Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφραγματική λειτουργεία στέγης.


 

Recommended Posts

Γεια σας, θα ήθελα να μάθω σε ποια περίπτωση μπορούμε να λάβουμε ως διαφραγματική λειτουργία την ύπαρξη ξύλινης στέγης, σε κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία.

Να συμπληρώσω ότι κάποια στατικά προγράμματα το θεωρούν δεδομένο και προχωρούν στην λύση.

Θα ΄θελα την γνώμη σας για αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον η στέγη έχει στο οριζόντιο επίπεδο δυσκαμψία και αντοχή μεγάλη σε σχέση με τις τοιχοποιίες και εφόσον είναι στέρεα συνδεδεμένη με αυτές, παρέχει διαφραγματική λειτουργία.

 

Στην πράξη, σχεδόν όλες οι στέγες παρέχουν διαφραγματική λειτουργία. Αλλά βέβαια, αυτό δεν είναι απόδειξη. Ωστόσο, εφόσον έχεις σχετικά αυξημένες δυνατότητες μοντελοποίησης, πχ SAP, είναι εύκολο να κάνεις τους σχετικούς ελέγχους.

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθε συναδελφε και πατριωτη...

 

Μιλας για το ΦΕΔΡΑ προφανως...

Γενικα οτι ειπε ο Αλεξης..Για οριζοντιες στεγες.. τωρα αν εχεις διρριχτη...

 

Αν εχεις ισχυρο σεναζ στην στεψη του τοιχο και τα μηκη των τοιχων δεν ειναι μεγαλα...(πχ να εχεις κανα κτηριο 7*25μ....εεε στον 25μ τοιχο δεν μπορεις να πεις οτι δεν παραλαμβανει φορτια καθετα στο επιπεδο του...)

Σε κανονικα κτηρια οπως ειναι τα πετρινα ειναι οκ....Αλλα μην περιμενεις θαυματα στην αναλυση σου...Εχεις αλλες απειρες ακαθοριστες παραμετρους...

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι αναγκαίο να είναι μονοκλινής η στέγη... Ακόμα και τετράριχτη να είναι παρέχει διαφραγματική λειτουργία. Όμως, τονίζω, δεν είναι δυνατόν να αποφανθεί κανείς περί της διαφραγματικής λειτουργίας αν δεν λύσει την στέγη.

Link to comment
Share on other sites

Ενοεις αν δεν λυσει με τη στεγη (το ιδανικοτερο..)

 

Ο συναδελφος προφανως ρωταει για το συγκεκριμενο λογισμικο..

Κανει καποιες παραδοχες...οπως οτι ο σεισμος σε καθε διευθυνση παραλαμβανεται απο τους τοιχους που ειναι παραλληλα στη διευθυνση αυτη...Οτι η στεγη λειτουργει ως διαφραγμα...κτλ..

Link to comment
Share on other sites

...οπως οτι ο σεισμος σε καθε διευθυνση παραλαμβανεται απο τους τοιχους που ειναι παραλληλα στη διευθυνση αυτη...

 

Αυτό, αν και θεωρείται αυτονόητο για τον ΕΚ-3, δεν είναι αληθές προκειμένου περί λιθοδομών. Η τέμνουσα και η ροπή κάθετα στο επίπεδο είναι σημαντικότατες. Πολλές φορές ο έλεγχος των πεσσών σε διαξονική κάμψη είναι απελπιστικός. Αλλά τα περισσότερα προγράμματα απ' ότι ξέρω το αγνοούν. Φυσικά εγώ δουλεύω με SAP, οπότε κάνω ο,τι παραδοχές θέλω...

Link to comment
Share on other sites

Σου ειπα, ειναι παραδοχες του λογισμικου...Φυσικα και η εκτος επιπεδο ενταση ειναι σημαντικη...

 

Αλλα γνωμη μου: Ολη η μελετη για φερουσα τοιχοποια ειναι καθαρα για την πολεοδομια, τουλαχιστον για καινουρια...Οποτε η οποια λεπτομερεις προσομοιωση ειναι χασιμο χρονου...(εκτος και αν προδιαγραψεις υλικα, διαστασεις λιθοσωματων, ποιοτητα κονιαματος κτλ κτλ κτλ...πραμα αδυνατο..)

 

Τωρα για υφισταμενα που εχουν γινει και καποιες μετηρησεις κατι γινεται αλλα και εκει χαος εχεις...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα μηνύματα τα σχετικά με τα ειδικά θέματα που αφορούν στην ανάλυση της τοιχοποιίας, τις παραδοχές, την θεώρηση των δράσεων κλπ, μεταφέρθηκαν στο θέμα: "Ειδικά ζητήματα ελέγχου υφιστάμενου λιθόκτιστου"

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Κατά την διαδικασία συντήρησης πέτρινης διώροφης κατοικίας (ισόγειο+ όροφος, ορθογωνικης κάτοψης, φέρουσα τοιχοποιία πάχους 50 cm), θα αφαιρεθεί η ξύλινη στέγη για να αντικατασταθεί με μια από τις παρακάτω επιλογές:

  • Καινούργια ξύλινη στέγη
  • Πλάκα σκυροδέματος η οποία θα εδράζεται σε περιμετρική δοκό

 

Πια από τις δυο παραπάνω επιλογές συνεισφέρει περισσότερο στην συνολικότερη στατικοτιτα της κατοικίας?

 

Εκ πρώτης όψεως σκέπτομαι ότι η πλάκα σκυροδέματος μαζί με την δοκό που θα τρέχει περιμετρικά θα δένει την κατοικία. Όσο όμως το ξανασκέπτομαι λέω ότι για να επιτευχτεί το αυτό το δέσιμο θα πρέπει πρώτα απόλα το περιμετρικό δοκάρι να έχει επαρκείς σύνδεση με την τοιχοποιία. Υπάρχει όμως στην ουσία σύνδεση δοκού - στιχοποιίας? Εκτός από την τριβή και την συνδετική ικανότητα του τσιμέντου( που όμως σε σύγκριση με την μάζα του δοκαριού που επιχειρούμε να συνδέσουμε νομίζω ότι είναι αμελητέα) δεν μου έρχεται κάποιος άλλος μηχανισμός σύνδεσης.

 

Άρα μήπως η ξύλινη στέγη Θα ήταν προτιμότερη καθώς όντας ποιο ελαφριά θα επιβαρύνει την κατασκευή με λιγότερα φορτία?

 

Ξεκινώ με αυτούς τους προβληματισμούς και στην συνεχεία ίσως σας παραθέσω και άλλους. Ζητώ την κατανόηση καθώς είμαι ακόμα φοιτητής, δεν μας διδάσκουν κατασκευές από φέρουσες τοιχοποιίες αλλά και ούτε ποτέ έχω διαβάσει κάποιο σχετικό σύγγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

Καλό είναι να κάνεις έλεγχο στατικών υπάρχοντος. Ο έλεγχος της φέρουσας τοιχοποιίας γίνεται με τον Ευροκώδικα 6.

 

Κατασκευαστικά είναι απαράδεκτο να τοποθετήσεις στέγη απ'ευθείας στη τοιχοποιία γιατι εφαρμόζεις σημειακές φορτίσεις απο κάθε ζευκτό. Κατασκεύασε πρώτα σεναζ που θα "δένει" την κατασκευή και πάνω σ' αυτό θα εδράσεις τη στέγη.

 

Επιπλέον συμβουλές μπορείς να πάρεις από τον μηχανικό που έχει αναλάβει την αδειοδότηση της αντικατάστασης στέγης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.