Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: N.3843/10 - Τακτοποίηση Ημιυπαίθριων και λοιπών χώρων


nikos_a

Recommended Posts

Σωστά τα είπε ο άλλος χρήστης, δεν τακτοποιείται με τον 3843 το "ξέθαμα" του υπογείου, αλλά μόνο η αλλαγή χρήσης του.

 

Μην εισαι τόσο κατηγορηματικός, αφου στην εγκύκλιο 17 της 19.10.10, παράγραφος 6, αναφέρεται

 

6. – Η ρύθμιση του ν. 3843/2010 αναφέρεται στην αλλαγή χρήσης των χώρων που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου κτιριακού όγκου βάσει της οικοδομικής άδειας ανεξάρτητα από τη θέση του κτιρίου σε σχέση με την οριστική ή φυσική στάθμη του εδάφους.

 

Τι σημαίνει αυτό? Οτι περιλαμβάνονται τα ξεμπαζωμένα υπόγεια.

Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς στο φόρουμ. Η τακτοποίηση του ξεμπαζωμένου υπογείου δεν συνεπάγεται απαλλαγή του από παρανομία λόγω υπέρβασης ύψους π.χ., σε περίπτωση καταγγελίας και ελέγχου από την Πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 242
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

xanxan το ίδιο πράγμα λέει και ο nisorvani.

 

Συνοψίζοντας σε ένα κτίριο του οποίου το υπόγειο ξεμπαζώθηκε και έγινε κατοικία έχουμε τις παρακάτω παρανομίες (κυρίως ,πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες)

 

1. Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από βοηθητικό χώρο σε χώρο κύριας χρήσης.

2. Υπέρβαση επιτρεπομένου ύψους οροφής υπογείου (ίσως και επιτρεπομένου αριθμού ορόφων περιοχής συνήθως σε εκτός σχεδίου και σε οικισμούς)

3. Υπέρβαση εγκεκριμένου συνολικού ύψους κτιρίου (ίσως και επιτρεπομένου περιοχής)

4. Υπέρβαση εγκεκριμένου όγκου κτιρίου (ίσως και επιτρεπομένου οικοπέδου). Εγκεκριμένου κατά ΓΟΚ όχι κατά Ν.3843.

 

και κατά περίπτωση αυθαίρετες αλλαγές εγκαταστάσεων και δικτύων , διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου κλπ

 

Από όλα αυτά , ο Ν.3843 ρυθμίζει μόνο το Νο 1 χωρίς να ενδιαφέρει τι γίνεται με τα υπόλοιπα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Δηλαδή με απλά λόγια, το ξαμπάζωμα και μόνο θεωρείται ότι αλλάζει την χρήση του χώρου άσχετα με το αν έχουν γίνει αλλαγές η όχι, μέσα σε αυτόν τον χώρο και επίσης η ρύθμιση του χώρου δεν σου εξασφαλίζει το ότι δεν θα πληρώσεις πρόστιμο από τις άλλες παρανομίες που προέκυψαν μέσω του ξαμπαζώματος.Σωστά;

 

Βέβαια το 2,3 και 4 λίγο παράξενα μου φαίνονται ότι προκύπτουν απλά με ένα ξεμπάζωμα αλλά αφού έτσι είναι ο νόμος τι να κάνουμε.

 

Μου είπε επίσης κάποιος μη μηχανικός ότι αν με την ρύθμιση αυτή δεν μπορείς να "νομιμοποιήσεις" τα πάντα(ξεμπάζωμα καλή ώρα), στην ουσία αυξάνεις τις πιθανότητες για ένα μελλοντικό πρόστιμο μιας και θα ελεγχθεί το 10% από αυτούς που θα δηλώσουν τα ακίνητα τους για παρανομίες.

