Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντιδράσεις κατοίκων στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών


vrossetos

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φίλε tsak1

 

Δεν είμαι φανατικός περιβαλλοντολόγος.Μάλιστα,είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι όλη αυτή η αγορά της ''πράσινης ανάπτυξης'' είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΦΙΑΣΚΟ που βασίστηκε εσκεμμένα σε μαγειρεμένα στοιχεία (ο Al Gore π.χ. είναι ένα από τα καθάρματα που διοργάνωσε ολόκληρη καμπάνια χρηματοδοτούμενος από συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ).Όλη αυτή η ιστορία με τα αέρια του θερμοκηπίου βασίζεται στη ΓΕΝΝΗΣΗ μιας νέας αγοράς,όπως και πριν από 30 χρόνια υπήρχε η γέννηση μιας νέας αγοράς για την τρύπα του όζοντος.

 

ΔΕΝ είναι θεωρία συνομωσίας,όλη η αγορά των ΑΠΕ είναι ένα Φ=Ι=Α=Σ=Κ=Ο.

 

ΌΜΩΣ

 

Το φιάσκο το κατάπιαν αμάσητο (άλλο που δεν θέλανε) οι κυβερνήσεις και πρώτα με το Κιότο κ στη συνέχεια με το τριπλό 20άρι έχουν ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕΙ την επιτάχυνση της ανάτπυξης και την καταβολή ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ποσών που απαιτούνται γι' αυτή.Αυτή τη στιγμή αυτό το κόστος ΜΕΤΑΚΥΛΙΕΤΑΙ στον κοσμάκη,ενώ είναι κρατική ευθύνη η προμήθεια βασικών αγαθών,όπως το ηλεκτρικό ρεύμα.Επομένως,θα πληρώσουμε που θα πληρώσουμε,ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΡΩΜΟΓΙΔΑ που σηκώνουν το πανό δεν έχουν ιδέα τί τρέχει,κ αν έχουν,τότε θεωρούν ότι αυτά τα βλήματα δεν τ' αγγίζει τίποτα.

 

Κλασσική νεοελληνική αντίληψη του βρεττανικού ''not in my backyard''.

 

Συμφωνώ λοιπόν στον προβληματισμό σου,από την άλλη έχω τριγύρω μου ανενημέρωτους συναδέλφους που δεν έχουν κατανοήσει το ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ και το κόστος που έρχεται............

 

Δεν είναι κινδυνολογία,μετά το 2020 θα ψάχνουμε τρόπους να παράγουμε ενέργεια ακόμα κ από την αναπνοή μας.........ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ,ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ.Ειναι ήδη υπογεγραμμένο κ ορίζεται Ξ=Ε=Κ=Α=Θ=Α=Ρ=Α.

 

Θες να ακούσεις κ το πιό μέτριο σενάριο?

 

Μέχρι το 2020,θα πρέπει ΟΛΕΣ οι κατοικίες της Ελλάδος να πέσουν στις 50 KWh / τ.μ./ έτος!!!!!Ξεκίνησε με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις,θα συνεχιστεί δεσμευτικά.

 

Το ότι είναι φιάσκο είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η ενέργεια που απαιτείται στο εργοστάσιο μόνο κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ παράγεται από το πάνελ σε 8 χρόνια περίπου (όσοι παρακολουθήσαν κάποια σχετικά σεμινάρια θα το ξέρουν). Αν συνυπολογίσουμε την ενέργεια που χρειάζεται για την κατασκευή του εργοστασίου που φτιάχνει φωτοβολταϊκά, για την εξόρυξη των πρώτων υλών, για την μεταφορά τους στο εργοστάσιο, για την μεταφορά και την εγκατάσταση των πάνελ και για τον συνοδευτικό εξοπλισμό, πιθανόν η ενέργεια να μήν αποσβεστεί ούτε στα 25 χρόνια ζωής των πάνελ.

Και όμως τα βλέπουμε σαν σωτηρία.

