Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης


atalagani

Recommended Posts

Συνάδελφοι να ρωτήσω κάτι (ενδεχομένως να έχει απαντηθεί αλλά δεν το έχω προσέξει) σχετικά με τη θέρμανση μονοκατοικιών.

 

Αν έχω καταλάβει σωστά από τη νομοθεσία του ΚΕΝΑΚ, επιτρέπεται η όχι η θέρμανση των κατοικιών (συγκεκριμένα με ενδιαφέρει για μονοκατοικίες), να αντιμετωπίζεται με μονάδες split (αντλίες θερμότητας που παρέχουν συγχρόνως και ψύξη το καλοκαίρι) ή είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση του λέβητα, σώματα, δίκτυο σωλήνων, κλπ και συνεπώς θα χρειαστεί χώρος για λεβητοστάσιο;

 

Διορθώστε με αν κάνω λάθος

 

Οτι θερμανση θελεις βαζεις. Ακομα και τζακι με ξυλα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για την απάντηση που έδωσαν στην ερώτηση μου, σχετικά με την επιλογή θερμαντικού μέσου για θέρμανση των κατοικιών (και ειδικότερα των μονοκατοικιών) :D:D:D

 

Ελπίζω, την ίδια άποψη να έχει και ο μηχανολόγος της πολεοδομίας και να μην κάνει μετάφραση της νομοθεσίας κατά το δοκούν !!!!!

Link to comment
Share on other sites

Η αμοιβή της επιθεώρησης επί ποίου εμβαδού γίνεται;

 

πιθανές απαντήσεις:

 

1)καθαρό

2)μεικτό

 

με ή χωρίς υπόγειο;

 

με ή χωρίς ημιυπαίθριο;

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω για μεικτό εμβαδόν (εξωτερικές διαστάσεις) και χωρίς ημιυπαίθριους χώρους. Όπως δηλαδή θα εξέταζες το κτίριο στην σύνταξη ΜΕΑ.

Όσον αφορά το υπόγειο, αν πρόκειται για μεμονωμένη οριζόντια ιδιοκτησία και βέβαια δεν συμμετέχει. Αν πρόκειται για όλο το κτίριο τότε θεωρώ ότι συμμετέχει ως μέρος του κτιρίου, σαν μ.θ.χ., με την έννοια ότι το εξετάζεις και αυτό, καθώς ναι μεν δεν έχει το ίδιο ενεργειακή κατανάλωση όμως λόγω γειτνίασης επηρεάζει την ενεργειακή κατανάλωση της θερμικής ζώνης με την οποία συνορεύει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχει διευκρινιστει αλλα λογικα πληρωνεσαι με το εμβαδόν των χωρών που επιθεωρεις. Το μικτό εμβαδόν δεν λέει τίποτε.

 

Το εμβαδόν των χωρων δηλώνεται μέσα στο προγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. αυτό το εμβαδόν χρησιμοποιείς. Δεν εχει σημασία εάν είναι θερμαινομενος χώρος ή όχι. Όταν τον βάζεις στους υπολογισμούς σημαινει οτι τον έχεις επιθεωρήσει.

 

Ότι χώρο βάζεις στο κέλυφος και πρέπει να υπολογίσεις και να δηλώσεις τα χαρακτηριστικά του στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ πρέπει να τον πληρωθεις.

 

Το κακο είναι ότι δεν πανε μέσω ΤΕΕ οι αμοιβές οποτε κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουν να παίζουν και αν θα μας πληρώνουν τελικά.

Link to comment
Share on other sites

Το μεικτό εμβαδόν το ανέφερα γιατί αυτό πρέπει να δηλώνεις στο πρόγραμμα. Όσο για τον μ.θ.χ. απλώς το ανέφερα ως διευκρίνηση. Σαφώς και για ό,τι καταχωρείς γι' αυτά πρέπει και να πληρωθείς.

Link to comment
Share on other sites

Μόνο το πιστοποιητικο κελυφους θέλεις. Αλλα για να βγει αυτό θέλει να υπάρχει φύλλο ελέγχου και καυσαναλυση του λεβητα μέσα στον τελευταίο χρόνο. Η καυσαναλυση πρέπει να είναι τυπωμενη απο τον καυσαναλυτη κατευθείαν και να εχει υπογραφή απο τον συντηρητή του λεβητα. Χειρόγραφα έντυπα καυσαναλυσης δεν γίνονται αποδεκτά απο τους ενεργειακους επιθεωρητες.

 

Εάν δεν τα έχεις αυτα, είτε φερνεις και πληρώνεις τον καυστηρατζή να κάνει έλεγχο του λεβητα και καυσαναλυση παρουσία του ενεργειακού επιθεωρητη (εάν δεν εχει καυσαναλυτη που τυπωνει) είτε πρέπει να σου το δώσει τυπωμενο είτε πληρώνεις τον ενεργειακό επιθεωρητη να σου εκδώσει πιστοποιητικο για τον Λεβητα και να κάνει ο ίδιος τις μετρήσεις.ι

 

Τα ιδια ισχυουν εαν υπάρχει στον χώρο κεντρική κλιματιστικη μοναδα Αλλα τέτοια συνήθως δεν υπάρχει.

