Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναθεώρηση οικοδομικής άδειας


Recommended Posts

Mια παρομοια περιπτωση που εχω και παει για αναθεωρηση.

Σε αδεια που εβγαλα σε διωροφο με υπογειο, εχει ολοκληρωθει ο φερων οργανισμος.

Ομως λογω κλισεως οικοπεδου ο ιδιοκτητης αφησε την προσοψη ξεμπαζωτη και ανοιξε 2 πορτες στο υπογειο.

Η αρχαιολογια που εχει λογο στην περιοχη μας σταματησε γιατι ειχε εγκρινει οψη διωροφου με διαμορφωση περιβαλλοντος χωρου.

Η πολεοδομια που παραπεμφθηκε η υποθεση, ενεκρινε βασει νομοθεσιας την οψη τριοτου οροφου και εν τελει το δεχτηκε και η αρχαιολογια, περιμενοντας πλεον την αναθεωρηση της αδειας.

Στο δια ταυτα.

Το κτιριο εμπρος εχει Η/Χ, και αφου οι κολωνες των Η/Χ ξεκινουν απο τα θεμελια, εχουν δημιουργηθει Η/Χ και στο ξεμπαζωτο υπογειο.

Σαν επιτρεπομενη δομηση, δε με φτανει ουτε μια λωριδα ενος μετρου να βαλω στη δομηση το υπογειο, και δε φτανει ουτε η επιτρεπομενη καλυψη Η/Χ ωστε να δηλωσω τους νεους Η/Χ λογω 15% που ισχυε.

Το κρισιμο ερωτημα ειναι:Μπορω να κανω αναθεωρηση με το ΝΟΚ που επιτρεπει ΣΥΧ 40%?

Αν ναι θα μπορεσω να δηλωσω τους ΣΥΧ υπογειου και να απελευθερωσω δομηση απο τους Η/Χ οροφου ωστε να μετατρεψω το υπογειο σε χωρο κυριας χρησης.

 

ΥΓ. Δε νομιμοποιω με 4014 γιατι ο οικισμος ειναι αρχαιολογικος χωρος και δεν εχει διευκρινηστει αν μπορουμε να εφαρμοσουμε το νομο ή οχι, οποτε δε το ρισκαρω.

 

 

Συνάδελφε καλησπέρα.

Υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, για να νομιμοποιηθεί το υπόγειο ως επιπλέον όροφος?

Υποθέτω ότι ο οικισμός ειναι προ 23 και λόγω κλίσης δυνάται να υπάρξει και τρίτος όροφος σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ 1 του ΠΔ /2-3-81 ΦΕΚ 138 Δ.

Η οικοδομή έχει αυθαιρεσίες. Συνεπώς αν μπορεί να νομιμοποιηθεί με το άρθρο 22 του ΓΟΚ 85, τοτε θα ελεγθεί είτε με τις διατάξεις της έκδοσής της οικοδομικής άδειας στο σύνολό τους, είτε με τις σημερινές ισχύουσες διατάξεις συνολικά. (ΝΟΚ μετά τις 9-7-2012).

ο ΝΟΚ αναφέρει για ανοιχτους ΗΧ με το μηκός της ανοιχτής πλευράς να είναι <35% του συνόλου των πλευρών του.Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ 6 α το ποσοστό των ανοιχτών Η.Χ. που δεν προσμετρούν στο ΣΔ δεν μπορεί να υπερβεί το 20% του μέγιστου Σ.Δ του οικοπέδου. Το 40% αφορά στο σύνολο ανοιχτους εξώστες και ανοιχτούς Η.Χ.

Επίσης,αν τελικά δεν υπάρχει υπόλοιπο Σ.Δ στο οικόπεδό και άρα δεν μπορεί να γίνει νομιμοποίηση, η υπαγωγή στο ν. 4014 είναι μονόδρομος. Εξέτασε μήπως το οικόπεδο δεν είναι εντός του κυρηγμένου αρχαιολογικού χώρου του οικισμού, αλλά εντός ζώνης προστασίας του. Ο Ν. 4014 δεν επιτρέπει υπαγωγή σε αρχαιολογικό χώρο σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 3 εε.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 496
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τελικά από 03/07 που εφαρμόζεται θα μπορούμε να κάνουμε αναθεώρηση με ΝΟΚ σε άδεια που είναι σε ισχύ με τον ισχύον ΓΟΚ και να κερδίσουμε τα μέτρα από τα κλιμακοστάσια για να τα προσθέσουμε π.χ. σαν ισόγειο σπίτι σε πυλωτή ? Γνωρίζει κάποιος κάτι επί του θέματος ?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

 

Έχω πελάτη με την εξής περίπτωση:

 

Ισόγειο με άδεια του 1992

Προσθήκη καθ' ύψος με άδεια του 2010.

