Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολιτικοί Μηχανικοί: η πλέον ευνοημένη ειδικότητα


Recommended Posts

Θα δεχτείς να κόψουν λοιπόν και από τη σχολή σας οτιδήποτε σχετικό μάθημα με Γεωδαισία; Να κόψουν και οτιδήποτε σχετικό με Κτηματολόγιο (ή και gis που δε γνωρίζω με σιγουριά αν κάνετε); Τι δουλειά έχετε με αυτά εσείς; Τι δουλειά έχουμε με τα υδραυλικά εμείς; Να κόψουν από όλους μας μαθήματα, να σας κάνουν εσάς ξερούς "δομοστατικούς", εμάς ξερούς "γεωμέτρες", να τροποποιήσουν τα προγράμματα σπουδών και να μας κάνουν 3τούς φοίτησης (όπως στην Αγγλία); Πιστεύεις ότι θα ήταν ωφέλιμο κάτι τέτοιο;

 

 

tpanag

 

Εγώ δεν δέχομαι να κοπεί τίποτα από επαγγελματικά δικαιώματα των Πολιτικών Μηχανικών,για τις υπόλοιπες ειδικότητες αδιαφορώ τί θα γίνει,ας ασχοληθεί ο καθένας για τα δικαιώματά του.

 

Στην τελική,οι ΑΤΜ είστε πανίσχυρη ειδικότητα ,δεν νομίζω ότι έχετε λόγο να παραπονιέστε.Κ ο τρόπος που ''κλαίγεστε'' για τα δικαιώματα των ΠΜ στα τοπογραφικά ΔΕΝ σας τιμά.

 

Κ εγώ έχω δουλέψει σε μεγάλα projects κ γνωρίζω κ διευθυντάδες Τοπογράφους,Αρχιτέκτονες,Μηχανολόγους,ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΥΣ(Κούτρας του Άκτωρα),ΧΗΜΙΚΟΥΣ,οπότε δεν είναι θέμα ειδικότητας αν είσαι project manager,head director κλπκλπ από γαλόνια,αλλά θέμα ΕΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.

 

Το γεγονός ότι όλες οι ειδικότητες είναι χρήσιμες δεν το αμφισβητεί ΚΑΝΕΙΣ,αρκεί να υπάρχει κ η ανάλογη ΖΗΤΗΣΗ στην αγορά,δηλ να υπάρχουν ΔΟΥΛΕΙΕΣ για να αναδειχθεί η ειδικότητα του καθενός.

 

ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΝΕΝΑ να αμφισβητεί τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητάς μου,κάτι που έχει κατακτηθεί ύστερα από πολλά χρόνια ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ της αναγκαιότητας των υπηρεσιών μας.Κ κανείς μας δεν το έκλεψε από κάποιον γιατί πολύ απλά ΕΜΕΙΣ υπήρξαμε ΠΡΙΝ από εσάς...ΌΛΕΣ οι υπόλοιπες ειδικότητες δημιουργηθήκατε ΜΕΤΑ τους ΠΜ,για να τους απαξιώνετε με αυτόν τον τρόπο.....

 

Έτσι πρέπει λογικά να σκοτώνονται οι Ηλεκτρολόγοι με τους Μηχανολόγους......ΑΜΑΡΤΙΑ......

Link to comment
Share on other sites

συμφωνω απολυτα με zavi.

 

ΥΓ.ειδικα οταν διαμαρτυρονται οι αρχιτεκτονες με την παχυλη αμοιβη της αρχιτεκτονικης μελετης,μου ερχονται διαφορα καντηλια στο κεφαλι.ας μην ανοιγω βεβαια τωρα νεα θεματα.

Link to comment
Share on other sites

Κανείς δεν είπε οτι δεν υπήρξαν και υπάρχουν άριστοι υδραυλικοί - δομαστατικοί κλπ πολιτικοί μηχανικοι ,όμως :

 

Zavi διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ με το παραπάνω και σκεψου το παρακάτω παράδειγμα (στην θέση των πολτικών μηχανικώ βάλε άλλη ειδικότητα και αντι για αέρια ρύπανση βάλε σε υδάτινο αποδέκτη κλπ)

Έχεις δικαιωματα στην στον τομέα του περιβάλλοντος που ΔΕΝ απορρέουν από το πρόγραμμα σπουδών σου ουτε από πουθενά .

Σκέψου έργο για Μ.Π.Ε με κατασκευή μονάδας με καμινάδα και παραγωγή απαερίων

Κατα την γνώμη μου ο πολιτικοός μηχανικος (αλλά και πολλοί υπόλοιποι πχ ο τοπογράφος , ο αρχιτέκτονας , ηλεκτρολόγος κλπ ) ΔΕΝ έχει την απαιτούμενη επιστημπνική κατάρτιση να εκπονήσει την Μ.Π.Ε αυτή ,δεν έχει διδαχθεί ΤΙΠΟΤΑ στο αντικείμενο της αέρια ρύπανσης ούτε καν την διαχείριση της , το οτι έχεις τα επαγγελματικά δικαιώματα (κατεκτημενα από την νομοθεσια ΔΕΝ μου λέει τίποτα) για μένα είσαι επιστημονικά ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για το συγκεκριμένο έργο

 

Κατά την γνώμη σου είναΙ ή όχι?

