Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έναρξη επαγγέλματος


Recommended Posts

Μπες εδώ και θα βρεις ότι χρειάζεσαι για έναρξη επαγγέλματος καθώς και τους κωδικούς δραστηριοτήτων

http://apeiresios.ee.auth.gr/eforia_start

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 160
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

μολις μου ηρθε το χαρτι απο το τεε οτι περασα και οι βεβαιωσεις απο εκει. για το τσμεδε θα μου τα στειλουν αυτοι ή θα πρεπει να παω εγω? τους παιρνω τηλ να ρωτησω αλλα μαλλον εχουν βαρεσει διαλυση. ξερει κανεις

Link to comment
Share on other sites

Υποτίθεται ότι όταν είναι να πληρώσεις θα σου στείλουν το χαρτί, αλλά καλό είναι να πας και μια βόλτα από εκεί, γιατί σε φίλο μου δεν είχαν στείλει τίποτα για ένα χρόνο και απλώς ενώ είχε περάσει τις εξετάσεις του τεε δεν τον είχαν γράψει στο ΤΣΜΕΔΕ και μετά έτρεχε.

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει κανείς αν μπορώ να βρω κάπου -σε ηλεκτρονική μορφή προφανώς- το βιβλίο με τους κωδικούς δραστηριοτήτων;

Παιδί μου :!:

 

πιο πάνω το έχω βάλει στη συγκεκριμένη σελίδα

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα σε όλους, μερικές απορίες:

 

1. Για την έναρξη επαγγέλματος σαν ατομική επιχείρηση (τεχνικό γραφείο) είναι απαραίτητη η κοινοποίση σε ΤΣΜΕΔΕ & ΤΕΕ ή απλά το ελεύθερος επαγγελματίας με καλύπτει;

 

2. Για έναρξη εργασιών τεχνικού γραφείου είναι απαραίτητο το μελετητικό πτυχίο (χρειάζονται τουλάχιστον 4 χρόνια από την κτήση του πτυχίου για να μπορείς να έχεις μελετητικό 1 βαθμού αν δεν κάνω λάθος)

 

3. Στο έντυπο Μ2/Taxis και πιο συγκεκριμμένα για τη συμπλήρωση του πίνακα (γ) στα στοιχεία δραστηριοτήτων επιχείρησης υπάρχουν τουλάχιστον 10-15 κωδικοί που περιγράφουν εργασίες πολιτικού μηχανικού (βάσει του αρχείου που ανέβασε η φίλη ''myri''). O Πίνακας περιέχει θέσεις για 6 εργασίες. Τι συμπληρώνουμε τελικά; Χρειάζεται πχ. ο κωδικός τοπογραφικών αποτυπώσεων (74.20.73) ή μας καλύπτει ότι είναι κατοχυρωμένα στη δικαιοδοσία πολιτικού μηχανικού/αρχιτέκτονα/τοπογράφου;

 

4. Στη στήλη ''ΕΙΔΟΣ'' (δραστηριότητας) ποια υπηρεσία βάζουμε ως κύρια ή δευτ. ή βοηθητική ή λοιπή; πχ. η εκπόνηση μελετών είναι κύρια (74.20.34), η κατασκευή πλήρων κτιρίων κα τεχνικών έργων ή μερών τους(45.2) επίσης. Παρακαλώ ας διευκρινίσει κάποιος.

 

Αύτα για την ώρα, ευχαριστώ και συγγνώμη για το μέγεθος

 

Y.Γ. Δεσμεύομαι να κάνω upload όλη τη χαρτούρα και τις αιτήσεις συμπληρωμένες προς βοήθεια συναδέλφων που επιλέξουν το δρόμο του ιδιώτη.

Link to comment
Share on other sites

Να σου απαντήσω γι' αυτά που γνωρίζω.

1. Δεν χρειάζεται κάποια ενημέρωση προς ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ για την έναρξη επιτηδεύματος, θα χρειαζόταν αν προσλαμβανόσουν επίσημα σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση ή δημόσιο φορέα.

2. Τα μελετητικά και κατασκευαστικά πτυχία αφορούν τα δημόσια έργα και όχι τα ιδιωτικά. Άρα, ούτε κάποιο τέτοιο πτυχίο χρειάζεσαι για την έναρξή σου.

3. Δεν ξέρω αν υφίσταται περιορισμός ως προς τους κωδικούς που μπορεί να δηλώσει κάποιος, ίσως να υπάρχουν μόνο 6 θέσεις στο έντυπο για οικονομία χώρου. Ρώτησέ το στη ΔΟΥ.