 

Με το που βγήκε η δεύτερη άδεια οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να κάνουν οριζόντια επέκταση του κτιρίου στην οποία μπήκε το κλιμακοστάσιο. Ξεκίνησαν μάλιστα την κατασκευή με βάση τα νέα σχέδια και έδωσαν εντολή στο συνάδελφο που είχε βγάλει την άδεια του '10 να προχωρήσει σε αναθεώρηση.

 

Σήμερα η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί και η αναθεώρηση της άδειας δεν έχει βγει. Ο πελάτης μου υποψιάζεται ότι ο συνάδελφος που είχε αναλάβει την αναθεώρηση τον κοροϊδεύει αφού τον πάει από βδομάδα σε βδομάδα, πάνω από ένα χρόνο τώρα - σημειωτέον δε ότι τον έχει εξοφλήσει για την αναθεώρηση της άδειας.

 

Πως με συμβουλεύετε να κινηθώ; Δεν έχω εμπειρία από οικοδομικές άδειες και η υπόθεση μου φαίνεται αρκετά πολύπλοκη.

 

Θα πρέπει ο πελάτης μου να ζητήσει την παραίτηση του συναδέλφου;

Σχετικά με τα διαδικαστικά, θα πρέπει να υποβάλω και στατική μελέτη, και τι γίνεται αν δε βγαίνει το ισόγειο που είναι από το '92; Ειδικά για τα στατικά ανησυχώ γιατί που ξέρω γω τι αναμονές είχαν οι κολώνες του ισογείου, αν έγινε σωστή εφαρμογή της μελέτης κλπ, αν κάνω αναθεώρηση παίρνω πάνω μου την ευθύνη για ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα;

 

Το σημαντικότερο: Μπορώ να κάνω αναθεώρηση άδειας που είναι σε ισχύ αλλά οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί ή πρέπει να το εντάξω στις διατάξεις του 4014 ως αυθαίρετο προς έκδοση άδειας;

 

Καμία ιδέα για την αμοιβή που πρέπει να ζητήσω; Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με την έκδοση κανονικής άδειας αφού θα πρέπει να κάνω ξανά όλες τις μελέτες (αρχιτ., στατ., θερμομόνωσης κλπ.) έτσι δεν είναι;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Όποιος έχει εμπειρία από Μαρκόπουλο ακόμη καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι Καλησπέρα.

Δεν έχω κάνει ξανά αναθεώρηση και δεν γνωρίζω καθόλου τη διαδικασία...

Πρόκειται για οικοδομή με ολοκληρωμένο τον φέροντα οργανισμό και με άδεια του 2001 που έχει εκδοθεί από άλλο συνάδελφο (συνταξιούχο πλέον)

Η αναθεώρηση που θέλω να κάνω (εκτός από την αλλαγή μηχανικού και ιδιοκτήτη) αφορά:

1. στην προσθήκη απόληξης κλιμακοστασίου

2. στην αλλαγή του σχεδιασμού της στέγης

3. στην αλλαγή όλων των όψεων του κτιρίου (συμπεριλαμβάνονται αλλαγές μεγέθους και θέσης ανοιγμάτων)

4. στην αλλαγή εσωτ. διαρρύθμισης του ισογείου με την προσθήκη ενός WC.

Γνωρίζει κανείς τι πρέπει να καάνω? Τι νέες μελέτες χρειάζονται? Τι αμοιβές υπολογίζω και πώς? Χρειάζεται διαφοροποίηση σε φορολογικά και ΙΚΑ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Edited by ΝΕΟΣ
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η άδεια έχει λήξει οπότε δεν κάνεις αναθεώρηση αλλά νέα άδεια.Οπότε θα πας μα τα νέα δεδομένα της άδειας δόμησης.Ακολούθα λοιπόν τις οδηγίες του 4030 για τις άδειες αυτές και το ΦΕΚ 251 Β/2012. Βέβαια δε χάνεις τίποτα για μια προσυνεννόηση με πολεοδομία.(υποθέτω πως δεν έχεις πάρει επαόριστο ισχύ της αδείας , γιατί δεν το αναφέρεις)

Link to comment
Share on other sites

spy1551

έστω και αυτό το μικρό μέγεθος των 1.2μ2

σε αναγκάζει να πας με τα νέα

θα πήγαινες με τα παλιά αν δεν είχες αύξηση δόμησης-κάλυψης-όγκου

Εξέτασε και την περίπτωση:

Να τελειώσεις τις εργασίες και να πας με "μικροπαραβάσεις"

θέσης και κάλυψης - δόμησης

Ίσως είναι πιο ανώδυνη για σένα αν μεσολαβούν ΕΠΑΕ

ή άλλες εγκρίσεις, που έτσι αποφεύγονται

Link to comment
Share on other sites

Τελικά τι λέτε ? Άδειες σε ισχύ π.χ. του 2010 μπορούν να αναθεωρηθούν με ΝΟΚ και να κερδίσουμε τα μέτρα του κλιμακοστασίου που τα χαρίζει ο νέος νόμος ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.