Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκπιπτώμενες δαπάνες ελεύθερου επαγγελματία Μηχανικού


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Υποθετω πως χρησιμοποιέι το 1/3 γιατί θα έχει την έδρα του στο σπίτι του, και επομένως η Εφορία δικαιολογει ένα ποσοστό των δαπανών αυτών

Link to comment
Share on other sites

Εγω παντως απο αυτο το τριμηνο αποφασισα να περναω ΔΕΗ χωρις δικαιωμα εκπτωσης. Εξαλου το ΦΠΑ ειναι ελαχιστο, ποσο μαλλον το 1/2 ή 1/3... Ασε που μεχρι τωρα τα μαμησιατικα ΕΡΤ και Δημοτικα τελη τα περνουσα ολα με δικαιωμα εκπτωσης. Ολα στο "χωρις δικαιωμα" να τελειωνουμε.

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσω να θέσω μερικές σκέψεις και ερωτήσεις, μήπως και συνοψίζοντας όλα όσα λέει το συγκεκριμένο θέμα ξεκαθαρίσουμε οριστικά κάποια πράγματα ή πρέπει να ρωτήσουμε για να τα ξεκαθαρίσουμε ειδικότερους από εμάς.

 

Πριν γράψω αυτά που θέλω, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους μας ότι όσοι έχουν λίγη γνώση στα φορολογικά, πρέπει να κάνουν σαφές στους συναδέλφους που είναι λίγο γιου χου στο θέμα, ότι τα πράγματα άλλαξαν και πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην χαρίζονται σε κανέναν με εκπτώσεις, να μην αγνοούν τους τρόπους να χτίσουν έξοδα κτλ.

 

1. Το ΙΧΕ αυτοκίνητο το βάζουμε στα πάγια, παρότι έχει αγοραστεί σε προηγούμενες χρονιές, και το έχουμε δηλώσει μόνο στο Ε1. Το θέμα είναι αν υπάρχουν εναπομένουσες αποσβέσεις, τις λαμβάνουμε υπόψη μας;

 

2. Κινητό τηλέφωνο. Βάζουμε στο βιβλίο όλο το ποσό, εκπίπτει όλο το ΦΠΑ, ως έξοδο αναγνωρίζεται το μισό του ποσού. Το υπόλοιπο μισό σε ειδικό κουτάκι του Ε3.

 

3. Φως νερό τηλέφωνο. Υπάρχουν 3 περιπτώσεις:

a. Έδρα σε γραφείο που ενοικιάζεις ή είναι δικό σου. Όλο το ΦΠΑ, όλα το ποσό έξοδα. Όλο το ποσό στο βιβλίο.

b. Το σπίτι που μένεις. Μέρος του ΦΠΑ, μέρος του ποσού ως έξοδα και το ίδιο ποσό θα βάλεις και στο βιβλίο σου.

c. Σπίτι γονέα, με δωρεάν παραχώρηση. Μη βάζεις τίποτα….

 

4. Χρήση ιδιόκτητης οικοδομής για επαγγελματική στέγη. Τεκμαρτό εισόδημα από ενοίκιο, δαπάνη ιδιόχρησης ως έξοδο.

 

5. Αν έχεις έδρα το σπίτι των γονιών σου, με δωρεάν παραχώρηση, έχεις καμία συνέπεια όπως παραπάνω;

 

6. Βενζίνη κόβουμε πλέον απόδειξη και έχει σφραγίδα του καταστήματος και τον αριθμό κυκλοφορίας μας. ΔΕΝ εκπίπτει το ΦΠΑ, ως έξοδο αναγνωρίζεται το 70% του τιμολογίου για αυτοκίνητα έως 1600cc και το 35% για αυτοκίνητα ανω των 1600cc. Στο βιβλίο μας θα βάλουμε το ποσό του 70% (ή 35%).

 

7. Φωτοτυπίες, βιβλία, μολύβια, συνδετήρες, όλα μέσα.