 

SeNNinhA, δες το σχόλιο 96.

Νομίζω ότι είναι μια λογική αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Επίσης νομίζω ότι ΔΕΝ μπορεί ο επιθεωρητής να σου κάνει μετρήσεις. Θα πρέπει ο βαθμός απόδοσης να προκύπτει από την ανάλυση καυσαερίων σύμφωνα με την ΚΥΑ 10315/93 που σημαίνει φύλλο συντήρησης και ρύθμισης του συστήματος, θεωρημένο βιβλίο καταγραφής μετρήσεων κ.λ.π.. Εκτός και αν έχοντας αυτό το δικαίωμα (αδειούχο εγκαταστάτης) ο επιθεωρητής θελήσει να γίνει και υπεύθυνος της συντήρησης (που δεν νομίζω).

Η παρουσία του επιθεωρητή κατά την μέτρηση δεν είναι υποχρεωτική. Η ενυπόγραφη τήρηση των φύλλων συντήρησης είναι.

 

Στο σύνολο των οικοδομών, προβλέπω, πριν την επιθεώρηση να περνάνε οι καυστηραντζήδες (οι οποίοι, παρόλο που κάναν συντηρήσεις και πληρώνονταν, σπάνια τηρούσαν την ΚΥΑ 10315/93).

 

Συγγνώμη παιδιά, αλλά έχω δύο ενστάσεις:

  1. Γιατί δεν γίνονται δεκτά τα χειρόγραφα έντυπα καυσανάλυσης; Στην ΚΥΑ 10315/93 (Φ.Ε.Κ. 369Β/24-5-93) δεν αναφέρει κάτι για τυπωμένα αποτελέσματα από καυσαναλυτή και δεν βλέπω κάποια νεώτερη διάταξη. Ούτε στην ΤΟΤΕΕ 20701-4/2010 βλέπω να ζητά κάτι τέτοιο.
  2. Θεωρημένο βιβλίο καταγραφής μετρήσεων (και τήρηση αρχείου με υπογεγραμμένα φύλλα ελέγχου-συντήρησης-ρύθμισης) απαιτείται σε εγκαταστάσεις με θερμική ισχύ μεγαλύτερη ή ίση με 400.000 Kcal/h (465,2 KW). Στις μικρότερης ισχύος εγκαταστάσεις επιβάλλεται μόνο η τήρηση αρχείου των φύλλων ελέγχου, συντήρησης, ρύθμισης και ανάλυσης καυσαερίων.

Άλλο αν οι σύγχρονοι αναλυτές καυσαερίων δίνουν πιο ακριβείς μετρήσεις και έχουν και την δυνατότητα εκτύπωσης των αποτελεσμάτων και άλλο το ότι είναι υποχρεωτική η χρήση αυτών. Δεν ξέρω αν μου διαφεύγει κάτι;

Link to comment
Share on other sites

Το κακο είναι ότι δεν πανε μέσω ΤΕΕ οι αμοιβές οποτε κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουν να παίζουν και αν θα μας πληρώνουν τελικά.

 

 

Προς το παρόν δεν πάνε μέσω ΤΕΕ. Αν δεν καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές λογικά θα μπουν στο σύστημα, όπως έγινε και με τις αμοιβές με ΚΕΝΑΚ.

 

Διάβαζα ξανά σήμερα το ΦΕΚ 177Α.

 

Στο άρθρο 10 έχει σε ξεχωριστές παραγράφους την ελάχιστη αμοιβή για το κτίριο, την εγκατάσταση θέρμανσης και την εγκατάσταση κλιματισμού.

 

Δηλαδή και για τα 3 το ελάχιστο κόστος για μια κατοικία είναι 200€+150€+300€=650€, σωστά;

 

Μήπως πάει ψηλά η τιμή; Ποιος θα τα πληρώσει; Βλέπω το ενδεχόμενο αδήλωτων ενοικίων να επεκτείνεται το νέο έτος.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ και 2 μέρες ψάχνω να βρω αν η ΚΥΑ 10315/93 έχει τροποιηθεί ή ισχύει κάτι άλλο όσον αφορά τα φύλλα ελέγχου, τις χειρόγραφες ή εκτυπωμένες μετρήσεις κ.λ.π. χωρίς αποτέλεσμα.

Στην ΤΟΤΕΕ 1 παρ 4.1.2.1, και σε όλη την ΤΟΤΕΕ 4, ορίζεται ότι ο μοναδικός τρόπος που ο επιθεωρητής παίρνει τον πραγματικό βαθμό απόδοσης της μονάδας λέβητα-καυστήρα είναι από το φύλλο ελέγχου και συντήρησης της ΚΥΑ 10315/93.

