Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων


Recommended Posts

Τι τα σκαλίζεται ρε παιδιά τα πράγματα, μόνο ο συνάδελφος sahinis λέει την πραγματική αλήθεια και όχι τη υπαγορευμένη συντεχνιακή που πλασάρουν πολλοί εδώ μέσα!και μπράβο του! Δυστυχώς συνάδελφοι η αλήθεια είναι μία με βάση το Β.Δ. του 72, οι τεχνολόγοι ή Μηχανικοί ΤΕ ή υπομηχανικοί ή Εργολάβοι με πτυχίο έχουν δικαίωμα να υπογράφουν τοπογραφικά διαγράμματα εντός και εκτός σχεδίου με τις αντίστοιχες απαγόρευσης σε στρ, δεν έχουν δικαίωμα να ιδρύουν νέα σημεία με αυτοτελή τριγωνισμό , δεν λέει πουθενά ο νόμος ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το υπάρχον δίκτυο ΓΥΣ, ΟΚΧΕ για ταχυμετρικές αποτυπώσεις.

 

Πως υποστηρίζεται ορισμένοι ότι δεν μπορούν να υπογράφουν;

Link to comment
Share on other sites

Το ήξερες ότι στο κτηματολόγιο έχουν στείλει ερώτηση στο ΥΠΕΚΑ για το ΕΓΣΑ; Δεν το εχουν ερμηνεύσει και οι μελέτες των ΤΕ μπλοκάρονται ή περνάνε κατα βούληση. Δεχτηκαν δηλαδη το εγγραφο του ΤΕΕ ή του ΠΣΔΑΤΜ χωρις ερμηνεία. Να μην το σκαλήσω;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε georgor δε μιλάω για εσένα εσύ καλά κάνεις, εγώ στη θέση σου μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έφτανα! Μιλάω για τους "συναδέλφους" τοπογράφους ΠΕ.

Link to comment
Share on other sites

Στα δύο χρόνια που είμαι μέλος αυτού του φόρουμ το θέμα το έχω ξαναδεί κι άλλες φορές. Το ζήτημα είναι πως αυτή τη στιγμή τοπογραφικά κάνουν οι πάντες και κυρίως οι πολιτικοί μηχανικοί. Σε ανύποπτο χρόνο, τον Οκτώβριο του 2008 είχα κάνει μια τοποθέτηση ΕΔΩ που θεωρώ ότι με εκφράζει ΑΠΟΛΥΤΑ.

 

Στην εποχή των "παχέων"αγελάδων.... εννοώ όταν ο κόσμος είχε χρήματα στις τσέπες του και μπορούσε να αγοράσει και να δομήσει ή ακόμα στο τελευταίο "μπάμ" το 2006 προ της επιβολής ΦΠΑ ... ΌΛΟΙ οι πολιτικοί μηχανικοί είχαν τρελλαθεί στις άδειες.!!! Φυσικά με τις ανάλογες αμοιβές, ενώ εμείς (τοπογράφοι) είχαμε μείνει ΜΟΝΟ σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα: τα τοπογραφικά!! Φυσικά και με τις ανάλογες μικρές (σε σχέση με αυτές των αδειών) αμοιβές !!!

 

Τώρα που είναι η περίοδος των "ισχών αγελάδων" και που θα έρθουν και ΑΚΟΜΑ ισχνότερες, παρατηρώ ότι οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν στραφεί ΣΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ τους στη σύνταξη τοπογραφικών. Μπείτε και κοιτάξτε στο θέμα του ΕΣΠΑ και σε αυτό των τοπογραφικών οργάνων.... ΠΟΣΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧ. κάνανε ερωτήσεις και φυσικά προέβηκαν σε αγορά για γεωδαιτικούς σταθμούς, μέχρι ...... και για GPS 2 συχνοτήτων :!:.

Ξέρω Πολιτικούς Μηχανικούς που αυτή τη στιγμή ... συντηρούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ με τοπογραφικά!!!. Και φυσικά και ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ!!

