήση 1η κατοικία

ε. φωταγωγός. 5.00 τ.μ. χρήση 1η κατοικία

ζ. χμ... κενό, τρύπα πάνω από το σαλόνι που έγινε δωμάτιο...???, 15.00 τ.μ. χρήση 1η κατοικία

 

αυτό μου έτυχε...:???:

 

η διευκρινιστική εγκύκλιος κάνει λόγο για καθαρό εμβαδόν του χώρου, άρα μετράμε δάπεδο και όχι τοίχους.

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά την υπέρβαση του συντελεστή δόμησης στην περίπτωση που κλείνει pilotis γιατί μπερδεύεστε συνάδελφοι?

Υπέρβαση Σ.Δ. δεν έχουμε και στην περίπτωση του κλεισμένου Η/Χ?

Γιατί ασχολούμαστε μόνο με τα τετραγωνικά της εισόδου και το αν αυτά πλεον θα μετράνε στο Σ.Δ.?

Link to comment
Share on other sites

Ασχολούμαστε με το θέμα πιλωτή και αν μπορεί και τι μπορεί να τακτοποιηθεί. Υπάρχουν ερωτήματα πολλά, όπως έχουν αναγραφεί και πιο πάνω.

Link to comment
Share on other sites

νομίζω πολύ το μπερδεύουμε..

pilotis ήταν στην ο.α και σαν pilotis τακτοποιείται στα τ.μ. που είναι.. χωρίς να προστίθενται τα έξτρα τ.μ. του καταστήματος κλπ ώστε να υπερβαίνει το 50%.

Link to comment
Share on other sites

Εμείς δεν μπερδεύουμε τίποτα. Από μόνο του είναι μπερδεμένο. Δηλ.

α.-Αναφέρετε ως χώρος που μπορεί να τακτοποιηθεί αλλά ΠΟΙΟΣ είναι ο ιδιοκτήτης?

β.-Αν στην επέκταση υπάρχει θέση στάθμευσης (με πράξη) τι γίνεται? και πάρα ταύτα τακτοποιείται?

Link to comment
Share on other sites

εγω θα ρωτησω το εξης ....

 

σε περίτπωση ταχτοποίησης κλειστών θέσεων στάθμευσης δεν είναι θεωρητικά άκυρη η άδεια γιατί δεν υπάρχουνε οι προβλεπόμενες θέσεις?

 

 

 

και κατι που τωρα μουρθε....

 

 

οταν ειναι για ρευματοδοτηση υπογραφει ο μηχανικος οτι ολα γινανε οπως στα σχεδια....

και πχ υπογραφεις 22-5-2009

και ερχεται ο ιδιωτης που αγορασε μετα και γραφει στην τακτοποιηση οτι τοκανε 22-4-2009

 

 

υπαρχει θεμα ευθυνων?

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.