Ισχύει κάτι τέτοιο;

Link to comment
Share on other sites

avgoust και xanxan με καλύψατε απόλυτα. Αυτά ακριβώς πιστεύω και εγώ πως εννοεί και καλύπτει ο 3843. Δε διαφωνώ κάπου. (α, και είμαι η :grin:)

Link to comment
Share on other sites

Κυριοι καλησπερα σας

Θα ηθελα και εγω να ρωτησω το εξης

Βαση μονομπλοκ μπετου πανω στην οποια στηθηκε λυομενο με αδεια του 1969

για 42 τετρ..Στην πραγματικοτητα καλυφθηκαν 50 τετρ. τα οποια ειναι δηλωμενα και στο ταπ και στο συμβολαιο που προσφατα αγορασα το σπιτι βαση νεου τοπογραφικου .Επισης ο προηγουμενος ιδιοκτητης ανοιξε πορτα και τρια παραθυρα στην βαση κατω απο το λυομενο και διμηουργησε 40 τετρ. χωρο ο οποιος φενεται σε συμβολαιο και τοπογραφικο σαν υπογεια αποθηκη η οποια οπως καταλαβενετε ειναι αυθεραιτη. Το οικοπεδο ειναι εντος σχεδιου 630 τετρ. αλλα χωρις πραξη εφαρμογης και για καποιο λογο δεν μπορει αυτη τη στιγμη να βγαλει οικοδομησιμοτητα - διπλα ρεμα που αυτη τη στιγμη ειναι στη φαση της διευθετησης-αν αυτη η διευκρηνηση χρειαζεται για ναπαρω καποια απαντηση στην ερωτηση που θα θεσω-

Η ερωτηση λοιπον ειναι αν μπορω και με ποιο τροπο να νομιμοποιησω τα 40 τετρ.

και επισης πως τα παραπανω 8 τετρ. του λυομενου απο πανω.

 

Επισης αλλη μια ειναι αν μπορω να βγαλω αδεια μικρης κλιμακας επισκευων μιας που δεν βγαζει αυτη τη στιγμη οικοδομησμοτητα

 

Ευχαριστω

 

Τωρα εχω και νεα ερωτηση.Αν σε ενα οικοπεδο οπως αυτο που περιεγραψα δεν βγαινει προς το παρον οικοδομησιμοτητα δεν μπορει να προχωρησει η νομιμοποιηση του αυθαιρετου χωρου και να βγει και αδεια μικρης κλιμακας????

Πρεπει οπωσδηποτε να βγαλω πρωτα οικοδομησιμοτητα??

παρακαλω ας απαντησει καποιος

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

Kυριε οταν εβαλα την ερωτηση μου ως καινουργιο θεμα ηταν επειδη ισως ετσι επαιρνα καποια απαντηση, διοτι εδω μεσα χαθηκα και ξεχαστηκα οπως φαινεται.

Εντωμεταξυ δεν καταλαβαινω υπαρχει καποιος κωδικας επιλογης σε ποιους απαντανε? διοτι οπου κι αν εχω ρωτησει σε αυτο το φορουμ καποιες αποριες

αγνοουμαι επιδεικτικα!!!! υπαρχει καποιος λογος που ειμαι αναξιος απαντησης??

 

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν μην συγχύζεσαι αγαπητέ κύριε, όποιος θέλει απαντάει και σε όποιον θέλει ένας λόγος μπορεί να είναι οτι η ερώτηση σου είναι πολύπλοκη, ένας άλλος ότι δεν ταχτοποιήται με τον Ν.3843/10, είσαι σε λάθος post.

Link to comment
Share on other sites

υπαρχει καποιος λογος που ειμαι αναξιος απαντησης??

 

Ευχαριστω.

 

Ναι. Το ύφος σου και η επιμονή σου σε κάτι που αν και απαντήθηκε, συνεχίζεις να το ξαναρωτάς αλλάζοντας απλά κάθε φορά λίγο τη διατύπωση, λες και είμαστε οι αρμόδιοι για να "κάμψουμε" το νόμο και να περάσει το δικό σου.

Είπαμε ότι ο Ν. 3843 ρυθμίζει την αλλαγή χρήσης και μόνο. Μας αρέσει-δε μας αρέσει, σου αρέσει-δε σου αρέσει, έτσι είναι. Αν αποφασίσεις να προχωρήσεις στη ρύθμιση, για τα υπόλοιπα θα παραμείνεις έκθετος. Δε θέλεις να το καταλάβεις... Η απόφαση είναι δική σου και δε μπορεί να την πάρει άλλος για σένα.

Παρακαλώ.

Link to comment
Share on other sites

kabamarou: Στον 3843/10 αναφέρεται ότι: 1. Η πολεοδομική υπηρεσία ελέγχει κάθε έτος ποσοστό τουλάχιστον 10% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι μελέτες εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και εάν οι εργασίες εκτελούνται σύμφωνα με την άδεια και τις μελέτες που υποβλήθηκαν. Άλλο αυτό και άλλο η ερμηνεία που δόθηκε από τον μη-μηχανικό γνωστό σας. Δεν έχει να κάνει με την τακτοποίηση αυτό.

