Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλιακός θερμοσίφωνας και απόσβεση κόστους


harristheo

Recommended Posts

Η προσομοίωση βγαίνει με βάση μηνιαία..

 

Δηλαδή τον Ιανουάριο παίρνεις 156 λίτρα ΖΝΧ

τον Φεβρουάριο παίρνεις 161 λίτρα ΖΝΧ

τον Μάρτιο παίρνεις 175 λίτρα ΖΝΧ

τον Απρίλιο παίρνεις 251 λίτρα ΖΝΧ

τον Μαίο παίρνεις 321 λίτρα ΖΝΧ

τον Ιούνιο παίρνεις 413 λίτρα ΖΝΧ

τον Ιούλιο παίρνεις 517 λίτρα ΖΝΧ

τον Αύγουστο παίρνεις 581 λίτρα ΖΝΧ

τον Σεπτέμβριο παίρνεις 514 λίτρα ΖΝΧ

τον Οκτώβριο παίρνεις 332 λίτρα ΖΝΧ

τον Νοέμβριο παίρνεις 204 λίτρα ΖΝΧ

τον Δεκέμβριοιο παίρνεις 133 λίτρα ΖΝΧ

 

Οπότε ο καθένας μπορεί να ξέρει σε ημερήσια βάση / μήνα στην Αθήνα με το συγκεκριμένο προϊόν, πόσο ζεστό νερό μπορεί να πάρει..

 

Έτσι γίνεται η σωστή επιλογή..Όλα τα άλλα είναι θεωρίες..

 

Κώστα..αν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι έστω 52 τα Σαβκα του έτους, έστω τις 52 Κυριακές..Η ενέργεια που θέλεις την ανάγεις είτε ανά μήνα 4 Κυριακές, είτε συνολικά..Όλα μπορούν να υπολογιστούν..

 

52/365= 14% λιγότερη απαίτηση ενέργειας..

 

Αν όμως έχουμε δύο κόρες που για να λούσουν-βάψουν-ντεκαπαζάρουν τα μαλλιά τους θέλουν 100 λίτρα ή καθεμία / δύο μέρες, τότε με μεγάλη αποθήκευση στο μπόιλερ μας, επιλέγουμε πάλι το σωστό για εμάς προϊόν..

 

 

ΥΓ..Αν διαβάσετε την Μελέτη του βέλτιστου Ενεργειακά Θερμικού Συλλέκτη απο το Εργαστήριο Δοκιμών Δημόκριτος, θα δείτε πως οι φτηνοί συλλέκτες (απο κατασκευαστικές "εκπτώσεις" στα υλικά) καθίστανται λιγότερο κατά 60% περίπου αποδοτικότεροι..Όπως και με μειωμένη διάρκεια ζωής...Το ίδιο πράγμα και στα μπόιλερ, με μικρό πάχος μόνωσης, λεπτότερο ατσάλι κλπ κλπ με αποτέλεσμα να τρυπάνε ή να διαβρέχεται η μόνωση τους και πολλά άλλα..

Το θέμα είναι να δεις προϊόν 35 ετών και ακόμα να δουλεύει...Τότε ξέρεις τι σημαίνει καλό...

Τα καλά ηλιακά έχουν προσδόκιμο χρόνο ζωής 15-18 έτη..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Τα πρότυπα δίνουν νούμερα για να κάνουμε υπολογισμούς.

.

 

ΕΝ 15316-4-3:2007

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει χρήματα και ως εξής:

 

1) Μαγείρεμα με ΖΕΣΤΟ νερό. Προσωπικά αν θέλω να βράσω κάτι βάζω καυτό νερό από τον ηλιακό και σε λίγα λεπτά έχει βράσει. Καμία σχέση με το κρύο νερό που χρειάζεται κανά τέταρτο.

2) Υπάρχουν πλυντήρια που έχουν είσοδο και ζεστού νερού. Εξοικονομείται το ρεύμα που χρειάζεται για να θερμάνει το νερό σε θερμοκρασία πλυσίματος (από 40° έως 90°).

3) Για τα φωτοβολταϊκά είναι ΒΑΣΙΚΗ προυπόθεση. Ο ηλιακός ή η γεωθερμία είναι προϋπόθεση για αδειοδότηση Φ/Β <10KW.

4) Το ρετιρέ είναι πιο δροσερό το καλοκαίρι λόγω σκίασης της ταράτσας από τον ηλιακό (οικονομία στο ρεύμα του κλιματιστικού).

Link to comment
Share on other sites

τα προτυπα δεν ειναι πανακεια. Καλυπτουν καποιο συγκεκριμενο φασμα και οχι ολες τις περιπτωσεις. Θα πρεπει λοιπον πρωτα να κρινεις αν εξεταζεις μια μεση περιπτωση ή υπαρχουν ιδιαιτεροτητες.

 

Για παραδειγμα αναφερεις 365 ημερες το χρονο ηλιακα κερδη κατι που δεν ισχυει σε πολλες κατοικιες (βλεπε χρηση νερου μπανιου απο τεποζιτο αντι απο τρεχουμενο).