 

8. Σε περίπτωση που υπήρξε αγορά η/υ σε προηγούμενη χρήση (π.χ. 2006) και από άγνοια περί παγίων είχε μπει κανονικά ως δαπάνη, τώρα μπορεί να εγγραφεί στη λίστα παγίων της τελευταίας σελίδας, ως πάγιο χωρίς να υπολογίσεις απόσβεση; Την απόσβεση την έκανες εφάπαξ εκείνη τη χρήση. Να φαίνεται ως πάγιο. (υπάρχει λόγος να φαίνεται ή όχι; )

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για το Νο1 είμαι πολύ επιφυλακτικός, απαντήσεις θα απαιτηθούν απο καταξιωμένους φοροτεχνικους για να μην μπλέξουμε...

 

Για το Νο5 έχω την εντύπωση πως:

Α) Είτε δηλώνεις το τεκμαρτό εξοδο στα βιβλία σου, ταυτόχρονα όμως θα πρεπει να δηλώνει και ο γονέας το τεκμαρτό έσοδο

 

Β) Δεν βάζεις τίποτε

 

(Και εδώ ενας φοροτεχνικός ρε παιδιά!)

 

Γ) Νομίζω πως το Νο8 δεν παίζει (Τυπιά, στο 2006 ηταν υπολογισμένο στα εξοδα σου - ασχετο αν ησουν με συντελεστες, πως θα πας να κάνεις αποσβέσεις τωρα?? )

Link to comment
Share on other sites

6. Βενζίνη κόβουμε πλέον απόδειξη και έχει σφραγίδα του καταστήματος και τον αριθμό κυκλοφορίας μας. ΔΕΝ εκπίπτει το ΦΠΑ, ως έξοδο αναγνωρίζεται το 70% του τιμολογίου για αυτοκίνητα έως 1600cc και το 35% για αυτοκίνητα ανω των 1600cc. Στο βιβλίο μας θα βάλουμε το ποσό του 70% (ή 35%).

 

Οσο και αν εχει συζητηθει το θεμα η απορια μου παραμένει( και αφου εχω ρωτησει δεκαδες λογιστες και ο καθένας μου δινει την δικη του διαφορετική απαντηση...).Κόβω τιμολόγιο(ή απόδειξη οπως αναφέρεται παραπανω) για βενζινη σε ΙΧ 1200κ.ε. 50€ από τα οποία 41€ αξια και 9€ΦΠΑ. Πως εγω τελικα θα περασω στα βιβλία μου αυτό το τιμλόγιο;Σε ποια στηλη, με ποια αξια, με τι ποσοστο κλπ

Παρακαλώ οποιος μπορει υπευθυνα και σιγουρα να δωσει μια οσο το δυνατον πιο ξεκαθαρη απαντηση βαση του παραπανω παραδειγματος.

Link to comment
Share on other sites

@Xathi,

 

Το ζητημα εχει πραγματικα χιλιο-συζητηθει... Τα τιμολογια απο την βενζινη μπαινουν είτε στη στήλη "Εξοδα χωρις δικαιωμα εκπτωσης" (οπως κανω εγω), ειτε αφιερωνεις μια στηλη στα βιβλια σου (τα βιβλια εσοδων-εξοδων απο οποιοδηποτε βιβλιοπωλειο, εχουν 4-5 στηλες χωρις τιτλο).

 

Κατεβασε το exel-ακι που ανεβασε εδω ο ΓΙΑΝΝΗΣ Γ και θα δεις πως καταγραφεις τα εξοδα του αμαξιου στα βιβλιά σου. Το post του ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ειναι μόλις 1 σελιδα πισω απο την παρουσα.. ουτε καν μεσα στο post δεν κοιταξες ρε φιλε...

Και αποκλειω να μην ξερουν κατι τετοιο η λογιστες... αυτα θεωρουνται εκ των ων ουκ ανευ.... 8-)

 

 

Που σημαίνει οτι στην Περιοδική ΦΠΑ δηλώνουμε το ΦΠΑ που εκπίπτει.Το πότε αφορά στην περίοδο χρήσης ή στην ημερομηνία εξόφλησης του λογαριασμού?