 

Όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού της καταναλισκόμενης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, δεν είναι απαραίτητο μόνο να αυξήσουμε δραστικά την παραγόμενη ενέργεια, αλλά μπορούμε παράλληλα να μειώσουμε την συνολική ενέργεια που καταναλώνουμε. Ακόμα και με σταθερή παραγωγή από ΑΠΕ εάν μειωθεί η κατανάλωση το ποσοστό βελτιώνεται.

 

Με την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας (πλησιάζει) θα αποκτήσει με το ζόρι "οικολογική συνείδηση" ο Έλληνας. Ακόμα και αν δεν το θέλει ο ίδιος, η οικονομική κατάσταση θα τον αναγκάσει να αποφύγει το κλιματιστικό, τον ψύκτη στο γκαράζ,κτλ.

 

Κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε είναι να εξηγήσουμε στους διακοσμητές μερικές σημαντικές λεπτομέρειες. Είδα πρόσφατα στην Πάτρα πολλά νέα καταστήματα (φούρνους, καφετέριες) με μαύρο και σκούρο καφέ χρώμα στο εσωτερικό, μαύρο μάρμαρο και πολλά σποτάκια και κρυφό φωτισμό. Όσο και να έχει παλέψει ο αρχιτέκτονας για να φτιάξει μια ενεργειακά ορθή λύση κατά τον σχεδιασμό του κελύφους, όσο και αν έχει παλέψει ο μηχανολόγος να σχεδιάσει την βέλτιστη λύση για θέρμανση και ψύξη, το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι λόγω των επιλογών του διακοσμητή. Τα σκούρα υλικά απαιτούν πολύ ισχυρότερες πηγές φωτός άρα μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος.

 

Υπομονή μέχρι τις 21/12/2012. Από τις 22/12/2012 θα πρέπει να ανησυχήσουμε :wink:

Link to comment
Share on other sites

@sundance το πληρώνουμε όλοι για να καλυφθεί το κόστος της kwh των ΑΠΕ. Άρα πάντα θα υπάρχουν χρήματα για τα ΦΒ

 

@sdim ο εξοπλισμος και λειτουργία για μία γεννήτρια της ΔΕΗ με όλα τα παρελκόμενα πχ δεξαμενες καυσίμου, εξόρυξη καυσίμου, ιδιοκαταναλώσεις κτλ πόση ενέγεια χρειάζεται;

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω πόση ενέργεια χρειάζεται για την εξόρυξη, αλλά μόνο για την παραγωγή αλουμινίου από βωξίτη χρειάζονται 12.8 κιλοβατώρες. Αντίστοιχη ενέργεια απαιτείται για τα επί μέρους στοιχεία.

http://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium

"...most modern smelters achieve approximately 12.8 kW·h/kg "

 

Η επιβάρυνση του πλανήτη με χημικά είναι ανυπολόγιστη. Κατά την διαδικασία "εξευγενισμού" του πυριτίου για την επίστρωση χρησιμοποιούνται εξαιρετικά ισχυρά χημικά ώστε να απομακρύνουν κάθε ανεπιθύμητη ουσία.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά να τα λέμε συγκριτικά. Δηλαδή οι γεννήτριες, η κατασκευή, η μεταφορά και εγκατάσταση τους, η εξόρυξη καυσίμων, η μεταφορά τους και τόσα άλλα, δεν κοστίζουν ενεργειακά και οικολογικά;Σε βάθος 20ετίας οι ρύποι που θα δημιουργήσει η γεννήτρια δεν μετράνε; Δεν λέω πως ξεφυτρώνουν τα ΦΒ σαν φασόλια με λίγο νεράκι αλλά σε σχέση με την άλλη πλευρά, την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, τα ΦΒ είναι απείρως πιο οικολογικά...

