Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιθανοί κίνδυνοι στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών


kathighths

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 458
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επαναλαμβάνω η κατανάλωση υπολογίζεται σε πτώση >10 μέχρι το τέλος του 2011. Αυτό υποδηλώνει ανωτέρα βία?

Link to comment
Share on other sites

Δες στο άρθρο 48 του Συντάγματος περί κατάστασης πολιορκίας. Είναι κάτι με ευρεία έννοια όχι αυστηρά καθορισμένη,

Link to comment
Share on other sites

σχετικά με το (3) θέλω να πω

πως σε 8 χρόνια το σύστημα δε θα αποδίδει στο 100% που αποδίδει όταν είναι καινούργιο

θα είναι ας πούμε στο 70%

 

εφόσον τα πρώτα 8 χρόνια αποπληρώνω το δάνειο

αρχίζω να κερδίζω από τον 9ο χρόνο και μετά 70%*8.000=5.600 / έτος

και φυσικά η απόδοση συνεχίζει να μειώνεται

 

αν δε μειωθεί και η επιδότηση της Kwh κλάφτο :(

 

----

για το (5) μακάρι !!!!

Μα τι 70% σοβαρολογούμε ?? Εδώ που είμαι υπάρχει ένα PV εγατεστιμένο στο 1988 και δεν εχει πέσει ακόμα στο 70%

Link to comment
Share on other sites

giannisko..

 

Υπάρχει πράγματι η εργοστασιακή εγγύηση του προϊόντος όπου σε περίπτωση προβλήματος το πλαίσιο αντικαθίσταται ανάλογα με την εγγύηση που δίνει ο κατασκευαστής (5 ή 10 χρόνια)

 

Δε νομίζω όμως ότι σε εγγύηση απόδοσης έχεις αντικατάσταση εξοπλισμού.Περισσότερο μαρκετινίστικο είναι παρά ουσία.

 

Ενδεχομένως ναι....αλλά κάποια συστήματα που τα παρακολουθω μέσω διαδυκτίου όσον αφορά τις παραγωγές τους, σου δέιχνουν τί παράγει ξεχωριστά το κάθε πλαίσιο κατα την διάρκεια της ημέρας...ενδεχομένως να μπορείς να το αποδείξεις απο εκεί!!! Ας μην φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο!!!! Πάντως το ποσοστό απόδοσεις δεν νομίζω ότι φτάνει τόσο χαμηλά...

Link to comment
Share on other sites

Θα είναι ενδεχομένως ανωτέρω βία (αν ποτέ η μείωση κατανάλωσης αποτελέσει ανωτέρω βία .... για εμένα δεν είναι) για όσους δεν έχουν πάρει όρους σύνδεσης.

Οι υπόλοιποι παράγουν κανονικά!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα συνάδελφοι...

Αναδημοσιεύω 2 άρθρα, που βρήκα μόλις σήμερα ψάχνοντας ο ίδιος λίγο τί μέλλει γενέσθαι, από την πλευρά του επενδυτή:

 

Άρθρο 1ο:

 

Κομισιόν: Δεν θα Μειώνονται οι Εγγυημένες Τιμές Στα Υφιστάμενα Συμβόλαια Φωτοβολταϊκών

 

 

Απάντηση στους χιλιάδες έλληνες πολίτες που έχουν επενδύσει ή σχεδιάζουν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά δίνει η Κομισιόν μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Ο γερμανός Επίτροπος για ζητήματα ενέργειας κ. Oettinger – σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή - σε μια λιτή απάντηση του εμφανίζεται αφενός κατηγορηματικός για τη μείωση των τιμών για τα υφιστάμενα συμβόλαια. Ωστόσο, δεν τοποθετείται καθόλου στο ενδεχόμενο της μείωσης των τιμών για τα νέα συμβόλαια, αφήνοντάς το, συνεπώς, ανοικτό.

Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής ζητούσε από την Κομισιόν διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα, όπου αναφέρονταν σε προβληματισμό Βρυξελλών και ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των τιμών των υφιστάμενων και μελλοντικών συμβολαίων στα φωτοβολταϊκά.

 

Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου έχει ως εξής: «Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για συζητήσεις στην Ελλάδα σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και τη μείωση των εγγυημένων τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως και δημοσίως αντιταχθεί στις αναδρομικές αλλαγές των καθεστώτων στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις οποίες είναι αντίθετος ο κλάδος και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Πηγή: http://www.energia.g...sp?art_id=49491

 

Άρθρο 2ο:

Πλησιάζει η "καταιγίδα" για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών

 

Κρίσιμη εβδομάδα για τον τομέα των φωτοβολταϊκών ξεκινάει σήμερα, καθώς προς το τέλος της αναμένονται οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις αλλαγές που θα υιοθετήσει.