Το ότι η τεχνολογία στα GPS έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και απλοποίησε τη χρήση τους σε εφαρμογές τρέχουσας τοπογραφίας (ευτυχώς ΜΟΝΟ, .....σε δίκτυα και τριγωνισμούς μεγάλων αποτυπώσεων.... καλιακούδα είναι η νύχτα στα βουνά), έχει σε μεγάλο βαθμό ευνοήσει την εισχώρηση των πολιτικών ΚΑΙ στα εξαρτημένα τοπογραφικά.

Γι αυτούς το GPS είναι ένα ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ που πατώντας το κουμπί παίρνεις ....... ω!! του θαύματος τις πολυπόθητες συν/νες για το τοπογραφικό.

Τι είναι γεωειδές, ορθομετρικό υψόμετρο κλπ .... ψιλά γράμματα. ΟΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΈΝΕΣ ΕΓΣΑ είναι αυτό που μετράει!!!!!!!!!!

 

Δηλαδή άσχετα αν δεν έχουν διδαχθεί ανώτερη και δορυφορική γεωδαισία ... άρα δεν έχουν ουσιαστικά το γνωστικό υπόβαθρο να εφαρμόζουν τεχνικές μέτρησης με GPS .... εντούτοις έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα. Στον αντίποδα εμείς στον αντισεισμικό...... έχουμε (και καλώς έχουμε) .... περιορισμούς!!!

Για να μη πω, ότι ΔΕΝ θα έπρεπε να έχουμε ΚΑΘΟΛΟΥ επαγγελματικά δικαιώματα σε ΑΔΕΙΕΣ. Πάντα υποστήριζα το "ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ"!!

Αυτή τους η ενασχόληση με τα τοπογραφικά ΦΥΣΙΚΑ παίρνει μεγάλο μερίδιο της αγοράς από το βασικό μας αντικείμενο.

Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και την αριθμητική τους υπεροχή .... αναλογισθείτε πόσο μερίδιο μένει για μας τους καθ' ύλην αρμόδιους για τοπογραφικά, μηχανικούς!!!!

 

Βλέποντας αυτή τη περίοδο... το επαγγελματικό μας αντικείμενο να λιγοστεύει εκ των πραγμάτων λόγω των οικονομικών συγκυριών και διαπιστώνοντας ότι αυτό ... γίνεται ακόμα λιγότερο λόγω της παρείσφρησης και άλλων "ύαινων" που μυρίσθηκαν το αίμα, θεωρώ πως: η περιχαράκωση και ενίσχυση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ!!!.

Δε θα μιλήσω πάλι για τις εσκεμμένα υποβαθμισμένες τιμές των τοπογραφικών από Πολιτικούς (καθότι γι αυτούς είναι πάρεργο και αγγαρεία πολλές φορές) προκειμένου να αποτελέσει το "τυράκι" για την πολυπόθητη άδεια της οποίας η αμοιβή θα καλύψει πολλαπλώς τη .... χασούρα..... και δεν θα ασχοληθώ με αυτό γιατί είναι θέμα 4 μηνών και η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών. Απλά το αναφέρω...

 

Ναι, είμαι σύμφωνος οι τοπογράφοι (ΠΕ & ΤΕ) να περιορισθούν ΜΟΝΟ στα τοπογραφικά τους.... να μην έχουν δικαίωμα υπογραφής για τίποτα άλλο που να αφορά άδειες!!

ΑΛΛΑ: και οι Πολιτικοί μηχανικοί να περιορισθούν και αυτοί και να μην έχουν δικαίωμα υπογραφής ΚΑΝΕΝΟΣ τοπογραφικού.

Τότε θα δείτε οι συνάδελφοι μου ειδικά της επαρχίας που δεν θα ασχολείται κανένας τους με άδειες, ... γιατί το αντικείμενο θα επαρκεί για το μεροκάματο!! Και οι Πολιτικοί (και Αρχιτέκτονες) θα έχουν και αυτοί το μεροκάματό τους!!