Επιπλεον, δεν μιας ενδιαφερει ποια ειναι τα δυνητικα ηλιακα κερδη, αλλα ποσα απο αυτα αξιοποιουμαι. Ενας δηλ που κανει μπανιο καθε πρωϊ, ποσο ζεστο νερο μπορει να βρει διαθεσιμο στον ηλιακο θερμοσιφωνα? Ή αν χρησιμοποιει ζεστο νερο περιστασιακα (υπαρχουν και τετοιοι) και τυχει να το χρειαστει μερες που δεν εχει ηλιο τοτε παλι θα καταφυγει στη χρηση ηλεκτρικου.

 

Ο χρονος αποσβεσης σε παρομοια συστηματα δεν ειναι ενα μοναδιαιο και απολυτο νουμερο και γι αυτο αναφερουμε ενα ευρος που καλυπτει τις περισσοτερες περιπτωσεις.

Link to comment
Share on other sites

maneni τι σχέση έχει το ντεπόζιτο?

 

Ποιός μίλησε για δυνητικά? Αν εσύ θέλεις κατανάλωση 200λίτρα ΖΝΧ/ ημέρα ετησίως, το καλοκαίρι παίρνεις 100% ΖΝΧ, ενώ πχ για τον μήνα Φεβρουάριο με τα 161λίτρα ΖΝΧ παίρνεις:

 

(1 - (200-161)/200)*100%=80,5% ΖΝΧ δωρεάν από τον ήλιο.

 

Το πόσο ζεστό νερό θα βρει στον θερμοσίφωνα εξαρτάται απο κάποιες παραμέτρους, πχ μόνωση του boiler, ικανότητα διαστρωμάτωσης, αν υπάρχει υδατοφράχτης, κλπ..Το ΕΝ 12976 όταν σου λέει οτι θα πάρεις τα τάδε λίτρα, είναι μετά από μέτρηση 6 draw-off/ ημέρα με στάνταρ παροχή..

Και αυτό το κάνουν για να εξασφαλίσουν αντικειμενικά κριτήρια χρήσης ώστε να κρυώνει το νερό με είσοδο κρύου μέσα.

Οπότε μην ανησυχείς..

 

Αν χρησιμοποιεί περιστασιακά, υπάρχουν διαγράμματα που δείχνουν κατανάλωση ΖΝΧ 50 λίτρα /ημέρα, 80, 110,...400..Οπότε βλέπεις με βάση αυτά πόσο εξοικονομείς..

Link to comment
Share on other sites

το θεμα ειναι ποσο ηλεκτρικο γλυτωνεις. Εσυ υπολογισες για 365 ημερες το χρονο κατι που δεν ισχυει παντα. Γι αυτο αναφερα σαν παραδειγμα το τεποζιτο.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία του ΑΠΘ, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας για τις τυπικές ανάγκες μια οικογένειας αποσβένεται μέσα σε 2,5-3,5 χρόνια (αναλόγως την κατανάλωση και τον τύπο). Το παραπάνω ισχύει για απόσβεση σε σύγκριση με την χρήση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα χωρίς μπόϊλερ για το χειμώνα.

 

Αντιθέτως εαν ήδη χρησιμοποιείται φυσικό αέριο για το ζεστό νερό, ο χρόνος απόβεσης εκτινάσεται στα 15+ έτη.

 

Αυτά μετά από δική μου ερώτηση σε άτομα που μας έκαναν τα σεμινάρια για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και εργάζονταν σε ερευνητικά προγράμματα του ΑΠΘ.

Link to comment
Share on other sites

maneni

 

Φαντάζομαι δεν είναι δύσκολο να πεις ότι έστω τον χειμώνα 4 άτομα κάνουν μπάνιο μέρα παρά μέρα καταναλώνοντας 200 λίτρα ΖΝΧ, άρα μιλάμε για κατανάλωση 100 λίτρα ΖΝΧ/ ημέρα..

 

SeNNinhA

 

και σε λιγότερο χρόνο μπορεί να γίνει..Εξαρτάται από τον ηλιακό θερμοσίφωνα..

 

Σιγά μην εκτινάσσεται με το φ.αέριο..Τσάμπα είναι το φ.αέριο ή ήταν η θεωρητικότητα της τιμής του φ.αερίου ότι είναι 20% φτηνότερο του πετρελαίου?

Link to comment
Share on other sites

Αντιθέτως εαν ήδη χρησιμοποιείται φυσικό αέριο για το ζεστό νερό, ο χρόνος απόβεσης εκτινάσεται στα 15+ έτη..

 

Πολύ θα ήθελα να δω πως βγήκε αυτό το συμπέρασμα...

Link to comment
Share on other sites

Η απόσβεση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: Την ηλιοφάνεια της περιοχής (άλλο Φλώρινα άλλο Κρήτη ως προς την ηλιοφάνεια), την τιμή του ρεύματος την συγκεκριμένη περίοδο, πόσο συχνά χρησιμοποιείς τον θερμοσίφωνα και από πόσα άτομα και φυσικά από την ποιότητα του. Πάντως σαν επένδυση στην Ελλάδα γενικά συμφέρει ο ηλ. θερμ/νας ειδικά με την αύξηση της τιμής του ρεύματος που έρχεται οσονούπω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.