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να γνωρίζουν, λοιπόν, όσοι ενισχύουν τον αντι-φωτοβολταϊκό παροξυσμό ότι για κάθε πάνελ που ΔΕΝ εγκαθίσταται, κάποιοι άλλοι την πληρώνουν δίπλα μας αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Είναι όλοι αυτοί που πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές, είναι τα εξαθλιωμένα θύματα του φαινόμενου του θερμοκηπίου που δημιουργήσαμε εμείς οι χορτασμένοι, είναι οι στρατιές των περιβαλλοντικών προσφύγων που ξεριζώνονται, γιατί ο «πολιτισμένος» κόσμος ακολούθησε ένα ενεργειακό μοντέλο που δημιούργησε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εξόντωσε τους φυσικούς πόρους του τρίτου κόσμου.

 

Στην χώρα μας οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, οι οποίοι 60 χρόνια υφίστανται τις οδυνηρές επιπτώσεις ενός χρεοκοπημένου ενεργειακού μοντέλου, που έχει κατατάξει το νομό Κοζάνης στους πιο βρώμικους της Ευρώπης και έχει μετατρέψει τους κατοίκους σε πολίτες Β’ κατηγορίας.

 

Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε :

➢ ότι από το 1955 μέχρι σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί οι καρκίνοι, ενώ τα ποσοστά θανάτων από εγκεφαλικά - καρδιακά έγιναν 20 φορές περισσότερα!

➢ ότι οι σταθμοί της ΔΕΗ στον Αγ. Δημήτριο και στην Καρδιά από πλευράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατέχουν την 1η και 2η θέση των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών σε όλη την Ευρώπη !

➢ ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση φιγουράρουμε μαζί με τους Πορτογάλους στην 1η θέση των πιο βρώμικων ενεργειακά χωρών και έχουμε αυξήσει περισσότερο από κάθε άλλο τις εκπομπές του CO2 (27 % σε σχέση 1990)

➢ ότι εκεί που αναπτύσσονται τα ορυχεία εξαφανίζονται τα υπόγεια νερά και τα παραγωγικά εδάφη και το κοστος της γεωργικής παραγωγής ανεβαίνει κατακόρυφα, ενώ πλήττεται καιρια και ο τουρισμός

 

Με άλλα λόγια, ο Ν. Κοζάνης θα συνεχίσει να θυσιάζεται και να αντιμετωπίζεται ως η «πρίζα» της χώρας, όσο καθυστερούν οι ΑΠΕ.

 

Ο ενεργειακός συγκεντρωτισμός δεν χωρά στον 21ον αιώνα

 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η υπερσυγκέντρωση στην παραγωγή ρεύματος έχει πολλαπλές στρεβλώσεις και κοστίζει ακριβά: Πληρώνουμε πολλά:

➢ για την κατασκευή δικτύων μεταφοράς από την Κοζάνη σε κάθε γωνία της χώρας

➢ για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων προς τα νησιά

➢ για τις απώλειες μεταφοράς ρεύματος που μπορεί να φτάνουν και το 10 %.

 

Και η επιβάρυνση κατανέμεται επί δικαίων και αδίκων. Δεν ξέρουμε τι θα έλεγαν οι κάτοικοι των νησιών, αν χρεώνονταν το κόστος και τις απώλειες μεταφοράς του ρεύματος από την Κοζάνη. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι επιδοτούν την ακριβή (λόγω μεταφοράς) κιλοβατώρα των νησιών. Επιδοτούμε όλοι μας τις άγονες γραμμές (καλώς), αλλά όχι και το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν τα νησιά διαθέτουν αστείρευτες και φτηνές πηγές παραγωγής του.

 

Η τιμή της κιλοβατώρας δεν θα έπρεπε να είναι ενιαία για όλη την Ελλάδα. Αν ίσχυε αυτό, τότε θα βλέπαμε πόσο θα επιδίωκαν όλοι να αναπτύξουν τα τοπικά ενεργειακά δυναμικά (ήλιος, αέρας, βιομάζα, γεωθερμία) και να μην περιμένουν «το μάννα εξ ουρανού».