Η αλήθεια είναι ότι στην ΤΟΤΕΕ4 η διατύπωση σε ορισμένα σημεία αφήνει περιθώρια για παρερμηνίες.

Προσωπικά όταν θα κάνω επιθεώρηση θα ζητήσω το τυποποιημένο φύλλο ελέγχου-συντήρησης, σύμφωνα με την νομοθεσία και υπογεγραμμένο από αδειούχο συντηρητή με τον αριθμό της άδειάς του. (Ξέρω πολλούς που κάνουν συντηρήσεις χωρίς να έχουν άδεια. Ολοι τους μπορούν να δώσουν εκτυπώσεις αν έχουν το μηχάνημα. Κανένας δεν δίνει το φύλλο ελέγχου. Σε ολόκληρη την επαρχία μας υπάρχουν 2-3 μόνο αδειούχοι).

 

Αν είναι χειρόγραφο ή εκτυπωμένο φύλλο ελέγχου, δεν με ενδιαφέρει. Δεν θα δεχθώ όμως χαρτάκια καυσανάλυσης ή οτιδήποτε άλλο.

Και αν κάποιος συνάδελφος έχει εφαρμόσει άλλη μέθοδο, σε προγενέστερη επιθεώρηση, ας αναλάβει τις ευθύνες του.

 

Panos-vicious έχεις δίκαιο. Δεν είναι υποχρεωτικό το βιβλίο μετρήσεων σε όλες τις περιπτώσεις. Επρεπε να γράψω όπου απαιτείται.

Link to comment
Share on other sites

Α) στην κατοικία δεν έχεις κεντρική κλιματιστιστικη μονάδα Οπότε δεν θέλεις πιστοποιητικο γι αυτη. Και ούτε και στα περισσότερα του τριτογεννη θα έχεις ΚΚΜ. Ο λεβητας απο την άλλη ωφείλει να συντηρείται και να εχει τα φύλλα ελέγχου. Οπότε ούτε και εκει σε κάποιον τυπικό ιδιοκτήτη υπάρχει επιπλεον κόστος για την έκδοση του ΠΕΑ.

 

Β) Η αλήθεια είναι ότι δεν μπήκα στον κόπο να βρω που το λέει αυτό η νομοθεσία. Σε κάθε σεμινάριο όμως μας το τόνιζαν χαρακτηριστικά. Ακόμη και στα σεμινάρια για εκπαιδευτές ενεργειακων επιθεωρητών που έκανε το ΤΕΕ μετα απο εντολή του ΥΠΕΚΑ και στα οποία ήταν εισηγητές άτομα απο την ομάδα που είχε αναλάβει την εξέλιξη του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ (Λασκος, Γαγγλια κλπ. Οι ίδιοι που βλέπετε και στο παράδειγμα ΜΕΑ του ΥΠΕΚΑ) αυτό ειπώθηκε.

 

Δεν μπήκα στον κόπο να το ελεγξω για δυο λόγους. Πρώτον δεν πρόκειται να κάνω ελέγχους καυστηρων ακόμη κι αν εχω άδεια για κάτι τέτοιο και δεύτερον διότι το θεώρησα λογικό. Είναι εύκολο να πάρω και να υπογράψω ένα φύλλο ελέγχου βάζοντας τιμές καυσαναλυσης οι οποίες περναν τα όρια και να είμαι τυπικά εντάξει κι ας μην εχω κάνει καν καυσαναλυση. Ενω όταν τυπωνεις κάτι αυτόματα, φαίνεται και η ημερομηνία αλλα και ο σύνολο των τιμών της συγκεκριμένης καυσαναλυσης. Λίγο πιο δύσκολο να το μπαλαμουτιασεις. Επίσης όπως μας είπαν τουλάχιστον όλες οι τιμές θα είναι απο μια συγκεκριμένη καυσαναλυση και θα έχουν σχέση. Ενω αλλιώς έχουν δει φύλλα ελέγχου που εάν επαιρνες τις τιμές απο τα διάφορα στοιχεία της καυσαναλυσης να τα ελεγξεις, αποκλειοταν να ίσχυαν όλα μαζί. Κάποιες τιμές ακυρωναν κάποιες άλλες. Δεν είμαι μηχανολογος οπότε δεν μπορω να ξέρω περισσότερα.

 

Αυτό που μας είπαν είναι ότι θα πρέπει να δεχόμαστε τα εκτυπωμενα απο τον καυσαναλυτη αποτελέσματα αλλιώς χειρόγραφα να τα δεχόμαστε μόνο όταν γινεται η καυσαναλυση παρουσία μας.

 

Αυτα μας είπαν και μας τόνισαν, αυτα σας λέω.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.