 

Βάσει των όσων ανάλυσα παραπάνω, βλέποντας ότι το φυσικό μου αντικείμενο έχει περιορισθεί΄πολύ και ΦΥΣΙΚΑ τίθεται θέμα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ και κατ' επέκταση ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ (ως οικογενειάρχης πρέπει να υποστηρίξω οικονομικά την οικογένειά μου), εδώ και ένα χρόνο έχω σταματήσει να βοηθώ ουσιαστικά με τις γνώσεις μου (τις όποιες έχω τέλος πάντων) τους νέους συναδέλφους και ειδικά να απαντώ σε ερωτήσεις επί τοπογραφικών που προέρχονται από Πολιτικούς μηχανικούς , με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια (υπάρχουν και συμπάθειες)!!

Μπείτε στο προφίλ μου και δείτε στα μηνύματά μου.... πως απαντούσα προ δυο ετών και πως τώρα. Τότε μόνο που δεν έγραφα και τη δήλωση του Ν. 651... με παραθέσεις άρθρων, εγκυκλίων, αποφάσεων κλπ κλπ.

Τώρα το πολύ πολύ να δώσω μια γενική κατεύθυνση. Θεωρώ πως δίνοντας τη λύση σε ένα πρόβλημα και ειδικά αν αυτό είναι και δύσκολο ή για βαθείς γνώστες .... παραδίδω το "τόξο και τα βέλη μου" και μένω έξω από το κυνήγι.

Πλέον (όπως ανέκαθεν) η αγορά εργασίας είναι κυνηγότοπος και φυσικά οι δουλειές ... τα θηράματα. Αυτή τη στιγμή συνάδελφοι ... τα θηράματα λιγοστεύουν και θα μειώνονται ολοένα... σε αντίθεση με τον πληθυσμό μας (μηχανικοί) που αυξάνει.

Γιατί αν ο Χ συνάδελφος .... δεν γνωρίζει τι να κάνει στο πρόβλημα θεωρώ ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ο πελάτης του να αναζητήσει Μηχανικό που θα λύσει το πρόβλημα του....... κι αυτός μπορεί να είμαι και εγώ!

 

Μπορεί συνάδελφοι να σας φαίνονται σκληρά τα ανωτέρω αλλά ΔΕΝ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ της οικονομικής πραγματικότητας, έτσι όπως διαμορφώνεται!! : "Ο θάνατός σου... η ζωή μου!"

 

Μπορεί κάποιοι που έχουν μάθει στο φόρουμ την πρακτική του "ΠΕΣΕ ΠΙΤΑ ΝΑ ΣΕ ΦΑΩ" = "κάνω μια ερώτηση και θα βγει : ο ΜΑΚΑΡ, ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ο DIMITRIS80, o 2016, o GRTOPO και 5~6 άλλοι τοπογράφοι ... και θα μου δώσουν τη λύση!!!", ή οι ακόμα χειρότεροι : οι "μπανιστηρτζήδες" ... οι "Βδέλλες" που ΠΟΤΕ δεν έχουν κάνει login ή δεν έχουν δημοσιεύσει ΤΙΠΟΤΑ που να προάγει το φόρουμ αλλά ξέρουν ΜΟΝΟ ΝΑ ΡΟΥΦΑΝΕ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ, να με χαρακτηρίσουν ως αντισυναδελφικό ή ακόμα χειρότερα και ότι ειδικά με τη θέση του Smod αυτά που λέω είναι σε ΕΥΘΕΙΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τις αρχές του φόρουμ...... μου είναι αδιάφορο. Αυτά είναι που σκέπτομαι υπό το βάρος των οικονομικών συγκυριών και της επιβίωσης αύριο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι ευκαιρία με την κρίση , την απελευθέρωση των αμοιβών και τα άλλα που μας επιβάλλει η πραγματικότητα , να απαιτήσουμε την κατοχύρωση του τίτλου "τεχνικό γραφείο" καθώς και των εκτιμήσεων και συμβάσεων ακινήτων .