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τους κωδικούς της ΔΟΥ. Βασικά την εφορία δεν την ενδιαφέρει τί μπορείς να υπογράψεις. Την ενδιαφέρει όμως το τιμολόγιο που θα εκδόσεις να καλύπτεται από κάποια από τις κατηγορίες που έχεις δηλώσει. Παράδειγμα: αν θυμάμαι καλά υπάρχει διαφορετικός κύριος κωδικός για μελέτες και διαφορετικός για κατασκευές. Ως συνέπεια του ανωτέρω αν δεν έχεις δηλώσει κωδικό κατασκευών τότε δεν μπορείς να εκδόσεις τιμολόγιο που αφορά κατασκευές. Τώρα για τους επιμέρους κωδικούς θα σου πώ αυτό που μου είπανε στην δική μου ΔΟΥ: Βάλε τους κύριους κωδικούς μόνο για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Link to comment
Share on other sites

1) όχι

 

2) όχι για ιδιωτικών έργων μελέτες ή εν τέλει για μελέτες που δεν απαιτείται μελετητικό πτυχίο όπως αυτό ορίζεται στη Νομοθεσία και Νομολογία Δημ. Έργων και προμηθειών. Δλδ αν θες να ασχοληθείς με μελέτες για ιδιώτες, καθαρά ΝΠΙΔ δεν χρειάζεσαι τίποτα εξτρά από το πτυχίο σου και την σφραγίδα σου. Για μελέτες που απευθύνονται σε ΝΠΔΔ ή σε ΝΠΙΔ ελεγχόμενα από φορείς του Δημοσίου τότε και πάλι πρέπει να βλέπεις ποιες είναι οι απαιτήσεις τους από εσένα σαν μελετητή , αλλά ενημερωτικά σου λέω ότι 9/10 πρέπει να έχεις μελετητικό πτυχίο.

 

3) Θα χρησιμοποιήσεις κάποιον κωδικό που είναι πιο κοντά σε αυτό που πρόκειται να κάνεις. Και εύστοχος 100% να μην είσαι μην ανησυχείς αρκεί η νομοθεσία περί εκπόνησης μελετών, δλδ τα επαγγελματικά σου δικαιώματα να το καλύπτουν. Μην μπερδεύεσαι με κωδικούς που έχουν να κάνουν με κατασκευή. Οι κωδικοί ΚΑΔ μηχανικών είναι 74.χχ.χχ

 

Άλλο πράγμα είναι η κατασκευή. Σαν μηχανικός απλά με ΑΠΥ (απόδειξη παροχής υπηρεσιών) δεν μπορείς να κάνεις κατασκευή. Θες ΔΠΥ (δελτίο παροχής υπηρεσιών).

 

74.χχ.χχ------------> ΑΠΥ άρα εκπόνηση μελετών

 

4χ.χχ.χχ------------> ΔΠΥ εργολάβος - κατασκευαί

 

Καλύπτεσαι βάσει των επαγ. δικαιωμάτων και όχι "στείρα" βάσει αυτού που δήλωσες στο Μ2

 

4) Μπορείς να βάλεις όσες δευτερεύουσες θες. Αλλά κύρια να θυμάσαι 74.χχ.χχ Βάλε και 15 αρκεί να υπάρχει συνάφεια με την ιδιότητά σου.

 

Αν θες να κάνεις και κατασκευές πρέπει να εισάγεις δραστηριότητα που έχει να κάνει με αυτό. Δλδ 45.χχ.χχ ή και ότι άλλο σου δείχνει ορθό. Αλλά εδώ υπάρχει θέμα. Πρέπει να πάρεις και άλλο μπλόκ αλλά όχι ΑΠΥ αλλά ΔΠΥ. ΚΑι διαφορετική σφραγίδα που να αναγράφει τη δραστηριότητα....πχ "Σαντιάγκο Καλατράβα - κατασκευαί τεχνικών έργων - ΑΦΜ 123456789 - ΔΟΥ ΦΑΕΕ ΜΑδρίτης" . Με αυτήν σφραγίζεις το μπλόκ με τις ΔΠΥ.

 

Με τη σφραγίδα του μηχανικού (τη λογιστική εεεε, όχι την τεχνική) σφραγίζεις το μπλόκ με τις ΑΠΥ.

 

Πάρε μπλόκ τριπλότυπο τύπου 239 μεγάλο δλδ. γιατί?? Θα με θυμηθείς στο μέλλον όταν θα θες να γράψεις λόγια πάνω και δεν θα σε χωράνε. Επίσης τριπλότυπο για να έχεις :

1 ο πελάτης

2 ο λογιστής

3 στο μπλόκ

 

Αν θες κι άλλη βοήθεια ή δεν κατάλαβες κάτι μας λες ακόμα και με πμ βοηθάω νέους συναδέλφους σήμερα...... :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Να ευχαριστήσω κατ' αρχήν όλους τους συναδέλφους για τις κατατοπιστικότατες απαντήσεις τους. Τελείωσα με την όλη διαδικασία τελικά πολύ πιο απλά και ανώδυνα απ' όσο περίμενα. Αν σας πω ότι περισσότερο χρόνο (και άδικα δρομολόγια) μου πήρε να βρω σε ποιο ΙΚΑ ανήκω και να εξυπηρετηθώ παίρνοντας την ασφαλιστική ενημερότητα (για να θεωρήσω τα βιβλία στην εφορία) παρά το να ετοιμάσω την υπόλοιπη χαρτούρα, πως θα σας φανεί; Όσο για τη συμπεριφορά μερίδας υπαλλήλων εκεί καλύτερα να μη σχολιάσω!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.