Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλεγχος επάρκειας τοιχωμάτων


 

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 343
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι....

 

Χωρίς να θέλω να σας κουράσω έχω μια ερώτηση..

 

Έχω λύσει με q=1,5 τερταόροφη με 2 υπόγεια. Στη στάθμη PILOTIS δεν εχω μαλακό όροφο, αλλά επειδή στο μέλλον δεν ξέρεις τι γίνεται θέλω να τους δώσω τη δυνατότητα να γκρεμίσουν τους τοίχους. Πληρώ nvx και nvz, αλλά όχι τη στρεπτική ευαισθησία {4.1.4.2β (3β) κατά ΕΑΚ}. Επίσης δεν πληρώ την {4.1.4.2β (3α) κατά ΕΑΚ}. Η ερώτηση είναι η εξής...

Απαλλάσομαι από ικανοτικό, ή πρέπει να κάνω ένα εκ των 3γ ή ικανοτικό.

 

Επίσης το 3γ λέει για μεταφορικές ιδιομορφές και περιγράφει έλεγχο που δεν έχω ιδέα πως γίνεται.... :)

 

Σας ευχαριστώ

 

──────────────────────

Αναγράψτε την ειδικότητά σας στο προφίλ.

Link to comment
Share on other sites

Απαλλάσσεσαι από ικανοτικό αφού λύνεις με q=1,5.

 

Για τις μεταφορικές ιδιομορφές δες Ε.Α.Κ. 4.1.4.2 β [3] γ)

Γενικά πρέπει MP1>r, MP2>r.

 

Θυμήσου λίγο και δυναμική.

Link to comment
Share on other sites

δες Ε.Α.Κ. 4.1.4.2 β [4]

 

και με q>1,5 να ελυνες, παλι ,δεν χρειαζονταν ικανοτικος, αφου φανταζομαι ικανοποιειται η α της Ε.Α.Κ. 4.1.4.2 β [3]

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου δεν εξαιρείσαι. Τα τοιχία σου δεν είναι τοποθετημένα όπως επιβάλλει η 4.1.4.2.β[3α] και το κτίριο σου είναι στρεπτικά ευαίσθητο. Εκτιμώ πως και οι ιδιομορφές σου δεν είναι μεταφορικές με τα όσα περιγράφεις, άρα δεν εξαιρείσαι από τον ικανοτικό ανεξαρτήτως q.

Link to comment
Share on other sites

Όχι Αλέξανδρε ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος ως προς αυτό το σημείο.

Όπως και αν έχεις τα τοιχία σου ή ακόμα και τοιχία να μην έχεις, αν λύσεις με q=1,5 ή qmax/2 υπάρχει εξαίρεση από τον ικανοτικό.

Link to comment
Share on other sites

Στην παράγραφο [5] του 4.1.4 λέει:

[5] Σε δομήματα από οπλισμένο ή προεντεταμένο Σκυρόδεμα, χάλυβα ή τοιχοποιία οι έλεγχοι για την εξασφάλιση αξιόπιστου ελαστοπλαστικού μηχανισμού δεν απαιτούνται όταν χρησιμοποιείται συντελεστής συμπεριφοράς q που δεν υπερβαίνει τη μικρότερη από τις τιμές 1,5 ή q/2, πάντως όχι μικρότερη του 1,0, όπου q oι τιμές που δίνονται στον πίνακα 2.6. Επομένως σε τέτοια δομήματα δεν απαιτούνται oι ικανοτικοί έλεγχοι της παρ. 4.1.4.1, καθώς και οι απαιτήσεις των παρ. 4.1.5 και 4.1.6, όπως επίσης και oι αντίστοιχοι κανόνες εφαρμογής των παραρτημάτων Β και Γ (πλην των απαιτήσεων της παρ. Γ.5.2.[2]). Στον έλεγχο των θεμελιώσεων σύμφωνα με την παρ. 5.2.2, η τιμή του συντελεστού αcd θα λαμβάνεται ίση με τη μονάδα.

Άρα αφού έχεις q=1,5 δεν κάνεις ικανοτικό.

Αλλά πολύ σωστά κάνεις και έκανες έτσι την μελέτη ώστε τα nv να είναι > 0,60 έστω και αν δεν έχεις μαλακό όροφο. Δεν το επιβάλλει ο κανονισμός, αλλά καλό είναι να φυλαγόμαστε από τις κακοτοπιές.

Link to comment
Share on other sites

Στην τροποποίηση του κανονισμού το 2010 αναφέρει πως "η μείωση της τιμής του q δεν αποτελεί αφ' εαυτής λυσιτελές μέσο για την αντιμετώπιση των ενδεχομένων συνεπειών της ασυνέχειας τοιχοπληρώσεων". επίσης θα ήθελα να τονίσω πως η επάρκεια τοιχίων του συναδέλφου δεν τον καλύπτει διότι δεν πληρεί καμμία από τις απαιτεήσεις της 4.1.4.2.β [3]. Άρα δεν εξαιρείται από τον ικανοτικό.

 

Βασικά προτείνω στον συνάδελφο την τροποποίησει του φέροντος οργανισμού προκειμένου να έχει σε μια έστω κατεύθυνση τοιχία σύμφωνα με την 4.1.4.2.β [3α].

Link to comment
Share on other sites

Αλέξανδρε αυτή η διευκρίνηση δεν έχει σχέση ακριβώς με την απαίτηση ή όχι ικανοτικού, αλλά με την απαίτηση ή όχι ύπαρξης τοιχωμάτων (και κατ΄επέκταση ικανοποίησης του nv>0,60) στην περίπτωση ύπαρξης Pilotis.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ilias αλλά τα τοιχία θα πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένα στις κατάλληλες θέσεις, δηλαδή να ικανοποιεί την απαίτηση 3α, κάτι που δε συμβαίνει σύμφωνα με το συνάδελφο. Γι' αυτό θεωρώ πως ανεξαρτήτως nv μέρος του κτιρίου θα βασιστεί σε πλαισιακή λειτουργία του φορέα και γι' αυτό θα πρέπει να κάνει ικανοτικό. Νομίζω πως από την περιγραφή του συναδέλφου η διαμόρφωση του συτήματος είναι όπως στο σχήμα Σ4.1.7.1α[1]ε).

 

Για μένα προσωπικά όπως ανέφερα στο προηγούμενο ποστ θα πρέπει να τοποθετηθούν τοιχία σύμφωνα με την 3α. Φοβάμαι πως οι ιδιομορφές του συναδέλφου είναι στρεπτικές και είναι απαραίτητη η αλλαγή φορέα και ικανοποίηση του κριτηρίου 3α.

 

Ο συνάδελφος το αντιμετωπίζει με σαν Pilotis απ' όσο κατάλαβα, θεωρώντας πως μελλοντικά μπορεί και να γίνει. Σωστά κατάλαβα??:confused::D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.