Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όροι δόμησης σε εκτός σχεδίου γήπεδο


Recommended Posts

Έχω πρόσωπο σε αγροτικό μονοπάτι προ του 1923 (που φαίνεται βασικά στις ορθοφωτογραφίες του 1960) και θέλω να κάνω κατατμήσεις. ΔΕΝ υπάρχουν παλαιότερες αεροφωτογραφίες στην περιοχή δυστυχώς.

Ωστόσο δεν έχει αποτυπωθεί ο δρόμος στο κτηματολόγιο/δεν έχει πάρει καεκ. Δεν φαίνεται πουθενά πρακτικά.

Τι άλλο στοιχείο μπορώ να χρησιμοποιήσω για να είμαι καλυμμένος και να μην μπορεί να μου το αμφισβητήσει η ΥΔΟΜ;

 

Και η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημά μου:

On 5/26/2022 at 3:43 PM, Pavlos33 said:

Θα είναι κύριο κατάλυμα ή μήπως αναφέρεσαι σε τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες που δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας;

Κύριο κατάλυμα. Θέλουμε να μπορεί να χτίσει περισσότερα τετραγωνικά από τα 100 τ.μ. που επιτρέπονται για χρήση κατοικίας. Κάποια άλλη πρόταση;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 992
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι, ως νέος μηχανικός διαβάζοντας τις εξής νομοθεσίες (Ν 4759.2020, Π.Δ. 31-5-1985/1985, ΠΔ 209.1998) προέκυψαν αρκετές απορίες κάποιες από τις οποίες τις παραθέτω με σχεδιάγραμμα προς συζήτηση με ενδεικτικά νούμερα.

Γήπεδα εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού που δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γής.

Όσο αναφορά την αρτιότητα-οικοδομησιμότητα για περίπτωση κατοικίας.

1)      Το γήπεδο 1 πληροί τις προϋποθέσεις εφόσον είναι άνω των 4 στρεμμάτων και έχει πρόσωπο > 25 μ. σε επαρχιακή οδό σωστά;

2)      Τα 2, 4 που είναι τυφλά αλλά άνω των 4 στρεμμάτων, είναι άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον δοθεί δουλεία από το 1;

3)      Τα 6, 7 άνω των 4 στρεμμάτων με πρόσωπο σε αγροτική οδό είναι άρτια και οικοδομήσιμα;

4)      Το 3 είναι τυφλό και κάτω των 4 στρεμμάτων (εάν δεν λάβουμε υπόψιν τις παρεκκλίσεις του Ν4759.2020 αρθ. 40 παρ. 9) δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Εάν συνενωθεί με αρθ. 33 παρ. 6 με το 1 ,και εφόσον η παραδοχή μου (1) ισχύει, τότε και αυτό γίνεται άρτιο και οικοδομήσιμο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

image.thumb.jpeg.2db6f3fd1b7ecf97579aeb73e14694b4.jpeg

 

Σχεδιάγραμμα.pdf

Edited by DimitrisKL
Upload image
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους. Έχω γήπεδο 6000 τμ με πρόσωπο 15 μ. σε δευτερεύουσα επαρχιακή οδό. Υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν κατά παρέκκλιση άρτιο ως δημιουργούμενο μεταξύ του 1978 και του 1985.

Το γήπεδο όμως απαλλοτριώνεται και η γραμμή της απαλλοτρίωσης του δίνει πρόσωπο 26 μ και εμβαδόν 5700 τμ.. Επομένως με βάσει το νέο νομοσχέδιο του 2020 το γήπεδο μου είναι άρτιο κατά κανόνα, σωστά;

5. Εάν εμβαδόν γηπέδου που υπερέβαινε τα 4000 τμ απομειώθηκε λόγω απαλλοτρίωσης, διάνοιξης διεθνούς, εθνικής, επαρχιακής ή δημοτικής οδού ή αναδασμού, το γήπεδο θεωρείται άρτιο, εάν το εμβαδόν του υπερβαίνει τα 2000 τμ και έχει πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μ.

Αν το πρόσωπο λόγω απαλλοτρίωσης έβγαινε πχ 23 μ. τότε τι θα γινόταν με το γήπεδο; 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι η ανωτέρω διατύπωση του Ν. 4759 χρήζει επεξηγήσεων και βελτιώσεων και εν τέλει τροποποίησης, όπως και πολλές άλλες διατάξεις του ίδιου νόμου. Προ 4759/20 τα κριτήρια αρτιότητας αφορούσαν το αν αρχικά το γήπεδο ήταν άρτιο και αν μετά την απαλλοτρίωση-ανεξαρτήτως χρόνου συντέλεσής της, το γήπεδο ενέπιπτε σε κάποια από τις παρεκκλίσεις παρόδιων γηπέδων (προ 62,προ 64, προ 78 κλπ) εφόσον διέθετε την ανάλογη ημεροχρονολογία δημιουργίας, το απαιτούμενο εμβαδόν, πρόσωπο και βάθος για την κάθε-επικαλούμενη-υποπερίπτωση κατά παρέκκλιση αρτιότητας. 

Θεωρώ, ότι η παραπάνω διατύπωση ότι μετά από απαλλοτρίωση το γήπεδο είναι άρτιο με ελάχιστη επιφάνεια 2.000 τμ και ελάχιστο πρόσωπο 25 μ, είναι ασαφής και έρχεται σε αντίθεση ή αλλιώς προκαλείται σύγχυση, αναφορικά με την κατάργηση των παρεκκλίσεων όπως τουλάχιστον εμφαίνεται στο άρθρο 40, με βάση το οποίο δίνεται η κατ εξαίρεση οικοδόμηση τέτοιων γηπέδων εφόσον εκδοθεί προέγκριση Ο.Α σε αυτά (ως άλλοτε κατά παρέκκλιση παρόδια γήπεδα). 

Link to comment
Share on other sites

Έχω ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς και δυστυχώς έχω και 2-3 τοπογραφικά με αυτό το πρόβλημα και η ΥΔΟΜ δεν μου δίνει κάποια λύση.

Link to comment
Share on other sites

Οι ΥΔΟΜ δεν έδιναν απάντηση στο πρώτο διάστημα ισχύος του Ν. 4759 και ουσιαστικά ειχαν μπλοκάρει την έκδοση Ο.Α αναμένοντας διευκρινήσεις ακόμη και για τον επιτρεπόμενο ΣΔ σε κατά παρέκκλιση γήπεδα του άρθρου 6 ΦΕΚ 270/Δ/85 για χρήση κατοικία. Πόσο μάλλον για ένα τέτοιο ζήτημα (όπως και για πολλά άλλα του Ν. 4759) που δεν έχουν καμία εγκύκλιο και ως γνωστόν, η υπηρεσία χωρίς ερμηνευτική εγκύκλιο δεν προχωράει κανένα θέμα.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.