 

Μέχρι τώρα τα νησιά βασίζονταν σε εισαγόμενες πηγές ενέργειας και ελάχιστα νοιάζονταν για την ενεργειακή τους αυτάρκεια. Απλώς κάθε τόσο ζητούσαν περισσότερη ισχύ (όπως και νερό / πολεοδομικές παρεκκλίσεις, κλπ) για να εξυπηρετήσουν έναν ενεργοβόρο και αδηφάγο τουρισμό, που γιγαντώνονταν καθ΄ υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας τους.

 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε την απαίτηση προκειμένου να προχωρήσουν οι ΑΠΕ να εξοντωθούν οι προστατευόμενες περιοχές ή να μαγαριστούν οι αρχαιολογικοί χώροι.

 

Δεν μπορεί όμως να βγάζουν οι αγρότες πανό για τον κάμπο ή να διαμαρτύρεται η Σέριφος ή η Μύκονος και να αρνούνται τις ανεμογεννήτριες, επειδή θα έχουν μερικές επιπτώσεις στον τουρισμό ή επειδή θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες στην ορνιθοπανίδα ή επειδή θα χαλάσει η αισθητική του κάμπου. Στο κάτω – κάτω για κάθε πτηνό που τραυματίζεται από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, χιλιάδες άλλα πεθαίνουν όταν πετούν πάνω από μια περιοχή που παράγει 26.000.000 κ.μ/ ώρα θανατηφόρα καυσαέρια (!).

 

Καλά θα ήταν ήταν να μπορούσαμε να τα αποφύγουμε και τα δύο. Όταν όμως είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε, ας επιλέξουμε «το μη χείρον». Όχι μόνο για μας, αλλά και το... γείτονα.

Link to comment
Share on other sites

Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι:

 

1. Στο Ν. Κοζάνης πάρα πολλοί κάτοικοι απασχολούνται στις λιγνιτικές μονάδες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

 

2. Ο Ν. Κοζάνης έχει, εκτός των άλλων, και τεράστια δυναμική ανάπτυξης της Υδροηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι στιγμής παραμένει λίγο πολύ αναξιοποίητη...

 

3. Οι ΑΠΕ προχωρούν στην Ελλάδα χωρίς σχεδιασμό...εκτός και αν εννοούμε σχεδιασμό αυτό που γίνεται μέχρι στιγμής.

 

4. Οι κάτοικοι έχουν προφανώς δικαίωμα να διαμαρτύρονται όταν νομίζουν ότι θίγονται. Είναι καθήκον της πολιτείας και των τεχνοκρατών να τους ενημερώσουν και να τους καθυσηχάσουν... όχι με απειλές, αλλά με επιχειρήματα και γόνιμο διάλογο... Άσχετο, άλλα το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και με τους ΧΥΤΑ ή παρόμοιες εγκαταστάσεις...δεν το έχω δει ποτέ να γίνεται.

 

Κατά τα άλλα δεν θα διαφωνήσω με τον Gousgouni...έχω περάσει από Κοζάνη και πράγματι η ατμόσφαιρα είναι βεβαρημένη (για να μην χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση)

Link to comment
Share on other sites

...

➢ ότι εκεί που αναπτύσσονται τα ορυχεία εξαφανίζονται τα υπόγεια νερά και τα παραγωγικά εδάφη και το κοστος της γεωργικής παραγωγής ανεβαίνει κατακόρυφα, ενώ πλήττεται καιρια και ο τουρισμός....

 

εδω μας νοιαζει ο τουρισμος

 

 

...

Δεν μπορεί όμως να βγάζουν οι αγρότες πανό για τον κάμπο ή να διαμαρτύρεται η Σέριφος ή η Μύκονος και να αρνούνται τις ανεμογεννήτριες, επειδή θα έχουν μερικές επιπτώσεις στον τουρισμό .......

 

εδω οχι

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.