 

nickolasbab: Κύριε, δεν θεωρώ ότι δεν σας απαντά κανείς λόγω απαξίωσης του προσώπου σας, κακώς το αντιλαμβάνεστε έτσι, και κατά τη γνώμη μου, κακώς περιμένετε απάντηση για ένα τέτοιο θέμα, αφού ό,τι και εάν αποφασίσετε να κάνετε θα χρειαστείετε αναγκαστικά μηχανικό, ο οποίος θα σας απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματά σας, και θα αναλάβει και την ευθύνη όλου αυτού. Εδώ ό,τι και αν σας πούμε σωστό ή λάθος στην τελική δεν θα είναι κανένας μας υπόλογος, εάν έχει αντιληφθεί κάτι λάθος και δεν σας συμβουλεύσει σωστά. "Διάγνωση" προβλημάτων χωρίς να δούμε σχέδια και κατασκευή είναι τουλάχιστον επίφοβη. Θα σας απαντήσω για 2-3 πραγματάκια που θέτετε, με κάθε επιφύλαξη πάντα: καταρχήν το ότι ο παλιος ιδιοκτήτης έκανε αυθαιρεσίες εσάς δεν σας απαλλάσσει καθόλου από αυτές. Αντίθετα, τώρα εσείς είστε υπεύθυνος γι' αυτές, και εσείς θα επομισθείτε πιθανα πρόστιμα, και όχι αυτός. Το ότι αναγράφει το συμβόλαιο όλες τις αυθαιρεσίες, πάλι δεν σας κατοχυρώνει κάπου πολεοδομικά, καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο συμβόλαιο και άδεια να μην ταυτίζονται. Και σε περίπτωση που έρθει η πολεοδομία για έλεγχο δεν θα σας βοηθήσουν πουθενά και σε τίποτα τα συμβόλαια, αυτοί θα ελέγξουν και θα συγκρίνουν την άδεια με αυτό που έχει χτιστεί. Βάσει του κτιριοδομικού κανονισμού: Επιτρέπεται η δόμηση έξω από την έκταση της προηγούμενης περίπτωσης σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, μόνο εφόσον έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος. Εάν δεν έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος, η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μ. από την οριογραμμή.. Άρα εφόσον όπως λέτε το ρέμα είναι υπό διευθέτηση μόνο ένας μηχανικός που θα το δεί από κοντά θα σας δώσει μία σαφή και σίγουρη απάντηση. Όσον αφορά στην άδεια μικρής κλίμακας, κατά τη γνώμη μου (πάντα), θεωρώ πως για το νομίμως υφιστάμενο τμήμα του κτιρίου από την άδεια του 1969 μπορείτε για τις μικροεπεμβάσεις που επιτρέπει η μικρής κλίμακας να την χρησιμοποιήσετε, αλλά τι θα δείξουν π.χ. οι φωτογραφείς που θα πρέπει να αποτυπώνουν και να ταυτίζονται με τα σχεδια της άδειας του 1969 δεν το ξέρω. Η μικρής κλίμακας σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιεί. Όσο για τη νομιμοποίηση δε θα πάρω καθόλου θέση, γιατί είναι επίφοβη... Ρωτήστε οπωσδήποτε έναν μηχανικό, ο οποίος θα δει επιτόπου τα σχέδια και το κατασκευασμένο σπίτι, θα δει και το ζήτημα της οικοδομισιμότητας και του ρέματος, και είμαι σίγουρη πως θα σας βοηθήσει.

Link to comment
Share on other sites

Αρθρο 8 -

 

3. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται στα άρθρα 5 και 6, οι οικείες ολεοδομικές υπηρεσίες ελέγχουν ποσοστό τουλάχιστον 10% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία των δηλώσεων που αφορούν την περιγραφή του χώρου, το εμβαδόν του και τη χρήση του είναι αληθή και ακριβή. Σε περίπτωση ψευδούς ή ανακριβούς δήλωσης των στοιχείων αυτών, εφαρμόζονται οι ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις και επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου αυτού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.