 

Υ.Γ. Αλήθεια, ποια η λογική να μην εκπίπτει του ΦΠΑ μια επαγγελματική δαπάνη?

 

Ανεβάζω ένα εξελάκι με διάφορες δαπάνες κ έσοδα, για να το συμπληρώσουμε όπως πρέπει.

http://ifile.it/47xsir6

 

Παρεπιπτοντως, εχω ακουσει απο διαφορους οτι τα βενζιναδικα πλεον δινουν αποδειξεις οπου πισω γραφουν τον αριθμο κυκλοφοριας και την σφραγιζουν. Εγω παντως που εβαλα βενζινη πριν 2 ωρες πηρα τιμολογιο κανονικα.

Link to comment
Share on other sites

ουτε καν μεσα στο post δεν κοιταξες ρε φιλε...

Και αποκλειω να μην ξερουν κατι τετοιο η λογιστες... αυτα θεωρουνται εκ των ων ουκ ανευ....

 

 

ρε φιλαρα και το ποστ ειδα και ολα τα σχετικα μηνυματα εχω διαβασει και το excel κατεβασα μονο που μου εμφανιζεται με γραμματοσειρα κολυβογραμματων και δεν μπορω να το διαβασω. Ασε τις εξυπναδες σου για αλλου.....Οταν ρωταω δεκα διαφορετικους λογιστες και ο καθενας μου λεει την κουταμαρα του που καμια σχεση δεν εχει με αυτα που διαβαζω στο φορουμ ποιον απο ολους να εμπιστευτω. Οταν βλεπω λοιπον οτι εγω ειμαι πιο ενημερος απο αυτους στην αντιστοιχη νομολογια και αυτοι σου λενε οτι τους κατεβει περιμενεις να τους θεωρω ειδικους....

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου δεν σε κατηγορω για το τροπο που μιλας. 11 posts εχεις ολα και ολα και δεν εχεις μαθει ακομα πως λειτουργει το forum.

 

Ισως αντι να πω "ρε φιλε" επρεπε να πω "βρε φιλε". Αν αυτο το "β" αλλαζει τη σταση σου, τοτε το κανω τωρα.

 

Βρε φιλε μου, στην τελικη αφου εχεις δει και το post του ΓΙΑΝΝΗΣ Γ και εχεις μιλησει με δεκα διαφορετικους λογιστες, τοτε τι ακριβως δεν καταλαβαινεις?

Πρεπει να δειξεις ξεκαθαρα την πραξη, πχ για 70 ευρω: 70% x 70,00 = 49,00 οπως και στο παραδειγμα του excel. Το ΦΠΑ δεν εκπιπτει, το ξερεις και αυτο. Αν θα το βαλεις στην στηλη "Εξοδα χωρις δικαιωμα εκπτωσης" (αφου το ΦΠΑ δεν εκπιπτει) ή αφιερωσεις μια στήλη ειδικα για εξοδα αυτοκινητου (βενζινη, service, διοδια, κλπ) οπως κανουν αλλοι, λιγη σημασια εχει. Ειμαι πολυ περιεργος να μαθω τι σου ειπαν οι λογιστες που ρωτησες και σου προκαλεσαν συγχηση.

 

Επισης, εαν βλεπεις γραμματοσειρα κολυβογραμματων στο excel, μηπως πρεπει να στειλεις ενα pm στον ΓΙΑΝΝΗΣ Γ να του ζητησεις να στο στειλει με email?

 

Τελος, οτι και να σου πουμε εδω μεσα, καταλαβαινεις οτι ειναι ενα forum μηχανικων και οχι λογιστων... οποτε, επισημη απαντηση θα παρεις ειτε απο λογιστη (που θα σε πεισει οτι ξερει τι λεει) η απο την ΔΟΥ σου...

 

Αυτα προς το παρων. Παω να πω τις εξυπναδες μου αλλου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.