Επίσης να βάλουμε σε νέα βάση τα ΕΔ με την λογική της ομάδας έργου και των 3 επιπέδων ευθύνης που θα ισχύουν γιά όλους , ενώ επιτέλους η εμπειρία και οι επιπλέον σπουδές να αποκτήσουν αντίκρυσμα .

 

Ετσι η υπερβολική απόδοση δικαιωμάτων σε ορισμένους πωλητών σφραγίδων θα μειωθεί αρκετά .

 

Μην ξεχνάμε ότι δικηγόροι , λογιστές , καπετάνιοι κλπ έχουν επίπεδα ευθύνης που τα περνάς με εμπειρία η και σπουδές .

Link to comment
Share on other sites

Ίσως πρέπει να ξεχωρίσουμε τα ζητήματα.

Υπάρχει το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο άσκησης των δραστηριοτήτων των Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Αγρονόμων - Τοπογράφων Μηχανικών και των πτυχιούχων των τμημάτων ΑΤΕΙ Πολιτικών Έργων Υποδομής, Πολιτικών Δομικών Έργων και Τοπογραφίας (& Γεωπληροφορικής).

Το πλαίσιο για τις παλιές ειδικότητες έχει αναχρονιστικές διατάξεις, έχει διατάξεις ξεπερασμένες, έχει αλληλοκαλύψεις, διάφορα άλλα προβλήματα, κενά και ασάφειες. Και ενώ δημιουργήθηκαν και στο μεσοδιάστημα έχουν εξελιχθεί οι Ανώτερες Τεχνολογικές Σχολές σε ΤΕΙ και ΑΤΕΙ, δεν έχουν οριστεί τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Αυτό το πλαίσιο άσκησης των παραπάνω ειδικοτήτων πρέπει να αλλάξει, να διορθωθεί, να εκσυγχρονιστεί.

Όμως σήμερα ισχύει και δεν είναι δυνατόν στο όνομα ότι έχει προβλήματα, να το καταστρατηγούμε ή να ανεχόμαστε να παραβιάζεται. Αλλιώς θα δημιουργηθούν καταστάσεις απρόβλεπτες και επιζήμιες για όλους.

 

Tωρα ιδιαίτερα για τα επαγγελματικά δικαιώματα Τοπογράφων, οι οποίοι και όχι τυχαία, έχουν τίτλο Αγρονόμοι - Τοπογράφοι Μηχανικοί.

Η σχολή Τοπογράφων Μηχανικών είναι σχολή Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών. Από την ίδρυση της και μέχρι σήμερα δεν έχει σκοπό να εκπαιδεύσει μόνο Τοπογράφους ( Γεωδαίτες) Μηχανικούς αλλά και Αγρονόμους – Τοπογράφους Μηχανικούς με κατεύθυνση α) τον περιφερειακό αστικό σχεδιασμό β) τα συγκοινωνιακά έργα και γ) τα Υδραυλικά Έργα.

Και μάλιστα σε φάση αναπροσαρμογής της σχολής το 1930 υπήρχε στόχος να είναι ο απόφοιτος και ένα είδος Αγροτικού Μηχανικού ασχολούμενος με γεωργικά, υδραυλικά και άλλα έργα στην ύπαιθρο.

Στα πλαίσια αυτά ο ΑΤΜ είχε και δικαιώματα σε μικρής κλίμακας οικοδομικά έργα, που το ασκούσε ιδιαίτερα εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80 πολλοί ΑΤΜ ξεκινούσαν από την αρχή να ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με οικοδομικά έργα (“άδειες”) ιδιαίτερα στην επαρχία. (τότε δεν υπήρχαν ΤΕΙ ή οι απόφοιτοι τους ήταν πολλοί λίγοι και συνολικά οι μηχανικοί ήταν πού λιγότεροι. Χαρακτηριστικό ότι το 1980 ο Α.Μ. στο ΤΕΕ ήταν περίπου 30.000, χωρίς απόφοιτους ΤΕΙ και σήμερα είναι περίπου 110.000 συν τους χιλιάδες απόφοιτους ΤΕΙ).