 

Προσωπικά όπως καταλαβαίνεις ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ την επάρκεια συγκεκριμένων ειδικοτήτων για το συγκεκριμένο παράδειγμα ,ΑΠΑΙΤΩ ο αντίστοιχος απόφοιτος να μου ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ οτι έχει τις κατάλληλες γνωεις (πχ με εξετάσεις ) και έπειτα να έχει τα αντιστοιχα δικαιώματα

 

Το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι εναντίον των πολ.μηχ εξάλλου όλοι οι μηχανικοί μπορούν να εκπονήσουν την αντίστοιχη Μ.Π.Ε σύμφωνα με το Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε -Τ.Ε.Ε

Link to comment
Share on other sites

για μένα είσαι επιστημονικά ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για το συγκεκριμένο έργο

 

Κατά την γνώμη σου είναΙ ή όχι?

 

Φίλε ZaXoYs

 

Εγώ προσωπικά είμαι ακατάλληλος για ΟΛΕΣ τις κατηγορίες μελετών πλην των πολεοδομικών,που αναγκαστικά τελευταία διαβάζω για να μπορέσω να ανταπεξέλθω για να επιβιώσω.

 

Είμαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ οι ειδικότητες στην κατασκευή,με εξαίρεση τις Η/Μ.Τους τρώω όλους ζωντανούς ενώ σπαρταράνε.Γιατί λοιπόν δεν έχω δικαίωμα π.χ. στα Έργα Πρασίνου?Ή στα έργα σηράγγων?Αφού γεννημένος Σηραγγάς-Χωματάς είμαι....:lol:

 

Όπως ξέρεις πολύ καλά ZaXoYs,το θέμα των δικαιωμάτων είναι αποκλειστικά θέμα οικονομικών συμφερόντων,με τους πολιτικούς μας κάθε φορά να υπακούνε στη θέα των μηδενικών στον τραπεζικό τους λογαριασμό....ΠΑΛΕΨΕ ΤΟ ΑΥΤΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ.Εγώ δεν μπορώ,αργά ή γρήγορα θα συμβιβαστώ ενώ μεγαλώνω...

 

Κ επειδή ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ με το παράδειγμά σου,έχοντας γυναίκα Περιβαλλοντολόγο που μου πρήζει τα συκώτια ''οι μηχανικοί κ οι μηχανικοί'' :lol: ,όταν θα πρέπει να εκπονήσω ΜΠΕ ή στατικές ή αρχιτεκτονικές μελέτες θα απευθυνθώ στον κατάλληλο άνθρωπο...

 

Όσο για όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους που ασχολούνται με την πληθώρα αντικειμένων,δεν είναι δουλειά μου να τους κρίνω,καθώς ο καθένας μας έχει δικαίωμα στην επιβίωση σε αυτή τη χώρα....Κ όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες,έχουν την ΑΠΟΛΥΤΗ κατανόησή μου,καθώς εγώ που θεωρητικά έχω ΟΛΑ τα δικαιώματα,στις μπίζνες αρρωσταίνω....:lol:

 

Κ επειδή γνωρίζω για σένα προσωπικά ότι έχεις εντρυφήσει στις σπουδές σου,σε σέβομαι για τις γνώσεις σου και αυτό που ξέρεις να κάνεις,καθώς εγώ έχω ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΝΟΙΑ...Μόνο για οικολογικά υλικά ξέρω να σου μιλήσω....

 

Κατ' επέκταση,νομίζω ότι το ερώτημά έχει ήδη απαντηθεί.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν όταν παραθέτουμε επιχειρήματα για να στηρίξουμε τις θέσεις μας δεν σημαίνει ότι ο συνομιλητής μας θα τα υιοθετήσει. Συνεπώς, δεν είναι ορθό να λέμε ότι κάποιος αγνοεί τα επιχειρήματά μας. Όπως επίσης δεν βρίσκω ορθό όταν εξαντλούμε τα επιχειρήματά μας επειδή ο συνομιλητής μας τα "αγνοεί" κατά την προσωπική μας πάντα άποψη, θα πρέπει να προχωρούμε σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και προσβολές. Αλλά ακόμα και αν δεν έχουμε την πρόθεση να προσβάλλουμε κάποιον, θεωρώ ότι θα πρέπει να προσέχουμε τι λέμε και τι γράφουμε για να κάνουμε τις προθέσεις μας πράξη.

Αυτά για να καθορίσουμε το πλαίσιο διαλόγου, αν θέλουμε να γίνεται διάλογος.

 

@tpanag

Επί της ουσίας. Θα επιμείνω ότι με παρεξήγησες και δεν κατάλαβες τις θέσεις μου τις οποίες θεώρησα (προφανώς και εκ του αποτελέσματος λανθασμένα) ότι τις διατύπωσα καθαρά και με σαφήνεια.

Θα τα ξαναπώ ακόμα μια φορά μήπως και γίνω κατανοητός.