Σήμερα, σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποίησε ο κ. Παπαγεωργίου την προηγούμενη εβδομάδα με φορείς των ΑΠΕ, έχει προγραμματιστεί συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τον ΣΕΦ και τον ΠΑΣΥΦ παρουσία της ΡΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαγεωργίου δεν θα ανοίξει τα «χαρτιά» του, αλλά θα ενημερώσει τους φορείς ότι «όλα είναι πάνω στο τραπέζι». Παρόλα αυτά, οι αποφάσεις (τουλάχιστον στον πυρήνα τους) φαίνεται ότι έχουν ληφθεί και μάλιστα έχει προς τούτο ενημερωθεί το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι αλλαγές που θα επέλθουν στον κλάδο των φωτοβολταϊκών θα είναι «καταιγιστικές». Συγκεκριμένα:

  • Θα υπάρξει δραματική μείωση στις ταρίφες των νέων συμβολαίων. Γίνεται λόγος για άμεση μείωση πάνω από 35%.
  • Θα υπάρξει «βαριά» παρέμβαση στα οικονομικά των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών. Θα έχει τη μορφή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν, που θα κατευθυνθεί στο ΛΑΓΗΕ για να μειώσει το έλλειμμά του. Γίνεται λόγος για εισφορά 20% επί του τζίρου. Στην πραγματικότητα θα υπάρξει ένα έμμεσο κούρεμα των ποσών που οφείλει ο ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς «πράσινου» ρεύματος. Το αν αυτή η «έκτακτη» εισφορά θα είναι πράγματι έκτακτη ή εάν θα έχει χαρακτήρα μόνιμης επιβάρυνσης, είναι ένα θέμα που θα παραμείνει σε αβεβαιότητα.
  • Θα υπάρξει «βαριά» επίσης φορολογία των οικιακών φωτοβολταϊκών που από εδώ και στο εξής θα καλούνται να πληρώνουν για τα έσοδα που έχουν.
  • Θα μειωθεί θεαματικά το χρονικό περιθώριο των 18 μηνών που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές, προκειμένου να υλοποιήσουν την επένδυσή τους μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ. Το περιθώριο θα γίνει 9 μήνες, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, δηλαδή για σταδιακή μείωση, για εκείνους που ήδη έχουν υπογράψει σύμβαση και έχει αρχίσει να μετράει το 18μηνό τους.
  • Εξετάζεται τέλος, χωρίς να έχει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί, ακόμα και η αναστολή υπογραφής νέων συμβάσεων.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν, κατά πάσα πιθανότητα, από την 1ηΑυγούστου.

Πέραν των μέτρων που αφορούν τα φωτοβολταϊκά, δεν φαίνεται να υπάρχει προς ώρας θέμα για τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ. Ωστόσο θα υπάρξει ταυτόχρονα περιορισμένη αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ (σε μονοψήφια ποσοστά), ενώ θα επιταχυνθεί η δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τα στοιχεία του ρεπορτάζ του energypress δεν μπορούν φυσικά να θεωρηθούν τελικά, καθώς η πίεση από τους φορείς του κλάδου των φωτοβολταϊκών είναι ήδη ισχυρή και δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το να υπάρξουν αλλαγές. Παρόλα αυτά, η κατεύθυνση έχει δοθεί και ο χρόνος μέχρι την ανακοίνωση των αποφάσεων είναι λίγος.

Πηγή: http://www.energypress.gr/news/res/Plhsiazei-h-kataigida-gia-ton-klado-twn-fwtoboltaikwn

 

 

Όπως αντιλαμβάνεσθε, όλα είναι στον αέρα, αφού ο λογαριασμός όπως φαίνεται "δεν βγαίνει" και ενώ πιθανότατα σχεδιαζόταν αναδρομικό κούρεμα, μετά την αρνητική στάση της Κομισιόν επιβάλλεται "χαράτσι" στους παραγωγούς και κουρεύονται τα νέα συμβόλαια...

Για ποια αξιοπιστία χώρας και ποιο κλίμα επενδυτικού ενδιαφέροντος να μιλήσουμε;

 

Προσωπικά είμαι πολύ προβληματισμένος, γιατί έχουμε ένα αρκετά μεγάλο project το οποίο παρουσιάζει δυσκολίες στην χρηματοδότηση λόγω της δυσχέρειας των τραπεζών, έστω ότι παίρνουμε το ΟΚ με ένα ανεκτό επιτόκιο δανεισμού, πως να λάβεις απόφαση να προχωρήσεις όταν δεν γνωρίζεις:

1) αν θα πληρώνεσαι στην ώρα σου, ώστε στο δάνειο να μην είσαι μονίμως εκπρόθεσμος/να μην χρειάζεται να τραβάς πόρους από άλλη δραστηριότητα ώστε να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις του τοκοχρεωλυσίου

2) αν αυτά που έχεις υπολογίσει ότι θα πληρώνεσαι, κουρευτούν αναδρομικά κάποια στιγμή σε βαθμό που θα καθιστούν την επένδυση μη συμφέρουσα

 

Το ρίσκο ξαφνικά από αμελητέο γίνεται τεράστιο και δεν είναι καιρός για ανοίγματα και ανάληψη ρίσκων όταν δεν υπάρχει ρευστότητα...

Edited by mechpanos
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Mechpanos αν ισχύσουν τα παραπάνω γραφόμενά σου, τότε θα επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν τις φωτοβολταϊκές επενδύσεις ως άλλη μιά "φούσκα". Τι να πει κανείς ....

Link to comment
Share on other sites

Φουσκα? Αν ο επενδυτης συνεχιζει να εχει κερδος δεν θα το λεγα φούσκα. Απλα ειναι αλλο ενα τρανο παραδειγμα της φερεγγυοτητας του κρατους και της λογικης της προχειροτητας που επικρατει στο δημοσιο τομεα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.