Και μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 90, το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στήριζε και αυτή την δραστηριότητα με μαθήματα ( Μηχανική, Αντοχή, Μπετόν, Τεχνικά Υλικά, Αρχιτεκτονική, Οικοδομική κ.α). Μάλλον τα τελευταία χρόνια τα μαθήματα που έχουν να κάνουν με τα οικοδομικά έργα έχουν ατονήσει σημαντικά. Σε αυτά τα πλαίσια μπορούμε να δεχθούμε όταν αρχίσει σοβαρή συζήτηση για συνολικές αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα όλων και τις αλλαγές που πού πρέπει, ως ΑΤΜ να δεχθούμε για τα οικοδομικά.

 

Πριν από αυτή την χρονική στιγμή δεν είναι σωστό όταν αναφέρουμε ότι κακώς κάνουν τοπογραφικά αυτοί, οι οποίοι από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, να μας απαντάνε ότι ναι κακώς αλλά και εσείς ασχολιέστε με οικοδομικές άδειες. Καλώς και πολύ καλώς ασχολούνται όσοι ΑΤΜ ασχολούνται με οικοδομικά έργα και μέχρι το όριο που το επιτρέπει το νομοθετικό πλαίσιο. Και ιδιαίτερα όσοι έχουν τελειώσει ΑΤΜ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90.

Link to comment
Share on other sites

Οι απαντήσεις και οι λύσεις στους προβληματισμούς επι της υπογραφής των τοπογραφικών διαγραμμάτων αλλά και συνολικά επί των επαγγελματικών δικαιωμάτων διπλωματούχων μηχανικών (ΠΕ) και πτυχιουχων μηχανικών (ΤΕ) ειναι εύκολες αλλά πότε δεν δόθηκαν.

 

Με την υφιστάμενη κατάσταση Τ.Ε.Ε. και ΠΟΛΙΤΕΙΑ ειναι θεσμικά αρμόδιοι να δώσουν λύση άλλα κυρίως λόγω του αισθήματος ματαιοδοξίας κ' απληστίας των Διπλ. Πολιτικών Μηχανικών αυτές οι λύσεις δεν δίνονται.

 

Για παραδειγμα το αυτονόητο είναι:

Τοπογραφοι Μηχανικοί ΜΟΝΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ

Πολιτικοί Μηχανικοι ΜΟΝΟ ΣΤΑΤΙΚΑ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ

Αρχιτέκτονες Μηχανικοί ΜΟΝΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ

 

Και επίσης μια ιδέα που καιρό θέλω να εκφράσω είτε αρέσει είτε όχι:

Διπλωματούχοι Μηχανικοί ΜΟΝΟ ΜΕΛΕΤΕΣ !!!

Πτυχιούχοι Μηχανικοί ΜΟΝΟ ΕΠΙΒΛΕΨΕΙΣ !!!

 

Τέλος, ένα μπράβο στον GRTOPO για όσα είπε παραπάνω...........

Ευχαριστώ, και συγνώμη σε οσους στεναχώρησα απλά με τα αυτονόητα ...........

Link to comment
Share on other sites

Πολιτικοί Μηχανικοι ΜΟΝΟ ΣΤΑΤΙΚΑ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ

Αρχιτέκτονες Μηχανικοί ΜΟΝΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ

Αν είναι τα τσουβαλιάσουμε έτσι, ας γίνει μια ορθή επανάληψη

Πολιτικοί Μηχανικοι ΜΟΝΟ ΣΤΑΤΙΚΑ

Αρχιτέκτονες Μηχανικοί ΜΟΝΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, ας προσπαθήσουμε να μείνουμε εντός θέματος.

Ο τίτλος της συζήτησης είναι: Δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.