α) Δεν αμφισβήτησα πουθενά τον ρόλο του Τοπογράφου στην διαδικασία ανέγερσης ενός κτηρίου.

Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί μου θέτεις το επιχείρημα ότι "...Σου είπα ότι η εμπλοκή ΑΤΜ στην οικοδομή είναι αναμφισβήτητη. Αυτός είναι ο πρώτος τον οποίο συμβουλευόμαστε για αρτιότητα, οικοδομησιμότητα, και τι μπορεί να κατασκευαστεί σε συγκεκριμένο γεωτεμάχιο (με δεδομένα τις διαστάσεις, την κλίση κλπ.) αφού κάνει το τοπογραφικό...". Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και δεν διαφώνησα πουθενά επί τούτου.

β) Δεν αμφισβήτησα ούτε το δικαίωμα ενασχόλησης των Τοπογράφων με τα έργα οδοποιίας αφού από το πρόγραμμα σπουδών τους έχουν την επιστημονική κατάρτιση και από το νόμο τα επαγγελματικά δικαιώματα να ασχοληθούν μ' αυτά τα έργα.

Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί μου θέτεις το επιχείρημα ότι "...Σου είπα ότι η εμπλοκή ΑΤΜ στην οδοποιία είναι αναμφισβήτητη, καθώς ένας δρόμος, δεν είναι μόνο τα υλικά που θα χρησιμοποηθούν, αλλά και ...η χάραξή του. Τους δρόμους επίσης, πολλές φορές αναγκαζόμαστε να τους περνάμε για παράδειγμα μέσα από ορεινούς όγκους και άρα υπάρχει η ανάγκη σηράγγων..."

Εκείνο το οποίο αμφισβήτησα είναι η ανάγκη ύπαρξης τομέα Οδοποιίας στο πρόγραμμα σπουδών των Τοπογράφων.

Το ίδιο ισχύει και για τα Υδραυλικά.

Υπόψη ότι ακόμα και αν οι Τοπογράφοι ήταν καθαρά Τοπογράφοι και ασχολούνταν μόνο με χαράξεις επί του έργου και γενικώς κάθε είδους μετρήσεις, θα ήταν απαραίτητοι και για την εφαρμογή των δρόμων από το χαρτί στο έδαφος και για τις σήραγγες και για τις προβλήτες.

Όσο δε για το επιχείρημά σου "...Σου είπα ότι >70% των ΑΤΜ, έχουν μελετητικό πτυχίο στην κατηγορία 10 (άρα για να το έχουν μάλλον τους ζητάει η αγορά να το έχουν)...", δεν καταλαβαίνω πού αντικρούει όσα λέω για τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων των Τοπογράφων. Ξαναλέω ότι εφόσον οι Τοπογράφοι διδάσκονται Οδοποιία και υδραυλική καλώς ασχολούνται με τα αντίστοιχα έργα. Το εάν σ' ένα Νομό θα είναι 70% οι Τοπογράφοι και σ' άλλον 70% οι Πολιτικοί Μηχανικοί που έχουν Μελετητικό Πτυχίο στην κατηγορία 10 δε σημαίνει και τίποτα. Όλοι έχουν τα δικαιώματα και όλοι ασχολούνται.

Τέλος, το επιχείρημά σου "...Σου είπα ότι δειγματοληπτικά έστω αν κοιτάξεις πόσοι ΑΤΜ εργάζονται ως επικεφαλής σε εργοτάξια με αντικείμενο που εκ πρώτης όψεως και κατά τη γνώμη σου δεν αποτελεί αντικείμενο των ΑΤΜ (λιμενικά έργα π.χ.) και λάβεις υπόψη σου το πόσο συντριπτικά περισσότεροι είναι οι ΠΜ, θα εκπλαγείς!..." δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το εάν θα έπρεπε ή όχι το πρόγραμμα σπουδών των Τοπογράφων να έχει μέσα τους τομείς της Οδοποιίας και της Υδραυλικής.

Η μόνη θέση την οποία τελικά διατύπωσα είναι ότι οι Τοπογράφοι έχουν κατά το ήμισυ κοινό πρόγραμμα σπουδών με τους Πολιτικούς Μηχανικούς, κακώς κατά τη γνώμη μου, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι επικαλύψεις και θεωρώ ότι θέματα οδοποιίας και υδραυλικής είναι αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι εδώ δεν κάνουμε μια κόντρα ποια ειδικότητα είναι καλύτερη, πιο δύσκολη όσο αφορά τις σπουδές της, πιο αξιοσέβαστη κ.λπ. Όλες οι ειδικότητες είναι απαραίτητες, γι αυτό άλλωστε και υπάρχουν και όλες είναι ισάξιες.

Link to comment
Share on other sites

 

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι εδώ δεν κάνουμε μια κόντρα ποια ειδικότητα είναι καλύτερη, πιο δύσκολη όσο αφορά τις σπουδές της, πιο αξιοσέβαστη κ.λπ. Όλες οι ειδικότητες είναι απαραίτητες, γι αυτό άλλωστε και υπάρχουν και όλες είναι ισάξιες.

 

+1908 8-)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.